Skip to content

Wilt u meer weten over ooglaseren herstel? De hersteltijd na een ooglaserbehandeling is kort en kent vrij eenvoudige richtlijnen: rust, tijd, oogdruppels en controles. Afhankelijk van de toegepaste ooglasertechniek gebruikt u enkele weken tot maanden oogdruppels.

Oogartsen schrijven verzachtende oogdruppels voor, om de natuurlijke balans van de traanproductie te herstellen. Ooglaseren herstel verloopt bij iedereen in eigen tempo, van bijwerkingen of complicaties is zelden sprake.

Voorspoedig herstel ooglaseren

De hersteltijd na een ooglaserbehandeling is voor iedereen anders en varieert van een dag tot een week. Dit is onder meer afhankelijk van de ooglasertechniek die wordt toegepast. Daarbij speelt u zelf ook een rol in het herstel.

Zowel voor als na het ogen laseren informeert de oogarts u uitgebreid over hetgeen u wel en juist niet doet na de ingreep. De voorschriften zijn niet gecompliceerd, maar zijn wel van invloed op het uiteindelijke resultaat.

 • Gebruik de voorgeschreven oogdruppels volgens voorschrift van de oogarts.
 • Krijgt u beschermende oogkapjes of een beschermende nachtbril mee? Gebruik deze dan zolang het advies van de oogarts luidt.
 • Voorkom de eerste dagen dat uw ogen nat worden, was uw haren een aantal dagen niet.
 • Gebruik minimaal 2 weken geen oogmake-up en/of mascara.
 • Ga de eerste 2 weken niet zwemmen of naar de sauna.
 • Bescherm uw ogen tijdens het (contact)sporten met een beschermende bril.
 • Neem pas zelfstandig aan het verkeer deel wanneer u scherp ziet.
 • Uw werkzaamheden kunnen in overleg met de oogarts hervat worden. U voelt zelf het beste aan, wanneer u daar toe in staat bent.

De oogarts geeft u zowel oogdruppels als een druppelschema mee. Het is de bedoeling dat u de druppels gebruikt zolang de arts dit adviseert. De druppeltijd verschilt per persoon en wordt onder meer bepaald door de techniek die wordt toegepast. De snelheid waarin uw zicht herstelt is eveneens afhankelijk van het type behandeling.

Mensen die de IntraLasik Femtosecond ooglaserbehandeling laten toepassen hebben vaak na afloop van de ingreep al scherp zicht. Het duurt gemiddeld 48 uur voordat het zicht zich scherp stelt, voordat uw zicht volledig is gestabiliseerd kunnen 6 weken tot 3 maanden verstrijken. Probeer niets te overhaasten en luister naar uw lichaam.

Het is goed mogelijk om te lezen, een tijdje naar een beeldscherm of televisie te kijken, maar forceer niets. Geef uw ogen de rust die ze nodig hebben en houdt uzelf aan de voorschriften daarmee verloopt ooglaseren herstel vlot en zonder bijwerkingen.

Risico's ooglaseren herstel

Na een ooglaserbehandeling kunt u last hebben van droge, geïrriteerde ogen. Om de kans op bijwerkingen en complicaties te verkleinen is het regelmatig druppelen van de ogen van grote invloed. Daarnaast zijn er een aantal punten van aandacht die u tijdens de herstelperiode in acht neemt:

 • Douchen en baden. Een dag na het ooglaseren is douchen toegestaan. Let daarbij op dat u zeker tot een week na de behandeling vermijdt dat er zeep of water in uw ogen komt.
 • Werkhervatting. Het merendeel van de mensen die een ooglaserbehandeling ondergaat, gaat na 2 tot 3 dagen terug aan het werk. Hou bij het plannen van de ingreep rekening met uw werkzaamheden. Iedereen herstelt op eigen manier van de behandeling. De oogarts bespreekt de werkhervatting al tijdens de technische en medische vooronderzoeken. Vaak is de aard van de werkzaamheden hierop van invloed.
 • Sporten en trainen. Na drie dagen kunt u rustige sporten, zoals het gebruik van een hometrainer hervatten. Na een week zijn hardlopen, aerobics en yoga mogelijk. Sporten waarbij een grote inspanning wordt verwacht stelt u 2 tot 4 weken uit. Dit zijn onder meer contactsporten en zwemmen.
 • Reizen of op vakantie gaan. Oogartsen adviseren om niet direct na een ooglaserbehandeling op reis of vakantie te gaan. Uw ogen hebben tijd nodig om te genezen en dit gaat het beste in uw vertrouwde thuisomgeving. Zeker wanneer u te maken heeft met extra controles dan is het beter om een vakantie op een ander moment te plannen. Vliegen na een ooglaserbehandeling komt het resultaat niet ten goede. De atmosfeer in vliegtuigen is droger dan gebruikelijk en dit is van directe invloed op uw ogen.

