Skip to content
Lensimplantaten bij Dutch Clinic

Lensimplantaten in plaats van ooglaseren

In sommige gevallen is een ooglaserbehandeling niet (meer) mogelijk. Bijvoorbeeld omdat uw hoornvlies te dun is of uw oogsterkte hoger dan -10. In dat geval kunnen lensimplantaten (RLE) de oplossing zijn. Daarmee wordt een lens in uw oog geïmplanteerd zodat u ook zonder bril goed van dichtbij én veraf kunt zien. Zo’n lensimplantaat gaat vervolgens een leven lang mee. Lees ook meer over de lensvervangende operatie.

Lensvervanging (RLE) en multifocale lens

Het vervangen van een lens is een operatieve methode waarbij de sterkte van het oog permanent gecorrigeerd wordt, waardoor onafhankelijkheid van een bril of contactlenzen bereikt kan worden.

Bij een lensvervanging wordt de natuurlijke lens, al dan niet met staar vervangen door een permanente kunstlens in uw oog. 

Een multifocale lens focusseert licht van objecten veraf, op tussenafstand en dichtbij scherp op het netvlies. Hierdoor is een leesbril overbodig. Met een Refractive Lens Exchange (RLE) worden plus- als minsterktes gecorrigeerd. 

Voorbereiding op een lensimplantaat

Op de dag van de behandeling wordt u een uur voorafgaand in de kliniek verwacht. U wordt begeleid naar de voorbereidingsruimte, waar u verdovende druppels en pupil verwijdende oogdruppels krijgt. U krijgt daar een operatiejas, haarkapje en hoesjes voor over uw schoenen. 

Na de laatste check van uw persoonsgegevens en de gegevens uit onze metingen krijgt u opnieuw verdovingsdruppels en wordt de huid rondom het oog gedesinfecteerd. Uw hoofd en bovenlichaam worden afgedekt met een steriele doek, waarbij voldoende ruimte en zuurstof is om te kunnen ademen. Als u comfortabel ligt kunnen we de behandeling starten.

Uw oogleden worden opengehouden met een spreidertje, zodat u niet kunt knipperen. De oogarts maakt een incisie in het hoornvlies zodat met een canule de ooglens verguisd en verwijderd kan worden. Via dezelfde incisie wordt ook de nieuwe lens geplaatst op exact dezelfde positie als de natuurlijke lens. 

Behandeltraject lensimplantatie

De operatie duurt enkele minuten (tussen de 10 tot 15 minuten) en is volledig pijnloos door middel van de druppelverdoving die u heeft gehad. Tijdens de ingreep bent u gewoon wakker en kunt u communiceren met de oogarts. Dit kan handig zijn als u een oncomfortabel gevoel ervaart. Neem een begeleider/ster mee die u na de behandeling kan vervoeren.

1
2
3
4
5
Voorbereiding
Op de behandeldag dient u 1 uur van te voren aanwezig te zijn. Draag gemakkelijk zittende kleding en draag geen ringen of sieraden. Gebruik geen make-up of creme rondom uw ogen en ook geen parfum of aftershave.
Direct na de ingreep
Na de behandeling wordt u begeleid naar de ruimte van de voorbereiding. U heeft een beschermkapje gekregen op uw oog en daarmee slaapt u oog. Het kapje kunt u ophouden tot de volgende ochtend. Wrijf niet in uw ogen de eerste maand.
Na de operatie
De dag na de operatie komt u op nacontrole. Daar wordt het beschermkapje verwijderd. Dit kapje gebruikt u de eerste week nog wel in de nacht met slapen. U krijgt dan ook oogdruppel advies. U kunt lichte wazigheid bij uw zicht ervaren.
Eerste weken na operatie
U gebruikt de oogdruppels volgens het schema en draag een UV beschermende zonnebril. Vermijd water in het oog dus ga niet zwemmen en pas op onder de douchen. De nacontroles worden elke keer met u ingepland als u in de kliniek bent.
Aanvullende behandeling
Indien er nastaar optreedt met vertroebeling van het lenskapsel wordt dit in het eerste jaar na de ingreep kosteloos nabehandeld. Indien een nacorrectie nodig is van de oogsterkte kan die 6 maanden na de ingreep zonder meerkosten in het eerste jaar na de behandeling.

