Skip to content

Het bovenooglid wordt door de levatorspier in de juiste stand gehouden. De levatorspier bevindt zich hoog in de oogkas en is door middel van een peesblad met het bovenooglid verbonden. Naarmate we ouder worden kan het losraken van de bindweefselplaat in de onderste rand van het ooglid. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een hangend ooglid. Het ooglid gaat dan zakken en veroorzaakt hierdoor klachten.

Er zijn ook andere oorzaken voor een hangend ooglid, zoals een tumor of zwelling van het ooglid, aangeboren of verworven zwakte van de levatorspier en verlamming van uw zenuwen. De precieze oorzaak wordt altijd tijdens het consult uitgezocht. De behandeling van een hangend ooglid door een peesblad dat losraakt of een niet (goed) werkende levatorspier, is niet hetzelfde als een ooglidcorrectie bij een teveel
aan en/of slappe huid boven de oogleden.

Bij één afhangend ooglid is er goed een verschil te zien in de kijkopening van beiden ogen. Vaak vinden de meeste mensen het cosmetisch gezien onsierlijk. Naarmate het ooglid verder zakt kan het voor de pupil gaan hangen en wordt het gezichtsveld beperkt. Doordat het lastig is om onder het ooglid door te kijken, worden veelal de wenkbrauwen omhoog getrokken en in de loop van de dag kunnen er hoofdpijn klachten optreden.

Voorbereiding ingreep

U mag 24 uur voor de ingreep geen alcohol meer nuttigen. Indien u bloed verdunnende medicatie gebruikt, dient u dit te melden bij de arts. Wij vragen u twee weken voor de ooglidcorrectie te stoppen met
pijnstillers en bloedverdunners (in overleg met de trombosedienst en uw arts).

De ingreep

De behandeling is afhankelijk van het ziektebeeld dat het hangend ooglid veroorzaakt. In veel gevallen is een chirurgische correctie noodzakelijk. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende technieken om het ooglid operatief te behandelen. Als er sprake is van een losgeraakt peesblad en een nog goed werkende levatorspier, kan de juiste stand worden hersteld door het peesblad weer op de rand van het bovenooglid
te hechten, dit wordt een levatorplastiek genoemd.

Een levatorplastiek wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Nadat de huid verdoofd is wordt er een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt waardoor deze na de operatie nauwelijks meer zichtbaar zal zijn. Soms is er ook een teveel aan huid op het bovenooglid die tijdens dezelfde operatie kan worden verwijderd. Het losgeraakte peesblad wordt weer vastgehecht aan de bindweefselplaat in het ooglid.

Tijdens de operatie wordt u een aantal keren van ligstand in zitstand gebracht om zo goed te beoordelen of de nieuwe stand van het bovenooglid wel juist is. Dit is ook een reden dat de operatie onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Vervolgens worden de hechtingen definitief vast geknoopt. Daarna wordt de huid gehecht met een dun hechtdraadje.

Na de ingreep

Het behandelde gebied kan gezwollen zijn door de verdoving en van de ingreep. U mag niet zelf naar huis rijden. Eenmaal thuis raden wij u aan om de eerste 24 uur minimaal ieder uur 10 minuten te koelen, u krijgt van ons een koelbril mee naar huis. Een week na de ingreep komt u terug voor controle en verwijderen buitenwaarts gehechte hechtdraden.

Het belang van een consult

Ongeacht je leeftijd of de stand van je oogleden, is het van vitaal belang om een consult te hebben met een ervaren plastisch chirurg voordat je besluit tot een ooglidcorrectie. Tijdens dit consult zal de chirurg je medische geschiedenis bespreken, je ogen onderzoeken, de kosten bespreken en je doelen en verwachtingen bespreken.

Een plastisch chirurg zal bepalen of je een geschikte kandidaat bent voor de ingreep en welk type ooglidcorrectie het beste bij je past. Ze zullen ook eventuele risico’s en complicaties uitleggen, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een beslissing neemt.