Skip to content

Zoekt u naar ‘ooglaseren nachtblindheid’? Dat u ’s avonds in het donker minder goed ziet dan overdag is normaal. Uw ogen hebben tijd nodig om te wennen aan de duisternis, maar vervolgens wordt uw zicht snel scherper.

Gebeurt dit niet en blijft u slecht zien in het donker? Dan kan er sprake zijn van nachtblindheid. Na ooglaseren is nachtblindheid doorgaans tijdelijk en door middel van geavanceerde behandeltechnieken wordt het risico op nachtblindheid beperkt.

Symptonen nachtblindheid

Nachtblindheid is een verschijnsel dat veel mensen in meer of mindere mate regelmatig ervaren. In het donker ziet u vrijwel niets, terwijl u bij genoeg licht uitstekend zicht heeft. Een ander symptoom dat mensen met nachtblindheid ervaren is dat uw ogen moeilijk kunnen wennen als u plotseling van een verlichte ruimte in het donker terecht komt.

Nachtblindheid doet zich gebruikelijk aan beide ogen voor, wanneer u moeite heeft om met één oog in het donker te zien is er veelal sprake van een onderliggende oogziekte. Hoe ontstaat nachtblindheid? Is een vraag die vaak gesteld wordt. Het natuurlijke netvlies bevat onder andere staafjes en kegeltjes. De kegeltjes worden gebruikt als het licht, terwijl de staafjes in het donker aan het werk zijn.

Alleen staafjes laten u geen kleuren onderscheiden, daarom ziet u in het donker vrijwel alles in grijstinten. Staafjes vangen zoveel mogelijk licht op om u goed te kunnen laten zien. Werken de staafjes in het netvlies niet of onvoldoende dan kan nachtblindheid ontstaan.

Wel of niet ooglaseren nachtblindheid

Uw ogen kennen verschillende afwijkingen, ook wel imperfecties genaamd, die helaas niet altijd met een bril of contactlenzen gecorrigeerd kunnen worden. De manier waarop u ziet wordt beïnvloed door verschillende afwijkingen, die in twee soorten verdeeld kunnen worden:

  • Afwijkingen zoals bijziend– of verziendheid en/of een cilinderafwijking, astigmatisme.
  • Afwijkingen zoals het zien van halo’s en nachtblindheid.

Het is de combinatie van de verschillende afwijkingen die samen bepaald hoe goed of slecht u ziet. Het spreekt voor zich dat wanneer u dichtbij of veraf minder scherp ziet u dan gebruik kunt maken van visuele hulpmiddelen zoals lenzen of een bril.

Heeft u echter last van het zien van lichtkransen of nachtblindheid dan kan een ooglaserbehandeling overwogen worden.

Optimale correctie

Verfijnde ooglaserapparatuur maakt dat een behandeling tegenwoordig volledig op uw ogen kan worden afgestemd. Door een behandeling op uw persoon af te stemmen, corrigeert een laserbehandeling meer dan uw bril en/of contactlenzen nu doen. Uw zicht is na de ooglaserbehandeling scherper dan ooit.

Alhoewel de verschillende ooglasertechnieken uiterst veilige behandelmethodes zijn en goede resultaten bieden wordt er steeds vaker gekozen voor Wave Front of de Personalised Treatment als toevoeging op de ooglaserbehandeling.

Wave Front of de Personalised Treatment stelt een oogarts in staat om een oog op 200 verschillende plaatsen individueel te behandelen. Dit met behulp van laserstralen. Het resultaat van een Wave Front is dat u een veel beter zicht heeft en de nachtblindheid kan verdwijnen en voorkomen kan worden. Andere voordelen van deze toevoeging op een ooglaserbehandeling zijn onder meer:

  • Fijne details en contrasten worden nog beter zichtbaar.
  • Halo’s en lichtschittering wordt verminderd.
  • Nachtblindheid kan zowel verdwijnen als voorkomen worden.
  • Ook bij relatief grote pupillen kan Wave Front of Personalised Treatment toegepast worden.
  • Ook bij een relatief hoornvlies kan de behandeling toegepast worden.

Ooglaseren nachtblindheid voorkomen

Na een ooglaserbehandeling hebben uw ogen en hersenen tijd nodig om aan een verbeterd zicht te wennen. Zeker in de eerste dagen na de behandeling kan het voorkomen dat u last heeft van nachtblindheid, terwijl u daar voorheen geen last van had. Dit verbetert zich in de dagen en weken die volgen.

Houdt u ’s nachts slecht zicht of blijft u zich onzeker voelen in het donker? Neem dan altijd contact op met de oogarts. Eventueel kan een extra controle worden afgesproken. Overweeg om uw ogen na een ooglaserbehandeling overdag altijd goed te beschermen door het gebruik van een zonnebril. Volg de tips en richtlijnen van de oogarts op voor een goede nazorg van het ooglaseren.

Meer informatie ooglaseren nachtblindheid

Overweegt u een ooglaserbehandeling en heeft u last van nachtblindheid? Of wilt u weten of u na een ooglaserbehandeling een verhoogde kans heeft om nachtblind te worden?