Meer weten over lensimplantaten?

Voor de lensimplantaten zijn verschillende soorten lenzen op de markt. Het spreekt voor zich dat de keuze voor de beste lens voor uw ogen geheel afhankelijk is van de conditie van uw ogen. Tijdens het gratis consult waarin het eerste vooronderzoek plaatsvindt, kunnen we globaal bepalen of u in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling of juist voor lensimplantaten. Een medisch vooronderzoek dat daarna gepland kan worden, geeft definitief uitsluitsel daarover.

De juiste lensimplantaat voor u

Wilt u af van de afhankelijkheid van uw bril of lenzen? Lensimplantatie is een lensvervangende behandeling die als doel heeft onafhankelijkheid van bril of lenzen te creëren. Het implanteren van kunstlenzen kan een prima alternatief zijn voor mensen die niet (meer) voor een ooglaserbehandeling in aanmerking komen. Tijdens de kortdurende ingreep wordt uw natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens waarmee de refractie afwijkingen gecorrigeerd worden. Na de behandeling ziet u alles weer scherp en is zelfs een leesbril overbodig.

Lensimplantatie met een voorzetlens

Voorzetlenzen worden vóór uw eigen natuurlijke ooglens in het oog geïmplanteerd. Uw eigen ooglens wordt niet verwijderd en blijft in het oog aanwezig. Het implanteren van een kunst voorzetlens resulteert in een scherp zicht in de verte. Voorzetlenzen worden hoofdzakelijk gebruikt bij mensen tussen 20 en 45 tot 50 jaar, die een hoge sterkte en/of hoge cilinder in het oog hebben. Tijdens een medisch vooronderzoek wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor voorzetlenzen. Hiervoor kijkt een gespecialiseerde oogarts of er ruimte in uw oog is, zodat de voorzetlenzen geplaatst kunnen worden. De lensimplantatie met voorzetlenzen is omkeerbaar, de kunstlens kan uit het oog verwijderd worden.

Lensimplantatie met een vervanglens

Het vervangen van uw eigen natuurlijke ooglens met een vervanglens wordt toegepast bij mensen vanaf 50 jaar. Ouder worden maakt de ooglens stug, met leesproblemen tot gevolg. Naast het feit dat u na de ingreep geen lenzen of bril meer nodig heeft, is het plaatsen van een vervanglens een bewezen oplossing bij staar of cataract. Welke lens bij u geïmplanteerd wordt, wordt bekeken en besproken tijdens een medisch vooronderzoek. De oogarts kan een lens adviseren die past bij uw werkzaamheden, hobby’s en uw wensen op het gebied van zien.

Voor- en nadelen van lensimplantaten

Het nooit meer dragen van een bril of lenzen is voor veel mensen die een lensimplantatie overwegen een belangrijk argument. De ingreep heeft een aantal andere interessante voordelen:

Voordelen van lensimplantaten:

Nadelen van lensimplantaten:

Nazorg lensimplantatie

Nazorg na een lensimplantatie is voor een goed herstel belangrijk. Daarom blijft u het eerste jaar na de ingreep onder controle van de oogarts. Direct na de behandeling vindt al een eerste controle plaats om te zien of uw ogen zich goed herstellen. De oogarts geeft u indien nodig medicatie en oogdruppels mee die het herstel ten goede komen. U krijgt ook instructies over de gebruiksfrequentie van de oogdruppels. Vraagt u zichzelf af, waarom het eerste jaar geregeld controles plaatsvinden? De controle momenten stellen de oogarts in staat de ontwikkelingen van uw gezichtssterkte nauwgezet te volgen en in geval van complicaties vroegtijdig in te grijpen. U kunt ook eventuele vragen stellen. De controles worden periodiek ingepland.

Consult lensimplantatie

Stoort u zich aan uw bril? Bent u uw contactlens voor de zoveelste keer kwijtgeraakt? Na een lensimplantatie bent u niet langer afhankelijk van een bril of lenzen. U ziet zowel in de verte als dichtbij alles scherp en ook lezen kan zonder dat u daarvoor eerst uw bril op moet zoeken. Wilt u weten of een lensimplantatie iets voor u is? Laat u vrijblijvend voorlichten door onze specialisten, indien gewenst kan het medisch vooronderzoek gecombineerd worden met het consult.

