Skip to content

Soorten spataderen

Spataderen zijn aderen die niet goed werken en die uitzetten door het teveel aan bloed dat in deze aderen achterblijft of dat ernaar terugstroomt. Toch zijn er meerdere soorten spataderen die u kunt herkennen aan de verschillende kenmerken. Dit is van belang omdat het soort spatader bepalend is voor de spataderbehandeling die gekozen zal worden.

De Dutch Clinic voor effectieve behandelingen

Spataderen veroorzaken vaak pijnlijke, fysieke klachten maar zorgen ook voor onzekerheid. Of het nu kleine, onsierlijke aders op de benen zijn of grote dikke kabels, velen vinden ze erg storend. Daarbij kunnen spataderen ook nog leiden tot vermoeide benen en zelfs open wonden. Zijn spataderen eenmaal aanwezig dan kunt u wel wat doen aan de klachten die ze veroorzaken, maar ze gaan niet meer weg. Tenzij u kiest voor een spataderbehandeling waarbij de spataderen snel, effectief en zonder zichtbare littekens worden verwijderd.

Kleine of reticulaire spataderen

De meest voorkomende spatader is de kleine spatader. Deze zijn kort, dun en meestal een kluwen rood tot blauwpaarse streepjes. Deze spataderen geven doorgaans weinig klachten maar kunnen wel als heel ontsierend ervaren worden. De reticulaire spataderen ontstaan onder invloed van hormonen. Zij zijn minder opvallend en bestaan uit dunne, blauwe streepjes die vlak bij elkaar liggen. Zowel de kleine als de reticulaire spataderen kunnen worden weggespoten met een sclerocompressie-therapie.

Middelgrote spataderen

Deze spataderen zijn al veel opvallender doordat ze een paar millimeter dik en een paar centimeter lang zijn. Meestal geven de middelgrote spataderen niet veel klachten maar worden ze wel als heel ontsierend ervaren. Welke behandeling van deze spataderen het meest effectief zal zijn, wordt bepaald tijdens een poliklinisch onderzoek.

Grote spataderen

Dit is de meest opvallende vorm van spataderen; ze liggen als dikke kabels onder de huid. Deze grote spataderen zijn niet alleen heel zichtbaar, u kunt ze ook voelen. Zelfs deze grote spataderen hoeven geen klachten te geven maar er zijn maar weinig mensen die zich er niet aan storen als ze deze mate van spataderen hebben. Is een behandeling mogelijk, dan is dat bij grote spataderen meestal een convulectomie.

Een gratis consult aanvragen

Heeft u last van spataderen en wilt u weten welke behandeling het beste bij u past? Meld u nu aan voor een gratis consult. Tijdens dit consult bekijkt onze gespecialiseerde arts uw spataderen en bespreekt samen met u de meest effectieve behandelingsopties. U krijgt ook de gelegenheid om al uw vragen te stellen.

Waarom een spataderbehandeling bij Dutch Vein Clinic?

