Skip to content
Staar, ook bekend als cataract, is een veelvoorkomende oogaandoening die het zicht vertroebelt. Deze vertroebeling van de ooglens kan leiden tot wazig zicht en kan ernstige slechtziendheid veroorzaken als het onbehandeld blijft.

Symptomen van staar

  • Wazig zicht, zowel dichtbij als veraf.
  • Verminderd kleurenzicht, waarbij kleuren minder helder lijken.
  • Dubbelzien met één oog.
  • Slechter zicht ’s nachts, vaak gepaard met halo’s rond lichtbronnen.

Hoewel staar vaak geassocieerd wordt met veroudering, kunnen andere factoren ook een rol spelen, waaronder stofwisselingsziekten zoals diabetes, oogziekten, oogverwondingen en langdurig medicijngebruik.

Staaroperatie

De enige effectieve behandeling voor staar is een operatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens. Deze staaroperatie wordt uitgevoerd door een oogarts en kan aangeraden worden in gevallen waarbij staar gepaard gaat met andere oogaandoeningen, aanzienlijke problemen met het zicht, of een groot verschil in brilsterkte tussen beide ogen.

Tegenwoordig is het mogelijk om beide ogen op één dag te laten opereren, wat enkele voordelen met zich meebrengt, zoals minder ziekenhuisbezoeken en een snellere aanpassing van nieuwe brillen.

Nastaar en ooglaseren

Sommige patiënten ervaren na een staaroperatie nastaar, waarbij het achterste deel van het lenskapsel troebel wordt. Dit kan leiden tot een geleidelijk verlies van scherp zicht. Gelukkig kan nastaar effectief behandeld worden met een laserbehandeling, een pijnloze poliklinische ingreep die ongeveer 10 minuten duurt.

Als je vermoedt dat je symptomen van staar ervaart, raadpleeg dan een oogarts voor een professionele diagnose en behandelingsopties. Het is belangrijk om vroegtijdig in te grijpen om verdere verslechtering van het zicht te voorkomen.