Ogen laseren
Zoekt u informatie over ogen laseren? Goed en scherp zien is belangrijk bij alles wat u dagelijks doet. Deelnemen aan het verkeer, een boek lezen of het uitvoeren van uw normale werkzaamheden.
Het oog is een bijzonder geavanceerd lichaamsdeel dat optimaal werkt als het net zo effectief en elegant kan bewegen als dat oorspronkelijk bedoeld is. Maar juist waar het menselijk lichaam zo verfijnd is, kan natuurlijk ook veel misgaan. Er bestaan dan ook veel oogafwijkingen. De meest voorkomende behandelen we effectief in de Dutch Clinic.
U heeft bij vrijwel alles wat u doet uw ogen nodig. Helaas is niet iedereen van geboorte voorzien met scherp zicht. Buiten het feit dat u geboren kunt worden met een oogafwijking, verandert het zicht ook door de jaren heen. In de meeste gevallen worden een bril of contactlenzen geadviseerd om het zicht te verbeteren. Sinds de jaren 1980 van de vorige eeuw worden ooglaserbehandelingen toegepast. De afgelopen jaren zijn de techniek én de apparatuur verfijnd en door ontwikkeld. Ogen laseren is een veilige behandeling die u onafhankelijk van bril of lenzen maakt.
Het laten laseren van uw ogen is een spannende gebeurtenis. U maakt de ingreep bewust mee en u denkt vooraf goed na of u de behandeling wilt ondergaan. Uw zicht is u dierbaar en één van de grootste angsten is blindheid als gevolg van een ingreep. Ooglaserbehandelingen behoren tot de meest veilige medische ingrepen wereldwijd. De huidige generatie geavanceerde ooglaserapparatuur is bewezen veilig. Blindheid als gevolg van ooglaseren komt vrijwel nooit voor. Ogen laseren is een medische ingreep die met uiterste precisie wordt toegepast. Voor de behandeling worden uw ogen tijdens verschillende onderzoeken uitgebreid onderzocht en opgemeten.
• QuickScan. De gratis QuickScan is een eenvoudige manier om informatie in te winnen. De oogarts screent uw ogen snel en kan met aangrenzende zekerheid uw geschiktheid voor een ooglaserbehandeling bepalen. Voor de QuickScan kunt u uw lenzen gewoon dragen, en wordt de dikte van hoornvlies, de sterkteafwijking en de pupilgrootte gemeten. Als de uitkomst positief is dan kan het aanvullende en uitgebreide medisch onderzoek toegepast of ingepland worden.
• Uitgebreid medisch onderzoek. Afhankelijk van het soort lenzen dat u draagt, kunt u deze een aantal weken voor het onderzoek niet dragen. Uw hoornvlies is vervormd door de lenzen, het duurt enige weken voordat de vervorming ongedaan is gemaakt. Tijdens het uitgebreide vooronderzoek kijkt een oogarts verder dan de gezondheid van uw ogen. Uw dagelijkse werkzaamheden en sportieve activiteiten worden doorgenomen en de arts vraagt naar uw verwachtingen van de ingreep. Vervolgens worden de ogen op verschillende manieren aan de binnen- en buitenzijde opgemeten. Onderdelen van het onderzoek zijn de meting van de dikte van het hoornvlies, meten van de pupildiameter, meten van de oogdruk, het testen van uw traanproductie, onderzoek van de samenwerking tussen uw ogen en onderzoek van het netvlies. Op basis van de onderzoeksresultaten geeft de oogarts u advies over de meest geschikte ooglasertechniek. De risico’s worden toegelicht en u krijgt informatie over de voor- en nazorg. Uw ogen worden voor het onderzoek gedruppeld, waardoor u nog een aantal uren wazig zicht heeft.
Na afloop van de onderzoeken ontvangt u een behandelvoorstel en heeft u tijd om over een mogelijke behandeling na te denken. Indien gewenst kunt u direct een afspraak maken voor een behandeldatum. Overigens komt niet iedereen met bijziend- of verziendheid voor ogen laseren in aanmerking. Een negatief behandeladvies kan worden gegeven indien:
• U bekend bent met bepaalde oogaandoeningen waaronder glaucoom of een netvliesafwijking.
• Er sprake is van instabiele diabetes en/of andere chronische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op uw zicht.
• U zwanger bent en/of borstvoeding geeft. De ooglaserbehandeling kan worden toegepast wanneer u minimaal 3 maanden geleden bent bevallen en/of al 3 maanden geen borstvoeding meer geeft.
