Skip to content
Het voorjaar en de zomer staan weer voor de deur en dat betekent genieten van het buitenleven, maar voor mensen met hooikoorts kunnen deze seizoenen een echte uitdaging zijn. De opkomst van pollen in de lucht kan leiden tot niezen, jeukende ogen en algemene ongemakken. Maar voor degenen die ook contactlenzen dragen, kan dit ongemak nog verder verergeren.

Hooikoorts en contactlenzen

Contactlenzen, hoewel bedoeld om het zicht te verbeteren, kunnen bij mensen met hooikoorts juist extra irritatie veroorzaken. De porositeit van lenzen maakt ze comfortabel om te dragen omdat ze zuurstof doorlaten en vocht vasthouden. Helaas betekent dit ook dat pollen gemakkelijk achter de lenzen kunnen komen, waardoor de ogen extra geïrriteerd raken.

Dit kan een vicieuze cirkel veroorzaken waarbij het lichaam reageert op de allergenen door extra eiwitten te produceren, wat resulteert in meer irritatie en tranende ogen. Ondanks de poging van het lichaam om de allergenen weg te spoelen, kan dit leiden tot verstopte lenzen en verergering van de symptomen.

De oplossing voor hooikoorts en contactlenzen

Gelukkig zijn er verschillende strategieën om de impact van hooikoorts op contactlensdragers te verminderen:

  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen stuifmeel, vooral op winderige dagen.
  • Was grondig je handen en droog ze af aan een schone handdoek bij het in- en uitdoen van lenzen.
  • Neem een douche voor het slapengaan om stuifmeel van je lichaam en haar te verwijderen.
  • Verschoon regelmatig je beddengoed en lucht je kamer ’s ochtends vroeg wanneer de pollenconcentratie laag is.

Alternatieve opties

  • Overweeg daglenzen tijdens het hooikoortsseizoen om de kans op stuifmeelophoping te verminderen.
  • Nachtlenzen kunnen een optie zijn, omdat ze ’s nachts gedragen worden en dus geen blootstelling aan pollen hebben.
  • Gebruik oogdruppels om de irritatie te verlichten en je ogen te spoelen van allergenen.

De meest effectieve oplossingen

Voor degenen die hooikoorts ervaren als een ernstige belemmering, kan ooglaseren of lensimplantatie een levensveranderende oplossing bieden. Hoewel deze behandelingen de hooikoorts niet genezen, elimineren ze wel de noodzaak van contactlenzen, waardoor de kans op irritatie door pollen vermindert.

Een vooronderzoek kan bepalen of je geschikt bent voor deze behandelingen. Als je eenmaal klaar bent, hoef je alleen maar de eerder genoemde tips te volgen om je hooikoorts onder controle te houden en te genieten van een leven zonder de last van contactlenzen tijdens het pollenseizoen.