Ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is een veel uitgevoerde operatie om u weer een jongere uitstraling en frisse blik te geven.

De Dutch Clinic voor effectieve behandelingen

Het oog is een bijzonder geavanceerd lichaamsdeel dat optimaal werkt als het net zo effectief en elegant kan bewegen als dat oorspronkelijk bedoeld is. Maar juist waar het menselijk lichaam zo verfijnd is, kan natuurlijk ook veel misgaan. Er bestaan dan ook veel oogafwijkingen. De meest voorkomende behandelen we effectief in de Dutch Clinic.

Weer een frisse blik en een jonge uitstraling

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de bovenooglidcorrectie en onderooglidcorrectie. Een ooglidcorrectie is een veel uitgevoerde operatie om u weer een jongere uitstraling en frisse blik te geven. Deze ingreep, ook bekend als Blepharoplastiek, wordt uitgevoerd als de huid van de oogleden verslapt. Dit komt veelvuldig voor en beïnvloedt uw voorkomen enorm. De hangende oogleden geven u immers een vermoeide uitstraling en laten u ouder lijken dan u bent. Gelukkig is dit goed te verhelpen met een ooglidcorrectie!

Wat zijn de voordelen van een ooglidcorrectie bij Dutch Clinic?

 • Wij voeren jaarlijks meer dan 500 ooglidcorrecties uit.
 • Meer dan 15 jaar ervaring met deze behandeling.
 • De modernste apparatuur en de mooiste resultaten.
 • Persoonlijke aandacht en professionele nazorg.
 • De beste prijs kwaliteit verhouding van Nederland.
 • Altijd snel en eenvoudig een vrijblijvend consult in te plannen via het contactformulier.

Poliklinische ingreep

Een ooglidcorrectie is een poliklinische ingreep, dit betekent dat de behandeling op 1 dag plaatsvindt, onder plaatselijke verdoving. Na de behandeling kunt u dezelfde dag weer naar huis. Het is echter wel een ingreep waar u vooraf en achteraf rekening mee moet houden. Wij bereiden u daar zo goed mogelijk op voor, tijdens de intakegesprekken in onze kliniek en met alle informatie hier online.

Wanneer kiest u voor een ooglidcorrectie?

Is uw blik vermoeid? Heeft u wallen onder de ogen of vaak hoofdpijn doordat de oogleden hangen en u deze steeds, wellicht onbewust, optrekt met uw voorhoofd? Of zijn uw onderoogleden verslapt? In al die gevallen kan een ooglidcorrectie voor u de oplossing zijn.

Waardoor ontstaan hangende oogleden of wallen?

Een ooglidcorrectie is meestal nodig doordat de oogleden hangen, dit kunnen de bovenste maar ook de onderste oogleden zijn. De reden voor deze hangende oogleden is doorgaans huidverslapping. Dit kan ontstaan door erfelijke aanleg of door uw levensstijl. Doordat de huid verslapt is het niet sterk genoeg meer om de inwendige vetpockets te ‘verbergen’ en deze komen dan naar buiten. Onder de ogen zien we die vetpockets als de beruchte wallen en boven de ogen als de hangende oogleden.

Plastisch chirurgen

De oplossing bij hangende oogleden is het verwijderen van de vetpockets. De plastische chirurgen van de Dutch Clinic voeren deze behandeling uit. Zij verwijderen rond de ogen de overtollige huid en vetweefsel en zo nodig ook spierweefsel zodat u weer dezelfde heldere blik krijgt als jaren terug. De ooglidcorrectie kan boven het oog worden uitgevoerd, de bovenooglidcorrectie, en ook onder het oog, de onderooglidcorrectie. Bij de Dutch Clinic is een gecombineerde ooglidcorrectie ook mogelijk. Zo bent u met een behandeling klaar!

Bovenooglidcorrectie

De bovenooglidcorrectie is de ingreep voor de hangende oogleden. De vetpockets die dan op de oogbol drukken worden snel en veilig weggehaald. Dit geeft niet alleen een jongere, frissere uitstraling, u zult ook niet steeds meer uw oogleden ongemerkt optrekken wat hoofdpijn kan veroorzaken en tot diepe rimpels in het voorhoofd kan leiden. Met de bovenooglidcorrectie zijn al die vervelende symptomen snel verleden tijd.

Onderooglidcorrectie

Heeft u blijvende wallen onder uw ogen of verslapte onderoogleden? Dan is een onderooglidcorrectie de juiste ingreep. Ook hiervoor kunt u terecht bij de plastisch chirurgen van de Dutch Clinic om in een dag van uw wallen of slappe onderoogleden af te komen.

