Ooglidcorrectie

Weer een frisse blik en een jonge uitstraling

Een ooglidcorrectie is een veel uitgevoerde operatie om u weer een jongere uitstraling en frisse blik te geven. Deze ingreep, ook bekend als Blepharoplastiek, wordt uitgevoerd als de huid van de oogleden verslapt. Dit komt veelvuldig voor en beïnvloedt uw voorkomen enorm. De hangende oogleden geven u immers een vermoeide uitstraling en laten u ouder lijken dan u bent. Gelukkig is dit goed te verhelpen met een ooglidcorrectie!

Poliklinische ingreep

Een ooglidcorrectie is een poliklinische ingreep, dit betekent dat de behandeling op 1 dag plaatsvindt, onder plaatselijke verdoving. Na de behandeling kunt u dezelfde dag weer naar huis. Het is echter wel een ingreep waar u vooraf en achteraf rekening mee moet houden. Wij bereiden u daar zo goed mogelijk op voor, tijdens de intakegesprekken in onze kliniek en met alle informatie hier online.

Wanneer kiest u voor een ooglidcorrectie?

Is uw blik vermoeid? Heeft u wallen onder de ogen of vaak hoofdpijn doordat de oogleden hangen en u deze steeds, wellicht onbewust, optrekt met uw voorhoofd? Of zijn uw onderoogleden verslapt? In al die gevallen kan een ooglidcorrectie voor u de oplossing zijn.

Waardoor ontstaan hangende oogleden of wallen?

Een ooglidcorrectie is meestal nodig doordat de oogleden hangen, dit kunnen de bovenste maar ook de onderste oogleden zijn. De reden voor deze hangende oogleden is doorgaans huidverslapping. Dit kan ontstaan door erfelijke aanleg of door uw levensstijl. Doordat de huid verslapt is het niet sterk genoeg meer om de inwendige vetpockets te ‘verbergen’ en deze komen dan naar buiten. Onder de ogen zien we die vetpockets als de beruchte wallen en boven de ogen als de hangende oogleden.

Plastisch chirurgen

De oplossing bij hangende oogleden is het verwijderen van de vetpockets. De plastische chirurgen van de Dutch Clinic voeren deze behandeling uit. Zij verwijderen rond de ogen de overtollige huid en vetweefsel en zo nodig ook spierweefsel zodat u weer dezelfde heldere blik krijgt als jaren terug. De ooglidcorrectie kan boven het oog worden uitgevoerd, de bovenooglidcorrectie, en ook onder het oog, de onderooglidcorrectie. Bij de Dutch Clinic is een gecombineerde ooglidcorrectie ook mogelijk. Zo bent u met een behandeling klaar!

Bovenooglidcorrectie

De bovenooglidcorrectie is de ingreep voor de hangende oogleden. De vetpockets die dan op de oogbol drukken worden snel en veilig weggehaald. Dit geeft niet alleen een jongere, frissere uitstraling, u zult ook niet steeds meer uw oogleden ongemerkt optrekken wat hoofdpijn kan veroorzaken en tot diepe rimpels in het voorhoofd kan leiden. Met de bovenooglidcorrectie zijn al die vervelende symptomen snel verleden tijd.

Onderooglidcorrectie

Heeft u blijvende wallen onder uw ogen of verslapte onderoogleden? Dan is een onderooglidcorrectie de juiste ingreep. Ook hiervoor kunt u terecht bij de plastisch chirurgen van de Dutch Clinic om in een dag van uw wallen of slappe onderoogleden af te komen.

De ingreep zelf

Een ooglidcorrectie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Nadat u in onze kliniek bent ontvangen wordt u in een behandelkamer verdoofd op de plek waar de ingreep zal plaatsvinden, dit kan dus boven of onder de ogen zijn. Is de verdoving goed ingewerkt, dan wordt de overtollige huid bij uw ogen verwijderd. Bij een bovenooglidcorrectie gebeurt dit via een uiterst kleine incisie in de huidplooi, bij de onderooglidcorrectie is dit net onder de wimperrand. In beide gevallen zal er geen litteken te zien zijn.

Na de ooglidcorrectie

De ooglidcorrectie zelf neemt meestal 30 tot 45 minuten in beslag. Daarna bent u nog steeds verdoofd en kunt u rustig bijkomen terwijl een van de assistenten van de Dutch Clinic uw ogen nauwgezet en voorzichtig zal koelen. Door deze koeling worden de meeste zwellingen voorkomen of in ieder geval verminderd. Het koelen gebeurt met een icepack. Hierna mag u naar huis.

Omdat u een verdoving heeft gekregen en er nog hechtingen rondom uw ogen zitten, mag u niet zelf rijden. U moet er dus vooraf rekening mee houden dat u iemand meeneemt die u naar huis brengt na de ooglidcorrectie. De dag van de behandeling mag u overigens ook niet douchen, de dag erna kan dat weer wel.

Vijf dagen na de ooglidcorrectie komt u terug bij uw behandelend arts voor een controle. Deze zal dan ook de hechtingen verwijderen. Hierna kunt u, als u dat wilt, weer make-up dragen.

