Steunkousen bij spataderen

Spataderen zorgen naast cosmetische ook vaak voor fysieke klachten. Heeft u die klachten dan is het dragen van steunkousen, of compressiekousen, een optie. Met deze kousen verdwijnen de spataderen vanzelfsprekend niet, maar ze kunnen wel voor een verlichting van de klachten zorgen.

De Dutch Clinic voor effectieve behandelingen

Spataderen veroorzaken vaak pijnlijke, fysieke klachten maar zorgen ook voor onzekerheid. Of het nu kleine, onsierlijke aders op de benen zijn of grote dikke kabels, velen vinden ze erg storend. Daarbij kunnen spataderen ook nog leiden tot vermoeide benen en zelfs open wonden. Zijn spataderen eenmaal aanwezig dan kunt u wel wat doen aan de klachten die ze veroorzaken, maar ze gaan niet meer weg. Tenzij u kiest voor een spataderbehandeling waarbij de spataderen snel, effectief en zonder zichtbare littekens worden verwijderd.

Vermoeide, pijnlijke benen

Als de kleppen in de aderen niet goed functioneren, stroomt het bloed terug waardoor de druk in de aderen toeneemt en de aderen uitzetten. Dit zorgt voor vermoeide en pijnlijke benen wat naarmate u langer spataderen heeft, erger kan worden. Ook kan deze slechte doorbloeding andere klachten veroorzaken.

Compressiekousen of steunkousen

Steunkousen of compressiekousen brengen van buitenaf extra druk aan op uw benen waardoor het bloed niet of minder snel terugloopt. De druk in de aderen loopt dus niet op waardoor de klachten niet verergeren en zelfs minder kunnen worden.

Wanneer steun- of compressiekousen?

Het dragen van steun- ofwel compressiekousen wordt ook geadviseerd aan mensen die veel staan, bij zwangerschap of verre reizen waar mensen langdurig bij moeten zitten. Door deze kousen wordt de druk in de benen verminderd waardoor klachten kunnen uitblijven en het risico op spataderen vermindert.

Oplossing voor spataderen

Wie zich met spataderen vooral stoort aan het cosmetische aspect, vindt in steunkousen geen oplossing. Sowieso zijn steunkousen alleen bedoeld om erger te voorkomen of om klachten van spataderen te verminderen. Een effectieve aanpak van spataderen waarbij de klachten worden weggenomen en de benen weer mooi en toonbaar worden, is een spataderbehandeling.

Meer weten over een behandeling aan spataderen?

Bij de Dutch Clinic kunt u zich laten informeren over de mogelijkheden van een spataderbehandeling. Hiervoor ondergaat u eerst een poliklinische evaluatie en onderzoek. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan adviseren we u een behandeling aan spataderen. Wilt u daar meer over weten of een afspraak hiervoor boeken? Neem dan contact met ons op.

Maak vandaag nog een
vrijblijvende afspraak!

Steunkousen bij spataderen veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over steunkousen bij spataderen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Het is bewezen dat steunkousen de klachten van spataderen kunnen verminderen. Therapeutische elastische kousen geven een zogenaamde compressiedruk van buiten uit op de aderen en ondersteunen de doorbloeding. De druk van de compressie zorgt ervoor dat de vaatkleppen goed sluiten, zodat het bloed makkelijker getransporteerd wordt. Steunkousen hebben ook een preventieve werking. U kunt tijdig overwegen, bijvoorbeeld bij staande beroepen, om de kousen te dragen en zo spataderen te voorkomen.

Geadviseerd wordt om met klachten als dikke of vermoeide benen en spataderen eerst naar uw huisarts te gaan. Deze kan beoordelen of het laten aanmeten en dragen van een steunkous kan helpen bij het verminderen of oplossen van uw klachten.

Indien u een verwijsbrief van de huisarts heeft, worden steunkousen vanaf klasse 2 vergoed vanuit de basisverzekering. Het betreft therapeutisch elastische kousen die bij of door een bandagist worden aangemeten. U dient wel rekening te houden met het verplichte eigen risico.

Spataderen ontstaan door kleppen in de verwijde aderen die niet meer goed sluiten. De doorstroming van het bloed verloopt daardoor niet optimaal. Naarmate de druk in het bloedvat toeneemt, kan deze ‘spatten’. De schade die ontstaat is onherstelbaar. De functie van de vaatkleppen kan afnemen door langdurig te weinig te bewegen. Ook mensen met een staand beroep zijn hier gevoelig voor.