Ooglidcorrectie Before & After Foto’s

De ingreep zelf

Een ooglidcorrectie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Nadat u in onze kliniek bent ontvangen wordt u in een behandelkamer verdoofd op de plek waar de ingreep zal plaatsvinden, dit kan dus boven of onder de ogen zijn. Is de verdoving goed ingewerkt, dan wordt de overtollige huid bij uw ogen verwijderd. Bij een bovenooglidcorrectie gebeurt dit via een uiterst kleine incisie in de huidplooi, bij de onderooglidcorrectie is dit net onder de wimperrand. In beide gevallen zal er geen litteken te zien zijn.

Na de ooglidcorrectie

De ooglidcorrectie zelf neemt meestal 30 tot 45 minuten in beslag. Daarna bent u nog steeds verdoofd en kunt u rustig bijkomen terwijl een van de assistenten van de Dutch Clinic uw ogen nauwgezet en voorzichtig zal koelen. Door deze koeling worden de meeste zwellingen voorkomen of in ieder geval verminderd. Het koelen gebeurt met een icepack. Hierna mag u naar huis.

Omdat u een verdoving heeft gekregen en er nog hechtingen rondom uw ogen zitten, mag u niet zelf rijden. U moet er dus vooraf rekening mee houden dat u iemand meeneemt die u naar huis brengt na de ooglidcorrectie. De dag van de behandeling mag u overigens ook niet douchen, de dag erna kan dat weer wel.

Vijf dagen na de ooglidcorrectie komt u terug bij uw behandelend arts voor een controle. Deze zal dan ook de hechtingen verwijderen. Hierna kunt u, als u dat wilt, weer make-up dragen.

Thuis koelen na de ooglidcorrectie

Eenmaal thuis zult u zelf moeten doorgaan met het koelen van de oogleden. Dit gaat het beste met ingevroren doperwtjes omdat zij de juiste plekken rondom uw ogen bereiken. U kunt vooraf in plastic zakjes alvast de doperwtjes invriezen zodat u bij thuiskomst meteen handige koelelementen heeft die uw ogen perfect kunnen koelen. Hierdoor zult u minder napijn ervaren. Het is wel belangrijk om nooit langer dan vijf minuten per keer te koelen en altijd een doek tussen het koelelement en uw ogen te plaatsen zodat het niet aan uw huid kan vastvriezen.

Napijn van een ooglidcorrectie

Hoeveel napijn u van de ooglidcorrectie zult ervaren, valt niet vooraf te zeggen. Elke patiënt ervaart dat weer anders maar doorgaans valt de pijn mee. Goed en regelmatig koelen helpt de zwelling en de bloeduitstortingen rondom uw ogen te verminderen. Koelt u voldoende dan volstaat meestal een paracetamol tegen de napijn.

Voorbereiding op een ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is geen zware ingreep maar het is wel belangrijk dat u er vooraf al rekening mee houdt. Zo kunt u maatregelen treffen die uw herstel bevorderen en eventuele napijn verminderen. Dit kunt u al doen ter voorbereiding op een ooglidcorrectie:

 • Start een week voor de ingreep met een Arnica-kuur, dit zal de zwelling na de behandeling verminderen en zorgt voor een sneller herstel. Een Arnica-kuur bestaat uit homeopathische tabletjes die te koop zijn bij de drogist.
 • Regel als u dat wilt, dat u na de ooglidcorrectie een aantal dagen vrij bent. In die periode is uw gezicht namelijk rood en gezwollen, de meeste mensen vinden het dan prettig om thuis te kunnen blijven.
 • Zorg dat u een grote zonnebril in huis hebt die u na de behandeling kunt opzetten als u naar buiten gaat. Door het litteken te beschermen tegen de zon voorkomt u ongewenste verkleuringen van de huid.
 • Vries vooraf een aantal plastic zakjes met doperwtjes in; zo heeft u perfecte koelpacks die u met een doek, op uw ogen kunt plaatsen om ze te koelen.
 • Stop enkele dagen voorafgaand aan de behandeling met het drinken van alcohol. Hiermee kunt u een paar dagen na de behandeling weer, weliswaar met mate, starten.

Resultaat van een ooglidcorrectie

Hoe teleurstellend het ook is, een ooglidcorrectie levert niet direct resultaat op. De huid rond uw ogen is namelijk de eerste tijd erg gezwollen en rood. Dit trekt langzaam weg en na enkele maanden zal het definitieve resultaat van uw ooglidcorrectie zichtbaar zijn. U behoudt dit resultaat meestal zo’n tien jaar.

