Skip to content
TransPRK ooglaseren

TransPRK-methode

Wie niet in aanmerking komt voor de IntraLasik Femtosecond-ooglaserbehandeling kan vaak uitwijken naar de TransPRK (No-touch) ooglaserbehandeling. Bij deze oogbehandeling wordt het oog zelf niet aangeraakt maar heel precies via een geavanceerde laser behandelt. Dit vindt plaats aan de oppervlakte van het hoornvlies waar het epitheel door de laser wordt verwijderd. Dit groeit later weer aan. Na de behandeling wordt doorgaans wel meer pijn ervaren dan bij de IntraLasik ooglaserbehandeling en het herstelproces is langzamer.

Dutch Clinic voor effectieve behandelingen

Het oog is een bijzonder geavanceerd lichaamsdeel dat optimaal werkt als het net zo effectief en elegant kan bewegen als dat oorspronkelijk bedoeld is. Maar juist waar het menselijk lichaam zo verfijnd is, kan natuurlijk ook veel misgaan. Er bestaan dan ook veel oogafwijkingen. De meest voorkomende behandelen we effectief in de Dutch Clinic.

Voor wie is TransPRK geschikt?

De TransPRK-ooglaserbehandeling is een optie voor wie dus geen IntraLasik ooglaserbehandeling kan ondergaan. De behandeling is meestal geschikt voor mensen met een dun hoornvlies, een lage sterkte, droge ogen of een verhoogd risico op oogletsel.

Geschikt voor TransPRK ooglaseren?

De TransPRK-ooglaserbehandeling is een optie voor wie dus geen IntraLasik ooglaserbehandeling kan ondergaan. De behandeling is meestal geschikt voor mensen met een dun hoornvlies, een lage sterkte, droge ogen of een verhoogd risico op oogletsel.

TransPRK stap-voor-stap

Het ooglaseren volgens de TransPRK-methode gaat als volgt:

1
3
4
5
Vooronderzoek ogen
Voorafgaand aan een TransPRK-ooglaserbehandeling vindt een vooronderzoek aan uw ogen plaats om te beoordelen of u hiervoor in aanmerking komt. Blijkt dat zo te zijn, dan volgt een medisch vooronderzoek. Als ook dat vooronderzoek een positief resultaat heeft, dan wordt u op de dag van de behandeling in onze oogkliniek in Hoofddorp eerst voorbereid op het ooglaseren zelf. Hiervoor wordt uw oog verdoofd met oogdruppels en opengehouden middels een oogspreider.
De TransPRK-ooglaserbehandeling
Bij de TransPRK-ooglaserbehandeling doet de laser alles. De arts raakt het oog niet aan.
Behandeling hoornvlies
U kijkt naar een groen lampje terwijl de excimerlaser het hoornvliesweefsel in de juiste vorm brengt.
Bescherming na behandeling
Het hoornvliesweefsel moet beschermd worden met een speciale lens. Deze kan na 3 tot 4 dagen verwijderd worden.

Herstel na de TransPRK-ooglaserbehandeling

Om het herstel na de ooglaserbehandeling te bevorderen krijgt u in de eerste dagen een beschermende contactlens op uw oog. Ook heeft u die dagen waarschijnlijk een branderig gevoel in uw ogen. De mate waarin dit als pijnlijk wordt ervaren verschilt per persoon. Door een donkere zonnebril te dragen en in schemerige ruimtes te blijven nemen eventuele klachten sneller af.

Welke ooglaserbehandeling past bij u?

Het herstel van de Lasek-methode of TransPRK is langzamer en vaak ook pijnlijker dan die na een IntraLasik-ooglaserbehandeling. Kunt u daarbij al na een paar uur weer goed zien, bij de Lasek of TransPRK bereikt u het gewenste resultaat pas na zo’n 3 maanden. Toch is dat geen reden om altijd voor de IntraLasik-ooglaserbehandeling te kiezen. Andere omstandigheden zoals bijvoorbeeld de conditie van uw ogen bepalen doorgaans voor welk type ooglaserbehandeling u in aanmerking komt.

Intralasik

Lasek

TransPRK

Vrijblijvend de mogelijkheden bespreken?