Na de verschillende vooronderzoeken, bespreekt een ervaren oogarts de resultaten met u. Bepaalt worden welke ooglasertechniek het beste bij u en uw sterkteafwijking past. Ooglaserbehandelingen kunnen worden toegepast bij:
• Bijziendheid of myopie. Wanneer u bijziend bent, ziet u op verdere afstand minder scherp dan de bedoeling is. Als er sprake is van bijziendheid kunt u in de regel zonder bril of lenzen lezen. Het doel van ooglaseren is het hoornvlies zo te corrigeren, zodat het binnenkomende licht weer op de juiste manier op uw netvlies valt en u zowel dichtbij als veraf scherp zicht heeft.
• Verziendheid of hypermetropie. Verziendheid is het tegenovergestelde van bijziendheid. U ziet dichtbij minder goed dan op verdere afstanden. Verziendheid kan op elke leeftijd voorkomen en kan met een bril of contactlenzen opgelost worden. Tijdens een ooglaserbehandeling wordt het hoornvlies gecorrigeerd en bent u niet langer afhankelijk van uw bril of lenzen.
• Cilinderafwijking of astigmatisme. Naast bijziend- en verziendheid kunt u ook een zogenaamde cilinderafwijking hebben. Cilinders gaan vaak samen met een andere sterkteafwijking, en tijdens de laserbehandeling worden de verschillende afwijkingen op efficiënte en snelle wijze gecorrigeerd.
Ooglaserbehandelingen bieden prima resultaten en maken dat u op uiteenlopende afstand scherp zicht heeft. Wat een ooglaserbehandeling echter niet kan voorkomen is dat u op latere leeftijd te maken krijgt met presbyopie, ook wel bekend als ouderdomsverziendheid. Presbyopie ontstaat geleidelijk aan, en begint rond het 45e levensjaar. Lezen wordt lastiger en u ontkomt uiteindelijk niet aan het gebruik van een leesbril. Ouderdomsverziendheid is een gevolg van het ouder worden. De natuurlijke ooglens verliest elasticiteit en soepelheid, waardoor het moeilijker is om dicht bij het beeld scherp te stellen. Presbyopie kan eventueel met Monovisie opgelost worden, zodat u geen leesbril nodig heeft. Monovisie houdt in dat tijdens een ooglaserbehandeling het ene oog wordt gecorrigeerd zodat u veraf scherp ziet en met het andere dichtbij. Oogartsen adviseren altijd om Monovisie eerst 2 weken uit te proberen, voordat u de behandeling laat toepassen. Dit uitproberen kan met behulp van een Monovisie bril of Monovisie contactlenzen. Niet iedereen kan wennen aan het veranderde zicht.
Sterkteafwijkingen kunnen met behulp van verschillende technieken gelaserd worden. Dutch Clinic past de IntraLasik Femtosecond, TransPRK en Lasek methodes toe. Daarnaast worden ook lensimplantaties aangeboden en toegepast. De oogarts legt uit welke techniek het beste bij u past en waar de beste resultaten mee kunnen worden bereikt. Ook uw sterkteafwijking, leeftijd en gezondheid van uw ogen zijn van invloed op de techniek. Het verschillende technieken hebben hetzelfde doel, het hoornvlies corrigeren zodat u dichtbij en veraf scherp zicht heeft. De manier waarop het hoornvlies wordt losgemaakt en/of verwijderd verschilt per ooglasertechniek.
De IntraLasik Femtosecond ooglasertechniek wordt vaak toegepast. Uw ogen worden plaatselijk verdoofd, waarna de arts het hoornvliesflapje losmaakt en omslaat. Vervolgens wordt de sterkteafwijking door middel van de computergestuurde laser gecorrigeerd. De techniek kan sterktes tussen -10 en +4, met een cilinder tot 6 corrigeren. De laserbehandeling duurt een aantal minuten per oog en de ingreep vindt op poliklinische basis plaats.
Voordelen IntraLasik Femtosecond ooglaseren:
• Pijnloze ingreep. Ook van napijn is zelden sprake.
• Het herstel verloopt snel en de kans op bijwerkingen is zeer klein.
• Vrijwel direct na het afronden van de behandeling heeft u scherp zicht op alle afstanden.
Nadelen IntraLasik Femtosecond techniek:
• Deze techniek kan niet worden toegepast als u van nature erg droge ogen heeft.
