Contact opnemen
Voor een vrijblijvend gesprek en/of kosteninschatting kunt u ons telefonisch bereiken op +31 (0)20 214 2033
U kunt ook ons contactformulier invullen.
Twijfelt u aan ooglaseren ja of nee? Brillenglazen die beslaan bij het drinken van een kop koffie of thee, uw bril vol met regendruppels of geïrriteerde ogen als gevolg van contactlenzen. Onafhankelijkheid van bril of contactlenzen is iets wat brildragers en gebruikers van lenzen aanspreekt. Het is tegelijkertijd de voornaamste reden om een ooglaserbehandeling te overwegen. Maar maakt u de juiste keuze? Ooglaseren ja of nee, is een vraag die u beter kunt beantwoorden nadat u zich heeft laten informeren en adviseren over een eventuele ooglaserbehandeling.
Werkwijze ooglaseren
Een ooglaserbehandeling is een veilige, kort durende ingreep die een aantal minuten duurt. De voorbereidende periode duurt aanmerkelijk langer en omvat een aantal stappen zoals een technisch en medisch vooronderzoek. Om uw ogen volledig in kaart te brengen worden deze zowel aan de binnen- als buitenzijde onderzocht en opgemeten. Hierbij kijkt een oogarts onder meer naar de dikte van het hoornvlies, de kromming van het hoornvlies, de traanproductie en het netvlies. De oogarts gaat daarnaast na hoe het met uw gezondheid is gesteld en of er sprake is van gezondheidsproblemen en/of bepaalde aandoeningen. De dag van de ooglaserbehandeling meldt u zich tijdig in de kliniek. De arts neemt de lasertechniek nogmaals met u door en verdoofd uw ogen met speciale oogdruppels. Een ooglidspreider zorgt ervoor dat uw oog gedurende het laseren openblijft. U kijkt naar een lichtpuntje, terwijl de laserapparatuur de sterkteafwijking corrigeert. U voelt geen pijn, wel kunt u een drukkend gevoel ervaren. Na het laseren van de ogen, controleert de oogarts uw ogen en krijgt u verschillende oogdruppels voorgeschreven die u in de dagen en weken na de ingreep gebruikt. Bij Dutch Clinic worden een aantal ooglasertechnieken aangeboden en uitgevoerd:
- IntraLasik Femtosecond. De oogarts maakt een flapje van het hoornvlies los en slaat dit om, waarna de laser de correctie toepast. Het flapje wordt terug omgeslagen.
- TransPRK. Volledig computergestuurde laserbehandeling, waarbij uw ogen niet worden aangeraakt.
- Lasek. Het hoornvlies wordt met behulp van een alcoholoplossing losgeweekt, waarna de sterkteafwijking en cilinder gecorrigeerd worden.
Veilig ooglaseren ja of nee?
Een ooglaserbehandeling is een efficiënte en bewezen veilige techniek. In uitzonderlijke situaties doen zich bijwerkingen of complicaties voor. De ingreep zelf wordt door uitgebreide onderzoeksmethodes voorafgegaan. Niet iedereen komt daardoor voor de behandelmethode in aanmerking. Om voor de behandeling in aanmerking te komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.
- Ooglaserbehandelingen kunnen worden toegepast bij mensen tussen 18 en 60 jaar.
- Sterkteafwijkingen tussen -10 en +4 en een cilinder van 6 kunnen met ooglaseren gecorrigeerd worden.
- Hogere sterkteafwijkingen kunnen met een lensimplantatie behandeld worden.
- Diabetes patiënten met onstabiele suikerwaarden komen niet voor ooglaseren in aanmerking.
- Uw zicht dient minimaal een jaar stabiel te zijn.
Na een ooglaserbehandeling kunt u tijdelijk last hebben van droge ogen. Afhankelijk van de toegepaste lasertechniek duurt het een aantal uren tot dagen voordat uw zicht optimaal is. Het duurt enkele dagen tot weken voordat uw zicht stabiel is.
Voorgoed onafhankelijk van bril of lenzen
Mensen die hun ogen in hun twintiger en vroege dertiger jaren laten laseren, zijn na een ooglaserbehandeling jarenlang van bril of contactlenzen verlost. Helaas kan het natuurlijke verouderingsproces niet stilgezet worden. Dat betekent dat ook uw natuurlijke ooglens verouderd en minder flexibel wordt. Met het verstrijken van de jaren kunt u, ook na een ooglaserbehandeling, op den duur een leesbril nodig hebben. Dit is met een ooglaserbehandeling niet op te lossen. Een oogarts licht dit uitgebreid toe tijdens een consult in de kliniek.
Voordelig ooglaseren ja of nee?
Wanneer u niet zeker bent of u een ooglaserbehandeling laat toepassen, vergelijk dan de mogelijkheden met elkaar. Zet de kosten die u jaarlijks of iedere paar jaar heeft, met het vervangen van een bril of contactlenzen overzichtelijk bij elkaar en vergelijk dit met de kosten van een ooglaserbehandeling. Zeker op langere termijn kunt u geld besparen. Praat met mensen die de ogen hebben laten laseren en vraag hoe ze ingreep hebben ervaren. Hoor hoe iemand anders bril of lens onafhankelijk is geworden en dagelijks profijt ondervindt van de ooglaserbehandeling. Laat uzelf adviseren en zet de voor- en nadelen van zowel ooglaseren als bril of lenzen op een rijtje. Wanneer u meer wilt weten over ooglaserbehandelingen en welke technieken toegepast worden, kunt u een afspraak maken bij de oogartsen van Dutch Clinic in Hoofddorp. U kunt bij onze kliniek terecht voor zowel het technisch als medisch vooronderzoek. Jaarlijks passen onze oogartsen ruim 2.000 ooglaserbehandeling met succes toe. Meer weten of een afspraak maken? Dutch Clinic is telefonisch bereikbaar op +31 (0)20 214 2033.