“Na jarenlang afhankelijk te zijn geweest van mijn bril, besloot ik eindelijk de stap te zetten naar een ooglaserbehandeling. De beslissing heeft mijn leven veranderd! Het gevoel van vrijheid is onbetaalbaar. De deskundigheid van het team bij Dutch Clinic was indrukwekkend. Dankzij hen kan ik nu weer genieten van de kleine dingen in het leven zonder me zorgen te maken over mijn bril.”

Twan Vergeer | Intralasik ooglaserbehandeling

Een leven zonder bril

Onze patiënten variëren van jong tot oud en hebben uiteenlopende behoeften en doelen. Of het nu gaat om het herstellen van verloren gezichtsvermogen, het verminderen van vermoeide ogen of het bereiken van een jeugdiger uiterlijk, we hebben met trots geholpen bij het vervullen van deze wensen.

Ontmoet onze specialisten

Achter elke succesvolle behandeling bij Dutch Clinic staat een team van toegewijde en ervaren medische professionals. We stellen met trots onze getalenteerde artsen aan je voor, de drijvende krachten achter onze expertise en uitstekende patiëntenzorg.

Guilio Bamonte

VR Chirurg

Deniz Akdoğan

Cosmetisch arts KNMG

Eva Schuls

Verpleegkundige

Kim Stootman

Hoofd verpleegkundige, OK assistent & consulent

De Dutch Clinic belofte

Bij Dutch Clinic begrijpen wij dat deskundigheid van essentieel belang is als het gaat om jouw oogzorg en esthetische behoeften.

Onze kliniek heeft een team van hooggekwalificeerde oogheelkundige specialisten en chirurgen die gezamenlijk over tientallen jaren ervaring beschikken.

Ruim 25+ jaar ervaring

Van lensimplantaties tot ooglidcorrecties. Bij Dutch Clinic in Hoofddorp bent u aan het juiste adres.

Vakkundig en ervaren artsen

Wij werken uitsluitend samen met gecertificeerde artsen om het beste resultaat na te streven.

Een gratis consult

Een consult bij Dutch Clinic is gratis op het moment dat u de behandeling ook bij ons laat uitvoeren.

Lensimplantaten veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over lensimplantaten. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Een lensimplantatie heeft als doel onafhankelijkheid van een bril of contactlens te creëren. Om dit doel te bereiken, wordt door een gespecialiseerde oogarts een kunststoflens in uw oog geplaatst. De kunstlens heeft de juiste sterkte en/of cilindercorrectie. Dutch Clinic biedt verschillende soorten kunstlenzen aan. Tijdens een consult wordt gekeken of een lensimplantatie bij u tot het gewenste resultaat leidt en welke kunstlens daar het beste bij past.
Lensimplantaten kunnen niet bij iedereen geplaatst worden. Daarom onderzoekt een oogarts eerst uw ogen en wordt uw geschiktheid beoordeeld. Verschillende metingen worden verricht en de arts informeert naar uw wensen ten aanzien van de behandeling. Een lensimplantatie kan een oplossing bieden als uw hoornvlies te dun is voor een ooglaserbehandeling, als er sprake is van (ouderdoms)verziendheid en als andere behandelingen niet geschikt zijn.
Lensimplantaten corrigeren hogere sterktes, dit zowel aan de plus- als minkant.
Uw ogen worden met speciale oogdruppels verdoofd, zodat u niets voelt van de ingreep. Het is normaal om wat druk op het oog dat behandeld wordt te voelen en na afloop is uw oog mogelijk wat droog en/of geïrriteerd. Napijn doet zich zelden voor.
Ja. Lensimplantaten zijn geschikt om diverse oogafwijkingen te corrigeren. Ook cilinderafwijkingen worden succesvol behandeld. De mogelijkheden hangen af van de cilindersterkte.
Nadat uw ogen verdoofd zijn, maakt de oogarts een kleine incisie in uw hoornvlies. Daarna wordt de kunstlens geïmplanteerd en op uw iris vastgezet. Het is een kortdurende ingreep van 20 tot 30 minuten en vrij snel na het afronden van de lensimplantatie kunt u scherp zien. Een lensimplantatie wordt op poliklinische wijze toegepast, u kunt na de ingreep de kliniek verlaten.
Ja, u bent volledig bij kennis en aanspreekbaar. Ziet u erg op tegen de ingreep, dan kunt u eventueel voor de behandeling om een kalmerend middel vragen. Bespreek dit tijdig met de behandelend oogarts.
Een lensimplantatie is een relatief veilige ingreep, met een kleine kans op bijwerkingen of complicaties. Na de ingreep kan een over- of ondercorrectie resteren. Dit kan verholpen worden met een bril, contactlenzen of een ooglaserbehandeling. Soms gebeurt het dat een lens niet goed geplaatst wordt, waardoor een extra ingreep nodig is. Ook kan de oogdruk stijgen na een lensimplantatie, dit wordt met medicatie verholpen en is meestal tijdelijk. Er bestaat een kleine kans op infecties. Ernstige complicaties zoals bloedingen, oogbolperforaties, beschadigingen van het hoornvlies en blindheid doen zich zelden voor.