We begrijpen dat elke persoon unieke behoeften en doelen heeft als het gaat om oogzorg en esthetische behandelingen. Daarom nodigen we je van harte uit om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

“Eerst had ik een teleurstelling dat de IntraLasik geen oplossing was voor mijn oogafwijking voor veraf. Na een gesprek tijdens het vooronderzoek ben ik volledig meegenomen in de TransPRK behandeling en dit leek mij het beste alternatief. Ik heb geen moment spijt gehad en het is zo heerlijk om wakker te worden en direct te kunnen zien. Daarnaast is de prijs ook prima in vergelijking met andere klinieken.”

Fleur Vergeer | TransPRK ooglaserbehandeling

Een leven zonder bril

Onze patiënten variëren van jong tot oud en hebben uiteenlopende behoeften en doelen. Of het nu gaat om het herstellen van verloren gezichtsvermogen, het verminderen van vermoeide ogen of het bereiken van een jeugdiger uiterlijk, we hebben met trots geholpen bij het vervullen van deze wensen.

Ontmoet onze specialisten

Achter elke succesvolle behandeling bij Dutch Clinic staat een team van toegewijde en ervaren medische professionals. We stellen met trots onze getalenteerde artsen aan je voor, de drijvende krachten achter onze expertise en uitstekende patiëntenzorg.

Guilio Bamonte

VR Chirurg

Deniz Akdoğan

Cosmetisch arts KNMG

Mitzy Vastenhout

Receptioniste

Kim Stootman

Hoofd verpleegkundige, OK assistent & consulent

De Dutch Clinic belofte

Bij Dutch Clinic begrijpen wij dat deskundigheid van essentieel belang is als het gaat om jouw oogzorg en esthetische behoeften.

Onze kliniek heeft een team van hooggekwalificeerde oogheelkundige specialisten en chirurgen die gezamenlijk over tientallen jaren ervaring beschikken.

Ruim 25+ jaar ervaring

Van ooglaseren tot ooglidcorrecties. Bij Dutch Clinic in Hoofddorp bent u aan het juiste adres.

Vakkundig en ervaren artsen

Wij werken uitsluitend samen met gecertificeerde artsen om het beste resultaat na te streven.

Een gratis consult

Een consult bij Dutch Clinic is gratis op het moment dat u de behandeling ook bij ons laat uitvoeren.

TransPRK – No-touch Ooglaseren veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over TransPRK – No-touch Ooglaseren. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

De TransPRK – No touch behandeling is één van de modernste ooglaser technieken. Gedurende de behandeling worden uw ogen niet aangeraakt. TransPRK – No touch is 100% computergestuurd en wordt volledig afgestemd op de specifieke oogkenmerken. De resultaten kunnen hierdoor goed voorspeld worden. Met een eenmalige behandeling van 30 tot 60 seconden per oog worden prima resultaten bereikt.
De ooglaserbehandeling kan worden toegepast bij sterktes tussen -8 en +2 en een cilindersterkte van maximaal 4.

De ooglaserbehandeling is pijnloos, u voelt niets van de ingreep. TransPRK past bij licht droge ogen en bij een dunner hoornvlies.

In vergelijking met de IntraLasik Femtosecond ooglaserbehandeling is de hersteltijd van een TransPRK – No touch behandeling langer, u kunt u meer napijn ervaren en gedurende drie maanden dient u oogdruppels te gebruiken.

Behandelend specialisten raden de TransPRK ooglaserbehandeling aan sporters die balsporten, vechtsporten en/of watersporten beoefenen. Het is daarnaast een veel toegepaste behandeling bij mensen die geen contactlenzen verdragen, mensen met een dunner hoornvlies.

Een TransPRK ooglaserbehandeling duurt gemiddeld zo’n 2 tot 3 uur. Uw ogen worden met oogdruppels verdoofd, waarna u naar de behandelkamer gaat. De oogarts verwijdert met een laser de beschermende laag van het hoornvlies. Met behulp van een computergestuurde laser wordt het hoornvliesoppervlak veranderd. Ter afsluiting van de ingreep wordt een bandagelens geplaatst die 3 tot 4 dagen blijft zitten.
Net zoals bij de IntraLasik en Lasek methode wordt TransPRK toegepast bij zowel verziendheid, bijziendheid en astigmatisme. De oogarts selecteert de ooglaserbehandeling die het beste past bij uw persoonlijke situatie en behoeften.

