Staaroperatie

Wordt uw zicht steeds waziger of verliezen kleuren aan intensiteit? Dan kan het zijn dat u staar heeft. Een vervelende aandoening die regelmatig voorkomt. Meestal op oudere leeftijd maar ook jonge mensen kunnen ermee te maken krijgen. Gelukkig is staar goed te verhelpen met een staaroperatie. Een korte operatie die wij voor u uitvoeren met de modernste technieken zodat het beste resultaat wordt bereikt.

Staaroperatie.

Staaroperatie.

Meest moderne staarlenzen

Tijdens de staaroperatie wordt de oude en troebele ooglens via een minuscule incisie verwijderd en plaatsen we de nieuwe, heldere lens direct op uw oog. Om het beste resultaat te garanderen implanteren wij in uw oog uitsluitend de meest moderne staarlenzen die beschikbaar zijn. De gehele staaroperatie neemt zo’n 5 tot 6 minuten in beslag.

Verschillende lenzen mogelijk

Onze ervaren artsen kunnen tijdens de staaroperatie verschillende soorten lenzen implanteren. Zo zijn er lenzen die cilinderafwijkingen corrigeren waardoor u goed veraf kunt kijken en de symptomen van staar verleden tijd zijn. Bij dit type lens blijft een leesbril echter wel nog steeds nodig. Wilt u dit niet dan kunt u ook kiezen voor multifocale lenzen als implantaat. Hiermee heeft u zowel dichtbij als veraf goed zicht. Vooraf kunt u dit uitgebreid bespreken met de arts zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Ontdek staar zo snel mogelijk

Staar is iets wat veel voorkomt, zeker op latere leeftijd en veel meer bij vrouwen dan bij mannen. Door regelmatig uw ogen te laten controleren kan beginnende staar al in een vroeg stadium worden ontdekt. Een optometrist of een erkende opticien die een optometrisch onderzoek uitvoert, kan de signalen van deze oogziekte beoordelen en u doorverwijzen, bijvoorbeeld naar de artsen van de Dutch Clinic.

Symptomen van staar

Bij een vermoeden van staar raden wij u aan om contact op te nemen met een optometrist of erkend opticien. De volgende symptomen kunnen het begin van staar zijn:

  • Wazig zicht of minder contrast
  • Toenemende grauwheid van kleuren
  • Dubbelzien
  • Schaduwbeeld als u kijkt met 1 oog
  • Last van fel licht en schitteringen
  • Slecht zien in het donker

Meer weten over een staaroperatie?

Wilt u meer weten over een staaroperatie bij de Dutch Clinic? Neem dan contact met ons op. Of maak meteen een vrijblijvende afspraak voor een gratis consult in onze oogkliniek in Hoofddorp.

Staaroperatie veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over een staaroperatie. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is staar?

Staar is een oogziekte die zowel aan één oog als aan beide ogen voorkomt. Staar zorgt voor een vertroebeling van de ooglens. Het gevolg daarvan is dat het natuurlijke licht uw netvlies onvoldoende bereikt, met een wazig zicht tot gevolg.

2. Hoe ontstaat staar?

Een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van staar is ouderdom. Staar is een normaal en veel voorkomend ouderdomsverschijnsel. Daarnaast zorgen ook erfelijke factoren voor het ontstaan van staar. In dat geval is er sprake van erfelijke staar, dat al op zeer jonge leeftijd klachten kan veroorzaken. Staar kan ook een gevolg zijn van een andere oogaandoening. Factoren die de kans op staar vergroten zijn onder meer diabetes, ongezonde voeding, roken en alcoholgebruik. Opvallend is dat staar vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

3. Welke symptomen heeft staar?

Staar heeft diverse symptomen. U kunt een of meerdere symptomen tegelijkertijd ervaren. Een van de meest voorkomende symptomen van staar is wazig zien. Een wazig zicht is te vergelijken met het kijken door een beslagen ruit. Het beeld is zowel dichtbij als ver weg wazig. Andere symptomen van staar zijn slechter zien in het donker, het zien van minder contrast en minder kleur. Mensen met staar zien ook regelmatig dubbel en hebben last van fel licht.

4. Wanneer moet staar geopereerd worden?

Staarklachten kunnen uw dagelijkse werkzaamheden en bezigheden negatief beïnvloeden. Een staaroperatie neemt de klachten weg. Onbehandelde staar kan blindheid tot gevolg hebben. Laat uw ogen daarom regelmatig controleren, zodat een tijdige behandeling mogelijk is.

5. Kan staar voorkomen worden?

Staar is helaas niet te voorkomen, u kunt de kans op staar echter wel verkleinen. Door gezond te leven, niet te roken en het gebruik van alcohol te beperken geeft u staar minder kans. Kies ook voor het gebruik van een goede zonnebril om uw ogen te beschermen tegen Uv-straling.

