Ontstaan van spataderen

Waarom de een veel en de ander geen spataderen heeft, is niet altijd duidelijk. Er zijn namelijk verschillende factoren die van invloed zijn op het ontstaan van spataderen.

Zichtbare, verwijdde aderen

Spataderen komen vooral in de benen voor en zijn zichtbare aderen die verwijd zijn. In de aderen stroomt het bloed omhoog waarbij de kleppen ervoor zorgen dat het bloed niet terug kan lopen. Als die kleppen niet goed functioneren, loopt het bloed wel terug waardoor de aderen door overdruk uitzetten. De ader wordt dan langer en verloopt niet meer mooi strak maar kronkelend en zal uiteindelijk zichtbaar worden.

Risicofactoren van spataderen

Spataderen komen dus heel veel voor en meer bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn een aantal risicofactoren die van invloed zijn op het ontstaan ervan:

  • Erfelijke factoren; wie van nature zwakkere vaatwanden heeft, kan eerder spataderen krijgen.
  • Zwangerschap; tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van de vrouw wat van invloed kan zijn op het ontstaan van spataderen. Zo is er meer druk op de aderen doordat de doorbloeding vanuit de benen belemmerd wordt door de groter wordende baarmoeder en doordat er meer bloed bij de moeder is. Ook kunnen vaatwanden slapper worden onder invloed van hormonen.
  • Trombose; na een trombose zijn de kleppen in de aderen vaak beschadigd geraakt waardoor het bloed slechter kan terugstromen en de druk op de aderen toeneemt.
  • Veel staan; het staan zorgt voor meer druk op de benen wat van invloed is op de aderen.
  • Overgewicht; teveel gewicht zorgt voor meer druk op de benen en aderen.
  • Leeftijd; hoe ouder, hoe meer kans op spataderen.

Oplossing voor uw spataderen: de spataderbehandeling

Aan de oorzaken kunnen we niets veranderen maar wel kunnen we u helpen om van de hinderlijke spataderen af te komen. Een spataderbehandeling kan ook voor u een oplossing zijn. Wilt u weten of u daarvoor in aanmerking komt? Maak dan nu een afspraak bij de Dutch Clinic.