Thuis koelen na de ooglidcorrectie

Eenmaal thuis zult u zelf moeten doorgaan met het koelen van de oogleden. Dit gaat het beste met ingevroren doperwtjes omdat zij de juiste plekken rondom uw ogen bereiken. U kunt vooraf in plastic zakjes alvast de doperwtjes invriezen zodat u bij thuiskomst meteen handige koelelementen heeft die uw ogen perfect kunnen koelen. Hierdoor zult u minder napijn ervaren. Het is wel belangrijk om nooit langer dan vijf minuten per keer te koelen en altijd een doek tussen het koelelement en uw ogen te plaatsen zodat het niet aan uw huid kan vastvriezen.

Napijn van een ooglidcorrectie

Hoeveel napijn u van de ooglidcorrectie zult ervaren, valt niet vooraf te zeggen. Elke patiënt ervaart dat weer anders maar doorgaans valt de pijn mee. Goed en regelmatig koelen helpt de zwelling en de bloeduitstortingen rondom uw ogen te verminderen. Koelt u voldoende dan volstaat meestal een paracetamol tegen de napijn.

Voorbereiding op een ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is geen zware ingreep maar het is wel belangrijk dat u er vooraf al rekening mee houdt. Zo kunt u maatregelen treffen die uw herstel bevorderen en eventuele napijn verminderen. Dit kunt u al doen ter voorbereiding op een ooglidcorrectie:

 • Start een week voor de ingreep met een Arnica-kuur, dit zal de zwelling na de behandeling verminderen en zorgt voor een sneller herstel. Een Arnica-kuur bestaat uit homeopathische tabletjes die te koop zijn bij de drogist.
 • Regel als u dat wilt, dat u na de ooglidcorrectie een aantal dagen vrij bent. In die periode is uw gezicht namelijk rood en gezwollen, de meeste mensen vinden het dan prettig om thuis te kunnen blijven.
 • Zorg dat u een grote zonnebril in huis hebt die u na de behandeling kunt opzetten als u naar buiten gaat. Door het litteken te beschermen tegen de zon voorkomt u ongewenste verkleuringen van de huid.
 • Vries vooraf een aantal plastic zakjes met doperwtjes in; zo heeft u perfecte koelpacks die u met een doek, op uw ogen kunt plaatsen om ze te koelen.
 • Stop enkele dagen voorafgaand aan de behandeling met het drinken van alcohol. Hiermee kunt u een paar dagen na de behandeling weer, weliswaar met mate, starten.

Resultaat van een ooglidcorrectie

Hoe teleurstellend het ook is, een ooglidcorrectie levert niet direct resultaat op. De huid rond uw ogen is namelijk de eerste tijd erg gezwollen en rood. Dit trekt langzaam weg en na enkele maanden zal het definitieve resultaat van uw ooglidcorrectie zichtbaar zijn. U behoudt dit resultaat meestal zo’n tien jaar.

Roken en een ooglidcorrectie

Als u al rookt, dan is het verstandig om daarmee ruim op tijd te stoppen voordat u de ooglidcorrectie ondergaat. Roken vermindert namelijk de doorbloeding wat het herstel van de ingreep vertraagt. Ook versnelt roken het verouderingsproces waardoor het effect van de ooglidcorrectie sneller dan gewenst weer wordt afgebroken.

Neem geen risico bij een ooglidcorrectie

Natuurlijk wilt u geen onnodige risico’s lopen bij een ooglidcorrectie. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een kliniek met plastisch chirurgen die ervaring met deze ingreep hebben. Laat dan ook geen ooglidcorrectie uitvoeren door een oogarts, huisarts of basisarts. De artsen bij de Dutch Clinic zijn allen ervaren plastisch chirurgen die u met de hoogst mogelijke zorg zullen behandelen. Heeft u daar vragen over? Dan kunt u daarvoor natuurlijk altijd bij ons terecht. 

Mogelijke post-operatieve complicatierisico’s
Net als bij elke andere ingreep zijn er ook bij een ooglidcorrectie complicaties mogelijk. Het volgende kan voorkomen na de behandeling:

 • Tijdelijk gevoelloosheid van het ooglid
 • Hematoomvorming, dit is een inwendige bloeding waarbij het bloed tussen omliggend weefsel terecht komt. Dit kan een  blauwe plek veroorzaken die ook weer wegtrekt.
 • Kleurverschil van de huid ten opzichte van het litteken
 • Droge ogen
 • Hechtingen die losraken
 • Infectie van het wondgebied
 • Pijn
 • Nabloeding
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Onbevredigend esthetisch resultaat
 • Bij een onderooglidcorrectie: Ectropion, het naar buiten draaien van het onderooglid.

Heeft u een van bovenstaande complicaties na de behandeling, een zwelling of krijgt u verhoging binnen 24 uur ná de ingreep? Bel ons dan direct op ons spoednummer: +31 20 214 20 33, wij zijn hierop 24 uur per dag bereikbaar.

Meer weten of een vrijblijvende afspraak?

Wilt u meer weten over een ooglidcorrectie of wenst u een vrijblijvende kennismaking? Maak dan nu een afspraak bij onze kliniek in Hoofddorp. Tijdens deze intake kunnen we u precies vertellen wat wij voor u kunnen doen en of een ooglidcorrectie ook voor u tot de mogelijkheden behoort.