Verziend door hyperopie

Ooglaseren bij hyperopie

Met hyperopie ziet u veraf scherper dan dichtbij. U bent dan verziend en heeft onder meer moeite met lezen en televisie kijken. Een vervelende oogafwijking waardoor u ook veel last kunt hebben van wazig zicht, vermoeide ogen en hoofdpijn. Bent u verziend, dan is ooglaseren meestal een goede oplossing.

Verziend door hyperopie.

Verziend door hyperopie.

Verziendheid bij kinderen

Hyperopie is vaak een aangeboren oogafwijking. Kinderen kunnen hun verziendheid nog corrigeren door te focussen maar dit wordt lastiger als u ouder wordt.

Verziend of presbyopie?

Veel mensen menen verziend te zijn terwijl ze presbyopie hebben. Dit laatste is een andere oogafwijking die veelal pas optreedt na het 40e jaar. Twijfelt u welke oogafwijking u heeft dan kan een medisch vooronderzoek door een van onze oogartsen u zekerheid geven.

Oorzaken verziend

Bent u verziend dan wordt dat veroorzaakt doordat de oogbol korter dan normaal is en/of het hoornvlies te plat. Het licht dat via uw pupillen uw oog binnenkomt, wordt dan niet goed op het netvlies gericht. De beelden komen achter het netvlies waardoor alles wat u van dichtbij ziet wazig lijkt.

Minder verziend na ooglaserbehandeling

Ooglaseren is in de meeste gevallen een goede oplossing voor hyperopie. Tijdens een ooglaserbehandeling wordt het hoornvlies van uw oog in de gewenste vorm gelaserd zodat u ook dichtbij weer goed kunt zien zonder dat u een bril of contactlenzen nodig heeft.

Ooglaseren bij verziendheid, ook voor u?

In onze oogkliniek kunt u laten bepalen of u uw verziendheid verholpen kan worden met een ooglaserbehandeling. Dit beoordelen we tijdens een vrijblijvend medisch vooronderzoek dat een van onze oogartsen bij u uitvoert. Direct daarna weet u of u uw ogen kunt laten laseren en welke ooglaserbehandeling voor u het beste is. Vervolgens vertelt de oogarts u ook meteen in hoeverre de hyperopie verholpen kan worden.

Verziend? Laat uw ogen laseren in onze oogkliniek in Hoofddorp

Bent u verziend door de oogafwijking hyperopie, dan kunt u uw ogen laten laseren in onze oogkliniek in Hoofddorp. U hoeft hiervoor alleen maar het online het vrijblijvende vooronderzoek aan te vragen. En wilt u eerst nog meer weten over hyperopie of onze oogkliniek? Bel of mail ons dan, we staan u graag te woord.

Verziend door hyperopie of plus afwijking veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over verziend door hyperopie of plus afwijking lensimplantaten. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is hyperopie?

Hyperopie of verziendheid is een oogafwijking. Mensen die verziend zijn hebben dichtbij minder scherp of een wazig zicht. Het zicht veraf blijft vaak goed.

2. Is hyperopie hetzelfde als ouderdomsverziendheid?

Nee. Ouderdomsverziendheid wordt ook wel presbyopie genoemd en is niet hetzelfde als hyperopie. Hyperopie komt voor bij kinderen, jongeren, jong volwassenen en op latere leeftijd. Ouderdomsverziendheid is een gevolg van het uitdrogen van de ooglens en komt tot uiting vanaf het 40e levensjaar. Vrijwel iedereen krijgt te maken met ouderdomsverziendheid, terwijl dat bij hyperopie niet het geval is.

3. Hoe wordt verziendheid veroorzaakt?

Hyperopie is vaak erfelijk bepaald. Pasgeborenen kunnen over verziendheid heen groeien. Kinderen en jongeren die niet over hyperopie heen groeien, zijn waarschijnlijk aangewezen op het dragen van een bril of contactlenzen in hun twintiger jaren.

4. Hoe kan verziendheid door hyperopie behandeld worden?

Verziendheid kan uitstekend gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen. Het is ook mogelijk om een ooglaserbehandeling toe te laten passen. Tijdens de behandeling worden de randjes van uw hoornvlies afgevlakt. Dit maakt het hoornvlies steiler u ziet zonder bril of lenzen zowel veraf als dichtbij scherp. Verziendheid met een maximale sterkte van +4 kan met een ooglaserbehandeling behandeld worden.

5. Welke ooglaserbehandeling wordt toegepast bij verziendheid?

Ooglaserbehandelingen die geschikt zijn bij de behandeling van verziendheid, zijn de IntraLasik Femtosecond ooglaser en de Lasek methode. De TransPRK – No touch methode is niet geschikt bij de behandeling van verziendheid.

6. Wat is het verschil tussen IntraLasik en Lasek ooglaseren?

Het verschil tussen beide ooglaserbehandelingen is de techniek die wordt toegepast. Bij een Lasek behandeling wordt de bovenste laag van het hoornvlies met een alcoholoplossing losgemaakt en opzij geschoven. De IntraLasik techniek daarentegen wordt toegepast door een flapje van het hoornvlies los te maken. Beide behandeltechnieken worden uitgebreid toegelicht tijdens een medisch vooronderzoek.

