Veelgestelde vragen

Over ooglaseren, onze oogkliniek, de werkwijze en veel meer…

Uw ogen zijn onvervangbaar. Een ooglaserbehandeling is dus niet iets wat u zomaar laat doen. Dat begrijpen wij volledig. Wij zijn er dan ook voor u om al uw vragen te beantwoorden. Voor uw gemak hier op onze site maar natuurlijk ook persoonlijk. Staat uw vraag er niet bij, wilt u meer toelichting of wenst u een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op of boek een gratis consult voor een vooronderzoek. Wij helpen u graag een weloverwogen besluit te nemen.

Wat is bij de prijs van een ooglaserbehandeling inbegrepen?

De kosten van een ooglaserbehandeling zoals vermeld op onze site zijn per oog en all-in. Dat betekent dat het inclusief het technische en medische vooronderzoek, de ooglaserbehandeling en alle nacontroles is.

Hoeveel nacontroles zijn bij de prijs voor een ooglaserbehandeling inbegrepen?

In totaal heeft u bij een ooglaserbehandeling 7 nacontroles bij de prijs inbegrepen. Uw nacontroles vinden plaats op 7 verschillende momenten:

  • 1 uur na het ooglaseren,
  • 1 dag later,
  • na 2 weken,
  • 1 maand na de ooglaserbehandeling,
  • 3 maanden later,
  • na 6 maanden en
  • 1 jaar na de behandeling.

Indien u behoefte heeft aan meer nacontroles dan is dat altijd mogelijk. Hiervoor berekenen wij u geen extra kosten.

Mijn sterkte is -6, betaal ik meer dan bij een sterkte van -2?

Nee. De prijzen op onze website zijn vaste prijzen. De Dutch Clinic maakt geen prijsverschil of u een lage of hoge oogsterkte heeft.

Ik ben bijziend, betaal ik meer dan bij verziendheid?

Nee, de prijzen op onze website zijn vaste prijzen. De Dutch Clinic maakt geen onderscheid tussen verziendheid en bijziendheid.

Er worden zoveel verschillende termen gebruikt voor bijziendheid en verziendheid. Wat betekenen deze termen?

Is er sprake van bijziendheid, myopie, dan is uw zicht voor veraf niet goed. De oogafwijking wordt aangeduid met een ´min´-sterkte (-). Indien er sprake is van verziendheid, hyperopie, dan kunt u dichtbij slecht zien.  Deze oogafwijking wordt aangeduid met een ´plus´-sterkte (+).

Wat is het medisch vooronderzoek?

Het medisch vooronderzoek wordt gedaan als het technisch onderzoek positief is. Dit onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur. Tijdens het medisch vooronderzoek wordt een groot aantal metingen uitgevoerd zoals de oogdruk, pupilgrootte en traankwaliteit. Ook wordt een 3D-opname van uw hoornvlies gemaakt, van het regenboogvlies, de pupil en een deel van de ooglens. Tijdens een spleetlamponderzoek wordt met een microscoop de gezondheid van uw ogen onderzocht.

Wat is het technisch onderzoek?

Een technisch onderzoek is het eerste oogonderzoek dat wordt gedaan om te bepalen of u aan de minimumeisen voldoet voor een ooglaserbehandeling. De uitslag van dit onderzoek geeft met 80% zekerheid aan of uw ogen gelaserd kunnen worden. Voldoet u aan alle eisen, dan kunt u na dit onderzoek een afspraak maken voor het medische vooronderzoek waarin met 100% zekerheid wordt bepaald of u voor een ooglaserbehandeling in aanmerking komt.

Het technische onderzoek duurt ongeveer 5 minuten en meet de sterkte, hoornvliesdikte en de bolling (k-waarde) van uw ogen.

Wanneer kan ik een medisch vooronderzoek laten uitvoeren?

Als u volledig voldoet aan de minimumeisen die gesteld worden in het technische onderzoek en u uw zachte lenzen minimaal 2 weken niet heeft gedragen of uw harde lenzen minimaal 4 weken niet.

Wat gebeurt er na het medische vooronderzoek?

Vanaf het eerste consult worden alle metingen opgenomen in uw dossier. Na het medisch vooronderzoek heeft u een eindgesprek met uw oogarts. Hierin wordt uw dossier doorgenomen en krijgt u te horen of u in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling. De uitslag van dit medische vooronderzoek is 100% definitief.

Als ik na de ooglaserbehandeling nog vragen heb, kan ik dan bij de oogarts terecht?

U kunt tijdens de nacontroles met al uw vragen bij de oogarts terecht. Aan deze nacontroles zijn geen kosten verbonden. Wilt u meer nacontroles dan is dat mogelijk.

Waarom zijn de nacontroles zo belangrijk?

Uw ogen zijn een niet te missen zintuig. Daarom is het zeer belangrijk om uw ogen na een ooglaserbehandeling regelmatig te laten controleren. Complicaties zijn zeldzaam, maar als ze toch optreden dan is het van belang dat de oogarts dit in een zo vroeg mogelijk stadium constateert.

Zijn er kosten verbonden aan een nabehandeling?

