Contact opnemen
Voor een vrijblijvend gesprek en/of kosteninschatting kunt u ons telefonisch bereiken op +31 (0)20 214 2033
U kunt ook ons contactformulier invullen.
Wilt u meer weten over ‘ooglaseren genezing’? Goed zien zonder bril of lenzen is een wens van veel bril- en lenzendragers. Een ooglaserbehandeling corrigeert uw sterkteafwijking en cilinder. Na een ooglaserbehandeling kunt u sporten, lezen en zwemmen zonder rekening te houden met een bril of lenzen. Ooglaseren genezing verloopt bij iedereen op eigen manier. Het is een veilige, kortdurende ingreep waarvan de meeste mensen vlot en zonder complicaties herstellen.
Nazorg ooglaseren genezing
Een vlotte ooglaseren genezing kunt u voorbereiden. Zorg dat u voor de laserbehandeling weet, wat u kunt verwachten en hoe u uw ogen de eerste dagen na het laseren zoveel mogelijk beschermd. Ervaren oogartsen geven u tips en richtlijnen die u opvolgt en waarmee u direct invloed heeft op het resultaat:
- De eerste dagen mag u niet in uw ogen wrijven. Eventueel deppen met een tissue is wel toegestaan.
- Gebruik de oogdruppels die de oogarts u voorschrijft. Deze druppels hebben een positief effect op het herstel en voorkomen droge ogen en verkleinen de kans op infecties. Hou uzelf aan het druppelschema zoals de oogarts dat met u bespreekt.
- Was voor het druppelen van uw ogen altijd eerst uw handen.
- Ga minimaal 2 weken niet zwemmen en/of naar de sauna.
- De eerste 2 weken gebruikt u geen oogmake-up en/of mascara.
- Bescherm uw ogen minimaal een jaar tegen het zonlicht door een goede zonnebril te dragen.
- Ga naar de controleafspraken. Een oogarts volgt het herstel van uw ogen nauwgezet op. Het eerste jaar na de ooglaserbehandeling vinden 7 controles plaats.
Naast deze algemene richtlijn geeft de oogarts u advies op basis van de toegepaste ooglasertechniek.
- Na de IntraLasik Femtosecond techniek wordt geadviseerd om de eerste week na de ooglaserbehandeling uw ogen ’s nachts te beschermen met een speciaal ontworpen beschermbril.
- Na de IntraLasik Femtosecond ooglaserbehandeling is het belangrijk om tijdens (contact)sporten een beschermbril te gebruiken.
Ooglaserbehandelingen worden in de regel aan beide ogen tegelijkertijd toegepast. Wordt bij u een lensimplantatie toegepast? Dan moet u rekening houden met het feit dat eerst het ene oog wordt behandeld en minimaal 14 dagen later het andere oog.
Risico’s ooglaseren genezing
De meeste ooglaserbehandelingen hebben een gunstig verloop, zonder dat er sprake is van bijwerkingen of complicaties. Net zoals iedere andere medische ingreep is er altijd een zekere kans op infecties en/of andere bijwerkingen. Na een ooglaserbehandeling kunt u te maken krijgen met of last hebben van droge ogen, dubbelzicht, wazig zien, tranende ogen en/of problemen met het losgemaakte flapje van het hoornvlies. Een enkele keer is er sprake van over- of ondercorrectie. Het merendeel van de klachten is tijdelijk en kan met behulp van verzachtende oogdruppels behandeld worden. Een over- of ondercorrectie kan, mits medisch verantwoord, gecorrigeerd worden met een nabehandeling. Dit kan beoordeeld worden door een ervaren oogarts. Het overgrote merendeel van de ooglaserbehandelingen wordt zonder complicaties of risico’s toegepast. Afhankelijk van de gebruikte techniek ziet u enkele uren na de ingreep al scherp. Het kan een aantal dagen tot weken duren voordat uw ogen en hersenen volledig gewend zijn aan het verbeterde zicht.
Vlot herstel ooglaserbehandeling
Direct na het afronden van de ooglaserbehandeling en/of lensimplantatie mag u de oogkliniek verlaten. Het is niet nodig om een of meerdere dagen te worden opgenomen. Belangrijk is dat u iemand meeneemt naar de ingreep die u achteraf veilig thuis kan brengen. Uw ogen worden voor het ooglaseren met speciale oogdruppels verdoofd en u ziet een aantal uren wazig. Afhankelijk van het soort werkzaamheden die u verricht kan het wenselijk zijn om een aantal dagen vrij te nemen. Ook op het moment van werkhervatting is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Kies voor een degelijke bescherming van de ogen en kijk bij het werken achter een beeldscherm regelmatig weg van het scherm. Bespreek de mogelijkheden tot werkhervatting met de behandelend oogarts, deze kan u aanvullende tips en richtlijnen geven.
Informatie ooglaser herstelperiode
Met een gedegen voorbereiding weet u van tevoren wat u tijdens een herstelperiode ongeveer kunt verwachten. Door het lezen en bespreken van de tips en richtlijnen heeft u een gerichte indicatie over de manier en wijze waarop het genezingsproces zich voltrekt. Tijdens een consult bij een oogarts kunt u aanvullende vragen stellen. De ervaren oogartsen van Dutch Clinic lichten de verschillende ooglasertechnieken graag toe en vertellen u meer over de herstelperiode. Overweegt u een ooglaserbehandeling? Maak dan een afspraak voor een technisch en/of medisch onderzoek bij Dutch Clinic. U kunt de kliniek telefonisch bereiken op +31 (0)20 214 2033. U kunt ook het contactformulier invullen.
