Skip to content

Bent u benieuwd naar de voor- en nadelen van een ooglidcorrectie? Iedere cosmetische of medische ingreep heeft voor- en nadelen, zo ook een ooglidcorrectie.

Overweegt u om een boven- of onderooglidcorrectie toe te laten passen? Dan bereidt u zich voor op de ingreep en wilt u zoveel mogelijk informatie hierover winnen.

Voordelen ooglidcorrectie

Zowel een bovenooglidcorrectie als onderooglidcorrectie heeft een ingrijpend effect op uw uitstraling. Het verwijderen van overtollige huid- en vetweefsels geeft u een jeugdig uiterlijk en een uitgeruste, frisse uitstraling. Andere voordelen van een ooglidcorrectie zijn:

 • Minder vermoeide ogen. Wanneer u als gevolg van afhangende oogleden voortdurend moeite moet doen om uw ogen open te houden, raken uw ogen daardoor vermoeid. Kijken kost immers meer moeite en u bent langdurig bezig met focussen. Als de afhangende huid wordt verwijderd, moet u minder moeite doen en zijn uw ogen als gevolg daarvan minder vermoeid.
 • Hoofdpijn verdwijnt. Mensen met afhangende oogleden, trekken geregeld de wenkbrauwen op. U kunt hierdoor regelmatig te maken hebben met hoofdpijn. Wanneer u de oogleden laat corrigeren, is het niet langer nodig om uw wenkbrauwen op te trekken en neemt de hoofdpijn af.
 • Geen drukkend gevoel op de ogen. De oogleden die afhangen veroorzaken een zwaar, soms drukkend, gevoel op de ogen. Wanneer de overtollige huid is verwijderd, verdwijnt dit gevoel.
 • Beter zicht. Wanneer een ooglid zover is afgezakt dat het voor uw pupil hangt, wordt uw zicht hierdoor belemmerd. Door tijdens de ooglidcorrectie overtollige huid- en vetweefsels te verwijderen, heeft u na afloop weer goed en vrij zicht.
 • Onzichtbare littekens. Chirurgen maken incisies zoveel mogelijk in natuurlijke huidplooien en vlak onder de wimperrand. Nadat de littekens hersteld zijn, zijn ze vrijwel onzichtbaar.
 • Pijnloze ingreep. Zowel de boven- als onderooglidcorrectie worden onder plaatselijke verdoving toegepast en verlopen pijnloos. Na de ingreep zijn uw ogen gezwollen en blauw verkleurd, ook kan zich napijn voordoen. Deze pijn neemt in de dagen die volgen af en kan desgewenst met pijnstillers zoals paracetamol bestreden worden.
 • Poliklinische ingreep. Na het afronden van de ingreep en een controle door de chirurg mag u de kliniek verlaten en kunt u in uw eigen vertrouwde omgeving herstellen. Uiteraard is de kliniek bereikbaar wanneer u vragen heeft of als er sprake is van bijwerkingen.

Ooglidcorrectie nadelen

Tegenover de interessante voordelen staan de ooglidcorrectie nadelen. Iedereen ervaart een medische of cosmetische ingreep op eigen manier, datzelfde is ook voor een ooglidcorrectie van toepassing. Mogelijke nadelen zijn:

 • Geen of beperkte vergoeding. Ooglidcorrecties die om cosmetische redenen worden uitgevoerd, komen over het algemeen niet voor vergoeding in aanmerking. Onderooglidcorrecties worden vrijwel nooit vergoed. Een enkele keer komt het voor dat het zicht als gevolg van een afhangend ooglid zo beperkt wordt, dat een medische indicatie wordt versterkt. Een bovenooglidcorrectie kan dan gedeeltelijk vergoed worden.
 • Ongeschiktheid voor de ingreep. Niet iedereen is geschikt voor een ooglidcorrectie. Wanneer er onvoldoende overtollige huid- of vetweefsels zijn, kan de ingreep niet worden toegepast. Ook uw algehele gezondheid en eventueel gebruik van medicijnen kan ertoe leiden dat een arts de ooglidcorrectie afraadt.
 • Resultaat niet direct zichtbaar. Uw ogen zijn na de ingreep gezwollen, blauw verkleurd en hebben tijd nodig om te herstellen. Pas na 3 tot 6 maanden wordt het definitieve resultaat zichtbaar.