Roken en een ooglidcorrectie

Als u al rookt, dan is het verstandig om daarmee ruim op tijd te stoppen voordat u de ooglidcorrectie ondergaat. Roken vermindert namelijk de doorbloeding wat het herstel van de ingreep vertraagt. Ook versnelt roken het verouderingsproces waardoor het effect van de ooglidcorrectie sneller dan gewenst weer wordt afgebroken.

Neem geen risico bij een ooglidcorrectie

Natuurlijk wilt u geen onnodige risico’s lopen bij een ooglidcorrectie. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een kliniek met plastisch chirurgen die ervaring met deze ingreep hebben. Laat dan ook geen ooglidcorrectie uitvoeren door een oogarts, huisarts of basisarts. De artsen bij de Dutch Clinic zijn allen ervaren plastisch chirurgen die u met de hoogst mogelijke zorg zullen behandelen. Heeft u daar vragen over? Dan kunt u daarvoor natuurlijk altijd bij ons terecht. 

Mogelijke post-operatieve complicatierisico’s
Net als bij elke andere ingreep zijn er ook bij een ooglidcorrectie complicaties mogelijk. Het volgende kan voorkomen na de behandeling:

 • Tijdelijk gevoelloosheid van het ooglid
 • Hematoomvorming, dit is een inwendige bloeding waarbij het bloed tussen omliggend weefsel terecht komt. Dit kan een  blauwe plek veroorzaken die ook weer wegtrekt.
 • Kleurverschil van de huid ten opzichte van het litteken
 • Droge ogen
 • Hechtingen die losraken
 • Infectie van het wondgebied
 • Pijn
 • Nabloeding
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Onbevredigend esthetisch resultaat
 • Bij een onderooglidcorrectie: Ectropion, het naar buiten draaien van het onderooglid.

Heeft u een van bovenstaande complicaties na de behandeling, een zwelling of krijgt u verhoging binnen 24 uur ná de ingreep? Bel ons dan direct op ons spoednummer: +31 20 214 20 33, wij zijn hierop 24 uur per dag bereikbaar.

Meer weten of een vrijblijvende afspraak?

Wilt u meer weten over een ooglidcorrectie of wenst u een vrijblijvende kennismaking? Maak dan nu een afspraak bij onze kliniek in Hoofddorp. Tijdens deze intake kunnen we u precies vertellen wat wij voor u kunnen doen en of een ooglidcorrectie ook voor u tot de mogelijkheden behoort.

Ooglidcorrectie veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over een ooglidcorrectie. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Het kan gebeuren dat u last heeft van afhangende oogleden die over uw wimpers of over het oog hangen. Afhangende oogleden worden veroorzaakt door een afname van de natuurlijke huidelasticiteit. Vetweefsels kunnen uitpuilen en de oogleden verdikken. Veroorzaakt dit klachten zoals hoofdpijn, een verminderd zicht, een vermoeide uitstraling of het niet meer goed kunnen openen en sluiten van de ogen, dan kan een ooglidcorrectie een oplossing zijn.

De bovenooglidcorrectie wordt uitgevoerd bij afhangende oogleden. Tijdens een operatieve ingreep worden zowel de overtollige huid als eventueel opgehoopt vetweefsel verwijderd. De plastisch chirurg maakt hiervoor een incisie in de zogenaamde arcadeboog, waardoor het litteken achteraf nauwelijks zichtbaar is. De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

Een onderooglidcorrectie wordt uitgevoerd om het opgehoopte vetweefsel te verwijderen, daarbij wordt eventueel ook het huidoverschot weggenomen. Incisies worden gemaakt net onder de wimperrand. Van zichtbare littekens achteraf is geen sprake. Net zoals de bovenooglidcorrectie wordt de ingreep onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

In de eerste week na de ooglidcorrectie zijn uw oogleden gezwollen en zijn er blauwe plekken zichtbaar. In geval van een bovenooglidcorrectie houden deze verschijnselen 7 tot 10 dagen, en bij een onderooglidcorrectie 2 tot 3 weken, aan.

Een ooglidcorrectie is een relatief veilige, chirurgische ingreep. Voor de behandeld plastisch chirurg is het belangrijk om te weten of en welke medicatie u gebruikt. Zo kan, indien nodig, tijdig voor de ingreep uw doseringsschema aangepast worden. Dit is onder meer het geval bij het gebruik van bloedverdunners. Chirurgen adviseren om ruim voor de ooglidcorrectie te stoppen met roken en vanaf 48 uur voor de ingreep alcoholische dranken te laten staan. Na de ingreep moet uw lichaam herstellen. Dat houdt in dat u niet zwaar mag tillen of bukken. Regel eventueel opvang voor uw kind(eren) en neem een aantal dagen vrij van het werk.

