Kleine of reticulaire spataderen
De meest voorkomende spatader is de kleine spatader. Deze zijn kort, dun en meestal een kluwen rood tot blauwpaarse streepjes. Deze spataderen geven doorgaans weinig klachten maar kunnen wel als heel ontsierend ervaren worden. De reticulaire spataderen ontstaan onder invloed van hormonen. Zij zijn minder opvallend en bestaan uit dunne, blauwe streepjes die vlak bij elkaar liggen. Zowel de kleine als de reticulaire spataderen kunnen worden weggespoten met een sclerocompressie-therapie.
Middelgrote spataderen
Deze spataderen zijn al veel opvallender doordat ze een paar millimeter dik en een paar centimeter lang zijn. Meestal geven de middelgrote spataderen niet veel klachten maar worden ze wel als heel ontsierend ervaren. Welke behandeling van deze spataderen het meest effectief zal zijn, wordt bepaald tijdens een poliklinisch onderzoek.
Grote spataderen
Dit is de meest opvallende vorm van spataderen; ze liggen als dikke kabels onder de huid. Deze grote spataderen zijn niet alleen heel zichtbaar, u kunt ze ook voelen. Zelfs deze grote spataderen hoeven geen klachten te geven maar er zijn maar weinig mensen die zich er niet aan storen als ze deze mate van spataderen hebben. Is een behandeling mogelijk, dan is dat bij grote spataderen meestal een convulectomie.
Afspraak bij de Dutch Clinic voor uw spataderen
U kunt altijd bij de Dutch Clinic terecht als u vragen heeft over spataderbehandelingen. Wilt u weten wat mogelijk is bij uw spataderen? Maak dan een afspraak voor een poliklinische evaluatie met aanvullend onderzoek. Daarna kunnen we u precies vertellen welke spataderbehandeling voor u geschikt is.