Laat uzelf adviseren en informeren door de oogartsen van Dutch Clinic in Hoofddorp. Het ooglasertraject begint met een technisch en medisch vooronderzoek, waar op basis van de onderzoeksgegevens een behandelplan en ooglasertechniek wordt voorgesteld. De oogarts bespreekt daarbij ook het onderwerp nachtblindheid met u.

Ooglaseren nachtblindheid FAQ

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de ooglaseren nachtblindheid. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Nachtblindheid is een veelvoorkomend verschijnsel dat er voor zorgt dat u niets of bijna niets ziet in het donker, terwijl uw zicht bij voldoende licht scherp is.
Nachtblindheid kan erfelijk zijn en veroorzaakt worden door retinitis pigmentosa. Niet iedereen die last heeft van nachtblindheid is erfelijk belast. Zo kunnen staar, glaucoom, onbehandelde bijziendheid en aandoeningen van uw oogzenuw ook nachtblindheid tot gevolg hebben. Gebrek aan vitamine A is eveneens een bekende oorzaak van nachtblindheid. Kunstlicht, waaronder lampen en computerschermen, maken uw ogen vermoeid en overgevoelig waardoor uw ogen in het donker moeite hebben met scherpstellen of focussen.
Erfelijke nachtblindheid is helaas niet te voorkomen. Risico’s om nachtblindheid te ontwikkelen door andere factoren kunnen beperkt worden. Gezonde, afwisselende voeding en het geven van rust aan de ogen kan helpen om niet erfelijke nachtblindheid te voorkomen.
Behandeling hangt af van de oorzaak. Zo kan een bril uitkomst bieden als de nachtblindheid een gevolg is van onbehandelde bijziendheid. Ook kunt u, in geval van staar, een lensimplantatie overwegen. Geadviseerd wordt om uw ogen regelmatig door een oogarts te laten controleren. Deze kan advies geven over een geschikte behandeling bij nachtblindheid.
Nachtblindheid veroorzaakt zicht problemen in het (half)donker. Dit is van invloed op zowel lopen, fietsen als autorijden. Zolang de nachtblindheid onbehandeld is, is het met het oogpunt op uw veiligheid en de bescherming van anderen, verstandig om in het donker géén auto te rijden.
De speciaal ontwikkelde nachtzichtbril, kan uw zicht in het donker verbeteren. De bril is voorzien van gele glazen die het verschil in contrast verduidelijkt en fel licht dimt. Als u een nachtzichtbril draagt in het donker dan wordt uw zicht scherper. Overigens heeft niet iedereen met nachtblindheid baat bij het gebruik van de nachtzichtbril.
Nachtblindheid kan een tijdelijk gevolg zijn van een ooglaserbehandeling. Met behulp van de Personalised Treatment wordt het risico op nachtblindheid verkleind.
De Personalised Treatment, ook wel Wavefront genoemd, is een toevoeging op een ooglaserbehandeling. De toevoeging is specifiek voor uw ogen en corrigeert de kleine imperfecties. Elk oog is uniek en de Personalised Treatment speelt hier op in.
Blindheid na een ooglaserbehandeling komt vrijwel nooit voor. Wereldwijd zijn er een aantal gevallen bekend. Als u de instructies van de oogarts opvolgt, de voorgeschreven oogdruppels gebruikt en naar de afgesproken controles komt is de kans op bijwerkingen of complicaties klein.
Nee. Medische indicaties voor een ooglaserbehandeling worden zelden verstrekt. Een aantal voorwaarden waar u aan dient te voldoen waaronder een verschil van 4 of meer dioptrie tussen beide ogen en intolerantie voor contactlenzen.
Tijdelijke bijwerkingen zoals droge ogen en het zien van lichtkransen rondom lampen komen regelmatig voor. Naarmate uw ogen herstellen van de ingreep wordt uw zicht stabiel en nemen de bijwerkingen af. In geval van droge ogen kan de oogarts u verzachtende oogdruppels voorschrijven.
Nee, nachtblindheid is niet gevaarlijk. Het kan als vervelend ervaren worden. Met een nachtzichtbril kan uw zicht in het donker verbeterd worden. Bent u in het donker niet zeker van uzelf? Neem dan niet zelf achter het stuur van de auto plaats.
Ja, nachtblindheid doet zich op elke leeftijd voor.
Bij Dutch Clinic zijn 7 controles in het eerste jaar na de ingreep, inbegrepen bij de behandeling. De controles zijn bedoeld om de ontwikkeling van uw ogen te volgen. De oogarts vraagt tijdens de controles hoe het met u gaat en of u klachten heeft ten aanzien van het zicht. Maak melding van een verminderd zicht in het (half)donker. De oogarts kan advies geven of het gebruik van een nachtzichtbril voorstellen.
Nee, bijwerkingen of neveneffecten verschillen per persoon. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. Heeft u langere tijd last van klachten, maak hiervan altijd melding tijdens een controle in de kliniek.
Nee, mensen met nachtblindheid hebben beperkt zicht in het donker. Met name als er verlichting tegemoet komt, is het lastig om de ogen te focussen.