Ooglaseren of nieuwe lens

Contact opnemen

Voor een vrijblijvend gesprek en/of kosteninschatting kunt u ons telefonisch bereiken op +31 (0)20 214 2033

U kunt ook ons contactformulier invullen.

Overweegt u ooglaseren of nieuwe lens? Klinkt scherp zien zonder bril of lenzen u als muziek in de oren? Tegenwoordig heeft u verschillende keuzemogelijkheden als het op een behandelmethode aankomt. Bij Dutch Clinic passen ervaren oogartsen zowel ooglaserbehandelingen als lensimplantaties toe. De behandelmethodes hebben specifieke voor- en nadelen. Tijdens een zogenaamde QuickScan, of technisch onderzoek, kan een oogarts vaststellen of in uw situatie ooglaseren of nieuwe lens de beste oplossing is.

Ooglaseren of nieuwe lens.

Ooglaseren of nieuwe lens.

Werkwijze ooglaseren of nieuwe lens

Ooglaseren en lensimplantaties zijn twee verschillende behandelmethodes, die elk een unieke werkwijze en kenmerken hebben.

 • Ooglaseren. Ooglasertechnieken zijn de voorbije decennia verder ontwikkeld, verbeterd en geavanceerd. De ingreep is populair en wordt wereldwijd met succes toegepast. Het doel van een ooglaserbehandeling is het corrigeren van een sterkteafwijking en cilinder. Na de ingreep ziet u op alle afstanden scherp en bent u onafhankelijk van bril of contactlenzen. Verschillende technieken, IntraLasik Femtosecond, TransPRK en Lasek worden toegepast. Met een ooglaserbehandeling kan niet voorkomen worden dat u op latere leeftijd een leesbril nodig heeft.
 • Lensimplantatie. Tijdens een lensimplantatie wordt een kunstlens voor uw natuurlijke lens gezet of wordt uw lens vervangen. Dit gebeurt via een kleine incisie in uw hoornvlies. U kunt een voorzetlens laten plaatsen die voor uw natuurlijke lens wordt geïmplanteerd en de sterkteafwijking corrigeert. Daarnaast kan een oogarts besluiten om een vervanglens te implanteren. In tegenstelling tot de reguliere contactlenzen, hoeft u een kunstlens niet in of uit het oog te halen.

Geschiktheid ooglaseren of lensimplantatie

Niet iedereen die een ooglaserbehandeling overweegt, is geschikt voor de ingreep. Wanneer komt iemand hoogstwaarschijnlijk niet in aanmerking voor ooglaseren?

 • Wanneer u te maken heeft met ouderdomsverziendheid of presbyopie. Mensen vanaf 40 jaar krijgen geleidelijk aan te maken met een afname van de flexibiliteit van de natuurlijke ooglens. Hierdoor kunt u moeite krijgen met lezen. Dit kan echter niet met een ooglaserbehandeling gecorrigeerd worden. Heeft u moeite met het gebruik van een leesbril? Eventueel kunt u een lensimplantatie overwegen.
 • Als er sprake is van hoge sterkteafwijkingen of cilinders wordt een ooglaserbehandeling afgeraden. Sterkteafwijkingen tussen -10 en +4 en cilinders tot 6 kunnen doorgaans door middel van ooglaseren gecorrigeerd worden. Heeft u een hogere sterkte? Dan biedt een lensimplantatie goede resultaten.
 • Mensen die bekend zijn met oogziektes, chronische aandoeningen en/of een auto-immuunziekte zijn vatbaarder voor eventuele bijwerkingen dan mensen die een goede gezondheid hebben. Datzelfde geldt voor diabetes patiënten met instabiele diabetes. Afhankelijk van uw specifieke aandoening en achtergrond kan een ooglaserbehandeling afgeraden worden.
 • Aan jongvolwassenen <20 jaar wordt ooglaseren eveneens afgeraden. Oogartsen vragen dat uw ogen minimaal 12 tot 24 maanden stabiel zijn.

Een ooglaserbehandeling is geschikt voor het merendeel van de mensen met een sterkteafwijking. Wanneer uw ogen niet gelaserd kunnen worden, kan een oogarts een lensimplantatie voorstellen.

Voorzet- of vervanglens

Tijdens een technisch vooronderzoek stelt een oogarts op objectieve wijze vast wat de beste oplossing voor u is. Blijkt dat uw ogen niet gelaserd kunnen worden, maar dat een lensimplantatie wel mogelijk is dan worden de opties met u besproken. Net zoals ooglaseren heeft een behandeling met lensimplantaten voordelen:

 • Snelle, pijnloze behandeling. Een lensimplantatie of lensvervanging duurt niet meer dan een paar minuten. Uw ogen worden met speciale druppels verdoofd, waardoor u geen pijn ervaart. Na afloop van de ingreep kunt u nog enkele uren een geïrriteerd gevoel ervaren. Dit neemt vanzelf af.
 • Snel herstel. Ruim 80% van de mensen die een lensimplantatie laten toepassen, hebben binnen 48 uur weer scherp zicht. Na twee dagen kunnen de meeste werkzaamheden worden hervat.
 • Veilige behandelmethode. Het implanteren van kunstlenzen is een veilige, betrouwbare behandelmethode. De kans op bijwerkingen is minimaal.
 • Corrigeert iedere sterkteafwijking dichtbij en veraf. Na een lensimplantatie ziet u op alle afstanden scherp en ook het gebruik van een leesbril is overbodig. Na een lensimplantatie kunt u bovendien geen staar krijgen.
 • Duurzaam. De lensimplantaten gaan uw leven lang mee, zonder dat deze vervangen moeten worden.

Advies ooglaseren of nieuwe lens

Wanneer u zich oriënteert op een ooglaserbehandeling of lensimplantatie kunt u online veel informatie vinden. Het is echter ook mogelijk om uzelf te laten voorlichten of adviseren door ervaren oogartsen. Tijdens een adviesgesprek, waarbij ook een technisch vooronderzoek kan worden uitgevoerd, beoordeelt een oogarts uw ogen en sterkteafwijking. Op basis daarvan kan een persoonlijk behandelplan worden voorgesteld. De oogarts licht de behandeling nader toe en laat u zien hoe de ooglaserbehandeling of lensimplantatie verloopt. De oogartsen van Dutch Clinic nodigen u uit voor een consult in Hoofddorp. Dutch Clinic is bereikbaar op +31 (0)20 214 2033.

Maak vandaag nog een
vrijblijvende afspraak!

Waar vindt u
ons in Hoofddorp

Dutch Clinic
Hoofdweg 848A
2132 MC Hoofddorp

+31 (0)20 214 2033
info@dutchclinic.com

Afspraak maken
close slider