Compleet aanbod onder één kliniek in Hoofddorp

Meer dan 50.000 tevreden klanten

Beste kwaliteit in Nederland

Ruim 25 jaar ervaring

Vakkundige en ervaren artsen

Hoge klanttevredenheid

Vrijblijvend consult

Onderzoek bij spataderen veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over onderzoek bij spataderen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Verwijde aderen in uw benen zijn spataderen. Meestal zijn spataderen goed zichtbaar en te herkennen als blauwe, bobbelige aderen die als het ware op uw benen liggen. Spataderen ontstaan doordat de kleppen in de getroffen aderen onvoldoende sluiten en bloed terugstroomt in het been. De verhoogde druk rekt de ader uit, waardoor deze een ander uiterlijk krijgt.
Beginnende spataderen kunnen onder andere een gespannen gevoel en daarnaast vermoeide of zware benen veroorzaken. De plaats waar de spatader zich bevindt kan jeuk veroorzaken. Ook klachten als kramp en trillingen in de benen worden regelmatig ervaren. Ook kan een stekende pijn in uw kuit op een spatader wijzen. Spataderen die al langer bestaan kunnen huiduitslag, ontstekingen, verkleuringen en verhardingen van de huid tot gevolg hebben. Vochtophoping in het onderbeen en/of rond de enkels kan eveneens een gevolg van spataderen zijn.
Alhoewel spataderen vaak goed zichtbaar zijn, wordt er vaak aanvullend onderzoek verricht. Artsen of flebologen onderzoeken spataderen op diverse manieren. Vaak wordt gekozen voor een Doppler- en Duplexonderzoek. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van lichtreflexierheografie, flebografie, MRI-scan, MRA-scan en de CT-scan. De onderzoeken geven inzicht in hoe de spataderen behandeld kunnen worden.
Het Doppler onderzoek is pijnloos en vindt plaats op poliklinische basis. De arts maakt gebruik van ultrageluidsgolven die die stroomrichting van het bloed in uw aderen hoorbaar maakt. Het onderzoek duurt meestal niet langer dan 10 tot 15 minuten.
Bijziendheid in de kindertijd wordt gecorrigeerd met een aangemeten bril. Meerderjarigen en volwassenen kunnen van een bril overstappen op het gebruik van contactlenzen. Mensen die niet langer afhankelijk willen zijn van bril of contactlenzen en bij wie de brilsterkte stabiel is, kunnen ook een ooglaserbehandeling of lensimplantatie overwegen.
Door een Duplexonderzoek te combineren met de Dopplertechniek worden spataderen en vernauwingen in de aderen of spataderen opgespoord en onderzocht. De behandelend arts kijkt daarbij niet alleen naar de echografische beelden, maar meet tegelijkertijd de snelheid van de doorbloeding in de spataderen die worden bekeken.
Voorafgaand aan het onderzoek licht de arts toe hoe het duplexonderzoek wordt toegepast en kunt u eventueel de vragen die u heeft stellen. Vervolgens neemt u plaats op de onderzoekstafel en kunt u het been of de benen tonen. Op de plaatsen die onderzocht worden, wordt een gel aangebracht en wordt de echoprobe, een flexibel buisje, over uw huid heen en weer bewogen. De arts krijgt zo een beeld van de spataderen. Het Duplexonderzoek duurt ongeveer 30 minuten en is geheel pijnloos. Direct na afloop van het onderzoek, worden de resultaten met u besproken en kan de arts een behandelmethode voorstellen.
Erfelijke aanleg kan er helaas voor zorgen dat de spataderen zich uitbreiden. Uiteindelijk worden ook de gezonde aderen door de spataderen aangetast. Vaak zijn de klachten die u ervaart niet in verhouding met hetgeen u van de spatader kunt zien. De kans op complicaties tijdens of na een spataderbehandeling nemen bovendien toe als u de behandeling te langt uitstelt. Geadviseerd wordt om in een vroeg stadium met behandelen te beginnen.
Helaas speelt erfelijkheid bij spataderen een grote lang. Spataderen kunnen ondanks regelmatig bewegen en gezond leven terugkomen. Laat uw benen regelmatig controleren, hiermee voorkomt u erger. Bovendien houdt u uw benen langer gezond en mooi.
Om de kans op spataderen te verkleinen, is lopen en bewegen noodzakelijk. Door dagelijks één tot twee uur te lopen, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Het is daarbij van belang om langdurig stilzitten, staan en springen te vermijden. Wat veel mensen niet weten, is dat ook zwaar tillen van invloed kan zijn op het ontstaan van spataderen. Wees hierbij dan ook terughoudend. Zit u gedurende langere tijd stil? Leg uw benen dan wat hoger.
Tijdens het onderzoek dat plaatsvindt, worden uw spataderen in beeld gebracht. Aan de hand van deze resultaten zal de arts een behandelmethode voorstellen. Dutch Clinic behandelt spataderen met sclerocompressie therapie, convolutectomie en laserbehandelingen.
Meestal vindt eerst het onderzoek plaats en neemt de arts de bevindingen en resultaten met u door. Daarna wordt de geschikte behandelmethode met u besproken en ontvangt u een behandelplan met een offerte. Samen met de arts wordt dan een behandeldatum afgesproken. Een enkele keer vindt de behandeling direct na het onderzoek plaats, dit is voornamelijk het geval als de spataderen ingespoten worden.
De spataderbehandeling die door de artsen van Dutch Clinic worden toegepast, vinden uitsluitend op poliklinische basis plaats. Dat betekent dat u korte tijd na het afronden van de behandeling naar huis mag. Na de behandeling blijft u onder controle van de arts. Voor een voorspoedig herstel is het opvolgen van instructies en adviezen van groot belang.
Opvallende spataderen zijn niet mooi om te zien. Uw benen worden ontsierd door de aanwezige spataders. Spataderen die daarnaast klachten veroorzaken, zijn niet alleen een cosmetisch probleem. Klachten die veroorzaakt worden door spataderen, zijn onder meer jeuk, een doof gevoel in de benen, kramp en een droge huid. In meer ernstige gevallen wordt een spatader open gestoten, verkleurt de huid en ontstaan zweren. Laat u altijd adviseren door een arts als uw spataderen klachten veroorzaken.
Nee. U kunt bij Dutch Clinic een afspraak maken, zonder dat u daar een verwijzing voor nodig heeft. Vergoed uw zorgverzekering een gedeelte van de kosten? Dan heeft u wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Heeft u ondanks alle informatie alsnog een vraag? Neem gerust contact op.