Vergoedingen ooglaseren 2022

Wie moeite heeft met scherp zien, dichtbij of veraf, kan een mindere kwaliteit van het leven ervaren. Dit moet je dan laten behandelen. Dit kan met een bril of met lenzen. Het kan echter ook met een ooglaserbehandeling. Daarmee is de cilinderafwijking in je oog aan te pakken en je zicht te verbeteren. Zonder dat je een bril op hoeft. Dit kan dus wel heel aantrekkelijk zijn. je moet alleen wel op de nodige kosten rekenen die hierbij komen kijken. Dan is het goed om te weten wat de vergoedingen van de verzekering zijn.

Wanneer wordt het vergoed?

Het is in de eerste plaats belangrijk om te bepalen wanneer je een behandeling voor ooglaseren vergoed krijgt in 2022. Het zit namelijk niet in de basisverzekering. Wanneer je alleen op die manier verzekerd bent, dan hoef je dus nergens op te rekenen. Anders is dat wanneer je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Dan kan je wel een deel van de kosten voor de behandeling vergoed krijgen. Het is goed om eens te zien wat dit dan precies voor vergoeding is. Zo weet je precies of je in aanmerking komt en wat je mag verwachten dan.

Vergoedingen bij aanvullend verzekerd zijn

Wanneer je een ooglaserbehandeling vergoed wilt krijgen, dan is dat eigenlijk alleen mogelijk wanneer je aanvullend verzekerd bent. De vergoeding kan wel sterk verschillen per verzekeraar. Soms gaat het om een bedrag van 100 euro. In andere gevallen kan dit oplopen tot 750 euro. Het is dus belangrijk om wel goed te bekijken wat jouw verzekeraar in je aanvullende verzekering heeft opgenomen aan bedrag voor deze behandeling. Daarbij is vooral belangrijk om te benadrukken dat de behandeling nooit volledig vergoed zal worden. Er zal dus altijd een deel door jou zelf betaald moeten worden als je laat laseren, bekijk hier de kosten van een ooglaserbehandeling.

Voldoen aan de voorwaarden

Om de vergoeding voor ooglaseren in 2022 te krijgen, moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet er bijvoorbeeld een overeenkomst tussen je verzekeraar en het ziekenhuis of de kliniek waar je gaat zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan kan de dekking lager zijn, of zelfs helemaal vervallen. Dat moet je dus goed uitzoeken. Daarnaast zijn er ook andere voorwaarden die een rol spelen. De arts moet beschikken over de BIG-registratie. Ook moet deze lid zijn van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap en moet de kliniek zijn goedgekeurd volgens de regels van Zelfstandige Klinieken Nederland. Loop al deze punten na om zeker te zijn van de goede behandeling en vergoeding.

Toch vergoeding uit de basisverzekering?

Zijn er helemaal geen mogelijkheden voor vergoedingen uit de basisverzekering? Wanneer je met een hoog uitzonderlijke situatie te maken hebt kan dit wel. Er is dan in ieder geval een medische indicatie nodig dat het laseren belangrijk is. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de afwijking tussen het linker- en het rechteroog heel groot is. Of wanneer je niet tegen lenzen zou kunnen. Dit komt niet veel voor, maar kan wel. Het laseren van uw ogen is dan noodzakelijk. De basisverzekering kan dan ook aangesproken worden voor een vergoeding van de operatie.

Een behandeling buiten Nederland

Als het gaat om ooglaseren, dan is er een trend geweest om in het buitenland de behandeling te ondergaan. Dit had vooral te maken met de kosten. Het is enigszins geruststellend dat die verschillen in de prijzen voor de operaties kleiner zijn geworden. Daardoor is in Nederland behandeld worden en de verzekering aanspreken vaak een betere optie dan kiezen voor een voordelige ingreep in het buitenland op eigen kosten. Wel is het zo dat bepaalde zorgverzekeraars de kosten voor laseren in het buitenland toch vergoeden. Dat is dus ook de moeite van het uitzoeken waard.

Pagina geschreven door:
Dr. Guido Neuteboom

Dr. Guido Neuteboom is een van de beste en meest gerespecteerde oogartsen in Nederland. Hij heeft al meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van ogen laseren, cataractchirurgie en glaucoombehandeling.