Ooglaseren boven 50 jaar

Contact opnemen

Voor een vrijblijvend gesprek en/of kosteninschatting kunt u ons telefonisch bereiken op +31 (0)20 214 2033

U kunt ook ons contactformulier invullen.

Zoekt u naar ooglaseren boven 50 jaar? Steeds meer mensen laten de ogen laseren. Bent u het zat om om de paar jaar veel geld uit te geven aan een nieuwe bril? Of valt het gebruik van contactlenzen tegen? Ooglaserbehandelingen zijn voor veel mensen een uitstekende alternatieve oplossing. Maar is ooglaseren boven 50 jaar een mogelijkheid of is een lensimplantatie een beter alternatief?

Ooglaseren boven 50 jaar.

Ooglaseren boven 50 jaar.

Te jong voor ooglaseren

De leeftijd voor een ooglaserbehandeling ligt in principe tussen 18 en 65 jaar. Toch passen de meeste oogklinieken en oogartsen liever geen behandelingen toe bij mensen die jonger zijn dan 21 jaar. Uw ogen veranderen zowel in uw kindertijd als tienerjaren en het duurt tot ongeveer uw 21e jaar voordat uw zicht volledig gestabiliseerd is. Een van de voorwaarden voor ooglaseren is dat uw oogsterkte minimaal een jaar stabiel is. Wanneer u een ooglaserbehandeling op te jonge leeftijd toe laat passen, kan dit schadelijk zijn voor uw ogen en eventueel tot complicaties leiden op latere leeftijd.

Verziend of bijziend

Mensen tussen 18 en 45 jaar hebben vaker moeite met zien in de verte, terwijl mensen tussen 45 en 65 jaar eerder last hebben van slecht zien dichtbij. Dit wordt veroorzaakt door zogenaamde ouderdomsverziendheid. Afhankelijk van uw sterkteafwijking kan een ooglaserbehandeling voorgesteld worden. Hiervoor wordt eerst een technisch vooronderzoek toegepast, waarna een ervaren oogarts u vrij zeker kan zeggen of uw ogen geschikt zijn voor een laserbehandeling. Dat is ook van toepassing bij ooglaseren boven 50 jaar.

Te oud voor ooglaseren?

Het bijzondere van ooglaserbehandelingen is dat er in principe geen maximale leeftijdsgrens is bepaald. Naarmate u ouder wordt, is het niet uw leeftijd die van invloed is op een behandeling, maar de gezondheid van uw ogen die telt. Ziet een oogarts dat er sprake is van bepaalde degeneratieve aandoeningen zoals keratoconus, waardoor uw hoornvlies wordt vervormd, kan een ooglaserbehandeling worden afgeraden. Andere medische aandoeningen die van invloed zijn op uw geschiktheid voor een ooglaserbehandeling zijn:

  • Diabetes
  • Reumatoïde artritis
  • Lupus
  • Auto-immuunaandoeningen

Vaak hebben patiënten die te maken hebben met bovenstaande aandoeningen een vergrote kans op complicaties na een ooglaserbehandeling. Dat wil niet zeggen dat u per definitie geen geschikte kandidaat bent. Verbetering van bestaande technieken maakt veel mogelijk. Het is echter belangrijk om uw voornemen voor een ooglaserbehandeling eerst grondig door te spreken met een behandelend specialist. Deze kan eventueel namens u verder overleg plegen met een oogarts, zodat een verantwoorde beslissing genomen kan worden. Vanaf een bepaalde leeftijd controleert een oogarts uw ogen grondig op staar. Heeft u te maken met staar? Dan kan een lensvervangende behandeling een betere oplossing bieden dan een ooglaserbehandeling. Aangezien niet iedereen te maken krijgt met staar, is ooglaseren boven 50 jaar ook een prima mogelijkheid.

Lensimplantatie boven 50 jaar

Tegenwoordig wordt vanaf 50 jaar vaak voorgesteld om gebruik te maken van een lensimplantatie. Een lensimplantatie heeft twee varianten.

  • Voorzetlens, dit is een lens die voor uw eigen ooglens wordt geïmplanteerd. Een voorzetlens geeft goed zicht in de verte. Vaak worden voorzetlenzen gebruikt bij mensen tussen 21 en 55 jaar die een hoge sterkte en/of hoge cilinder hebben.
  • Vervanglens, deze lens vervangt uw eigen ooglens. Het implanteren van een voorzetlens wordt toegepast bij mensen vanaf 50 jaar. Het is een bekend gegeven dat vanaf deze leeftijd de natuurlijke ooglens stugger wordt en dat leesklachten ontstaan. Het voordeel van een vervanglens is dat u na de ingreep zowel dichtbij, op tussenafstanden en veraf goed kunt zien. Een vervanglens biedt bovendien een goede oplossing bij staar.

Iedere situatie verschilt en geen oog is hetzelfde. Om te weten wat voor u de beste oplossing is, kunt u zich laten voorlichten door een ervaren oogarts die gespecialiseerd is in ooglaserbehandelingen en lensimplantaties.

Ooglaseren boven 50 jaar consult

Stoort u zich al enige tijd aan uw bril of bent u benieuwd hoe de kosten van een ooglaserbehandeling zich verhouden ten opzichte van het regelmatig aanschaffen van een nieuw montuur? De oogartsen van Dutch Clinic lichten u graag de behandelmogelijkheden toe. Tijdens een technisch en medisch vooronderzoek worden uw ogen zowel van de binnen- als de buitenzijde gemeten en onderzocht. Deze onderzoeken zijn pijnloos, maar om uw ogen goed te kunnen onderzoeken worden pupil verwijdende druppels gebruikt. Als gevolg hiervan kan uw zicht nog een tijdje wazig zijn. De onderzoeksresultaten geven een oogarts een volledig beeld van uw ogen en de sterkteafwijking, zodat een behandelplan op maat samengesteld kan worden. Een afspraak voor een consult of technisch onderzoek maakt u door telefonisch contact op te nemen met +31 (0)20 214 2033.

Maak vandaag nog een
vrijblijvende afspraak!

Waar vindt u
ons in Hoofddorp

Dutch Clinic
Hoofdweg 848A
2132 MC Hoofddorp

+31 (0)20 214 2033
info@dutchclinic.com