Kort na de lensimplantatie kunt u uw normale werkzaamheden en activiteiten oppakken. Het behandelde oog kan een aantal weken lichtgevoelig zijn. Geadviseerd wordt om een aantal weken niet in het oog te wrijven en ’s nachts eventueel een oogkapje te dragen. Na de ingreep doet u het een week rustig aan, zonder zware inspanningen. Zwemmen en contactsporten kunt u in overleg met de oogarts hervatten.

Na de lensimplantatie kunt u een aantal dagen niet zelfstandig autorijden. Neem iemand mee naar de kliniek, die u veilig thuis brengt. Tijdens de eerste controle bepaalt de arts of u weer veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Een enkele keer wordt geadviseerd om te wachten met autorijden tot uw beide ogen behandeld zijn.
De kunstlenzen die gebruikt worden, zijn van hoogwaardige materialen die biocompatibel zijn. Ze lokken geen allergische of afweerreacties op. De kunstlenzen zijn, in tegenstellingen tot natuurlijke ooglenzen, niet gevoelig voor veroudering. Het is niet noodzakelijk om de lenzen na een aantal jaren te laten vervangen. Bent u ontevreden met het resultaat, dan kan de lens uiteraard wel vervangen worden.

Een lensimplantatie wordt niet aangeraden als u een auto-immuunaandoeningen, diabetes, hepatitis C of een pacemaker heeft. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen de lensimplantatie op een later moment alsnog toe laten passen. 

Bij Dutch Clinic is een lensimplantatie beschikbaar vanaf € 2.499 per oog.
Ooglaserbehandelingen en lensimplantaties worden niet vergoed vanuit uw basisverzekeringen. Enkele zorgverzekeraars bieden vergoedingsmogelijkheden vanuit een aanvullend zorgpakket. De mogelijkheden en voorwaarden vindt u in de polisvoorwaarden.
Het kan gebeuren dat uw zicht niet helemaal scherp wordt. Afhankelijk van de kunstlens die werd geplaatst kan dit eventueel verbeterd worden met een ooglaserbehandeling.
Het medisch vooronderzoek is bedoeld om uw ogen nauwkeurig te meten. Een oogarts bekijkt uw ooglens, onderzoekt uw oog en meet het hoornvlies. Ook worden meerdere scans van het oog gemaakt en wordt gesproken over uw klachten en wensen. Aan het eind van het medisch vooronderzoek beoordeelt de arts uw geschiktheid en wordt een behandelplan voorgesteld.
Ja, de kosten voor het onderzoek bedragen € 95. Besluit u om de lensimplantatie door de oogartsen van Dutch Clinic toe te laten passen, dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op de kosten van de ingreep.
Artsen en behandelaars adviseren, nadat u alle informatie heeft ontvangen en uw vragen zijn beantwoord, eerst na te denken over de lensimplantatie. Neem geen overhaaste beslissingen op het gebied van dergelijke ingrepen. Maak pas een afspraak voor een behandeling als u volledig achter uw keuze staat.