7. Is een ooglaserbehandeling veilig?

Ooglaserbehandelingen worden wereldwijd toegepast en zijn veilig, zolang u de behandeling toe laat passen door een ervaren oogarts. De huidige moderne laserapparatuur heeft een straal van slechts 1 mm diameter, daarmee kan het hoornvlies met uiterste precisie gewijzigd worden. Complicaties of bijwerkingen doen zich zelden voor.

8. Hoe wordt een ooglaserbehandeling toegepast?

De ooglaserbehandeling wordt uitgevoerd met een plaatselijke verdoving. Uw ogen worden met druppels verdoofd. Afhankelijk van de methode die wordt toegepast, wordt het hoornvlies verwijderd of het hoornvliesflapje losgemaakt. Na het bijslijpen van de vorm van uw hoornvlies wordt of een bandagelens aangebracht of het flapje teruggeplaatst, zodat het hoornvlies optimaal kan herstellen.

9. Kan ik blind worden door een ooglaserbehandeling?

Iedere medische behandeling kent risico’s, ook een ooglaserbehandeling. De ervaren oogartsen van Dutch Clinic werken volgens strenge veiligheidsprotocollen. U krijgt naast adviezen zowel antibiotica als ontstekingsremmers voorgeschreven na een behandeling. Hiermee wordt het risico op een oogontsteking na de laserbehandeling tot een minimum beperkt. Het eerste jaar na de behandeling volgen verschillende controles. De kans dat u blijvend blind bent na een ooglaserbehandeling is dan ook uiterst klein.

10. Kan ik met mijn ogen knipperen tijdens een ooglaserbehandeling?

Nee, uw ogen worden tijdens de behandeling opengehouden met een oogklemmetje. Dit kan een irriterend gevoel veroorzaken, maar het gebruik is noodzakelijk om een optimaal resultaat te bereiken. Het klemmetje wordt verwijderd na het afronden van de laserbehandeling.

11. Mag ik na een ooglaserbehandeling in mijn ogen wrijven?

Nee, de eerste twee weken na de behandeling is wrijven om meerdere redenen niet toegestaan. Afhankelijk van de lasertechniek die is toegepast, zit er een bandagelens in uw oog die door het wrijven ongewild verplaatst kan worden. De bandagelens wordt pas na een aantal dagen verwijderd. Ook als er geen bandagelens wordt geplaatst, kan wrijven schade veroorzaken aan onder meer het flapje dat los- en vastgemaakt is. Heeft u per ongeluk in het oog gewreven en is het flapje dubbelgevouwen? Dan kan dat in de kliniek hersteld en glad gestreken worden.

12. Zijn de resultaten van ooglaseren bij hyperopie blijvend?

De effecten van een ooglaserbehandeling kunnen niet ongedaan gemaakt worden. De vorm van uw hoornvlies wordt aangepast en dit is onomkeerbaar. Iets wat verwijderd is, kan niet teruggeplaatst worden. Dat betekent echter niet dat u in de toekomst of op latere leeftijd geen aandoeningen als staar kunt ontwikkelen. Ook kan er later alsnog sprake zijn van ouderdomsverziendheid, waardoor u bent aangewezen op het gebruik van een leesbril.

13. Hoeveel kost een ooglaserbehandeling?

De kosten van ooglaserbehandelingen worden bepaald door de techniek die wordt toegepast. Klinieken hanteren eigen tarieven die onderling verschillen. Vergelijken kan interessante voordelen opleveren. Bij Dutch Clinic wordt u behandeld door ervaren oogartsen die lid zijn van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. De ooglaserbehandelingen worden bovendien uitgevoerd met ultramoderne apparatuur, waarbij de kans op complicaties tot een minimum wordt beperkt. De ingreep is beschikbaar vanaf € 2.495.

14. Worden de kosten vergoed?

De basisverzekering vergoed de kosten van een ooglaserbehandeling niet, tenzij er sprake is van een medische noodzaak. Verschillende zorgverzekeraars bieden wel vergoedingsmogelijkheden vanuit een aanvullend zorgpakket. De hoogte van de vergoeding verschilt per verzekeraar. U kunt de voorwaarden navragen bij uw zorgverzekeraar.

15. Klopt het dat een ooglaserbehandeling nachtblindheid tot gevolg kan hebben?

Wordt tijdens een ooglaserbehandeling alleen het centrale gedeelte van uw hoornvlies aangepast, dan bestaat er een zekere kans op nachtblindheid en/of nachtbijziendheid. De oogarts ligt het eventuele risico nader toe tijdens het medisch vooronderzoek.

16. Wordt een ooglaserbehandeling bij hyperopie bij minderjarigen toegepast?

Nee, ooglaserbehandelingen worden doorgaans niet bij minderjarigen uitgevoerd. Bij een medische noodzaak kan in sommige gevallen anders besloten worden.

17. Komt iedereen met hyperopie voor een laserbehandeling in aanmerking?

Iedere laserbehandeling wordt voorafgegaan door een medisch vooronderzoek, waarbij uw ogen nagekeken en gemeten worden. U dient in goede gezondheid te verkeren. Mensen die bekend zijn met bepaalde auto-immuunaandoeningen en diabetes komen niet voor een ooglaserbehandeling in aanmerking. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen later een laserbehandeling overwegen.