Skip to content

Cilinderafwijking, ook bekend als astigmatisme, is een veelvoorkomende oogafwijking die het scherpe zicht beïnvloedt door een ongelijke kromming van het hoornvlies of de ooglens. Dit resulteert in onscherpe beelden omdat lichtstralen niet gelijkmatig op het netvlies samenvallen. Laten we dieper ingaan op deze afwijking, hoe je deze herkent, mogelijke risicofactoren en behandelingsmogelijkheden.

Wat is een cilinderafwijking?

Bij cilinderafwijking is het hoornvlies of de lens niet perfect bolvormig, maar eerder ovaal, zoals een rugbybal. Hierdoor worden lichtstralen in verschillende richtingen gebroken, wat resulteert in meerdere brandpunten voor het oog. Dit leidt tot wazig zicht, vaak in combinatie met bijziendheid of verziendheid.

Hoe herken je astigmatisme?

Mensen met een astigmatisme (dus een cilinderafwijking) kunnen symptomen ervaren zoals wazig zicht, problemen met scherpstellen op zowel verre als nabije objecten, en moeite met het lezen van kleine letters. Dit kan resulteren in ongemak en vermoeidheid tijdens dagelijkse activiteiten.

Risico van een cilinderafwijking

Hoewel cilinderafwijking vaak al vanaf de geboorte aanwezig is, kan het ook het gevolg zijn van aandoeningen zoals keratoconus of oogletsels die littekens op het hoornvlies veroorzaken. Erfelijkheid speelt ook een rol bij het ontstaan van deze afwijking.

Diagnose cilinderafwijking

Een optometrist kan cilinderafwijking diagnosticeren door middel van oogonderzoeken. Voor kinderen onder de 8 jaar kan een orthoptist dit onderzoek uitvoeren. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan de optometrist brillenglazen of contactlenzen voorschrijven om het zicht te corrigeren. In sommige gevallen kan een gecertificeerde refractiechirurg een operatie aanbevelen, zoals ooglaseren of lensimplantatie, om de onregelmatige vorm van het hoornvlies te corrigeren en de afwijking te verhelpen.

Behandeling cilinderafwijking

Ooglaseren of Lensimplantatie: Een oogheelkundige behandeling kan een permanente oplossing bieden voor cilinderafwijking door de onregelmatige vorm van het hoornvlies te corrigeren. Dit kan worden bereikt door middel van laserbehandelingen of het implanteren van lenzen.

Bril of Contactlenzen: Traditionele methoden zoals brillen of contactlenzen zijn effectief in het corrigeren van cilinderafwijking en kunnen een geschikte oplossing zijn voor mensen die geen chirurgische ingreep wensen.

Het is van vitaal belang om regelmatig oogonderzoek te laten uitvoeren, vooral als er symptomen van cilinderafwijking zijn, om vroegtijdige detectie en behandeling mogelijk te maken. Met de juiste zorg en behandeling kunnen mensen met cilinderafwijking genieten van een helder en scherp zicht, waardoor ze optimaal kunnen functioneren in het dagelijks leven. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde oogzorgspecialist voor een persoonlijk advies over de beste behandelingsopties voor uw specifieke situatie.