Ooglaseren genezing FAQ
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de ooglaseren genezing. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
1. Hoe snel na een ooglaserbehandeling heb ik scherp zicht?
Hoe snel uw zicht scherp is en zich stabiliseert na een ooglaserbehandeling, is afhankelijk van de gebruikte techniek. Zo ziet u na een IntraLasik Femtosecond behandeling al na enkele uren scherp, terwijl het bij andere technieken 48 uur tot een aantal dagen kan duren. Een volledig stabiel zicht wordt binnen 6 weken tot 3 maanden bereikt.
2. Heb ik na een ooglaserbehandeling 100% zicht?
De ingreep wordt zo nauwkeurig en precies mogelijk toegepast. Ervaren oogartsen kunnen de te verwachten resultaten tegenwoordig vrij goed voorspellen. Hoe het zicht na de ingreep is verschild van persoon tot persoon. Een oogarts bespreekt de mogelijkheden met u na de QuickScan en het medisch vooronderzoek.
3. Hoelang duurt het herstel na ooglaseren?
Het herstel verloopt bij vrijwel iedereen vlot en probleemloos. Een aantal dagen na de ingreep kunnen de meeste werkzaamheden hervat worden. Volg de instructies en adviezen van de oogarts op en bescherm uw ogen tegen stof en licht.
4. Welke bijwerkingen en complicaties kunnen zich voordoen na een ooglaserbehandeling?
De moderne ooglasertechnieken zijn uiterst geavanceerd en veilig. Bijwerkingen of ernstige complicaties doen zich vrijwel nooit voor. Na de behandeling kunnen uw ogen geïrriteerd en droog aanvoelen. Dit is met druppels goed op te lossen. Sla de controles niet over. De oogarts controleert uw ogen regelmatig en spoort op deze manier eventuele complicaties tijdig op waarmee erger wordt voorkomen.
5. Welke oogdruppels moet ik na een ooglaserbehandeling gebruiken?
In de weken en maanden na de ooglaserbehandeling schrijft de oogarts u verschillende oogdruppels voor. Het gaan om ontstekingsremmende en antibiotica druppels. U gebruikt deze zolang de oogarts u dit voorschrijft.
6. Hoe moet ik voorgeschreven oogdruppels gebruiken?
Vaak wordt in de kliniek al begonnen met druppelen. De arts geeft u duidelijke druppelinstructies. Wanneer verschillende druppels worden voorgeschreven is het belangrijk om steeds een aantal minuten tussen de druppels te wachten. Zo werken de druppels goed in. Als u vanwege geïrriteerde of droge ogen kunsttranen voorgeschreven heeft gekregen, gebruikt u deze later dan de overige druppels. Wacht minimaal 30 minuten, anders is de kans groot dat u de overige druppels wegspoelt.
7. Kan ik na een ooglaserbehandeling nog een staarbehandeling laten toepassen?
Ja, in de meeste gevallen is dit prima mogelijk. Geef tijdens het consult aan dat uw ogen eerder zijn gelaserd.
8. Wat als ik tijdens het genezingsproces per ongeluk in mijn ogen wrijf?
De eerste twee weken na de ooglaserbehandeling is het beter om niet in uw ogen te wrijven. Dit kan nadelig zijn voor de genezing. Ook is het mogelijk dat het flapje last krijgt van plooivorming en of dat de bandagelens van zijn plaats schuift. Neem contact op met kliniek als u per ongeluk in uw ogen heeft gewreven en het idee heeft dat er misschien iets is verschoven en/of dat er viezigheid in het oog is gekomen. De oogarts kan een extra controle voorstellen.
9. Hoe snel na een ooglaserbehandeling mag ik sporten?
Sporten waarbij van lichamelijk contact geen sprake is kunt u na twee weken oppakken. Beoefent u echter een contactsport zoals voetbal, hockey of waterpolo wacht dan vier weken. Zwemmen en het bezoeken van een sauna wordt sowieso 2 tot 4 weken afgeraden. Wilt u na twee weken weer zwemmen, kies dan altijd voor het gebruik van een goede duikbril. Dit voorkomt dat uw ogen in contact komen met chloor en/of zoutwater.
10. Kan ik veilig oog make-up gebruiken na een ooglaserbehandeling?
Nee. De eerste twee weken na de behandeling is het gebruik van make-up rondom de ogen afgeraden. Make-up deeltjes die ongewild in uw ogen terechtkomen, kunnen infecties veroorzaken. Maak uw ogen voor de behandeling goed schoon en ga zonder make-up naar de kliniek.
11. Hoe bescherm ik mijn ogen na het laseren?
Oogartsen adviseren het gebruik van een goede zonnebril. Draag de zonnebril buitenshuis en als u dat comfortabel vindt ook binnenshuis. Werkt u in een stoffige omgeving? Overweeg het gebruik van een afsluitende veiligheidsbril, zodat er geen stof in uw ogen kan komen.
12. Mag ik vliegen na een ooglaserbehandeling?
Bespreek uw voorgenomen vliegreis met de oogarts. Deze kan adviseren om de eerste controle af te wachten, daarna kunt u zonder problemen in het vliegtuig stappen.
13. Wat doe ik als mijn oogdruppels op zijn?
Het opraken van oogdruppels ziet u aankomen. Bestel tijdig nieuwe recepten, zodat u het druppelen niet hoeft te onderbreken. Nieuwe recepten kunt u telefonisch bij de kliniek bestellen. Verzachtende oogdruppels, of zogenaamde kunsttranen, zijn in principe vrij verkrijgbaar.
Maak vandaag nog een
vrijblijvende afspraak!
Waar vindt u
ons in Hoofddorp
Dutch Clinic
Hoofdweg 848A
2132 MC Hoofddorp