TransPRK – No-touch Ooglaseren

TransPRK-methode

Wie niet in aanmerking komt voor de IntraLasik Femtosecond-ooglaserbehandeling kan vaak uitwijken naar de TransPRK (No-touch) ooglaserbehandeling. Bij deze oogbehandeling wordt het oog zelf niet aangeraakt maar heel precies via een geavanceerde laser behandelt. Dit vindt plaats aan de oppervlakte van het hoornvlies waar het epitheel door de laser wordt verwijderd. Dit groeit later weer aan. Na de behandeling wordt doorgaans wel meer pijn ervaren dan bij de IntraLasik ooglaserbehandeling en het herstelproces is langzamer.

TransPRK no-touch ooglaseren.

TransPRK no-touch ooglaseren.

Voor wie is TransPRK geschikt?

De TransPRK-ooglaserbehandeling is een optie voor wie dus geen IntraLasik ooglaserbehandeling kan ondergaan. De behandeling is meestal geschikt voor mensen met een dun hoornvlies, een lage sterkte, droge ogen of een verhoogd risico op oogletsel.

Vooronderzoek ogen

Voorafgaand aan een TransPRK-ooglaserbehandeling vindt een vooronderzoek aan uw ogen plaats om te beoordelen of u hiervoor in aanmerking komt. Blijkt dat zo te zijn, dan volgt een medisch vooronderzoek. Als ook dat vooronderzoek een positief resultaat heeft, dan wordt u op de dag van de behandeling in onze oogkliniek in Hoofddorp eerst voorbereid op het ooglaseren zelf. Hiervoor wordt uw oog verdoofd met oogdruppels en opengehouden middels een oogspreider.

De TransPRK-ooglaserbehandeling

Bij de TransPRK-ooglaserbehandeling doet de laser alles. De arts raakt het oog niet aan.

Herstel na de TransPRK-ooglaserbehandeling

Om het herstel na de ooglaserbehandeling te bevorderen krijgt u in de eerste dagen een beschermende contactlens op uw oog. Ook heeft u die dagen waarschijnlijk een branderig gevoel in uw ogen. De mate waarin dit als pijnlijk wordt ervaren verschilt per persoon. Door een donkere zonnebril te dragen en in schemerige ruimtes te blijven nemen eventuele klachten sneller af.

Lasek, TransPRK of IntraLasik ?

Het herstel van de Lasek-methode of TransPRK is langzamer en vaak ook pijnlijker dan die na een IntraLasik-ooglaserbehandeling. Kunt u daarbij al na een paar uur weer goed zien, bij de Lasek of TransPRK bereikt u het gewenste resultaat pas na zo’n 3 maanden. Toch is dat geen reden om altijd voor de IntraLasik-ooglaserbehandeling te kiezen. Andere omstandigheden zoals bijvoorbeeld de conditie van uw ogen bepalen doorgaans voor welk type ooglaserbehandeling u in aanmerking komt.

Welke ooglaserbehandeling past bij u?

Om te bepalen welke ooglaserbehandeling mogelijk is bij uw ogen, boekt u bij ons een gratis consult. Tijdens zo’n consult verricht een van de oogartsen een vooronderzoek waarbij we uw ogen globaal op hun geschiktheid beoordelen. Daarna kunt u een medisch onderzoek inplannen dat definitief bepaalt of uw ogen gelaserd mogen worden. Is dat het geval dan zullen we u adviseren hoe we uw oogafwijking het beste kunnen behandelen. Wilt u daar meer over weten of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

TransPRK – No-touch Ooglaseren veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over TransPRK – No-touch Ooglaseren. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is TransPRK – No touch ooglaseren?

De TransPRK – No touch behandeling is één van de modernste ooglaser technieken. Gedurende de behandeling worden uw ogen niet aangeraakt. TransPRK – No touch is 100% computergestuurd en wordt volledig afgestemd op de specifieke oogkenmerken. De resultaten kunnen hierdoor goed voorspeld worden. Met een eenmalige behandeling van 30 tot 60 seconden per oog worden prima resultaten bereikt.

2. Ben ik geschikt voor een TransPRK – No touch ooglaserbehandeling?

De ooglaserbehandeling kan worden toegepast bij sterktes tussen -8 en +2 en een cilindersterkte van maximaal 4.

3. Welke voordelen heeft TransPRK – No touch ooglaseren?

De ooglaserbehandeling is pijnloos, u voelt niets van de ingreep. TransPRK kan worden toegepast bij licht droge ogen en bij een dunner hoornvlies.

4. Wat zijn de nadelen van de TransPRK – No touch behandeling?

In vergelijking met de IntraLasik Femtosecond ooglaserbehandeling is de hersteltijd van een TransPRK – No touch behandeling langer, u kunt u meer napijn ervaren en gedurende drie maanden dient u oogdruppels te gebruiken.

5. Wanneer wordt TransPRK – No touch aanbevolen?

Behandelend specialisten raden de TransPRK ooglaserbehandeling aan sporters die balsporten, vechtsporten en/of watersporten beoefenen. Het is daarnaast een veel toegepaste behandeling bij mensen die geen contactlenzen verdragen, mensen met een dunner hoornvlies, mensen met een dunner hoornvlies en mensen die niet voor een IntraLasik ooglaserbehandeling in aanmerking komen.