6. Hoe stelt een oogarts staar vast?

Om staar vast te kunnen stellen, worden uw ogen onderzocht met een spleetlamp. Een smalle felle lichtbundel schijnt in uw oog, zodat de oogarts onder andere uw ooglens goed kan bekijken. De onderzoekend arts kan op deze manier zien of er sprake is van troebelingen en de mate daarvan. In de meeste gevallen wordt ook gelijk uw gezichtsscherpte onderzocht.

6. Hoe wordt staar behandeld?

Staar wordt niet direct bij aanvang vastgesteld. De meeste mensen gebruiken dan ook eerst een bril of extra licht om beter te kunnen zien. Naarmate de staar uitbreidt is een behandeling altijd noodzakelijk. De oogziekte is niet met een laserbehandeling of medicatie te behandelen. Om staar effectief te behandelen is een staaroperatie noodzakelijk. Tijdens deze ingreep wordt uw troebele lens vervangen door een kunstlens.

7. Hoe wordt mijn oog verdoofd voor een staaroperatie?

Het oog wordt verdoofd met speciale druppels. Ook wordt een verdovende vloeistof door middel van een injectie naast het oog ingespoten. U voelt niets van de ingreep.

8. Hoe lang gaat een kunstlens na een staaroperatie mee?

Uw hele leven. Het is niet nodig om de lens na een aantal jaren te laten vervangen.

9. Hoe wordt een staaroperatie uitgevoerd?

Tijdens de staaroperatie wordt de vertroebelde ooglens via een kleine opening verwijderd. Het gebruik van geavanceerde apparatuur zorgt ervoor de troebele lens door middel van ultrasoon geluid voorzichtig wordt verbrijzeld. De oogarts plaatst vervolgens de nieuwe kunstlens op de plaats van de vertroebelde lens. De lens zet zichzelf vast. De kunstlens wordt voor de operatie aangemeten en afgestemd op uw zicht wensen. De ingreep duurt 5 tot 15 minuten.

10. Hoe verloopt het herstel na een staaroperatie?

De meeste mensen herstellen vlot na een staaroperatie. De eerste dagen kan het zicht wat wazig zijn en kan het oog tranen en/of geïrriteerd aanvoelen. Meestal zijn de klachten mild van aard en nemen ze in de dagen na de operatie snel af. Na een staaroperatie heeft u een scherper zicht en kunnen zowel diepte als contrast beter gezien worden.

11. Welke risico’s en complicaties heeft een staaroperatie?

Een staaroperatie is een operatie die veelvuldig wordt toegepast en die doorgaans zeer veilig is. Het is en blijft echter een medische ingreep waar bepaalde risico’s en complicaties aan zijn verbonden. Staaroperaties mislukken zelden. Complicaties die zich voordoen zijn in de regel onschuldig en kunnen op vlotte manier verholpen worden. U kunt hierbij denken aan nastaar, een gescheurd kapselzakje, een Macula-oedeem, wondlekkages en dubbelzien.

12. Wanneer ga ik met klachten naar de oogarts?

De eerste dagen na de staaroperatie zijn bepaalde klachten normaal. Wazig zien, lichte hoofdpijn en geïrriteerde ogen zijn op dat moment niets om u zorgen over te maken. Nemen de klachten na een paar dagen toe in plaats van af en wordt uw zicht minder of ervaart u lichtflitsen, dan is het noodzakelijk om direct contact op te nemen met de oogarts.

13. Mag ik autorijden na een staaroperatie?

De eerste 24 uur wordt autorijden afgeraden. U kunt na de staaroperatie niet zelfstandig naar huis rijden, laat u daarom ophalen door een familielid of bekende. Het zicht is als gevolg van de operatie wazig. Afhankelijk van het herstel van uw gezichtsvermogen kunt u 24 tot 48 uur na de ingreep weer autorijden. Bent u onzeker? Overleg dan eerst met de oogarts alvorens aan het verkeer deel te nemen.

14. Wordt een staaroperatie vergoed?

Wanneer er sprake is van een medische noodzaak om u weer goed te kunnen laten zien, worden de kosten van de staaroperatie vergoed. Wordt er tijdens de ingreep een standaardlens geplaatst dan is vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Uiteraard dient wel rekening gehouden te worden met het eigen risico. Gaat uw voorkeur uit naar speciale lenzen, multifocaal of torische, dan is in sommige gevallen ook vergoeding voor mogelijk. Deze vergoeding komt uit de basisverzekering of een aanvullende zorgpolis. Dit verschilt op de manier waarop u zichzelf heeft verzekerd. U kunt de voorwaarden nalezen in uw zorgpolis.