Tips om spataderen te voorkomen

Helaas zijn spataderen niet te voorkomen. Veel factoren die spataderen veroorzaken zijn erfelijk bepaald of onontkoombaar zoals ouder worden. Toch zijn er wel tips die ervoor kunnen zorgen dat u de kans op spataderen verkleint.

Minder kans op spataderen

Een gezonde leefstijl zorgt voor minder kans op spataderen of minder spataderen. Door uzelf een aantal goede gewoontes aan te wennen of alert te zijn op de risicofactoren van spataderen, kunt u zelf al wat aan preventie doen.

Zo beperkt u het risico op spataderen:

 • Beweeg!
  Zowel lang staan als veel zitten werkt spataderen in de hand. Door veel te bewegen, en dan vooral activiteiten waarbij de kuiten worden gebruikt, ontstaat er een goede doorstroom van het bloed en vermindert de druk in de aderen. Fietsen, wandelen, zwemmen en hardlopen zorgen dat het bloed gaat stromen.
 • Let op kleding en schoenen
  Strakke kleding of hoge schoenen bevorderen de doorbloeding in de benen niet en kunnen de druk eerder verhogen.
 • Voorkom overgewicht
  Door gezond en gevarieerd te eten en voldoende te bewegen helpt u uw lichaam gezond te houden én voorkomt u onnodige belasting van uw benen en aderen.
 • Verzorg uw benen
  Heeft u veel gestaan of gelopen? Geef uw benen dan rust en leg ze wat hoger. En masseer ook regelmatig uw benen om de bloedcirculatie een extra boost te geven. Zorg dan dat u van onder naar boven toe masseert.
 • Sta, zit en reis slim
  Als u veel zit, veel staat of lange reizen maakt, belast u uw lichaam meer dan u misschien merkt. Zorg daarom dat u ook tijdens uw werk uw houding afwisselt en tijdens het reizen regelmatig even wandelt. Zo stimuleert u steeds weer de doorbloeding. Steunkousen of compressiekousen kunnen hier ook extra ondersteuning in bieden.

Of maak een afspraak voor een spataderbehandeling

Heeft u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch spataderen? Dan kunt u die het beste laten behandelen zodat u er geen klachten meer van heeft en ze uw benen niet meer ontsieren. Voor zo’n spataderbehandeling kunt u bij onze specialisten terecht. Hiervoor maakt u eerst een afspraak voor een onderzoek en om kennis te maken. U kunt dan al uw vragen stellen en weet meteen of een behandeling mogelijk is. Deze afspraak is inclusief poliklinische evaluatie en onderzoek en vindt plaats in onze kliniek in Hoofddorp.