Skip to content

Als het aankomt op het verbeteren van je zicht, zijn ooglaserbehandelingen zoals LASEK en TransPRK ware game changers. Deze geavanceerde ooglaserbehandeling hebben vele mensen geholpen om afscheid te nemen van brillen en lenzen, waardoor ze een helderder, scherper zicht krijgen. Maar wat maakt deze behandelingen eigenlijk verschillend? Laten we eens dieper ingaan op de details.

Wat is een ooglaserbehandeling?

Voordat we ons verdiepen in de specifieke verschillen tussen Lasek en TransPRK, laten we kort bespreken wat een ooglaserbehandeling eigenlijk inhoudt. Bij een ooglaserbehandeling wordt een laser gebruikt om kleine correcties aan te brengen aan het hoornvlies van het oog. Hierdoor wordt de brekingsafwijking gecorrigeerd, waardoor het zicht verbetert. Deze behandelingen zijn effectief voor mensen met bijziendheid, verziendheid en ouderdomsverziendheid, en kunnen zelfs helpen bij andere visuele problemen zoals astigmatisme.

De klassieke ooglaserbehandeling Lasek

LASEK, wat staat voor Laser Assisted Sub Epithelial Keratectomy, is een bekende en bewezen methode voor ooglaseren. Bij deze behandeling wordt het buitenste laagje van het hoornvlies, het epitheel, voorzichtig verwijderd met behulp van een speciale vloeistof. Vervolgens wordt een kleine hoeveelheid van het hoornvliesoppervlak met de laser verdampt, waardoor de oogarts de nodige correcties kan aanbrengen.

Een van de voordelen van Lasek is dat het minder invasief is dan sommige andere ooglaserprocedures. Omdat alleen het epitheel wordt verwijderd en de onderliggende weefsels grotendeels intact blijven, is het herstel over het algemeen sneller en comfortabeler.

Na de Lasek-behandeling wordt een tijdelijke contactlens over het hoornvlies geplaatst om het te beschermen tijdens het genezingsproces. Deze lens fungeert als een soort ‘pleister’ en helpt om eventueel ongemak te minimaliseren terwijl het epitheel zich regenereert.

Lees op deze pagina alles over de Lasek ooglaserbehandeling.

TransPRK ooglaserbehandeling

TransPRK, oftewel Transepitheliale Photo Refractive Keratectomie, is een moderne vorm van ooglaserbehandelingen die beschikbaar zijn. Deze procedure maakt gebruik van geavanceerde lasertechnologie om het buitenste laagje van het hoornvlies te verwijderen, zonder dat daarbij instrumenten worden gebruikt. Dit maakt TransPRK tot een ‘No Touch’ behandeling, wat betekent dat het oog tijdens de procedure niet wordt aangeraakt.

Het gebruik van de nieuwste lasertechnologie, zoals de SmartSurface technologie, maakt TransPRK bijzonder nauwkeurig en effectief. Omdat er geen instrumenten nodig zijn om het epitheel te verwijderen, is er minder kans op complicaties en is het herstel over het algemeen sneller.

Net als bij Lasek, wordt na de TransPRK-behandeling een tijdelijke contactlens over het hoornvlies geplaatst voor bescherming tijdens het genezingsproces. Deze extra voorzorgsmaatregel helpt om het risico op infectie te verminderen en zorgt voor een comfortabel herstel.

Lees hier alles over de TransPRK ooglaserbehandeling.

Het verschil tussen Lasek en TransPRK? Geen aanraking!

Het belangrijkste verschil tussen Lasek en TransPRK is de manier waarop het epitheel van het hoornvlies wordt verwijderd. Bij Lasek wordt het epitheel handmatig verwijderd met behulp van een speciale vloeistof, terwijl bij TransPRK de laser het werk doet zonder het oog aan te raken.

Hoewel beide manieren van ooglaseren effectief zijn voor het corrigeren van visuele afwijkingen, kan de keuze tussen Lasek en TransPRK afhangen van verschillende factoren, waaronder de voorkeur van de patiënt en de aanbeveling van de oogarts. Het is belangrijk om een grondig ooglaser vooronderzoek uit te voeren met een gekwalificeerde oogarts om de beste behandelingsoptie voor uw specifieke behoeften te bepalen

De keuze tussen Lasek en TransPRK

Of u nu kiest voor de bewezen methode van Lasek of de TransPRK, een ooglaserbehandeling kan een life-changing ervaring zijn. Met beide procedures kunnen mensen genieten van een helderder, scherper zicht zonder afhankelijk te zijn van brillen of lenzen. Door goed geïnformeerd te zijn over de verschillen tussen Lasek en TransPRK, kun je samen met je oogarts de juiste beslissing nemen om uw visie helder te maken en daarna optimaal te profiteren van het resultaat van uw ooglaserbehandeling.

Door deze tips te volgen en goed voorbereid te zijn op uw ooglaserprocedure, kunt u ervoor zorgen dat alles soepel verloopt en dat u de beste resultaten behaalt.