Ooglaseren of contactlenzen?

Als je kan kiezen tussen ooglaseren en contactlenzen, welke moet je dan nemen? Eigenlijk is het zo dat de meeste mensen voor contactlenzen kiezen om dat ze zich daar het beste bij voelen. Ze voelen minder zelfvertrouwen als ze een bril dragen. Ze zijn niet geheel gerust op de behandeling met het laseren. Dit is op zich natuurlijk een keuze die ieder voor zich moet maken. Dat neemt echter niet weg dat veel van deze gedachten gebaseerd zijn op onjuiste informatie. Het is dus belangrijk om goed te bekijken wat er allemaal echt meespeelt als je een keuze tussen ooglaseren en contactlenzen moet maken.

De keuze voor contactlenzen

Aan de keuze voor contactlenzen zitten veel voordelen. Je houdt bijvoorbeeld gewoon je look omdat je niet met een bril zit opgescheept. Daarnaast is het zo dat je er optimaal zicht mee hebt. Bovendien kan je zelf bepalen wanneer je ze in houdt en wanneer je ze even uit doet. Lenzen kunnen enige tijd meegaan en wanneer je er eenmaal aan gewend bent, dan kan je er zeker van zijn dat je ze gemakkelijk draagt zonder dat je er last van hebt. Het is natuurlijk wel zo dat er ook wat nadelen aan zitten. Zo moet je bijvoorbeeld heel schoon zijn omdat je anders je oog kan beschadigen, en wat te denken van hooikoorts en contactlenzen.

Allerlei verschillende problemen

Er kunnen allerlei problemen optreden wanneer je langdurig lenzen draagt. Dit betekent dus dat je op termijn misschien alsnog een bril nodig hebt. Ook is het zo dat je misschien wel te maken krijgt met klachten waarvoor medische ingrepen nodig zijn. Dat betekent dus dat de dingen waarvoor je eigenlijk koos voor contactlenzen dan alsnog aan de beurt komen. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt ook dat er bijvoorbeeld andere bacteriën in de ogen van lensdragers zitten. Dit is natuurlijk helemaal niet zo fijn. Het is zelfs een reden om toch maar te kijken naar andere oplossingen. Dat kan dan bijvoorbeeld ooglaseren zijn.

Snel een oplossing

Ooglaseren is een behandeling die al veel langer wordt toegepast. Door ontwikkelingen en innovaties is de ooglaserbehandeling echter snel een stuk populairder geworden. Dat komt bijvoorbeeld doordat je er binnen een kwartier al vanaf kan zijn. Bovendien ben je dan ook echt klaar. Het is niet zoals met lenzen of een bril dat je er voor altijd aan vast zit. Het laseren gebeurt één keer en je kan weer op een normale scherpe manier zien. Zonder dat er verdere hulpmiddelen bij nodig zijn. Dat dit zo snel geregeld kan worden, is voor veel mensen een reden om toch over te stappen en de behandeling te ondergaan. Het is zeker de moeite waard om dit eens te bekijken voor jezelf.

Zonder problemen ondergaan

Het fijne aan de moderne manier van ooglaseren is ook dat het zonder problemen te ondergaan is. Het lijkt natuurlijk heel eng en gevaarlijk om aan de ogen behandeld te worden. Toch is het zo dat dit niet veel last hoeft te geven. De ogen worden verdoofd met druppels. Het behandelen zelf is dus niet te voelen. Dat het bovendien heel kort duurt omdat er zo gericht wordt gewerkt maakt ook dat de ogen zelf niet veel te verduren krijgen. Na het uitwerken van de verdoving is de last van napijn dus ook beperkt. Het is wel heel fijn om te weten dat je op deze manier aan de slag kan gaan en de ogen kan laten behandelen.

Zelf de keuze maken

Natuurlijk zijn er nog altijd voldoende redenen om toch voor lenzen te kiezen. Zoals er ook allerlei soorten redenen zijn om voor ooglaseren te kiezen. Het is dus vooral ook belangrijk om zelf te bepalen wat je wel en niet wilt. Het is wel heel fijn om te weten dat je je goed voelt bij de keuze die maakt en dat je gewoon met plezier in het leven staat. Zo kan je bijvoorbeeld ook eerst voor lenzen gaan, om nog even na te denken over de ooglaserbehandeling. Het is wel heel fijn om te weten dat je dan op een later moment alsnog de behandeling kan ondergaan. Mits jouw ogen daar natuurlijk voor geschikt zijn.

Pagina geschreven door:
Dr. Guido Neuteboom

Dr. Guido Neuteboom is een van de beste en meest gerespecteerde oogartsen in Nederland. Hij heeft al meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van ogen laseren, cataractchirurgie en glaucoombehandeling.