Contact opnemen
Voor een vrijblijvend gesprek en/of kosteninschatting kunt u ons telefonisch bereiken op +31 (0)20 214 2033
U kunt ook ons contactformulier invullen.
Bent u benieuwd naar ooglaseren nazorg? Goede nazorg na een ooglaserbehandeling is minstens net zo belangrijk als de vooronderzoeken en de ingreep zelf. Goede nazorg begint meteen na het afronden van een ooglaserbehandeling. In totaal vinden bij Dutch Clinic in het eerste jaar 7 nacontroles plaats. U kunt vertrouwen op professionele nazorg en oogartsen die uw de ontwikkeling van uw ogen nauwgezet in de gaten houden.
Vlot herstel ooglaserbehandeling
De manier waarop het herstel na een ooglaserbehandeling verloopt verschilt van persoon tot persoon. Het is nu eenmaal een bekend feit dat de een sneller herstelt dan een ander. Zo zullen jongere mensen in de regel vlotter herstellen dan wanneer u de ingreep op latere leeftijd toe laat passen. Overigens verschilt het herstel ook van de ooglasertechniek die wordt toegepast. Wanneer de IntraLasik Femtosecond techniek wordt toegepast, waarbij een flapje van het hoornvlies wordt omgeslagen, ervaren de meesten al na een aantal uren een scherp zicht en blijven verdere klachten uit. Dit in tegenstelling tot een Lasek ooglaserbehandeling, waarvan mensen een aantal dagen moeten herstellen.
Controles ooglaseren nazorg
Onderdeel van degelijke nazorg bij een ooglaserbehandeling zijn de nacontroles. Al tijdens het eerste contact met de oogarts komen de nacontroles ter sprake. Het eerste jaar na de ingreep vinden minimaal 7 controles plaats. Al direct na de ooglaserbehandeling controleert de oogarts uw ogen een eerste keer. Daarna volgen de controles zich ongeveer via het onderstaande schema op:
- Een dag na de behandeling (de volgende dag).
- Twee weken na de behandeling.
- Een maand na de behandeling.
- Drie maanden na de behandeling.
- Zes maanden na de behandeling.
- Een jaar na de ooglaserbehandeling.
Dat wil niet zeggen dat u niet tussentijds een extra controle kunt inplannen. Zeker wanneer u tussentijds klachten ervaart, vragen heeft of behoefte heeft aan een extra controle, dan kunt u contact opnemen met de kliniek zodat een afspraak gepland kan worden.
Richtlijn ooglaseren nazorg
Van de oogarts krijgt u richtlijnen die u in de dagen na de ooglaserbehandeling opvolgt. Ook worden verschillende oogdruppels voorgeschreven. Om bijwerkingen te voorkomen is het van belang dat u de druppels en/of medicatie volgens voorschrift gebruikt. De oogarts geeft u een toelichting over het gebruik van de druppels en medicijnen. Gebruik de voorgeschreven middelen zolang de oogarts dit adviseert. Heeft u na een ooglaserbehandeling last van droge, geïrriteerde ogen? Maak hiervan melding. De arts kan indien wenselijk verzachtende oogdruppels voorschrijven. Uw ogen moeten herstellen van de laserbehandeling. Dit duurt een aantal dagen tot weken. Dat u dan bepaalde activiteiten even uit moet stellen spreekt voor zich. Zo is het beter om niet te gaan zwemmen en/of naar de sauna te gaan. Stel ook sportieve activiteiten een week uit. De meeste mensen gaan na een aantal dagen terug aan het werk. Hoe snel uw zicht stabiel en scherp is kan verschillen. U kunt de eerste tijd ook nog lichtkransen zien. Dit is meestal tijdelijk en na verloop van tijd neemt dit af.
Risico’s en complicaties ooglaseren
Ooglaserbehandelingen zijn veilig, maar hebben net als iedere medische ingreep een zekere kans op bijwerkingen en complicaties. Zo kunt u te maken krijgen met:
- Over- of ondercorrectie. Na een ooglaserbehandeling kan er sprake zijn van een reststerkte. Wanneer uw gezondheid dit toelaat kan dit met een nabehandeling gecorrigeerd worden.
- Infecties. Gebruik de antibiotica in de vorm van oogdruppels of tabletten die de oogarts u voorschrijft om de kans op ontstekingen te beperken.
- Droge of geïrriteerde ogen.
- Halo’s of kransen rond een lichtbron. Met name ’s avonds en ’s nachts kunt u de eerste tijd last hebben van halo’s. Dit neemt na enige tijd vanzelf af.
- Problemen met het hoornvlies flapje. Deze complicatie doet zich alleen voor bij toepassing van de IntraLasik Femtosecond techniek. De kans op problemen met het flapje is overigens uiterst klein.
Wanneer u de adviezen en richtlijnen van de oogarts opvolgt, blijft de kans op het ontstaan van complicaties en bijwerkingen beperkt. Het merendeel van alle ooglaserbehandeling verloopt zonder noemenswaardige problemen.
Kwalitatief hoogwaardige nazorg
Dutch Clinic zorgt niet alleen voor vlotte ooglaserbehandeling, maar u kunt bij ons ook rekenen op professionele nazorg. Door vooraf goede afspraken te maken over de nacontroles, wordt de kans op complicaties tot een minimum beperkt. De kliniek beschikt over een 24/7 bereikbaarheidsdienst, waar u bij vragen of klachten na de ooglaserbehandeling contact mee op kunt nemen. Om voor een ooglaserbehandeling in aanmerking te komen, vinden eerst een technisch en uitgebreid medisch onderzoek plaats. De onderzoeksresultaten geven de arts een nauwkeurig beeld van uw ogen. Meer weten? Maak dan een afspraak voor een consult bij Dutch Clinic via +31 (0)20 214 2033.
