Skip to content
Ooglaseren bij Dutch Clinic

Complicaties & risico's ooglaseren

Wilt u meer weten over ooglaseren complicaties? Tegenwoordig zijn ooglaserbehandelingen een uitstekende oplossing voor het vervangen van een bril of contactlenzen. Ooglaseren corrigeert zowel verziendheid, bijziendheid als astigmatisme. De behandeling is veilig, maar ooglaseren complicaties doen zich soms voor en het is goed om uzelf grondig op een ooglaserbehandeling voor te bereiden.

Voorkom complicaties

De kans op complicaties is klein en als u zich houdt aan de richtlijnen die de oogarts u geeft, wordt deze kans verder verkleind. Bescherm uw ogen de eerste dagen, weken en maanden goed tegen het directe zonlicht en kies voor het gebruik van een beschermende zonnebril. Wanneer u na de ooglaserbehandeling last heeft van klachten die u eerder niet had, wordt geadviseerd om zo snel mogelijk contact op te nemen met de oogarts.

Dutch Clinic heeft een 24/7 bereikbaarheidsdienst. Indien noodzakelijk kan snel een behandeling gestart of aanbevolen worden. In het eerste jaar na de ooglaserbehandeling vinden 7 controles plaats. Zo kan een oogarts de ontwikkeling van uw ogen volgen en indien nodig ingrijpen.

De eerste nacontrole is direct na de behandeling, daags na de ooglaserbehandeling volgt de volgende nacontrole. Het is belangrijk om naar de controles te komen. Denk niet dat u een controle over kunt slaan. Uw ogen zijn waardevol en u wilt niet dat er iets met uw zicht gebeurt.

Risico’s en complicaties ooglaseren

Net zoals iedere andere medische of cosmetische behandeling, heeft ook een ooglaserbehandeling een risico op bijwerkingen en complicaties. De ooglasertechniek wordt al sinds het midden van de jaren ’80 van de vorige eeuw toegepast. Bestaande technieken zijn de voorbije decennia verbeterd en verfijnd.

De huidige generatie ooglaserapparatuur is geavanceerd en het is tegenwoordig mogelijk om een ooglaserbehandeling te ondergaan, zonder dat uw oog daarbij wordt aangeraakt. Wanneer de behandeling wordt toegepast door een ervaren oogarts, is het een veilige methode. Hieronder een overzicht van de complicaties die zich bij ooglaseren voor kunnen doen:

  • Wazig zicht. Zowel uw ogen als hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan het veranderde zicht. Dit duurt enkele uren tot meerdere dagen en verschilt zowel per lasertechniek als per persoon.
  • Droge ogen. Na een ooglaserbehandeling kunnen de ogen prikkelend of droog aanvoelen. De oogarts kan u hiervoor verzachtende oogdruppels voorschrijven. Het gevoel neemt na enige tijd vanzelf af.
  • Onder- en/of over correctie. De laserapparatuur werkt uitermate nauwkeurig en gericht. Toch kan het voorkomen dat de toegepaste correctie niet optimaal is. Dat houdt in dat er te veel of juist te weinig is gecorrigeerd, wat het gebruik van een aanvullende bril noodzakelijk maakt. Dit is met name het geval wanneer bij u een grotere afwijking wordt gecorrigeerd. Het is meestal mogelijk, indien medisch verantwoord, om een restwaarde te laten corrigeren.
  • Halo’s en lichtschittering. Na een ooglaserbehandeling ziet u soms halo’s of lichtkransen rondom een lichtbron, dit is met name het geval wanneer het donker is. Vaak neemt dit af naarmate de tijd verstrijkt. Een enkele keer is het nodig om een nabehandeling toe te laten passen. Een oogarts kan u hier uitgebreid over informeren.
  • Flap complicaties na een IntraLasik Femtosecond laserbehandeling. Bij deze techniek wordt een flapje van het hoornvlies losgemaakt en omgeslagen. Een enkele keer ontstaat een incomplete flap en is de oogarts gedwongen om de laserbehandeling voortijdig te beëindigen. Nadat het flapje is genezen, kan de ingreep alsnog toegepast worden. Daarnaast kan het gebeuren dat het losgemaakte flapje niet of onvolledig vastgroeit en gaat verschuiven. Ook dan zal de laserbehandeling opnieuw toegepast moeten worden.
  • Verlittekening van het hoornvlies. Afhankelijk van de lasertechniek die wordt toegepast kan er sprake zijn van littekenvorming op het hoornvlies. Dit is meestal het geval bij de TransPRK methode. In de meeste gevallen lijdt dit niet tot klachten, maar soms zijn oogdruppels nodig. De littekenvorming is doorgaans tijdelijk en verdwijnt na enkele weken. In zeldzame situaties heeft littekenvorming blijvend gezichtsverlies tot gevolg, dit kan alleen door middel van een hoornvliestransplantatie worden hersteld.