6. Hoe ziet een TransPRK ooglaserbehandeling eruit?

Een TransPRK ooglaserbehandeling duurt gemiddeld zo’n 2 tot 3 uur. Uw ogen worden met oogdruppels verdoofd, waarna u naar de behandelkamer gaat. De oogarts verwijdert met een laser de beschermende laag van het hoornvlies. Met behulp van een computergestuurde laser wordt het hoornvliesoppervlak veranderd. Ter afsluiting van de ingreep wordt een bandagelens geplaatst die 3 tot 4 dagen blijft zitten.

7. Welke aandoeningen worden met TransPRK behandeld?

Net zoals bij de IntraLasik en Lasek methode wordt TransPRK toegepast bij zowel verziendheid, bijziendheid en astigmatisme. De oogarts selecteert de ooglaserbehandeling die het beste past bij uw persoonlijke situatie en behoeften.

8. Hoe lang duurt de herstelperiode?

Na het afronden van de behandeling beginnen uw ogen te herstellen. Als gevolg van de behandeling kan een ontsteking ontstaan met zwellingen tot gevolg. Dit is een normaal verschijnsel na een ooglaserbehandeling en u ziet de eerste uren wat wazig. Gedurende de eerste 24 uur na de ingreep nemen de zwellingen af en verbetert uw zicht vrij snel. U kunt uw dagelijks leven normaal hervatten. Goed om te weten is dat u in het begin wat last kunt hebben van schittering bij verlichting dat van invloed is op uw zicht. Met name bij het besturen van een auto in het donker kan dit als lastig worden ervaren. Binnen een tot meerdere weken is uw zicht 100% scherp.

9. Zijn de resultaten blijvend?

Het effect van een ooglaserbehandeling kan niet ongedaan gemaakt worden. Het resultaat dat bereikt wordt, is blijvend. Dat betekent echter niet dat uw oogsterkte met het voorbijgaan van de jaren niet meer veranderd. Zo kunt u op een gegeven moment toch een leesbril nodig hebben en is het ontstaan van staar ook niet uitgesloten. Problemen met lezen worden niet veroorzaakt door het hoornvlies, maar zijn een gevolg van het verouderingsproces van de ooglens.

10. Hoe snel na een TransPRK ooglaserbehandeling kan ik weer aan het werk?

De voorkant van uw oog heeft een paar dagen nodig om te herstellen. De aangebrachte bandagelens wordt 3 tot 4 dagen na de ingreep, tijdens een controleafspraak bij de oogarts, verwijderd. Daarna kunt u uw werkzaamheden hervatten. Ondanks het feit dat u snel weer actief bent, hebben uw ogen meer tijd nodig om volledig van de ooglaserbehandeling te herstellen. Dit duurt enkele weken tot een aantal maanden. Uw zicht verbetert zich gedurende deze periode.

11. Welke ooglaserbehandeling is voor mij geschikt?

Iedere behandelmethode heeft eigen voor- en nadelen, waardoor het vooraf moeilijk is om te zeggen welke methode het beste bij u past. Veel hangt van af van uw omstandigheden, uw voorkeur en de oogwijking die behandeld wordt. Tijdens een medisch vooronderzoek bekijkt en bespreekt een ervaren oogarts de verschillende laserbehandelingen met u, zodat u eventueel een keuze kunt maken. Overigens zijn alle ooglaserbehandelingen veilig en effectief.

12. Welke risico’s heeft TransPRK – No touch ooglaseren?

Ooglaserbehandelingen behoren tot de veilige medische ingrepen. Net zoals bij andere medische ingrepen is de behandeling niet volledig risicovrij. Om de kans op complicaties te beperken wordt er tijdens het medisch vooronderzoek uitgebreid met u gesproken. Als blijkt dat er bij u een verhoogde kans op bijwerkingen bestaat, dan wordt dit met u overlegd. U kunt dan samen met de oogarts een weloverwogen keuze maken. Complicaties en bijwerkingen die na een ooglaserbehandeling vaak voorkomen zijn infecties, zwellingen en droge ogen. Deze problemen kunnen door de ervaren artsen goed behandeld en verholpen worden.

13. Is het dragen van contactlenzen veiliger dan een ooglaserbehandeling?

Het dragen van contactlenzen brengt meer risico’s met zich mee dan dat u zich wellicht realiseert. Zo is er een reële kans op het ontstaan van oogbeschadigingen als gevolg van infecties. Ook kan er verdere schade ontstaan door krasjes, littekens en/of vorming van bloedvaatjes in het oog. Zo is de kans op oogbeschadigingen door het dragen van contactlenzen aanmerkelijk groter dan bij het laten toepassen van een ooglaserbehandeling.

14. Wat zijn de kosten van een TransPRK ooglaserbehandeling?

Dutch Clinic hanteert een all-in tarief van € 2.495, waarbij beide ogen gelaserd worden. Bij het tarief zijn ook het technisch en medisch vooronderzoek inbegrepen. Dit evenals 7 nacontroles in het eerste jaar na de behandeling en, mits medisch verantwoord, zichtgarantie.

15. Worden de kosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Vergoedingsmogelijkheden verschillen per zorgverzekeraar. De mogelijkheden en voorwaarden staan vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Verzekeraars werken niet zelden met gecontracteerde klinieken en behandelaars. Besteed aandacht aan de inhoud van behandelprocedures en de kosten die zijn inbegrepen.