Werkwijze bij ooglaserbehandelingen

Persoonlijke aanpak

Overweegt u een ooglaserbehandeling om eindelijk geen last meer te hebben van uw oogafwijking? Dan bent u welkom in onze oogkliniek in Hoofddorp! U vindt bij ons de meest geavanceerde ooglaserapparatuur, gerenommeerde oogartsen en een persoonlijke, betrokken aanpak met veel nazorg.

Werkwijze ooglaserbehandeling.

Werkwijze ooglaserbehandeling.

Betrokken oogartsen

Onze werkwijze onderscheidt zich door de persoonlijke aanpak. Zo is uw oogarts bij u betrokken vanaf het eerste medische vooronderzoek tot de laatste nacontrole.

Werkwijze oogkliniek

Meldt u zich aan voor een gratis consult, dan kunt u de volgende werkwijze in onze oogkliniek verwachten:

Vooronderzoeken

Een gratis consult is inclusief het technische vooronderzoek. Dit is een oogonderzoek waarin we de minimale vereisten voor een ooglaserbehandeling bij u controleren. Voldoet u daaraan, dan boeken we een medisch vooronderzoek. Dit onderzoek duurt langer, ongeveer 1,5 uur, en kan pas plaatsvinden nadat u enkele weken geen lenzen heeft gedragen (2 weken voor zachte en 4 weken voor harde lenzen). Na het medische vooronderzoek heeft u zekerheid of u in aanmerking komt voor de ooglaserbehandeling en welke u voor uw ogen kunt ondergaan.

Ooglaserbehandeling

Is de uitkomst van het medische vooronderzoek positief, dan kan de ooglaserbehandeling geboekt worden. Op onze locatie in Hoofddorp maken we met u een afspraak voor de behandeling. U verschijnt op de afgesproken dag in onze oogkliniek waarna de behandeling zal plaatsvinden met de meest geavanceerde ooglaserapparatuur. Na de behandeling vindt diezelfde dag nog de eerste nacontrole plaats waarbij we u adviezen omtrent het herstel en de voorgeschreven medicatie geven. Het recept voor de medicatie is al doorgegeven aan uw apotheek. Na deze controle mag u naar huis. We adviseren u wel om u door iemand anders naar huis te laten rijden én om een zonnebril te dragen.

Minstens 7 nacontroles

De eerste nacontrole vindt al op de dag van de ooglaserbehandeling plaats. De volgende controle o de dag daarna en vervolgens komt u in ieder geval nog 5 keer voor een nacontrole. Als u wilt kunt u tussendoor contact opnemen om nog eens naar uw ogen te laten kijken. Hier zijn geen verdere kosten aan verbonden. De nazorg vindt plaats door uw oogarts.

Meer weten over ooglaserbehandelingen?

Wilt u meer weten over de ooglaserbehandelingen? Neem dan contact op voor meer informatie of boek een gratis consult voor een vrijblijvend vooronderzoek.

Werkwijze bij ooglaserbehandelingen veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de werkwijze bij ooglaserbehandelingen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is ooglaseren?

Door middel van een ooglaserbehandeling wordt de bolling van uw oog met een laser gecorrigeerd. De state of the art laserapparatuur past uw hoornvlies aan, waardoor het licht op de goede manier op uw netvlies valt. Na een laserbehandeling ziet u weer scherp en bent u niet langer afhankelijk van contactlenzen of een bril.

2. Kan een ooglaserbehandeling direct toegepast worden?

Nee, er gaan twee belangrijke vooronderzoeken aan de laserbehandeling vooraf. Het technisch en medisch vooronderzoek.

3. Wat houdt het technisch vooronderzoek in?

Het technisch vooronderzoek is een kortdurend onderzoek, waarbij een oogarts controleert of u aan de minimale vereisten voldoet. Tijdens dit onderzoek worden uw ogen niet gedruppeld en is het achteraf mogelijk om zelfstandig een motorvoertuig te besturen. Voldoet u aan de minimale vereisten voor een ooglaserbehandeling, dan kunt u een afspraak maken voor het medisch vooronderzoek.

4. Wat kan ik verwachten van het medisch vooronderzoek?

In tegenstelling tot het kortdurende technisch vooronderzoek, duurt het uitgebreide medische vooronderzoek 1,5 tot 2 uur. Uw ogen worden volledig opgemeten. Hiervoor maakt een oogarts gebruik van diverse apparatuur. Niet alleen uw hoornvlies wordt aandachtig bekeken en opgemeten, ook de binnenkant van het oog wordt zorgvuldig gecontroleerd. Na het verrichten van de verschillende metingen geeft de oogarts een advies en stelt de behandeltechniek voor die het beste bij uw ogen past.

