Skip to content
Staaroperatie bij Dutch Clinic

Staaroperatie

Cataract is een ander woord voor staar en het betekent dat uw ooglens troebel is. Wordt uw zicht steeds waziger of verliezen kleuren aan intensiteit? Dan kan het zijn dat u staar of cataract heeft. Een vervelende aandoening die regelmatig voorkomt.

Meestal op oudere leeftijd maar ook jonge mensen kunnen ermee te maken krijgen. Gelukkig is staar goed te verhelpen met een staaroperatie. Een korte operatie die wij voor u uitvoeren met de modernste technieken zodat het beste resultaat wordt bereikt. Bij ons is er geen wachtlijst voor een staaroperatie.

Dutch Clinic geen wachtlijst

Tijdens de staaroperatie wordt de oude en troebele ooglens via een minuscule incisie verwijderd en plaatsen we de nieuwe, heldere lens direct in uw oog.

Om het beste resultaat te garanderen implanteren wij in uw oog uitsluitend de meest moderne staarlenzen die beschikbaar zijn. De gehele staaroperatie neemt zo’n 5 tot 6 minuten in beslag.

Op dit moment is er bij Dutch Clinic geen wachtlijst voor een staaroperatie.

De juiste lens voor uw klachten

Onze ervaren artsen kunnen tijdens de staaroperatie verschillende soorten lenzen implanteren. Zo zijn er lenzen die cilinderafwijkingen corrigeren waardoor u goed veraf kunt kijken en de symptomen van staar verleden tijd zijn. Bij dit type lens blijft een leesbril echter wel nog steeds nodig.

Wilt u dit niet dan kunt u ook kiezen voor multifocale lenzen als implantaat. Hiermee heeft u zowel dichtbij als veraf goed zicht. Vooraf kunt u dit uitgebreid bespreken met de arts zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Ontdek staar zo snel mogelijk

Staar of cataract is iets wat veel voorkomt, zeker op latere leeftijd en veel meer bij vrouwen dan bij mannen. Door regelmatig uw ogen te laten controleren kan beginnende staar al in een vroeg stadium worden ontdekt. Een optometrist of een erkende opticien die een optometrisch onderzoek uitvoert, kan de signalen van deze oogziekte beoordelen en u doorverwijzen, bijvoorbeeld naar de artsen van de Dutch Clinic.

Symptomen van staar

Bij een vermoeden van staar raden wij u aan om contact op te nemen met een optometrist of erkend opticien. De volgende symptomen kunnen het begin van staar zijn:

Meer weten over een staaroperatie?

Wilt u meer weten over een staaroperatie bij de Dutch Clinic? Neem dan contact met ons op. Of maak meteen een vrijblijvende afspraak voor een gratis consult in onze oogkliniek in Hoofddorp.

“Na jarenlang afhankelijk te zijn geweest van mijn bril, besloot ik eindelijk de stap te zetten naar een ooglaserbehandeling. De beslissing heeft mijn leven veranderd! Het gevoel van vrijheid is onbetaalbaar. De deskundigheid van het team bij Dutch Clinic was indrukwekkend. Dankzij hen kan ik nu weer genieten van de kleine dingen in het leven zonder me zorgen te maken over mijn bril.”

Twan Vergeer | Intralasik ooglaserbehandeling

Een leven zonder bril

Onze patiënten variëren van jong tot oud en hebben uiteenlopende behoeften en doelen. Of het nu gaat om het herstellen van verloren gezichtsvermogen, het verminderen van vermoeide ogen of het bereiken van een jeugdiger uiterlijk, we hebben met trots geholpen bij het vervullen van deze wensen.

Ontmoet onze specialisten

Achter elke succesvolle behandeling bij Dutch Clinic staat een team van toegewijde en ervaren medische professionals. We stellen met trots onze getalenteerde artsen aan je voor, de drijvende krachten achter onze expertise en uitstekende patiëntenzorg.

Guilio Bamonte

VR Chirurg

Deniz Akdoğan

Cosmetisch arts KNMG

Eva Schuls

Verpleegkundige

Kim Stootman

Hoofd verpleegkundige, OK assistent & consulent

De Dutch Clinic belofte

Bij Dutch Clinic begrijpen wij dat deskundigheid van essentieel belang is als het gaat om jouw oogzorg en esthetische behoeften.

Onze kliniek heeft een team van hooggekwalificeerde oogheelkundige specialisten en chirurgen die gezamenlijk over tientallen jaren ervaring beschikken.

Ruim 25+ jaar ervaring

Van staaroperaties tot ooglidcorrecties. Bij Dutch Clinic in Hoofddorp bent u aan het juiste adres.

Vakkundig en ervaren artsen

Wij werken uitsluitend samen met gecertificeerde artsen om het beste resultaat na te streven.

Een gratis consult

Een consult bij Dutch Clinic is gratis op het moment dat u de behandeling ook bij ons laat uitvoeren.

