Tips om spataderen te voorkomen

Helaas zijn spataderen niet te voorkomen. Veel factoren die spataderen veroorzaken zijn erfelijk bepaald of onontkoombaar zoals ouder worden. Toch zijn er wel tips die ervoor kunnen zorgen dat u de kans op spataderen verkleint.

Minder kans op spataderen

Een gezonde leefstijl zorgt voor minder kans op spataderen of minder spataderen. Door uzelf een aantal goede gewoontes aan te wennen of alert te zijn op de risicofactoren van spataderen, kunt u zelf al wat aan preventie doen.

Zo beperkt u het risico op spataderen:

 • Beweeg!
  Zowel lang staan als veel zitten werkt spataderen in de hand. Door veel te bewegen, en dan vooral activiteiten waarbij de kuiten worden gebruikt, ontstaat er een goede doorstroom van het bloed en vermindert de druk in de aderen. Fietsen, wandelen, zwemmen en hardlopen zorgen dat het bloed gaat stromen.
 • Let op kleding en schoenen
  Strakke kleding of hoge schoenen bevorderen de doorbloeding in de benen niet en kunnen de druk eerder verhogen.
 • Voorkom overgewicht
  Door gezond en gevarieerd te eten en voldoende te bewegen helpt u uw lichaam gezond te houden én voorkomt u onnodige belasting van uw benen en aderen.
 • Verzorg uw benen
  Heeft u veel gestaan of gelopen? Geef uw benen dan rust en leg ze wat hoger. En masseer ook regelmatig uw benen om de bloedcirculatie een extra boost te geven. Zorg dan dat u van onder naar boven toe masseert.
 • Sta, zit en reis slim
  Als u veel zit, veel staat of lange reizen maakt, belast u uw lichaam meer dan u misschien merkt. Zorg daarom dat u ook tijdens uw werk uw houding afwisselt en tijdens het reizen regelmatig even wandelt. Zo stimuleert u steeds weer de doorbloeding. Steunkousen of compressiekousen kunnen hier ook extra ondersteuning in bieden.

Of maak een afspraak voor een spataderbehandeling

Heeft u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch spataderen? Dan kunt u die het beste laten behandelen zodat u er geen klachten meer van heeft en ze uw benen niet meer ontsieren. Voor zo’n spataderbehandeling kunt u bij onze specialisten terecht. Hiervoor maakt u eerst een afspraak voor een onderzoek en om kennis te maken. U kunt dan al uw vragen stellen en weet meteen of een behandeling mogelijk is. Deze afspraak is inclusief poliklinische evaluatie en onderzoek en vindt plaats in onze kliniek in Hoofddorp.

Tips om spataderen te voorkomen veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over tips om spataderen te voorkomen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Hoe ontstaan spataderen?

Verschillende factoren kunnen spataderen tot gevolg hebben en/of bestaande spataderen verder doen ontwikkelen. Naast erfelijkheid zijn onder meer langdurig rechtop staan, een onverantwoorde levensstijl en overgewicht of obesitas mogelijke factoren voor het ontstaan van spataderen.

2. Waarom en hoe verandert een ader in een spatader?

Spataderen zijn aders die verwijd zijn. Dit uitzetten of verwijden is een gevolg van slecht of niet werkende aderkleppen. Waar de kleppen er in een normale situatie voor zorgen dat het bloed terugstroomt richting uw hart, is dat bij verwijde aderen niet meer mogelijk. De kleppen sluiten niet goed, waardoor het bloed niet volledig terug kan stromen. De druk op de ader wordt verhoogd, waardoor de ader steeds verder uitrekt. Betreft het een ader aan de huidoppervlakte, dan wordt deze zichtbaar aan de blauwpaarse kleur of verdikking.

3. Is bewegen van invloed op het voorkomen van spataderen?

Om spataderen te voorkomen en/of de klachten te verminderen, is regelmatig bewegen belangrijk. Zowel zwemmen, fietsen, joggen als wandelen zijn geschikt om spataderen tegen te gaan. Daarnaast worden ook diverse vormen van de zogenaamde cardiotraining geadviseerd, hierbij worden voornamelijk de been- en kuitspieren getraind. De bloedsomloop wordt hierdoor namelijk gestimuleerd. Mensen die al last hebben van spataderen, kunnen krachttrainingen met de benen het beste vermijden. Te zware krachttraining kan namelijk de ontwikkeling van spataderen nadelig beïnvloeden.

4. Welke kleding en schoenen kan ik dragen, zonder dat dit spataderen veroorzaakt?

Knellende kleding is funest voor spataderen. Kleding die knelt of te strak zit, belemmert de doorbloeding. Dat betekent dat u geen te strak zittende of afknellende sokken draagt en te strakke broeken links laat liggen. Alles wat te strak zit, kan immers bijdragen aan de ontwikkeling van spataderen. Naast uw kledingkeuze is ook uw keuze van schoenen belangrijk. Vermijd het dragen van hoge hakken en stiletto’s tot een minimum. Knellende pumps en te platte schoenen worden eveneens afgeraden. De ideale schoen heeft een hak van maximaal 3 cm.