Ooglaseren nazorg FAQ
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de ooglaseren nazorg. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
1. Is ooglaseren veilig?
De eerste ooglaserbehandelingen dateren uit de jaren 1980 van de vorige eeuw. Dagelijks worden de diverse ooglasertechnieken wereldwijd succesvol toegepast. De behandeling heeft bewezen effect en zolang u de ingreep toe laat passen door een gespecialiseerde oogarts, is de kans op bijwerkingen zeer klein. Geavanceerde ooglaserapparatuur wordt op maat afgesteld en maakt een snel herstel van het gezichtsvermogen mogelijk.
2. Ben ik voorgoed van mijn bril of contactlenzen af?
Ooglaseren kan niet voorkomen dat de natuurlijke elasticiteit van uw ooglens vanaf 40 – 45 jaar verslapt, waardoor u minder goed kunt lezen en een leesbril nodig heeft. Een enkele keer is er na een ooglaserbehandeling sprake van een reststerkte, waardoor u bijvoorbeeld een bril nodig heeft tijdens het autorijden.
3. Hoe snel na de behandeling zie ik scherp en wanneer kan ik weer aan het werk?
Afhankelijk van de gebruikte techniek ziet u direct na de ingreep verbetering. Het zicht stabiliseert zich in de dagen die volgen, waarbij wazig en scherp zicht zich afwisselen. In overleg met de oogarts kunt u daags na de behandeling terug aan het werk, mits u uw ogen voldoende beschermd tegen licht en stof. Verricht u beeldschermwerkzaamheden? Gun uw ogen dan regelmatig een rustmoment en kijk niet uren onafgebroken naar het scherm.
4. Mag ik sporten na een ooglaserbehandeling?
U hoeft geen bedrust te nemen en bewegen is goed. De eerste weken mag u niet in uw ogen wrijven en past u op dat er geen water in de ogen loopt tijdens het douchen. Zwemmen of het bezoeken van de sauna doet u de eerste twee weken niet. Om uw ogen te beschermen, kan het gebruik van een veiligheids- of sportbril overwogen worden bij contactsporten. Na een week kunt u lichte sporten zoals fietsen of fietsen weer volledig doen.
5. Wanneer kan ik mijn smartphone, laptop, tablet of computer weer volledig gebruiken?
Het verschilt per persoon en per behandeling wanneer het langdurig kijken naar een (beeld)scherm weer kan. Probeer te voorkomen dat u te lang ingespannen tuurt. Eventueel kunt u verzachtende kunsttranen gebruiken, hiermee voorkomt u dat uw ogen geïrriteerd raken door te weinig knipperen.
6. Mag ik make-up gebruiken na een ooglaserbehandeling?
Gebruik de eerste 7 tot 10 dagen géén oogmake-up. Wees extra voorzichtig met het verwijderen van oogmake-up, wrijf niet te hard en voorkom dat er remover in uw ogen komt.
7. Hoelang mag ik niet in mijn ogen wrijven?
De eerste twee weken is wrijven in de ogen niet toegestaan. ’s Nachts beschermt u uw ogen met een beschermende kapjes, zodat u niet per ongeluk in uw ogen wrijft. Ook na twee weken wordt hard wrijven afgeraden. Heeft u jeuk aan uw oog? Probeer dan om zoveel mogelijk onder het oog te wrijven.
8. Hoe verzorg ik mijn ogen na de ooglaserbehandeling?
Na de behandeling geeft de oogarts instructies en worden oogdruppels voorgeschreven. Gebruik de druppels volgens voorschrift en net zolang de arts dit adviseert. De druppels hebben geen gezichtsbeperkende werking en zijn bedoelt om het herstel te bevorderen en infecties te voorkomen. De arts geeft tips op het gebied van persoonlijke hygiëne en waar u tijdens het douchen of baden extra op moet letten. Bescherm uw ogen de eerste weken tegen het (zon)licht en kies voor het gebruik van een veiligheidsbril in een stoffige omgeving.
9. Hoe vaak moet ik op controle komen?
Het eerste jaar na de ooglaserbehandeling vinden 7 controles plaats. De oogarts volgt op deze manier het herstel en de ontwikkeling van uw ogen. Heeft u tussen de controles door vragen of last van een wisselend zicht, dan kan een extra controle gepland worden.
10. Mag ik vliegen na een ooglaserbehandeling?
Ja, er is geen reden om aan te nemen dat vliegen van invloed is op het herstel van een ooglaserbehandeling. Maak uw reisplannen bekend bij de oogarts, zodat hier met het plannen van de controle afspraken rekening kan worden gehouden.
11. Kan ik na een ooglaserbehandeling staar krijgen?
Ooglaserbehandelingen worden in de regel toegepast bij mensen tot ca. 60 jaar. Het vertroebelen van de ooglens, de vorming van staar, is een natuurlijk gevolg van het ouder worden. Vanaf 60 jaar wordt een lensimplantatie geadviseerd. Zolang u uw natuurlijke ooglenzen heeft kan staar optreden, ooglaseren kan dit niet voorkomen. Na een lensimplantatie heeft staar geen kans meer.
12. Is ooglaseren pijnlijk?
Nee, uw ogen worden plaatselijk verdoofd zodat u geen pijn voelt. Het laseren zelf duurt een aantal minuten per oog, waarbij u een drukkend gevoel kunt ervaren. Ook napijn doet zich zelden voor en kan met een pijnstiller bestreden worden.
Maak vandaag nog een
vrijblijvende afspraak!
Waar vindt u
ons in Hoofddorp
Dutch Clinic
Hoofdweg 848A
2132 MC Hoofddorp