Ooglaseren ja of nee? FAQ
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de ooglaseren ja of nee. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
1. Kunnen mijn ogen gelaserd worden?
Alleen een QuickScan en medisch vooronderzoek kunnen deze vraag beantwoorden. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt een ooglaserbehandeling voorgesteld die bij u past. Komt u niet voor de ingreep in aanmerking, de oogarts kan eventueel een lensimplantatie voorstellen.
2. Kan staar met ooglaseren behandeld worden?
Nee, ooglaseren is geen oplossing bij staar. Staar komt vaak voor en is een gevolg van ouder worden. De lens vertroebeld, wat van impact is op uw zicht. Oogartsen behandelen staar door middel van een lensimplantatie. Tijdens de korte procedure wordt de natuurlijke ooglens verwijderd en een kunstlens geïmplanteerd. Uw zicht is blijvend scherp en de staar kan niet terugkomen.
3. Komen minderjarigen voor ooglaseren in aanmerking?
Nee, uw ogen dienen minimaal 1 à 2 jaar stabiel te zijn. Dat betekent dat de sterkteafwijking niet veranderd en stabiel is en blijft. Bij minderjarigen zijn de ogen nog volop in ontwikkeling, waardoor ooglaseren geen geschikte behandeling is.
4. Kunnen mijn ogen gelaserd worden als ik diabetes patiënt ben?
Ooglaseren bij diabetici is meestal niet mogelijk. Bespreek uw wens eerst met de behandelend internist en/of diabetesverpleegkundige. Deze kunnen u meer informatie geven, zij zijn op de hoogte van de mate waarin de diabetes van invloed is op uw zicht.
5. Ik ben zwanger, kunnen mijn ogen gelaserd worden?
Nee. In geval van een zwangerschap of het geven van borstvoeding heeft u te maken met een schommelende hormoonspiegel die van invloed kan zijn op uw zicht. Een oogarts kan geen betrouwbare oogmetingen uitvoeren. Pas een aantal maanden na de bevalling en stoppen met het geven van borstvoeding kan ooglaseren overwogen worden.
6. Is ooglaseren veilig?
Ja, ooglaseren is een relatief veilige behandeling. Het is een operatieve ingreep waar, net zoals bij andere operaties, risico’s aan vastzitten. Na de ingreep voelen uw ogen enige tijd droog, geïrriteerd aan. Afhankelijk van de gebruikte techniek kunt u de eerste tijd na de behandeling lichtkringen zien rondom verlichting in het donker. Ernstige complicaties zoals hoornvliesbeschadigingen, loslaten van het netvlies of blindheid zijn uitzonderlijk.
7. Worden de kosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?
De basisverzekering heeft alleen bij een medische indicatie mogelijkheden voor een, beperkte of volledige, kostenvergoeding. Zonder medische indicatie kunt u via een eventuele aanvullende verzekering aanspraak maken op een vergoedingsbedrag.
8. Is een ooglaserbehandeling duur?
Dutch Clinic biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Beide ogen worden vanaf € 1.795 gelaserd, waarbij zowel de behandeling, QuickScan en medisch vooronderzoek als 7 controles gedurende het eerste jaar na de ingreep zijn inbegrepen.
9. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om voor ooglaseren in aanmerking te komen?
U bent tussen de 18 en 60 jaar en heeft een sterkteafwijking tussen -10 en +4 en een cilinder van maximaal 6. Eventuele hogere sterkteafwijkingen kunnen met behulp van een lensimplantatie behandeld worden. Uw zicht is minimaal 1 à 2 jaar stabiel, en uw algemene gezondheid is goed.
10. Worden beide ogen gelijktijdig behandeld?
Ja, beide ogen worden in principe gelijktijdig gelaserd. Per oog duurt de behandeling een aantal minuten. In geval van een lensimplantatie kan de oogarts adviseren om beide ogen met een korte tussenpose te behandeling.
11
12. Kan ooglaseren blindheid veroorzaken?
Ooglaserbehandelingen zijn relatief veilig. Als u de adviezen en druppelinstructies van de oogarts opvolgt is de kans op complicaties uiterst klein. Ga ook stipt naar de controle afspraken. De oogarts volgt de ontwikkeling van uw ogen nauwgezet op. Komt u niet naar de controles en gebruikt u de oogdruppels niet volgens voorschrift dan kunnen zich ongewenste complicaties voordoen, die van invloed zijn op uw zicht.
13. Hoe kan ik mijn twijfels over ooglaseren laten wegnemen?
Hoewel ooglaseren veilig is, is het een ingrijpende behandeling. Iets aan uw ogen laten doen is sowieso al spannend. Als u twijfels heeft of uzelf onzeker voelt laat u dan adviseren door ervaren gespecialiseerde oogartsen. Deze kunnen u de ingreep uitleggen en laten u zien hoe het behandeltraject verloopt. Praat met vrienden of bekenden die eerder hun ogen hebben laten laseren en vraag hoe ze de behandeling hebben ervaren. Veel twijfels kunnen door het verzamelen van informatie weggenomen worden.
14. Wat als ik de geplande behandeling af wil zeggen?
Wacht niet tot op het laatste moment met het annuleren van een geplande ooglaserbehandeling. Als u, te, kort voor de afspraak annuleert kunnen annuleringskosten in rekening gebracht worden.
Maak vandaag nog een
vrijblijvende afspraak!
Waar vindt u
ons in Hoofddorp
Dutch Clinic
Hoofdweg 848A
2132 MC Hoofddorp