Eén van de modernste technieken is de TransPRK – No touch ooglaserbehandeling. Uw ogen worden niet aangeraakt, de behandeling is volledig computergestuurd. De resultaten van de techniek zijn goed en kunnen vooraf vrij nauwkeurig bepaald worden. De ingreep duurt een aantal minuten en kan worden toegepast bij sterkteafwijkingen tussen -8 en +2 met een cilinder van 4. Het epitheel, de buitenste laag van het hoornvlies, wordt door de laser verwijderd. De ooglaser volgt nauwkeurig de bewegingen van uw oog en de behandeling stopt wanneer uw blik naar links of rechts gaat. Na het afronden van de ooglaserbehandeling wordt uw hoornvlies door de oogarts gespoeld, en wordt een beschermende bandagelens aangebracht. Het epitheel heeft een aantal dagen nodig om te genezen, daarna kan de aangebrachte beschermlens verwijderd worden.
Voordelen TransPRK techniek:
• Pijnloze behandeling, zonder flapje.
• In vergelijking met de Lasek ooglasertechniek, heeft u na een TransPRK behandeling minder pijn en/of klachten.
• Ook bij licht droge ogen kan deze techniek toegepast worden.
• TransPRK is ook mogelijk wanneer u een relatief dun hoornvlies heeft.
Nadelen TransPRK techniek:
• In vergelijking met de IntraLasik Femtosecond methode duurt het herstel langer.
• TransPRK veroorzaakt meer tijdelijke ongemakken dan de IntraLasik techniek.
• U moet een aantal maanden dagelijks oogdruppels gebruiken.
De Lasek techniek is eveneens een ooglasermethode. Na het plaatselijk verdoven van uw ogen, wordt het epitheel met een alcohol oplossing losgeweekt. De Lasek techniek wordt toegepast wanneer uw ogen niet voor de IntraLasik Femtosecond methode in aanmerking komen. Lasek heeft de voorkeur bij een dun hoornvlies, maar ook droge ogen en bij een verhoogd risico op oogletsel kan deze techniek een oplossing bieden. Na de behandeling worden uw ogen een aantal dagen door een bandagelens beschermd.
Voordelen Lasek techniek:
• Ook geschikt wanneer andere methodes geen oplossing bieden.
• Kan bij lagere sterkteafwijkingen toegepast worden.
Nadelen Lasek techniek:
• Het kan een aantal dagen tot weken duren voordat uw zicht stabiel is.
• U kunt enige tijd een geïrriteerd gevoel, alsof er zandkorrels in de ogen zitten, ervaren.
• U gebruikt gedurende langere tijd oogdruppels.
Bent u niet geschikt voor een ooglaserbehandeling? Eventueel kan een lensimplantatie wel het gewenste resultaat bieden. Vanaf 45 jaar wordt de lensvervangende ingreep eerder voorgesteld dan ooglaseren. Lensimplantaties zijn niet aan een maximum leeftijd gebonden en bieden blijvende resultaten. De ingreep wordt, net zoals ooglaseren, onder plaatselijke verdoving gedaan en duurt slechts een paar minuten per oog. Direct na afloop van de lensimplantatie heeft u scherp zicht. Bijkomend voordeel is dat u later geen staar meer kunt ontwikkelen. Lensimplantaties worden uitgevoerd met standaard lenzen, maar u kunt ook multifocale lenzen laten implanteren. Bij standaard lenzen ziet u veraf scherp, maar kan het wenselijk zijn om tijdens het lezen een bril te gebruiken. De meeste mensen herstellen vlot van de ingreep en van bijwerkingen is nauwelijks sprake.
De prijs voor een ooglaserbehandeling kan variëren. Iedere techniek heeft een andere kostprijs en daarnaast hanteren ziekenhuizen en privéklinieken uiteenlopende prijzen voor de ingreep. Het is mogelijk om de kosten van ogen laseren met elkaar te vergelijken. Hoe vergelijkt u de tarieven? Online worden tarieven geplaatst en krijgt u op eenvoudige wijze een idee van de kosten. Echt goed vergelijken kunt u alleen doen als u persoonlijke behandelvoorstellen naast elkaar legt. Hiervoor is het noodzakelijk om bij een aantal verschillende aanbieders een consult aan te vragen. Na afloop van het consult ontvangt u, mits gebleken geschiktheid, een behandelplan op maat. Hierin staat precies omschreven hoe de ingreep eruit ziet, welke ooglasertechniek wordt toegepast, hoe de nazorg is geregeld en de prijs die u voor de behandeling betaald. Heeft u tarieven opgevraagd bij een kliniek in het buitenland? Vergeet dan niet naar de bijkomende reis- en verblijfkosten te kijken. Deze zijn van invloed op de totaalprijs. Heeft u tussen beide ogen een verschil van minimaal 4 dioptrieën en bent u daarnaast intolerant voor het contactlenzen? Een oogarts kan een medische indicatie geven, waardoor u in aanmerking komt voor vergoeding van de kosten uit de basisverzekering. Ooglaserbehandelingen die zonder medische indicatie worden ondergaan, worden beperkt vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. De voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op een gedeeltelijke of volledige vergoeding, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar. Dutch Clinic biedt betaalbare tarieven voor ooglaserbehandelingen. De ingreep wordt vanaf € 1.695 aangeboden. Beide ogen worden daarbij behandeld. Bovendien zijn bij het behandeltarief de kosten voor het consult, het medisch vooronderzoek, de nazorg en controles inbegrepen. Lensimplantaties worden vanaf € 2.250 per oog aangeboden en toegepast.