Mogelijke risico’s en ooglaseren complicaties verschillen per ooglasertechniek. Een goede voorbereiding is van belang, laat uzelf uitvoerig informeren en adviseren door een gespecialiseerde oogarts.

Medisch vooronderzoek

Weet u niet zeker of uw ogen geschikt zijn om te laseren? Met een kortdurend technisch vooronderzoek kan een arts vrij zeker zeggen of de ingreep al dan niet bij u toegepast kan worden. Om helemaal zeker te zijn vindt aansluitend op het eerste onderzoek een uitgebreid medisch onderzoek plaats.

Tijdens dit onderzoek worden pupil verwijdende druppels gebruikt, zodat de oogarts uw ogen op diverse manieren kan bekijken en opmeten. Naast het meten van de dikte van het hoornvlies, worden ook de oogdruk, de traanproductie, de pupil grootte en het netvlies gemeten en bekeken.

Aan de hand van de onderzoeksresultaten kan een oogarts u de geschikte lasertechniek toelichten of vertellen waarom uw ogen niet voor de laserbehandeling in aanmerking komen. De onderzoeken helpen om risico’s en complicaties tot een minimum te beperken en anderzijds om de meest geschikte lasertechniek te kunnen bepalen.

Veilige ooglaserbehandeling

De vraag of ooglaseren gevaarlijk is, kan met nee beantwoord worden. Zolang u kiest voor een ervaren oogarts en een hygiënische behandelruimte wordt de kans op bijwerkingen beperkt. Het vinden van een geschikte behandelaar is niet altijd even makkelijk. Lees ervaringsverhalen en meningen van anderen en maak uiteindelijk zelf de keuze voor een (oog)kliniek. Ga kennismaken en ervaar zelf hoe de ooglaserbehandeling wordt toegelicht. Voor een professioneel advies over een ooglaserbehandeling kunt u naar de oogartsen van Dutch Clinic.

Vrijblijvend de mogelijkheden bespreken?

We begrijpen dat elke persoon unieke behoeften en doelen heeft als het gaat om oogzorg en esthetische behandelingen. Daarom nodigen we je van harte uit om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

“Eerst had ik een teleurstelling dat de IntraLasik geen oplossing was voor mijn oogafwijking voor veraf. Na een gesprek tijdens het vooronderzoek ben ik volledig meegenomen in de TransPRK behandeling en dit leek mij het beste alternatief. Ik heb geen moment spijt gehad en het is zo heerlijk om wakker te worden en direct te kunnen zien. Daarnaast is de prijs ook prima in vergelijking met andere klinieken.”

Fleur Vergeer | TransPRK ooglaserbehandeling

Een leven zonder bril

Onze patiënten variëren van jong tot oud en hebben uiteenlopende behoeften en doelen. Of het nu gaat om het herstellen van verloren gezichtsvermogen, het verminderen van vermoeide ogen of het bereiken van een jeugdiger uiterlijk, we hebben met trots geholpen bij het vervullen van deze wensen.

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Onze ervaren oogartsen en chirurgen werken nauw met jou samen om een behandelplan te ontwikkelen dat perfect aansluit bij jouw specifieke visie en verwachtingen.

Vrijblijvend consult

In een consult bekijken we de geschiktheid van uw ogen.

Ooglaserbehandeling

Maak na het consult een afspraak om uw ogen te laseren.