De ooglidcorrectie is een kleine ingreep die niet langer dan 30 tot 45 minuten duurt. Na de ingreep worden uw ogen gekoeld. Korte tijd later mag u de kliniek verlaten. Het is niet mogelijk om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen, omdat uw ogen als gevolg van de ingreep gezwollen zijn. Neem een familielid of kennis mee naar de kliniek, zodat u achteraf veilig thuis wordt gebracht.

Van de ingreep zelf voelt u door plaatselijke verdovingen niets. Uw ogen zijn naderhand gevoelig en u ervaart mogelijk een beurs gevoel. Bij napijn kunt u een pijnstiller gebruiken.

De incisies worden zo gemaakt dat ze na de ooglidcorrectie nauwelijks opvallen. Het littekenweefsel neemt naarmate de weken en maanden verstrijken de kleur van de huid aan. Eventueel kunt u het gebruik van een littekencrème overwegen.

De bereikte resultaten zijn langdurig zichtbaar, al valt vooraf niet exact te zeggen hoe lang omdat dit verschilt per persoon. De meeste mensen die de ingreep ondergaan, hebben 10 tot 15 jaar plezier van de correctie. Het verouderingsproces kan niet stilgezet worden. Door regelmatig te sporten en gezond te leve,n geniet u langer van het resultaat. Indien gewenst kan de ooglidcorrectie later herhaald worden.

Plastisch chirurgen adviseren om niet direct aan het werk te gaan, maar uw lichaam te laten herstellen van de ingreep. Afhankelijk van het soort werk dat u uitvoert, kunt u na een week lichte werkzaamheden en klusjes hervatten. Zwaar lichamelijk werk wordt stapsgewijs opgebouwd, zonder het resultaat nadelig te beïnvloeden. Na vier tot zes weken zijn de meeste mensen weer volledig aan het werk.

Oog make-up kan niet gebruikt worden, zolang de hechtingen niet verwijderd zijn. Wees ook na het verwijderen van de hechtingen voorzichtig met het gebruik van onder andere mascara. Verwijder de aangebrachte make-up voorzichtig en druk of wrijf niet te hard over de oogleden.

De eerste week wordt het dragen van een bril aangeraden. U ontlast hiermee de oogleden, die door de ingreep gezwollen zijn. De zwellingen maken het minder eenvoudig om de lenzen in te brengen. Zodra u de lenzen vlot kunt inbrengen en verwijderen, kunt u deze weer dragen.

Ooglidcorrecties worden vergoed vanuit de basisverzekering als er sprake is van een medische noodzaak en/of een medisch indicatie. Aangeboren oogafwijkingen, ernstige beperkingen van het gezichtsveld en chronische oogaandoeningen kunnen een ooglidcorrectie noodzakelijk maken. Uw zorgverzekeraar kan aangeven of de ingreep in uw geval vergoed wordt.

Cosmetische ingrepen worden vrijwel nooit bij minderjarigen toegepast. Aangeboren oogafwijkingen hebben soms tot gevolg dat een ooglidcorrectie al op jonge leeftijd een noodzakelijke ingreep is. De meeste mensen die een ooglidcorrectie ondergaan, zijn vrijwel allemaal ouder dan 30, maar ook op latere leeftijd wordt de ingreep met succes toegepast.

Begin pas met het gebruik van een littekencrème als de korstjes op de oogleden zijn verdwenen. Breng de crème niet in te dikke lagen aan en druk niet te hard op de oogleden bij het uitwrijven van de crème.

Complicaties die zich bij een ooglidcorrectie voordoen zijn nabloedingen, gevoelloosheid van de oogleden, vochtophopingen en slechte wondgenezing. Een enkele keer kan het oog niet goed gesloten en geopend worden, waardoor het oog droog wordt. Dit kan behandeld worden met druppels. Vrijwel alle bijwerkingen zijn tijdelijk en nemen snel af. Er kan een asymmetrisch resultaat ontstaan, waardoor een nieuwe correctie wenselijk is.

Gerelateerde onderwerpen

Maak vandaag nog een
vrijblijvende afspraak!

 

Waar vindt u
ons in Hoofddorp

Dutch Clinic
Hoofdweg 848A
2132 MC Hoofddorp

+31 (0)20 214 2033
info@dutchclinic.com

Afspraak maken
close slider