Skip to content

Zoekt u naar ooglaseren cilinder? Wanneer u te maken heeft met een cilinder afwijking, ook wel astigmatisme genoemd, dan gaat dat vaak samen met ver- of bijziendheid. Cilinder afwijkingen komen vaak voor en kunnen meestal prima behandeld worden. Ooglaseren cilinder kan meestal succesvol toegepast worden.

Oorzaak cilinder afwijking

Een cilinder of astigmatisme is een brekingsfout. Deze fout wordt veroorzaakt doordat het invallende licht niet op één bepaald punt wordt geprojecteerd. Wanneer u te maken heeft met een cilinder, heeft uw oog een meer ovale vorm dan gebruikelijk. Het resultaat hiervan is een vaag of wazig zicht.

De meeste mensen met een cilinder afwijking hebben gelijktijdig te maken met ver- of bijziendheid. Astigmatisme kan bepaalde klachten veroorzaken:

  • Wazig, vaag zicht
  • Hoofdpijn als gevolg van het voortdurend focussen
  • Vermoeide ogen
  • Moeite met lezen

Wanneer dit bij u het geval is, kunnen hulpmiddelen als een bril of contactlenzen voor de nodige correctie zorgen. Het is tegenwoordig ook prima mogelijk om een cilinder door middel van een ooglaserbehandeling te laten corrigeren. Een oogarts kan u na een technisch vooronderzoek uitsluitsel geven over uw geschiktheid.

Door middel van ooglaseren cilinder corrigeren

In tegenstelling tot het corrigeren van alleen verziend- of bijziendheid, heeft het hoornvlies bij een cilinder geen ronde maar een ovale vorm. Het hoornvlies heeft aan de voorkant van uw oog de vorm van een rugbybal. Om dit te kunnen verwijderen wordt het hoornvlies op meerdere plaatsen gecorrigeerd. Welke lasertechniek daarbij wordt toegepast verschilt van persoon tot persoon. Ook met een cilinder kan gekozen worden voor:

  • IntraLasik Femtosecond, geschikt voor het corrigeren van sterkteafwijkingen tussen -10 en +4 en een cilinder van 6. Bij een IntraLasik Femtosecond ooglaserbehandeling wordt een flapje van het hoornvlies losgemaakt en omgeslagen. Vervolgens corrigeert de computergestuurde laser zowel de sterkte afwijking als de cilinder. Na het terugplaatsen van het flapje wordt de behandeling afgerond. De meeste mensen hebben direct na de ooglaserbehandeling een scherp zicht, al kunt u door de verdovende druppels nog een tijdje wat wazig zien. Het herstel verloopt vlot.
  • TransPRK, de meest geavanceerde ooglasermethode waarbij uw ogen niet worden aangeraakt corrigeert sterkte afwijkingen tussen -8 en +2 en een cilinder van 4. Het duurt een aantal dagen voordat het zicht zich stabiliseert en u scherp ziet.
  • Lasek, met behulp van een alcoholoplossing wordt het hoornvlies losgeweekt. Sterkte afwijkingen tussen -8 en +2 en een cilinder tot 6 kunnen met de Lasek techniek gecorrigeerd worden. Deze methode wordt ook toegepast bij mensen met droge ogen.

Welke ooglasertechniek bij u het beste toegepast kan worden, kan worden beoordeeld na een technisch en medisch vooronderzoek bij een oogarts.

Hoe ooglaseren een cilinder corrigeeert

Tijdens het ooglaseren van de cilinder, wordt een kleine hoeveelheid van het hoornvliesweefsel verwijderd. Hiermee wordt de kromming aan de voorzijde van het oog gecorrigeerd. Uw oog krijgt de ronde vorm terug, waardoor licht op één punt van het netvlies scherp gesteld wordt en uw zicht weer helder is. Ondanks de goede resultaten van een ooglaserbehandeling, komt niet iedereen voor de ingreep in aanmerking.

In sommige gevallen is de sterkteafwijking te hoog of is de sterkte onvoldoende stabiel. Pas na een uitgebreid technisch, en medisch, onderzoek kan een oogarts u vertellen of uw cilinder met behulp van lasertechniek gecorrigeerd kan worden. Daarnaast wordt ook gekeken welke techniek dan het beste toegepast kan worden. Factoren die hierop van invloed zijn, zijn onder andere uw leeftijd, de dikte van uw hoornvlies en uw levensstijl.

Bent u ouder dan 55 jaar? Wellicht dat uw ogen meer baat hebben bij een lensimplantatie dan ooglaseren. Ook dit wordt tijdens een consult bij een oogarts uitgebreid met u besproken.

Veilig ooglaseren cilinder

Ooglaserbehandelingen worden wereldwijd met succes toegepast. De techniek is wetenschappelijk bewezen en, mits door een ervaren oogarts toegepast, veilig.

Dutch Clinic heeft ruim 15 jaar ervaring met het toepassen van de diverse ooglaser technieken. De artsen werken met state-of-the-art laserapparatuur en passen de ingreep alleen toe, wanneer de onderzoeksresultaten uw geschiktheid bevestigen.

Vooronderzoek cilinder ooglaseren

Wilt u meer weten over het corrigeren van astigmatisme door middel van ooglaseren? Maak dan een afspraak voor een consult of technisch vooronderzoek bij Dutch Clinic.

Tijdens het onderzoek worden uw ogen op verschillende manieren gemeten en onderzocht, waarna de oogarts u een persoonlijk behandelplan overhandigd. U heeft uiteraard gelegenheid om de vragen die u heeft te stellen.