Het opvolgen van de algemene richtlijnen, komt het ooglaseren herstel ten goede. Iedereen is anders, dus stel de vragen die u heeft altijd aan de oogarts en denk niet dat het allemaal wel goed komt. Ook wanneer u klachten heeft die u voorheen niet had, is het belangrijk om snel contact op te nemen met de arts en eventueel een extra controle toe te laten passen.

Meer informatie over een vlotte herstelperiode bespreken de oogartsen van Dutch Clinic graag met u.

Herstel ooglaseren FAQ

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de ooglaseren herstel. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
U verblijft op de behandeldag een aantal uren in de kliniek. De ingreep vindt op poliklinische basis plaats. Een opname is niet noodzakelijk. De behandeling zelf duurt een aantal minuten per oog. Na het afronden van de ingreep en een eerste controle kunt u naar huis.
Het is niet toegestaan om zelfstandig naar huis te rijden na afloop van de behandeling. Uw ogen worden verdoofd met speciale druppels en u kunt een aantal uren wazig zien. In principe kunt u de volgende dag weer zelf rijden. Bent u onzeker over uw zicht? Wacht dan nog een aantal dagen extra.
De eerste twee weken wrijft u niet in uw ogen. Afhankelijk van de toegepaste techniek kan de oogarts u een nachtbril meegeven, zodat u niet ongemerkt tijdens de slaap in uw ogen kunt wrijven. Het is belangrijk om de ogen een aantal dagen droog te houden. Zwemmen en het bezoeken van een sauna doet u de eerste twee tot zes weken niet. Bescherm uw ogen tegen het (zon)licht met een goede zonnebril en gebruik een stofbril als u stoffige werkzaamheden uitvoert of in een stoffige ruimte werkt.
Ja. De oogarts schrijft u verschillende oogdruppels voor. Deze gebruikt u strikt volgens voorschrift en net zolang de arts dit adviseert. De voorgeschreven oogdruppels voorkomen infecties en zijn anti bacterieel.
De eerste tijd, en dan met name in het donker, kunt u kringen zien rondom lampen en andere lichtbronnen. Ook droge, geïrriteerde ogen zijn vaak een neveneffect van de behandeling. De oogarts kan hier verzachtende oogdruppels bij voorschrijven. De bijwerkingen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen in de weken die volgen.
Aan een ooglaserbehandeling gaan uitgebreide vooronderzoeken vooraf. Ernstige complicaties, zoals hoornvliesbeschadigingen of netvlies dat loslaat, doen zich uitzonderlijk voor. Regelmatige controles sporen bijwerkingen tijdig op, zodat indien nodig een behandeling gestart kan worden waarmee erger wordt voorkomen. Blindheid als gevolg van een ooglaserbehandeling is vrijwel uitgesloten.
Afhankelijk van uw beroep en de omstandigheden waarin u werkzaamheden verricht, kunt u de volgende dag gewoon werken. De arts geeft tips om uw ogen tijdens het werk te beschermen en overbelasting te voorkomen.
Ja, in de meeste gevallen is er direct verbetering van het zicht merkbaar. Afhankelijk van de toegepaste ooglasertechniek is uw zicht de eerste dagen wisselend scherp en wazig. Dit stabiliseert vanzelf en na een aantal weken is uw zicht op verschillende afstanden scherp.
Ja, maar u dient er rekening mee te houden dat u uw ogen voldoende beschermd. Zwemmen is de eerste weken niet toegestaan. U komt de eerste maanden regelmatig op controle. Geadviseerd wordt om geen controle te missen of te verplaatsen. Plan uw vakantie tussen de controles in.
Het eerste jaar na de ooglaserbehandeling zijn 7 controles gepland. Heeft u tussen de controle momenten door vragen of maakt u zich zorgen over uw zicht, neem dan altijd contact op met de kliniek. In overleg met de oogarts kan een extra controle plaatsvinden.
Bij brildragers valt het eerder en meer op dat een ooglaserbehandeling heeft plaatsgevonden. U draagt immers uw bril niet langer. Zwellingen of bloeduitstortingen doen zich niet voor, aan uw huid is niet te zien dat u een ingreep heeft ondergaan.
Uw zicht zal op lange termijn op diverse afstanden scherp zijn en blijven. Toch kan een ooglaserbehandeling niet voorkomen dat u na een aantal jaren een leesbril nodig heeft. Naarmate u ouder wordt neemt de elasticiteit van uw ooglens af, waardoor lezen moeilijker wordt. Ouderdomsverziendheid is een normaal verschijnsel en met behulp van een leesbril prima op te lossen.
Ruim 85% – 90% van de ooglaserbehandelingen wordt succesvol toegepast. Soms is er echter sprake van een reststerkte. In overleg met de oogarts en mits uw gezondheid dat toelaat kan dit met een nabehandeling alsnog gecorrigeerd worden.
De eerste dagen en weken kunt u rondom verlichting of lampen een schittering of halo zien. Dit verbetert en zal uiteindelijk verdwijnen.