Na het afronden van de behandeling beginnen uw ogen te herstellen. Als gevolg van de behandeling kan een ontsteking ontstaan met zwellingen tot gevolg. Dit is een normaal verschijnsel na een ooglaserbehandeling en u ziet de eerste uren wat wazig. Gedurende de eerste 24 uur na de ingreep nemen de zwellingen af en verbetert uw zicht vrij snel. U kunt uw dagelijks leven normaal hervatten. Goed om te weten is dat u in het begin wat last kunt hebben van schittering bij verlichting dat van invloed is op uw zicht. Met name bij het besturen van een auto in het donker kan dit als lastig worden ervaren. Binnen een week is uw zicht 100% scherp.

Het effect van een ooglaserbehandeling kan niet ongedaan gemaakt worden. Het resultaat dat bereikt wordt, is blijvend. Dat betekent echter niet dat uw oogsterkte met het voorbijgaan van de jaren niet meer veranderd. Zo kunt u op een gegeven moment toch een leesbril nodig hebben en is het ontstaan van staar ook niet uitgesloten. Problemen met lezen worden niet veroorzaakt door het hoornvlies, maar zijn een gevolg van het verouderingsproces van de ooglens.
De voorkant van uw oog heeft een paar dagen nodig om te herstellen. De aangebrachte bandagelens wordt 3 tot 4 dagen na de ingreep, tijdens een controleafspraak bij de oogarts, verwijderd. Daarna kunt u uw werkzaamheden hervatten. Ondanks het feit dat u snel weer actief bent, hebben uw ogen meer tijd nodig om volledig van de ooglaserbehandeling te herstellen. Dit duurt enkele weken tot een aantal maanden. Uw zicht verbetert zich gedurende deze periode.
Iedere behandelmethode heeft eigen voor- en nadelen, waardoor het vooraf moeilijk is om te zeggen welke methode het beste bij u past. Veel hangt van af van uw omstandigheden, uw voorkeur en de oogwijking die behandeld wordt. Tijdens een medisch vooronderzoek bekijkt en bespreekt een ervaren oogarts de verschillende laserbehandelingen met u, zodat u eventueel een keuze kunt maken. Overigens zijn alle ooglaserbehandelingen veilig en effectief.
Ooglaserbehandelingen behoren tot de veilige medische ingrepen. Net zoals bij andere medische ingrepen is de behandeling niet volledig risicovrij. Om de kans op complicaties te beperken wordt er tijdens het medisch vooronderzoek uitgebreid met u gesproken. Als blijkt dat er bij u een verhoogde kans op bijwerkingen bestaat, dan wordt dit met u overlegd. U kunt dan samen met de oogarts een weloverwogen keuze maken. Complicaties en bijwerkingen die na een ooglaserbehandeling vaak voorkomen zijn infecties, zwellingen en droge ogen. Deze problemen kunnen door de ervaren artsen goed behandeld en verholpen worden.
Het dragen van contactlenzen brengt meer risico’s met zich mee dan dat u zich wellicht realiseert. Zo is er een reële kans op het ontstaan van oogbeschadigingen als gevolg van infecties. Ook kan er verdere schade ontstaan door krasjes, littekens en/of vorming van bloedvaatjes in het oog. Zo is de kans op oogbeschadigingen door het dragen van contactlenzen aanmerkelijk groter dan bij het laten toepassen van een ooglaserbehandeling.
Vergoedingsmogelijkheden verschillen per zorgverzekeraar. De mogelijkheden en voorwaarden staan vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Verzekeraars werken niet zelden met gecontracteerde klinieken en behandelaars. Besteed aandacht aan de inhoud van behandelprocedures en de kosten die zijn inbegrepen.
De kosten zijn afhankelijk van de ooglasertechniek die wordt toegepast. Tijdens een consult ontvangt u een behandelplan met een gerichte prijsopgave.
In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van een medische noodzaak. Dit is onder andere het geval als er tussen beide ogen een verschil van minimaal 4 dioptrieën zit en u intolerant bent voor het dragen van contactlenzen.
Ooglaserbehandelingen worden gezien als cosmetische ingreep. Vergoeding vanuit de basisverzekering is niet mogelijk, tenzij er sprake is van een medische noodzaak. Een enkele keer bieden aanvullende zorgpakketten beperkte vergoedingsmogelijkheden. Deze informatie staat vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.