Skip to content

Contactlenzen zijn een populair alternatief geworden voor een bril om zichtproblemen te corrigeren. Ze bieden gemak, comfort en een natuurlijker uiterlijk. Ondanks hun populariteit en voordelen kunnen negatieve gevolgen voor de ogen ontstaan bij langdurig dragen. In dit blog worden de mogelijke nadelen van het jarenlang gebruik van contactlenzen besproken.

Droge ogen

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van langdurig gebruik van contactlenzen is het droge-ogensyndroom. Hierbij raken de ogen droog en geïrriteerd, vooral bij langdurig dragen, wat kan leiden tot ongemak, roodheid en een branderig gevoel. Onbehandeld kan dit syndroom leiden tot ernstigere oogproblemen, zoals hoornvlieszweren en -infecties.

Hoornvliesbeschadiging

Een ander mogelijk negatief effect van langdurig contactlensgebruik zijn hoornvliesschaafwonden. Dit zijn kleine krasjes op het oppervlak van het hoornvlies, veroorzaakt door wrijving van de contactlens tegen het oog. Dit kan pijn, lichtgevoeligheid en wazig zicht veroorzaken. Onbehandeld kunnen deze schaafwonden leiden tot ernstigere oogproblemen, zoals infecties en littekens.

Ooginfecties

Ooginfecties komen vaak voor bij mensen die langdurig contactlenzen dragen. Bacteriële en schimmelinfecties kunnen ontstaan als contactlenzen niet goed gereinigd of gedesinfecteerd worden, wat ernstige oogproblemen, zoals hoornvlieszweren en gezichtsverlies, tot gevolg kan hebben. Het langdurig dragen van contactlenzen vergroot het risico op ooginfecties, omdat de lenzen bacteriën en andere schadelijke deeltjes kunnen vasthouden tegen het oog.

Allergische reactie

Een ander potentieel negatief effect van langdurig contactlensgebruik zijn allergische reacties. Sommige mensen kunnen een allergie ontwikkelen voor de materialen die in contactlenzen worden gebruikt, wat kan leiden tot rode, jeukende en tranende ogen. In ernstige gevallen kunnen allergische reacties resulteren in ooginfecties en gezichtsverlies.

Verminderde gezichtsscherpte

Na verloop van tijd kan het dragen van contactlenzen ook leiden tot een afname van de gezichtsscherpte. Dit kan het gevolg zijn van geleidelijke verdunning van het hoornvlies, wat het zicht minder helder maakt. Daarnaast kan langdurig gebruik van contactlenzen presbyopie veroorzaken, wat het moeilijk maakt om van dichtbij te zien.

Alternatief contactlenzen

Een alternatief voor het dragen van contactlenzen kan een ooglaserbehandeling zijn. Met een ooglaserbehandeling corrigeert de oogarts uw ogen om zo zonder hulpmiddelen als contactlenzen scherp te kunnen zien.

Niet iedereen is geschikt om zijn of haar ogen te laseren. Een vooronderzoek (consult) is de perfecte manier om te achterhalen of u geschikt bent voor ooglaseren.

Samengevat

In het kort, hoewel contactlenzen vele voordelen bieden en handig zijn voor het corrigeren van zichtproblemen, kunnen ze ook negatieve effecten hebben bij langdurig gebruik. Het jarenlang dragen van contactlenzen kan leiden tot droge ogen, hoornvliesschaafwonden, ooginfecties, allergische reacties en verminderde gezichtsscherpte.

Als u overweegt contactlenzen te gebruiken, is het belangrijk om de mogelijke risico’s en voordelen met uw oogarts te bespreken en een weloverwogen beslissing te nemen op basis van uw individuele behoeften en omstandigheden.