5. Helpt het als ik mijn benen wat hoger leg?

Ja, zowel tijdens het zitten of liggen is het verstandig om uw benen wat hoger te leggen. Bloed heeft als gewoonte zich op het laagste punt te verzamelen en de druk op uw benen neemt dan toe. Om stuwingen te voorkomen, kunt u de benen tijdens het zitten en slapen wat hoger leggen. Met een eenvoudig kussen heeft u al positieve invloed.

6. Welke sporten worden afgeraden bij spataderen?

Sporten die u beter niet kunt doen zijn tennis, hand- en basketbal en squash. Deze sporten zorgen ervoor dat uw aderen uitzetten. Daarnaast zorgen sporten als roeien, worstelen, gewichtheffen en paardrijden ervoor dat uw gewrichten in een buitengewone positie komen, waardoor de doorbloeding afneemt.

7. Is mijn gewicht van invloed op spataderen?

Overgewicht en obesitas geven spataderen meer kans zich te ontwikkelen. Als gevolg van overgewicht neemt de druk op en in uw benen toe. De aders kunnen zich makkelijker verwijden of uitzetten, waardoor spataderen ontstaan. Vaak heeft dit uiteindelijk een kettingreactie tot gevolg, hierbij kunt u denken aan vocht in de benen en een verharding van de huid. Uiteindelijk kunnen hierdoor wondjes ontstaan die zich niet makkelijk of helemaal niet laten genezen, een open been. Let daarom altijd op uw gewicht en kies voor verantwoorde voeding. Probeer indien nodig een paar kilo kwijt te raken. Eventueel kunt u hiervoor een diëtist raadplegen.

8. Kunnen steunkousen preventief gebruikt worden?

Ja. Zeker mensen met een staand of zittend beroep kunnen het preventief gebruik van steunkousen overwegen. De graduale compressie die de kousen geven, zorgen voor optimale ondersteuning van de aderen. Uw benen voelen minder zwaar en energieker aan.

9. Zijn massages van invloed op spataderen?

Het regelmatig laten masseren van uw benen heeft een stimulerende werking op uw bloedcirculatie. Om uw benen optimaal te masseren, werkt u bij voorkeur van onder naar boven. Massages hebben niet alleen een positief effect op het voorkomen van spataderen, ook zware benen en koude voeten krijgen hierdoor een positieve stimulans. Masseren kan met een standaard massageolie, u kunt ook het gebruik van producten die de bloedsomloop stimuleren overwegen.

10. Klopt het dat warm water de ontwikkeling van spataderen bevordert?

Warmte zet de bloedvaten uit. Geadviseerd wordt om regelmatig een koude douche te nemen, waardoor de elasticiteit van uw bloedvaten wordt bevorderd. Voelt u niet zoveel voor een koude douche? Overweeg dan om uw benen en voeten na het douchen met koud water af te spoelen.

11. Wat doe ik als ik ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch spataderen krijg?

De meeste spataderen geven weinig tot geen klachten. Vaak is behandeling gewenst, omdat de spataderen uw benen ontsieren. U kunt spataderen altijd laten onderzoeken. Op deze manier kan tijdig een behandeling worden voorgesteld en voorkomt u dat de spataderen ernstige klachten zoals oedeem en een open been veroorzaken.

12. Ben ik de enige die last heeft van spataderen?

Spataderen zijn een veelvoorkomende kwaal bij zowel mannen als vrouwen. Vrouwen krijgen in de regel iets vaker te maken met spataderen dan mannen. U bent ook zeker niet de enige die zich stoort of schaamt voor het uiterlijk van uw benen, waar de spataderen als dikke kabels op lijken te liggen. Spataderbehandelingen zijn succesvol en kunnen, zolang uw gezondheid dat toelaat, vrijwel altijd toegepast worden.

13. Worden de kosten van een spataderbehandeling vergoed?

Spataderbehandelingen worden alleen met een medische indicatie en eventueel een verwijzing vergoed. Vergoedingsmogelijkheden zijn vaak beperkt en u dient altijd rekening te houden met uw eigen risico. Kleine spataderen komen zelden voor een medische indicatie in aanmerking. Dat betekent dat u de kosten van de ingreep zelf betaalt, tenzij u een aanvullende zorgverzekering heeft waar spataderbehandeling in zijn opgenomen.

14. Blijven de spataderen na behandeling voorgoed weg?

Helaas zijn spataderen vaak erfelijk bepaald. Dat betekent dat aders zich altijd tot nieuwe spataderen kunnen ontwikkelen. Regelmatige controles in combinatie met voldoende sporten en gezond eten zijn daarom noodzakelijk.