Skip to content

Staar, ook wel cataract genoemd, is een veelvoorkomende oogaandoening die vaak voorkomt bij oudere volwassenen. Het kan echter ook bij jongere mensen voorkomen als gevolg van verschillende oorzaken. In dit uitgebreide artikel zullen we dieper ingaan op wat staar precies is, wat de oorzaken en symptomen zijn, en hoe het kan worden behandeld.

Wat is staar of cataract?

Staar is een oogaandoening waarbij de natuurlijke lens van het oog troebel wordt. Deze troebelheid kan het licht dat het oog binnenkomt verstoren, waardoor het zicht wazig of onscherp wordt. Staar kan zich langzaam ontwikkelen en kan uiteindelijk leiden tot ernstige visuele beperkingen als het niet behandeld wordt.

Oorzaken van staar

De exacte oorzaak van staar is niet altijd bekend, maar er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen ervan kunnen verhogen. Leeftijd is een van de belangrijkste risicofactoren, omdat de natuurlijke lens van het oog met de tijd troebeler kan worden. Andere risicofactoren zijn onder meer genetische aanleg, blootstelling aan ultraviolette straling, roken, diabetes, oogletsels en langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden.

Symptomen van staar

Staar kan verschillende symptomen veroorzaken die van persoon tot persoon kunnen variëren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn troebel of wazig zicht, verminderd kleurenzicht, dubbel zien, verhoogde gevoeligheid voor licht, veranderingen in brilrecept en moeite met nachtzicht. Deze symptomen kunnen geleidelijk verergeren naarmate de staar zich ontwikkelt en kunnen uiteindelijk de dagelijkse activiteiten beïnvloeden.

Diagnose van staar

Een oogarts kan de diagnose staar stellen door een uitgebreid oogonderzoek uit te voeren, inclusief het testen van de gezichtsscherpte, het meten van de druk in het oog en het beoordelen van de lens van het oog op troebelheid. Speciale tests zoals een spleetlampexamen en een oogonderzoek met een dilaterende pupil kunnen ook worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen en de ernst van de staar te beoordelen.

Behandelen van staar

De meest effectieve behandeling voor staar is een staaroperatie, waarbij de troebele lens van het oog wordt verwijderd en vervangen door een heldere kunstmatige lens, ook wel een intraoculaire lens (IOL) genoemd. Tijdens de operatie maakt de oogarts een kleine incisie in het oog, verwijdert de troebele lens en plaatst de IOL op zijn plaats. Staaroperaties worden meestal uitgevoerd op poliklinische basis en hebben over het algemeen een snel herstel.

Conclusie

Staar is een veelvoorkomende oogaandoening die kan leiden tot verminderd zicht en kwaliteit van leven als het niet wordt behandeld. Het is belangrijk om regelmatig oogonderzoeken te ondergaan, vooral naarmate u ouder wordt, om staar vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Met de juiste diagnose en behandeling kunnen de meeste mensen met staar hun zicht herstellen en genieten van een betere kwaliteit van leven. Raadpleeg altijd een oogarts voor een juiste diagnose en behandelingsopties als u symptomen van staar ervaart.