Complicaties en bijwerkingen

Een ooglidcorrectie meestal wordt omschreven als een relatief eenvoudige ingreep. Een kleine behandeling, met een uiterst kleine kans op bijwerkingen. Zo is er een zekere kans op complicaties als:

 • Nabloedingen en infecties.
 • Allergische reacties op de gebruikte verdovings- en/of ontsmettingsvloeistof.
 • Oogirritaties als gevolg van onder meer uitdrogen.
 • Het niet kunnen openen of sluiten van ogen.
 • Vorming van cystes in het litteken.

Zowel de voor- als nadelen en complicaties die aan een ooglidcorrectie zijn verbonden, worden voorafgaand aan de ingreep door de chirurg met u besproken. De arts wijst u bovendien op het feit dat u voor de ingreep instructies en richtlijnen ontvangt, die u na de ingreep toe kunt passen. Zo heeft u onder andere door het volgen van de koelinstructies een positief effect op het tegengaan van zwellingen en verkleuringen.

Een arts bespreekt tijdens het eerste, gratis, consult al met u wat u van de herstelperiode kunt verwachten. Door het een aantal dagen rustig aan te doen neemt de kans op bijwerkingen verder af en heeft u een positieve invloed op het resultaat. Laat uzelf daarom altijd voorlichten over een boven- of onderooglidcorrectie door een ervaren chirurg.

Waarom Dutc Clinic?

 • Onze ervaren artsen passen de techniek jaarlijks meer dan 500 keer toe.
 • Binnen de kliniek is er meer dan 15 jaar ervaring met het toepassen van ooglidcorrecties.
 • Dutch Clinic werkt met moderne behandelapparatuur.
 • U kunt rekenen op persoonlijke aandacht.
 • In geval van bijwerkingen kunt u de kliniek 24/7 bereiken.
 • Dutch Clinic biedt de beste prijskwaliteitsverhouding van Nederland.
 • Het eerste consult is gratis en geheel vrijblijvend.

Ooglidcorrectie voor- en nadelen FAQ

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over een ooglidcorrectie voor- en nadelen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Een ooglidcorrectie, ook bekend als blepharoplastie, kan overtollige huid en vet verwijderen van de bovenste en onderste oogleden, waardoor een frissere en jeugdigere uitstraling ontstaat.

Het kan het gezichtsveld verbeteren voor mensen wiens zicht wordt belemmerd door hangende oogleden.

Ooglidcorrecties kunnen zelfvertrouwen herstellen door vermoeide of oudere uitziende ogen te verjongen.

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een ooglidcorrectie, waaronder infectie, littekenvorming en ongewenste resultaten.

De hersteltijd kan enkele weken duren, met mogelijke blauwe plekken en zwelling rond de ogen.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben, omdat een ooglidcorrectie niet alle tekenen van veroudering kan elimineren.

Kandidaten voor een ooglidcorrectie zijn meestal volwassenen met overtollige huid en vet op de oogleden die een negatieve invloed hebben op hun uiterlijk of zicht. Een grondige evaluatie door een gekwalificeerde plastisch chirurg is nodig om de geschiktheid vast te stellen.

Na een ooglidcorrectie kunt u enige tijd last hebben van zwelling, blauwe plekken en ongemak. Het is belangrijk om de postoperatieve instructies van uw chirurg op te volgen, inclusief het gebruik van koude kompressen en voorgeschreven medicijnen. Het uiteindelijke resultaat van de operatie kan enkele maanden duren voordat het volledig zichtbaar is, omdat zwelling en littekens geleidelijk verminderen.