Steunkousen zijn leverbaar met een lichte en zwaardere druk of compressie. Bij bestaande spataderen kan een steunkous met een wat zwaardere drukklasse nodig zijn. U kunt zich laten adviseren door uw huisarts.

Steunkousen hebben een gelijkmatig aflopend drukprofiel. Deze graduele compressie zorgt ervoor dat de steunkous ter hoogte van de enkel meer druk geeft dan bij uw kuit. De werking van de natuurlijke pomp in uw kuitspier wordt op deze manier ondersteund, waardoor de afvoer van vocht en afvalstoffen wordt verbeterd. Zwellingen worden tegengegaan en door de verbeterde doorbloeding voelen uw benen minder zwaar en moe aan.

Nee. Alhoewel de begrippen therapeutische elastische kous en steunkous regelmatig door elkaar worden gebruikt, zijn er aantal verschillen. Zo hebben steunkousen een andere en lagere drukklasse dan therapeutische elastische kousen. De steunkousen zijn zonder recept verkrijgbaar, worden niet door uw zorgverzekeraar vergoed en worden in de regel alleen ter ondersteuning gedragen. Therapeutische elastische kousen hebben een hogere drukklasse en worden voorgeschreven door een arts of specialist. Dit soort kousen worden altijd aangemeten door een bandagist. Met inachtneming van uw eigen risico en een medische indicatie komen therapeutische elastische kousen voor vergoeding in aanmerking.

Om de kans op spataderen te minimaliseren, kunt u een ondersteunende steunkous gebruiken. Dit alleen is echter niet voldoende. Het is belangrijk om veel en regelmatig te bewegen. Zit niet te lang stil en sta geregeld op om uw benen te strekken en wat rond te lopen. Het gebruik van hoge hakken wordt afgeraden, de stand van uw benen wordt daarmee onnatuurlijk. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goed, maar ook een sport als golf is van invloed op het voorkomen van spataderen.

Wanneer u de steunkousen regelmatig draagt, dan merkt u dat de klachten afnemen. U heeft minder tot geen last meer van vochtophopingen rond uw enkels en door de compressiedruk wordt de kans op het ontstaan van spataderen verkleint. Bestaande spataderen krijgen door de steunkousen minder kans zich verder te ontwikkelen. Uw benen voelen minder zwaar aan.

Ja, dit is niet van invloed op uw bloedcirculatie. De druk van de steunkous op de oppervlakkige huidvaatjes is van invloed op de natuurlijke warmtehuishouding. Koude voeten zijn hiervan het gevolg. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

Steunkousen kunnen gewassen doorgaans worden op maximaal 40 graden. U kunt ze in de wasmachine doen, al heeft handwassen met lauwwarm water de voorkeur. Het gebruik van vloeibaar fijnwasmiddel is daarbij toegestaan. Zorg ervoor dat na het handwassen de kousen zorgvuldig uitgespoeld worden. Uitwringen is niet toegestaan, de elastische draden kunnen hierdoor breken. Na het wassen droogt u de steunkousen aan de normale lucht. Leg de kousen niet over de verwarming en doe ze zeker niet in een wasdroger. De warmte die hierbij vrijkomt is van invloed op het elastaan dat in de kousen in verwerkt.

Ja, dit is een normaal verschijnsel of gevoel. Het jeukende gevoel ontstaat als reactie van uw huid op de druk die verandert. De jeuk neemt meestal geleidelijk aan af en duurt meestal niet lang.

Ja, voor de ondersteuning van uw bloedvaten is het belangrijk om de steunkousen dagelijks te dragen. De oorzaak van de klachten zal niet worden weggenomen, maar de steunkousen voorkomen wel dat de klachten toenemen. Mensen zijn bij warm weer sneller geneigd om de steunkousen niet te dragen, terwijl het juist bij hoge temperaturen belangrijk is om van de kousen gebruik te maken. Onder warme (weers)omstandigheden zetten bloedvaten extra uit en de tegendruk van de kousen biedt op dat moment de nodige ondersteuning.

Ja, het is geen probleem om de kousen tijdens het sporten te dragen.

Aderproblemen in de benen kunnen een droge huid veroorzaken. Dit is een gevolg van een verminderde doorbloeding. Uw huid wordt ook droger door het aan- en uittrekken van de steunkousen. U kunt uw huid met een verzorgende crème verzorgen. Doe dit bij voorkeur nadat u de kousen heeft uitgetrokken, voordat u gaat slapen.

Waar vindt u
ons in Hoofddorp

Dutch Clinic
Hoofdweg 848A
2132 MC Hoofddorp

+31 (0)20 214 2033
info@dutchclinic.com