Skip to content

Na een plastische chirurgische ingreep, zoals een ogen laseren of een ooglidcorrectie, is goede voeding essentieel voor een optimaal herstel. Dutch Clinic deelt graag enkele tips om uw herstelproces te ondersteunen met de juiste voedingskeuzes.

Algemeen advies

Na welke ingreep dan ook raden wij aan om minstens twee weken niet te roken. Roken kan complicaties veroorzaken door de negatieve effecten op de bloedstolling, doorbloeding, immuunsysteem en zuurstofniveaus. Daarnaast adviseren we om paracetamol, ibuprofen en omeprazol (alleen nodig bij gebruik van ibuprofen) in huis te halen voor pijnverlichting.

Voldoende drinken

Drink veel water om uw spijsvertering te ondersteunen en uw huid gezond te houden. Voldoende hydratatie is cruciaal voor alle genezingsprocessen en kan uitdroging voorkomen. Vermijd echter het vervangen van water door koffie of frisdranken, omdat deze niet hetzelfde hydraterende effect hebben. Waterrijke voeding, zoals komkommer en watermeloen, kan ook bijdragen aan een goede hydratatie.

Magere eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van weefsel en bevorderen een sneller herstel. Zorg voor een dagelijkse inname van magere eiwitten uit voedingsmiddelen zoals eieren, gevogelte, magere vis, biefstuk, magere zuivelproducten, linzen, tofu, quinoa, tempeh, broccoli, bloemkool, onbewerkte noten en asperges.

Vezelrijke voeding

Eet veel vezels om uw spijsvertering op gang te houden en obstipatie te voorkomen, vooral na een verdoving. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn onder andere volkoren producten, quinoa, zaden, onbewerkte noten, peulvruchten, kool, bramen, havermout, roggebrood, appels, aardbeien, bonen en avocado’s.

Antioxidanten

Antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren, die schadelijk kunnen zijn voor uw cellen en weefsels. Voeg voedingsmiddelen met antioxidanten toe aan uw dieet, zoals bessen, avocado’s, granaatappels, kiemen, spinazie, rozijnen, pitten, zaden en onbewerkte noten.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten, ook wel “goede vetten” genoemd, dragen bij aan een goede gezondheid en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Voedingsmiddelen zoals onbewerkte noten, zaden, avocado’s, tofu, kokosolie, olijfolie, koolzaadolie, zalm en tarwekiemen zijn rijk aan onverzadigde vetten en kunnen bijdragen aan een snel herstel.

Probiotica

Probiotica zijn gunstige micro-organismen die de spijsvertering bevorderen en kunnen helpen bij het herstellen van het evenwicht in de darmen na een ingreep. Voeg voedingsmiddelen met probiotica toe aan uw dieet, zoals kefir, miso, natuurlijke yoghurt, kimchi en zuurkool, om spijsverteringsproblemen te voorkomen en een gezonde darmflora te ondersteunen.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Sommige voedingsmiddelen hebben van nature ontstekingsremmende eigenschappen, zoals kurkuma, brandnetel, rozemarijn, aloë vera, knoflook, uien en pure chocolade. Het opnemen van deze voedingsmiddelen in uw dieet kan helpen ontstekingen te verminderen en het herstel te bevorderen.