Nazorg ooglaseren

De ooglaserbehandeling

Een ooglaserbehandeling is een medische ingreep. Daarom is de nazorg ook van groot belang. In onze oogkliniek begint die nazorg al direct na de behandeling met een eerste nacontrole. Vervolgens vinden er in het eerste jaar nog eens 6 controles plaats. Zo weet u in onze oogkliniek zeker dat u hier niet alleen de beste behandelingen voor uw ogen en heel ervaren artsen vindt, u kunt bij ons ook altijd rekenen op de beste nazorg.

Nazorg ooglaseren.

Nazorg ooglaseren.

Herstel na het ooglaseren

Het herstel na een ooglaserbehandeling is verschillend per persoon en per behandeling. Meestal herstellen jonge mensen wat sneller dan ouderen. En na de IntraLasik Femtosecond-ooglaserbehandeling heeft u na een paar uur meestal al geen last meer van uw ogen terwijl het herstel na de Lasek-behandeling wel een paar dagen kan duren.

Zeker 7 nacontroles na een ooglaserbehandeling

De nazorg bij een ooglaserbehandeling voeren wij heel zorgvuldig en consequent uit. Wij plannen daarom in ieder geval 7 nacontroles in na het ooglaseren. De eerste al binnen 1 uur na de behandeling. Vervolgens controleren we uw ogen op de volgende momenten:

  • 1 dag na de behandeling
  • 2 weken later
  • Na 1 maand
  • 3 maanden later
  • Na een half jaar
  • 1 jaar na uw ooglaserbehandeling

Wilt u tussentijds meer controles dan is dat natuurlijk altijd mogelijk.

Voorschriften voor medicatie

Na het ooglaseren is het van belang dat u de voorschriften die uw oogarts u meegeeft goed opvolgt. Zo zult u zeker nog enkele weken uw ogen moeten druppelen. De uitleg over het gebruik van de oogdruppels ontvangt u op de dag van de ooglaserbehandeling van uw oogarts of een van de assistentes. De medicatie zelf hebben wij dan al voor u besteld bij uw apotheek.

Niet sporten, zwemmen of naar de sauna

Naast de voorschriften die uw oogarts aan u persoonlijk meegeeft, kunt u er in ieder geval van uitgaan dat u in de eerste weken na de ooglaserbehandeling niet kunt zwemmen of de sauna mag bezoeken. Gedurende de eerste week na het ooglaseren mag u ook niet sporten.

Meer weten over de nazorg na ooglaserbehandelingen?

Wilt u meer informatie over een ooglaserbehandeling of de specifieke nazorg zoals wij die geven in de Dutch Clinic in Hoofddorp? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op. We vertellen u graag meer!

Nazorg ooglaseren veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over nazorg bij ooglaseren. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Hoe lang duurt het herstel na een ooglaserbehandeling?

De hersteltijd na een ooglaserbehandeling verschilt per behandeling en van persoon tot persoon. Sommige mensen herstellen sneller dan anderen. Op jongere leeftijd herstelt iemand doorgaans ook sneller, dan op een wat latere leeftijd. Afhankelijk van de lasertechniek die wordt toegepast, heeft u soms na een paar uur al geen last meer en in andere gevallen hebben uw ogen enkele dagen om te herstellen.

2. Hoe vaak moet ik op controle komen?

Direct na de ooglaserbehandeling worden uw ogen gecontroleerd. Ook de dag na de behandeling worden uw ogen onderzocht en gemeten. De oogarts volgt het herstel van uw ogen nauwlettend. Het eerste jaar na de ooglaserbehandeling komt u dan ook minimaal 7 keer voor een controle naar de kliniek. Dit na 1 dag, na twee weken, na drie maanden, na zes maanden en vervolgens 1 jaar na de laserbehandeling. Deze controles zijn bij het behandeltarief inbegrepen.

3. Waarom moet ik oogdruppels gebruiken na een laserbehandeling?

De oogdruppels worden voorgeschreven om het herstel van uw hoornvlies te bespoedigen. De oogarts geeft u een druppelschema mee, voordat u de kliniek verlaat. Om het herstel optimaal te laten verlopen, is het belangrijk dat u het schema nauwgezet opvolgt. De minimale gebruiksduur van de oogdruppels hangt af van het soort lasertechniek.

4. Wat kan of mag ik doen na een ooglaserbehandeling?

Zowel voor als na de behandeling krijgt u tips en adviezen over hetgeen u beter niet kunt doen na de laserbehandeling. Wrijf niet in uw ogen en draag de eerste week buiten een zonnebril die uw ogen beschermt tegen wind en licht. De eerste twee weken kunt u beter niet zwemmen, duiken of naar de sauna gaan. Extreme sporten en contactsporten kunt u na 4 weken weer oppakken. Wacht met autorijden totdat uw zicht scherp en stabiel is. Sterke UV-straling kan een nadelig effect hebben op de laserbehandeling. Draag daarom de eerste 6 maanden bij zonnig weer een goede zonnebril.