Heel zelden, in minder dan 2% van alle gevallen, is er na de ooglaserbehandeling nog een restwaarde overgebleven. Als het medisch verantwoord is, kan dit worden gecorrigeerd middels een nabehandeling. Tijdens de nacontroles kunt u dit met de oogarts bespreken.

Waar kan ik terecht als ik een klacht heb?

Natuurlijk streven we ernaar dat iedereen volledig tevreden is. Daarom vragen we u ook om met al uw vragen, opmerkingen en eventuele klachten direct contact met ons op te nemen. Komt het toch voor dat u niet tevreden bent over de wijze waarop wij dit voor u oplossen, dan kunt u uw klacht indienen bij de klachtencommissie. Meer over de klachtenprocedure wordt aan u uitgelegd als u bij het medisch vooronderzoek geschikt bent bevonden. U ontvangt dan een uitgebreid informatiepakket waarin deze procedure beschreven staat.

Kan ik zelf kiezen welke ooglaserbehandeling ik krijg?

U kunt altijd uw voorkeur aangeven voor een bepaalde ooglaserbehandeling. Maar de oogarts neemt de definitieve beslissing welke ooglasermethode voor u het beste is.

Zijn er niet veel risico’s aan een ooglaserbehandeling?

Een ooglaserbehandeling brengt, net als elke medische ingreep, bepaalde risico’s met zich mee, maar deze zijn zeer gering. Wij garanderen u wel dat wij zeer secuur en volgens strenge medische protocollen werken om risico’s tot een minimum te beperken.

Kunnen jullie exact het resultaat van een ooglaserbehandeling garanderen?

Nee, we kunnen nooit het exacte resultaat garanderen. Maar dankzij onze jarenlange ervaring en heel betrouwbare apparatuur kunnen we het wel heel nauwkeurig voorspellen.

Wat teken ik voorafgaand aan de behandeling?

Voor elke ooglaserbehandeling wordt een behandelovereenkomst ondertekend. We hebben die hier al voor u online gezet zodat u het rustig vooraf kunt doornemen.

Fabels en Feiten over ooglaseren

“Een ooglaserbehandeling is eng”

Angst is geen fabel maar het is niet nodig om bang te zijn voor een ooglaserbehandeling. De behandeling zelf is namelijk pijnloos en zeker niet gevaarlijk. Wel kunt u in de eerste uren na de behandeling lichte pijn voelen. Afhankelijk van de soort behandeling varieert de napijn van enkele uren tot 2 à 3 dagen en het herstel verloopt meestal heel snel. In de praktijk blijkt dat de meeste cliënten het erg vinden meevallen. Heeft u toch nog vragen of ziet u op tegen de behandeling? Stel ze dan aan uw oogarts. Zij geven u graag alle informatie.

“Van een ooglaserbehandeling kan ik blind worden”

U kunt niet blind worden van een ooglaserbehandeling. De behandeling vindt namelijk aan het oppervlakte van het hoornvlies plaats. Wij komen met de laser alleen maar aan de voorzijde van het oog. Het zicht bevindt zich aan de achterzijde. Daar komen wij tijdens de behandeling niet. De laser behandelt slechts het ‘venster’ van het oog en niet het oog erachter.

“Ik heb een lage sterkte met een cilinder, dus ik kom niet in aanmerking”

Vrijwel alle sterktes kunnen worden behandeld met een ooglaserbehandeling. Een lage sterkte of cilinderafwijking is geen reden om niet behandeld te kunnen worden.

“Ik zal na een paar jaar wel weer een ooglaserbehandeling nodig hebben”

Dit is niet waar. De resultaten van een ooglaserbehandeling zijn blijvend. U kunt later misschien wel een leesbril nodig hebben omdat het accommoderend vermogen van de ooglens afneemt bij het ouder worden. Dit is een natuurlijk verouderingsproces dat niet kan worden voorkomen, ook niet met een ooglaserbehandeling

“Er is nog weinig bekend over negatieve effecten op lange termijn”

Sinds begin jaren ‘80 is er internationaal veel ervaring opgedaan met laserbehandelingen. Uit onderzoek blijkt dat het hoornvlies zich goed en stabiel herstelt en dat er geen aanleiding is tot twijfel over de effecten van de behandeling na twintig jaar. De voorloper van het ooglaseren werd 50 jaar geleden al succesvol toegepast en bleek volkomen veilig. Terwijl die technologie van Professor Barraquer qua nauwkeurigheid en veiligheid niet in de schaduw kan staan van de hedendaagse technologie.

“De behandeling is duur”

Een ooglaserbehandeling is kostbaar doordat er gewerkt wordt met zeer hoogwaardige technologie en er veel aandacht gegeven wordt aan de veiligheid van de behandeling. Daar kunnen en willen wij niet op bezuinigen. Daarnaast hebben wij een 24-uurs bereikbaarheidsdienst en de beste en meest ervaren oogartsen.
Zij voeren niet alleen de behandeling uit, maar ook het vooronderzoek en alle controles zodat wij er zeker van kunnen zijn dat uw ogen bij ons in de beste handen zijn. Deze zorgvuldige aanpak is duur maar een ooglaserbehandeling is een eenmalige investering. De kosten voor een bril of lenzen komen daarentegen steeds weer terug.