Denkt u erover na om uw ogen te laten laseren? Heeft u regelmatig last van beslagen brillenglazen of bent u wel eens een contactlens kwijt? Een ooglaserbehandeling is een veilige ingreep die wereldwijd met uitstekende resultaten wordt toegepast. De gespecialiseerde oogartsen van Dutch Clinic in Hoofddorp passen jaarlijks meer dan 2.000 ooglaserbehandelingen toe en hebben meer dan 15 jaar ervaringen met het toepassen van de verschillende technieken. Tijdens een gratis consult krijgt u advies over de beschikbare mogelijkheden. Eventueel kan het medisch vooronderzoek direct op het consult volgen, zodat u een persoonlijk behandelplan heeft. Bij het maken van de afspraak voor een consult vertelt een medewerker hoe u zichzelf kunt voorbereiden op het gesprek en of u uw lenzen kunt blijven dragen. Een afspraak maakt u door telefonisch contact op te nemen met Dutch Clinic op +31 (0)20 214 2033.
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over ooglaseren. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
1. Kan ik mijn ogen laten laseren?
Om voor een ooglaserbehandeling in aanmerking te komen, is onder andere de conditie van uw ogen van invloed. Zo is het van belang dat uw ogen minimaal een jaar stabiel zijn. Is er sprake van een verloop in sterkte, dan is het effect van een laserbehandeling mogelijk minder goed dan verwacht. Daarnaast zijn ooglaserbehandelingen gebonden aan een maximale sterkte. De sterkte van uw ogen ligt ideaal gezien tussen -12 en +6. Een oogarts onderzoekt uw ogen uitgebreid om te bepalen of een ooglaserbehandeling bij u kan worden toegepast.
2. Is een ooglaserbehandeling pijnlijk?
Ooglaserbehandelingen worden met een verdoving uitgevoerd, zodat de ingreep nagenoeg pijnloos is. Het is mogelijk dat u tijdens het ooglaseren kortdurende een onaangename druk op het oog ervaart. Ook in de uren na de behandeling kan napijn optreden. Deze pijn is doorgaans mild en kort van duur.
3. Kunnen mijn beide ogen tegelijkertijd behandeld worden?
Ja. Tenzij de oogarts anders beslist of adviseert, worden beide ogen op dezelfde dag behandeld.
4. Kan een cilindrische afwijking met een ooglaserbehandeling behandeld worden?
Ja. De apparatuur en lasermogelijkheden bieden uitstekende oplossingen bij astigmatisme.
5. Hoe lang duurt een ooglaserbehandeling?
Ooglaserbehandelingen duren meestal niet langer dan 15 tot 20 minuten. Na afloop van de ingreep verblijft u korte tijd in de kliniek, totdat de oogarts u toestemming geeft om naar huis te gaan.
6. Zie ik direct beter?
De meeste mensen zien direct na de ooglaserbehandeling dat het zicht anders is. Het is normaal dat uw zicht de eerste dagen wisselt tussen wazig en scherp. Na een aantal dagen is uw zicht scherp.
7. Waar moet ik rekening mee houden na een ooglaserbehandeling?
De eerste dagen en weken na de behandeling is het noodzakelijk om oogdruppels te gebruiken. Deze worden voorgeschreven door de behandelend oogarts. Gebruik de druppels volgens voorschrift. Wees de eerste week voorzichtig en let op dat er geen shampoo resten, crèmes, lotions of make-up in uw ogen komt. De eerste maand is het niet toegestaan om in de ogen te wrijven. Eventueel kunt u ’s nachts een oogbeschermer gebruiken. In overleg met de oogarts kunt u na twee weken voorzichtig weer sporten. Geadviseerd wordt om tijdens het zwemmen een beschermende zwembril te gebruiken.
8. Zijn de resultaten die bereikt worden blijvend?
In principe zijn de resultaten van ooglaseren blijvend. Een ooglaserbehandeling kan echter niet voorkomen dat u in de toekomst een leesbril nodig heeft. Ook staar kan niet voorkomen worden met een laserbehandeling. Zowel de nood voor een leesbril als het ontstaan van staar zijn normale ouderdomsverschijnselen. Staar kan eventueel wel voorkomen of opgelost worden door een kunstlens te laten plaatsen.