5. Hoe groot is de kans op complicaties?

De kans op bijwerkingen of complicaties is extreem klein. De oogartsen van Dutch Clinic nemen geen onnodige of onverantwoorde risico’s. Pas na een technisch en uitgebreid medisch vooronderzoek wordt beoordeeld of u geschikt bent voor een laserbehandeling. Dat betekent dat u teleurgesteld kunt worden en dat u wordt afgewezen. Goed om te weten is dat jaarlijks honderdduizenden mensen hun ogen laten laseren en dat de toepassingstechnieken en laserapparatuur de afgelopen jaren zo geavanceerd zijn geworden, dat de kans op complicaties vrijwel te verwaarlozen is.

6. Zijn de resultaten blijvend?

Ja, in principe wel. Het is echter onvermijdelijk dat u op langere termijn een leesbril nodig heeft, omdat uw oogspieren verslappen. Dit is een gevolg van het verouderingsproces en staat los van een ooglaserbehandeling.

7. Heb ik direct scherp zicht?

Afhankelijk van de toegepaste lasertechniek herstelt uw zicht zich in de uren, dagen en weken na de laserbehandeling. Voordat het zicht optimaal en stabiel is, kunnen een aantal weken tot enkele maanden verstrijken.

8. Ik heb per ongeluk in mijn oog gewreven. Is dat van invloed op het resultaat?

Oogartsen adviseren om zeker tot twee weken na de behandeling niet in uw ogen te wrijven. Dit is van invloed op de genezing, de plooivorming, het eventuele bandagelensje en de hygiëne van het oog. Als er bij u een tijdelijk bandagelensje is geplaatst, dan kan dat door het wrijven verplaatst worden. Heeft u per ongeluk in uw oog gewreven, neem dan contact op met kliniek. Vaak kan erger eenvoudig voorkomen worden.

9. Mag ik autorijden na een ooglaserbehandeling?

Afhankelijk van de lasertechniek rijdt u bij voorkeur tot aan de 1e controle geen auto. Dit is met name van toepassing als er bandagelenzen worden geplaatst. Deze worden tijdens de controle verwijderd en uw zicht wordt gecontroleerd. Als de oogarts vindt dat uw zicht voldoende is, kunt u veilig autorijden. Na laserbehandelingen waarbij geen bandagelens wordt geplaatst, kunt u de dag na de behandeling autorijden. Vraag dit wel altijd na bij uw arts.

10. Kan ik blind worden van een ooglaserbehandeling?

Theoretisch gezien is blindheid na een ooglaserbehandeling een mogelijkheid. De kans dat u dit overkomt is echter minimaal en daarbij moet u vervolgens getroffen worden door verschillende complicaties. Het risico op blindheid is groter bij jarenlang gebruik van contactlenzen. De oogartsen bij Dutch Clinic werken op basis van een strikt veiligheidsprotocol. U krijgt daarnaast uitgebreide informatie, adviezen en instructies mee om de risico’s op ooginfecties en andere complicaties te beperken. Daarnaast vinden het eerste jaar gemiddeld 7 controles plaats, zodat uw ogen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

11. Wanneer mag ik weer oog make-up gebruiken?

De eerste twee weken is het gebruik van oogcrème en oog make-up niet toegestaan. Er bestaat altijd een kleine kans dat er make-up resten in uw ogen terecht komen, wat infecties tot gevolg kan hebben. Na twee weken kunt u uw ogen weer opmaken.

12. Wat doe ik als mijn ogen na een laserbehandeling droog zijn?

Het kan voor komen dat uw ogen na een laserbehandeling droger zijn dan voorheen. Dit kan behandeld en opgelost worden met verzorgende oogdruppels. Vraag advies aan de behandelend oogarts over welke druppels u het beste kunt gebruiken.

13. Mijn ogen voelen branderig aan, is dat normaal?

Uw ogen hebben tijd nodig om te herstellen van de laserbehandeling. Van napijn is zelden sprake. Uw ogen kunnen wel geïrriteerd of branderig aanvoelen. Mensen omschrijven soms een gevoel als zand in de ogen. Dit gevoel is tijdelijk en neemt vanzelf af. Houdt het gevoel voor uw idee te lang aan, neem dan contact op met de kliniek.

14. Moet ik een nachtbril dragen na een ooglaserbehandeling?

Afhankelijk van de behandeltechniek kan de oogarts adviseren om de eerste nacht na de behandeling een nachtbril te dragen. Daarnaast wordt geadviseerd om uw ogen de eerste dagen ook overdag goed te beschermen.