5. Welke metingen worden verricht en is het onderzoek pijnlijk?

Zowel het technisch als medisch vooronderzoek zijn niet pijnlijk. Tijdens het medisch vooronderzoek worden uw ogen met pupil verwijdende druppels gedruppeld. Naast het meten van de hoornvliesdikte wordt uw oogdruk opgemeten, de pupilgrootte wordt gemeten, de traanproductie wordt gemeten en wordt uw netvlies onderzocht.

6. Kan ik mezelf voorbereiden op een medisch vooronderzoek?

Ja. Om het onderzoek in optimale omstandigheden uit te kunnen voeren, is het gebruik van contactlenzen een aantal weken voor het onderzoek niet toegestaan. Voor harde lenzen wordt een periode van 4 weken gehanteerd, terwijl zachte lenzen vanaf 2 weken voor het onderzoek niet meer gedragen worden. Uiteraard kunt u een bril gewoon dragen. Het onderzoek kan wat ongemakkelijk zijn. Uw ogen worden ook aan de binnenkant uitgebreid onderzocht. Hiervoor worden oogdruppels gebruikt die een wazig zicht tot gevolg hebben. U kunt na het onderzoek niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Neem iemand mee naar het onderzoek die u achteraf naar huis kan brengen.

7. Is het advies van een medisch vooronderzoek definitief?

Ja. De oogarts beschikt over voldoende gegevens om u wel of niet een ooglaserbehandeling voor te stellen. Dit betekent dat u soms teleurgesteld kunt worden, als blijkt dat uw ogen niet voor een laserbehandeling in aanmerking komen.

8. Welke lasertechniek wordt bij mij toegepast?

Na afloop van het technisch en medisch vooronderzoek bespreekt de gespecialiseerde oogarts de resultaten met u. De oogarts vertelt welke behandelmethode in uw geval mogelijk is. Dit kan zijn de IntraLasik Femtosecond methode, maar ook de TransPRK, Lasek of lensimplantatie kunnen als behandeladvies voorgesteld worden.

9. Mag ik zelf een behandelmethode kiezen?

De ooglasertechniek die bij u kan worden toegepast hangt onder meer af van uw cilinderwaarden en de sterkte van uw ogen. Het is daarnaast de dikte van het hoornvlies die bepalend is voor de behandeltechniek. De oogarts geeft na de vooronderzoeken aan uit welke behandelmethodes u eventueel kunt kiezen. De verschillende technieken worden toegelicht en met u besproken. Daarna kunt u in gezamenlijk overleg met de oogarts uw keuze bepalen.

10. Wat kan ik verwachten van de behandeldag?

Voor de laserbehandeling worden uw ogen met speciale oogdruppels verdoofd. De behandeling zelf duurt niet langer dan gemiddeld 10 tot 30 minuten. Na het afronden van de laserbehandelingen worden uw ogen door de oogarts gecontroleerd en krijgt u druppels en eventueel medicatie mee. Door de verdovende druppels en de behandeling kunt u de eerste uren wat wazig zien. U bent niet in staat om auto te rijden. Laat u daarom ophalen en veilig naar huis brengen.

11. Moet ik vaak op controle komen?

Het eerste jaar na de ooglaserbehandeling houdt een oogarts het herstel van uw ogen nauwgezet in de gaten. Verspreid over het jaar vinden ongeveer 7 controles plaats. De eerste controle vindt een dag na de ingreep plaats. Vervolgens zijn er controles na 2 weken, 3 maanden, 6 maanden en een jaar. Uiteraard kunt u tussen de verschillende controles een afspraak maken om de oogarts een keer extra naar uw ogen te laten kijken.

12. Hoe lang duurt het voordat ik weer goed kan zien?

Afhankelijk van de toegepaste lasertechniek verbetert uw zicht binnen een aantal uren tot een paar dagen na de behandeling. Omdat uw hersenen zich aan moeten passen aan de nieuwe situatie, kan het een paar weken tot maanden duren voordat het zicht stabiel is.

13. Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van een ooglaserbehandeling?

De oogarts neemt tijdens het vooronderzoek ruim de tijd om met u de eventuele risico’s van een laserbehandeling te bespreken. Een ooglaserbehandeling is een relatief veilige ingreep, zolang u deze uit laat voeren door een gespecialiseerde, ervaren arts. Na de behandeling moeten uw ogen herstellen van de behandeling. Hierdoor voelen de ogen soms wat branderig en licht geïrriteerd aan. Dit is vaak goed te behandelen met verzachtende oogdruppels. Om de kans op bijwerkingen tot een minimum te beperken, volgt u de instructies van de arts op.

14. Kan ik na de ooglaserbehandeling bij de oogarts terecht als ik me zorgen maak over mijn zicht?

Uiteraard. Heeft u na een aantal dagen of weken het idee dat uw zicht toch te wensen over laat of heeft u last van aanhoudende oogirritaties? Neem dan contact op met de kliniek. De oogarts bekijkt uw ogen en zal daar waar nodig eventueel een verzorgende oogdruppel of medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen. In zeldzame situaties kan een extra aanvullende ooglaserbehandeling voorgesteld worden.