Staaroperatie veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over een staaroperatie. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Staar is een oogziekte die zowel aan één oog als aan beide ogen voorkomt. Staar zorgt voor een vertroebeling van de ooglens. Het gevolg daarvan is dat het natuurlijke licht uw netvlies onvoldoende bereikt, met een wazig zicht tot gevolg.
Een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van staar is ouderdom. Staar is een normaal en veel voorkomend ouderdomsverschijnsel. Daarnaast zorgen ook erfelijke factoren voor het ontstaan van staar. In dat geval is er sprake van erfelijke staar, dat al op zeer jonge leeftijd klachten kan veroorzaken. Staar kan ook een gevolg zijn van een andere oogaandoening. Factoren die de kans op staar vergroten zijn onder meer diabetes, ongezonde voeding, roken en alcoholgebruik. Opvallend is dat staar vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
Staar heeft diverse symptomen. U kunt een of meerdere symptomen tegelijkertijd ervaren. Een van de meest voorkomende symptomen van staar is wazig zien. Een wazig zicht is te vergelijken met het kijken door een beslagen ruit. Het beeld is zowel dichtbij als ver weg wazig. Andere symptomen van staar zijn slechter zien in het donker, het zien van minder contrast en minder kleur. Mensen met staar zien ook regelmatig dubbel en hebben last van fel licht.
Staarklachten kunnen uw dagelijkse werkzaamheden en bezigheden negatief beïnvloeden. Een staaroperatie neemt de klachten weg. Onbehandelde staar kan blindheid tot gevolg hebben. Laat uw ogen daarom regelmatig controleren, zodat een tijdige behandeling mogelijk is.
Staar is helaas niet te voorkomen, u kunt de kans op staar echter wel verkleinen. Door gezond te leven, niet te roken en het gebruik van alcohol te beperken geeft u staar minder kans. Kies ook voor het gebruik van een goede zonnebril om uw ogen te beschermen tegen Uv-straling.
Om staar vast te kunnen stellen, worden uw ogen onderzocht met een spleetlamp. Een smalle felle lichtbundel schijnt in uw oog, zodat de oogarts onder andere uw ooglens goed kan bekijken. De onderzoekend arts kan op deze manier zien of er sprake is van troebelingen en de mate daarvan. In de meeste gevallen wordt ook gelijk uw gezichtsscherpte onderzocht.
Staar wordt niet direct bij aanvang vastgesteld. De meeste mensen gebruiken dan ook eerst een bril of extra licht om beter te kunnen zien. Naarmate de staar uitbreidt is een behandeling altijd noodzakelijk. De oogziekte is niet met een laserbehandeling of medicatie te behandelen. Om staar effectief te behandelen is een staaroperatie noodzakelijk. Tijdens deze ingreep wordt uw troebele lens vervangen door een kunstlens.
Het oog wordt verdoofd met speciale druppels. Ook wordt een verdovende vloeistof door middel van een injectie naast het oog ingespoten. U voelt niets van de ingreep.
Uw hele leven. Het is niet nodig om de lens na een aantal jaren te laten vervangen.
Tijdens de staaroperatie wordt de vertroebelde ooglens via een kleine opening verwijderd. Het gebruik van geavanceerde apparatuur zorgt ervoor de troebele lens door middel van ultrasoon geluid voorzichtig wordt verbrijzeld. De oogarts plaatst vervolgens de nieuwe kunstlens op de plaats van de vertroebelde lens. De lens zet zichzelf vast. De kunstlens wordt voor de operatie aangemeten en afgestemd op uw zicht wensen. De ingreep duurt 5 tot 15 minuten.
De meeste mensen herstellen vlot na een staaroperatie. De eerste dagen kan het zicht wat wazig zijn en kan het oog tranen en/of geïrriteerd aanvoelen. Meestal zijn de klachten mild van aard en nemen ze in de dagen na de operatie snel af. Na een staaroperatie heeft u een scherper zicht en kunnen zowel diepte als contrast beter gezien worden.
De eerste dagen na de staaroperatie zijn bepaalde klachten normaal. Wazig zien, lichte hoofdpijn en geïrriteerde ogen zijn op dat moment niets om u zorgen over te maken. Nemen de klachten na een paar dagen toe in plaats van af en wordt uw zicht minder of ervaart u lichtflitsen, dan is het noodzakelijk om direct contact op te nemen met de oogarts.
De eerste 24 uur wordt autorijden afgeraden. U kunt na de staaroperatie niet zelfstandig naar huis rijden, laat u daarom ophalen door een familielid of bekende. Het zicht is als gevolg van de operatie wazig. Afhankelijk van het herstel van uw gezichtsvermogen kunt u 24 tot 48 uur na de ingreep weer autorijden. Bent u onzeker? Overleg dan eerst met de oogarts alvorens aan het verkeer deel te nemen.

Wanneer er sprake is van een medische noodzaak om u weer goed te kunnen laten zien, worden de kosten van de staaroperatie vergoed. Wordt er tijdens de ingreep een standaardlens geplaatst dan is vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. Uiteraard dient wel rekening gehouden te worden met het eigen risico. Gaat uw voorkeur uit naar speciale lenzen, multifocaal of torische, dan is in sommige gevallen ook vergoeding mogelijk. Deze vergoeding komt uit de basisverzekering of een aanvullende zorgpolis. Dit verschilt op de manier waarop u zichzelf heeft verzekerd. U kunt de voorwaarden nalezen in uw zorgpolis.