Specialisten

De ooglaserbehandeling wordt uitgevoerd door een oogarts.

Uitgebreide nazorg

Maak gebruikt van minstens 7 gratis nacontroles.

Ontmoet onze specialisten

Achter elke succesvolle behandeling bij Dutch Clinic staat een team van toegewijde en ervaren medische professionals. We stellen met trots onze getalenteerde artsen aan je voor, de drijvende krachten achter onze expertise en uitstekende patiëntenzorg.

Guilio Bamonte

VR Chirurg

Deniz Akdoğan

Cosmetisch arts KNMG

Eva Schuls

Verpleegkundige

Kim Stootman

Hoofd verpleegkundige, OK assistent & consulent

De Dutch Clinic belofte

Bij Dutch Clinic begrijpen wij dat deskundigheid van essentieel belang is als het gaat om jouw oogzorg en esthetische behoeften.

Onze kliniek heeft een team van hooggekwalificeerde oogheelkundige specialisten en chirurgen die gezamenlijk over tientallen jaren ervaring beschikken.

Ruim 25+ jaar ervaring

Van ooglaseren tot ooglidcorrecties. Bij Dutch Clinic in Hoofddorp bent u aan het juiste adres.

Vakkundig en ervaren artsen

Wij werken uitsluitend samen met gecertificeerde artsen om het beste resultaat na te streven.

Een gratis consult

Een consult bij Dutch Clinic is gratis op het moment dat u de behandeling ook bij ons laat uitvoeren.

Complicaties ooglaseren FAQ

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de ooglaseren gevaarlijk. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Moderne ooglasertechnieken zijn wereldwijd een van de veiligste medische ingrepen. Ernstige complicaties zijn zeer zeldzaam dankzij geavanceerde apparatuur en uitgebreide vooronderzoeken.
De ogen worden plaatselijk verdoofd met oogdruppels, dus het laseren zelf is niet pijnlijk. Er kan een licht drukkend gevoel ervaren worden en na de behandeling kan het voelen alsof er zandkorrels in de ogen zitten, wat verlicht kan worden met oogdruppels.
Het is belangrijk om twee weken na de behandeling niet in de ogen te wrijven om het herstel niet te verstoren. Ook wordt aangeraden om de eerste twee weken geen oog make-up te dragen.
Moderne laserapparatuur corrigeert en volgt elke beweging van het oog, waardoor beweging tijdens de behandeling geen probleem vormt.
Bijwerkingen zijn zeldzaam en meestal tijdelijk, zoals schitteringen, halo’s rondom lampen, lichtgevoeligheid en schaduwbeelden.
Complicaties zijn zeldzaam en meestal te behandelen met medicatie of een aanvullende behandeling. Ernstige complicaties zoals een aderblokkade in het netvlies, beschadiging van het hoornvlies, netvliesloslating of infecties komen uitzonderlijk voor.
Ooglaserbehandelingen zijn veilig wanneer uitgevoerd door gespecialiseerde oogartsen met geavanceerde apparatuur. Veiligheid wordt ook verhoogd door het volgen van instructies en het bijwonen van controleafspraken.
Droge ogen kunnen voorkomen na de behandeling, maar dit is meestal tijdelijk en kan behandeld worden met verzachtende oogdruppels.
Minderjarigen komen niet in aanmerking en de ogen moeten minimaal 1 tot 2 jaar stabiel zijn. Er is vaak een leeftijdsgrens van 60-65 jaar vanwege het risico op staar.
De behandeling wordt bewust meegemaakt, maar is pijnloos door de verdoving. De oogarts begeleidt u door het proces en u kunt een kalmerend middel vragen.
Ooglaseren in het buitenland is niet per se gevaarlijker dan in Nederland, mits uitgevoerd door ervaren oogartsen met moderne apparatuur. Echter, nazorg kan problematisch zijn bij complicaties.
Ooglaserbehandelingen hebben een lange geschiedenis van succes en de resultaten zijn doorgaans definitief. Ooglaseren voorkomt echter niet de ontwikkeling van ouderdomsverziendheid op latere leeftijd.