9. Welke ooglasertechniek kan ik kiezen?
Elke ooglasertechniek heeft eigen voor- en nadelen. Het is vooraf vrijwel onmogelijk om te zeggen wat in uw geval de beste behandelmethode is. Dit hangt onder meer af van de oogafwijking, maar ook uw persoonlijke omstandigheden spelen hierin mee. Beoefent u een bepaalde sport of zijn uw arbeidsomstandigheden van dien aard dat daar rekening mee moet worden gehouden? Tijdens een technisch en medisch vooronderzoek worden de verschillende technieken toegelicht en stelt de oogarts een behandelplan samen dat op uw situatie is afgestemd.
10. Heeft ooglaseren een leeftijdsgrens?
Een leeftijdsgrens is lastig aan te geven. Het is gebruikelijk dat uw ooglens vanaf een jaar of 60 troebel begint te worden. Vanaf dat moment wordt het plaatsen van een lensimplantaat geadviseerd en wordt een ooglaserbehandeling afgeraden. U kunt in overleg met een oogarts en/of optometrist bepalen wat in uw geval de meest passende oplossing is.
11. Wordt ooglaseren bij minderjarigen toegepast?
Jongeren zijn regelmatig onzeker over hun uiterlijk. Het dragen van een bril vergroot deze onzekerheid extra. Ooglaserbehandelingen worden echter niet bij minderjarigen toegepast. Een oog is pas rond het 18e levensjaar volgroeid. Laserbehandelingen die toegepast worden bij onvolgroeide ogen, hebben vaak later een extra behandeling nodig. De ogen dienen minimaal een jaar stabiel te zijn, nadat het volgroeid is. Pas dan kan een ooglaserbehandeling plaatsvinden.
12. Is ooglaseren veilig?
Dutch Clinic werkt met de nieuwste ooglaserapparatuur. De gespecialiseerde oogartsen volgen de nieuwe ontwikkelingen en technieken op de voet. Het blijft echter een medische ingreep waaraan een kleine kans op bijwerkingen is verbonden. Complicaties zijn in de regel goed te behandelen. Droge ogen, geïrriteerde ogen en hoofdpijn zijn bijwerkingen die in de dagen na de ingreep voorkomen. Een enkele keer doet zich een infectie voor. Met speciale oogdruppels en antibiotica zijn de bijwerkingen behandelbaar.
13. Wat zijn de resultaten op de lange termijn?
Wetenschappelijke studies en onderzoeken hebben aangetoond dat ooglaseren zowel een effectieve als veilige behandelmethode is. Bestaande technieken en apparatuur worden continu verbetert, waardoor ook op lange termijn de resultaten veilig en effectief zullen zijn.
14. Waarom kies ik voor ooglaseren?
Na een ooglaserbehandeling bent u onafhankelijk van bril of contactlenzen. U ziet zowel dichtbij als veraf scherp. Bovendien ondervindt u geen hinder tijdens het autorijden, sporten en andere activiteiten. Langdurig gebruik van contactlenzen kan op den duur infecties veroorzaken. Veel mensen die een ooglaserbehandeling toe laten passen, spreken naderhand over een toegenomen gevoel van zelfvertrouwen. Door alle voor- en nadelen tegen elkaar af te zetten, kunt u een weloverwogen beslissing nemen.
15. Is ooglaseren een kostbare ingreep?
De kosten van een ooglaserbehandeling variëren. Het is een eenmalige behandeling, waar u de rest van uw leven plezier van heeft. Vergelijken van de kosten is mogelijk. Let daarbij op dat het om dezelfde ooglasertechniek gaat. Dutch Clinic biedt ooglaserbehandelingen aan vanaf € 1.590.
16. Worden ooglaserbehandelingen vergoed?
Vanuit de basisverzekering is vergoeding niet mogelijk. Enkele zorgverzekeraars bieden beperkte vergoedingsmogelijkheden vanuit aanvullende zorgpakketten. Zowel de vergoedingsbedragen als de voorwaarden lopen sterk uiteen. Zorgverzekeraars sluiten vaak overeenkomsten af met zorgverleners. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet behandeling plaatsvinden bij een gecontracteerde zorgaanbieder. Het is dan ook niet ondenkbaar dat u door zorgvuldig te vergelijken alsnog goedkoper uit bent.
Dutch Clinic
Hoofdweg 848A
2132 MC Hoofddorp