Contact opnemen
Voor een vrijblijvend gesprek en/of kosteninschatting kunt u ons telefonisch bereiken op +31 (0)20 214 2033
U kunt ook ons contactformulier invullen.
Denkt u na over een lensvervangende operatie? Ieder oog is anders. Verziend- en bijziendheid, een cilinderafwijking of staar komen vaak voor. Brildragers of gebruikers van contactlenzen zoeken steeds vaker een oplossing om niet meer afhankelijk van een bril of lenzen te zijn. Een te dun hoornvlies of een te hoge sterkte zorgen er voor dat een laserbehandeling niet altijd een optie is. Een lensvervangende operatie biedt dan een uitstekend alternatief. Kunstlenzen zijn in een divers aanbod beschikbaar en na een medisch vooronderzoek wordt in overleg met een gespecialiseerde oogarts de geschikte behandeltechniek gekozen.
Staar behandelen met een lensvervangende operatie
Naarmate u ouder wordt, wordt de natuurlijke ooglens minder helder. Dit resulteert in wazig zien en de kleuren die u ziet zijn grauwer dan voorheen. Het troebel worden van uw ooglens is bekend als staar of cataract. In principe krijgt iedereen die ouder wordt hiermee te maken, maar niet iedereen heeft er op dezelfde manier last van. Het verschilt van persoon tot persoon hoe snel de verslechtering zich ontwikkelt. Met behulp van een lensvervangende operatie wordt uw eigen ooglens vervangen door een kunstlens. De ingreep wordt in Nederland jaarlijks duizenden keren met uitstekend resultaat toegepast. Het is een veilige operatie en de enige manier om staar te behandelen. Na het plaatsen van een vervanglens kan staar zich niet opnieuw uiten.
Beschikbare vervanglenzen
Vervanglenzen zijn in een breed assortiment beschikbaar. Na het vervangen van uw ooglens kunt u ook op latere leeftijd zowel dichtbij als veraf scherp zien. Een van de meest gebruikte soorten vervanglenzen is de zogenaamde multifocale kunstlens. Deze lens corrigeert het zicht op verschillende afstanden en het gebruik van een leesbril behoort tot het verleden. Of een multifocale kunstlens geschikt is voor uw ogen, wordt beoordeeld tijdens een medisch vooronderzoek. Eventueel kunt u ook voor een andere vervanglens kiezen:
Standaard of monofocale lens. Deze kunstlenzen laten u dichtbij óf veraf scherp zien. Cilinder afwijkingen worden niet gecorrigeerd. Na de lensvervangende operatie kunnen zich verschillende situaties voordoen:
- U kunt in de verte scherp zien zonder bril, bij het lezen is een leesbril noodzakelijk.
- Lezen zonder bril is mogelijk, voor veraf heeft u een bril nodig.
- Een bril is nodig voor zowel veraf als dichtbij.
Torische kunstlens voor de correctie van cilinderafwijkingen. Deze kunstlens is geschikt voor mensen met een hogere cilinderafwijkingen, >1,50 dioptrie. Na het implanteren van een torische kunstlens kunnen zich de volgende situaties voordoen:
- U ziet in de verte scherp zonder bril, bij het lezen is een leesbril nodig. De leesbril heeft geen of een lager cilinder.
- Lezen zonder bril is mogelijk, voor ver zien is een bril nodig. De bril heeft geen of een kleine cilinder.
Belang medisch vooronderzoek
Voor een veilige lensvervangende operatie vindt altijd een uitgebreid vooronderzoek plaats. Het vooronderzoek bestaat uit diverse oogmetingen, een persoonlijk gesprek en een onderzoek. Aan de hand van de bevindingen wordt door de oogarts een behandeladvies verstrekt. U kunt uw motivering voor de ingreep toelichten, maar ook uw werkzaamheden en sportieve activiteiten komen aan de orde. De oogarts brengt eventuele risicofactoren in beeld en uw ogen worden uitgebreid onderzocht. Zo wordt uw bindvlies beoordeeld en wordt gekeken naar uw ooglens, de iris en het hoornvlies. De oogdruk wordt bepaald en het voorsegment van uw oog wordt met behulp van moderne apparatuur 3D in kaart gebracht. Om uw netvlies en oogzenuw te bekijken worden uw pupillen met behulp van oogdruppels verwijdt. Alle onderzoeken samen geven een gedetailleerd beeld van uw ogen en stellen de oogarts in staat een gericht behandeladvies te verstrekken. Bent u geschikt voor een lensvervangende operatie, dan wordt in samenspraak met de oogarts naar de juiste behandelmethode gekeken. Is er sprake van risico verhogende factoren? Dan wordt de ingreep in de regel afgeraden. Om complicaties en bijwerkingen te voorkomen, staat uw gezondheid voorop en heeft u minimaal een jaar een stabiele brilsterkte. Een lensvervangende operatie is niet mogelijk in de volgende situaties:
- Actieve oogontstekingen
- Netvliesafwijkingen
- Hoornvliesaandoeningen
- Glaucoom
Korte, poliklinische ingreep
Een lensvervangende operatie wordt onder plaatselijke verdoving gedaan. Hiervoor worden uw ogen door middel van speciale oogdruppels verdoofd. Met een ooglidspreider wordt de knipperreflex gedurende de ingreep onderbroken. De oogarts maakt een kleine incisie in uw oog en vervangt de natuurlijke ooglens voor een kunstlens. Het is een kortdurende ingreep, die doorgaans niet langer dan 30 minuten in beslag neemt. Na de ingreep krijgt u oogdruppels mee, die u volgens voorschrift een aantal dagen dient te gebruiken.
Risico’s en bijwerkingen
Het plaatsen van een vervanglens is een relatief veilige ingreep die door een ervaren arts wordt toegepast. Na de ingreep kan er tijdelijk sprake zijn van neveneffecten. Uw hersenen moeten wennen aan het nieuwe zicht. Als gevolg hiervan kunt u enige tijd halo’s zien. Het zicht is de eerste dagen nog niet volledig scherp en het contrast kan als minder dan voorheen worden ervaren. Uw ogen kunnen de eerste weken na de operatie droog zijn, hier kunt u verzorgende oogdruppels voor gebruiken. De neveneffecten nemen geleidelijk aan af.
Resultaten lensvervangende operatie
Een ruime meerderheid van de mensen die een lensvervangende ingreep ondergaat, is tevreden met het resultaat dat wordt bereikt. De resultaten zijn bovendien blijvend. Een kunstlens gaat uw leven lang mee en uw zicht blijft scherp. In een klein aantal gevallen wordt gezien dat het resultaat nog niet optimaal is. In dat geval kan met ooglaserbehandeling de rest sterkte behandeld worden. Bent u na de lensimplantatie niet tevreden? De ingreep kan met het verwijderen van de kunstlens ongedaan gemaakt worden. U bent dan weer aangewezen op een bril of lenzen.
Informatie kunstlenzen
Heeft u een vertroebeld zich door staar? Of wilt u af van die eeuwige bril? Het laten plaatsen van kunstlenzen geeft u weer een scherp zicht. Ver weg, dichtbij scherp zien en lezen zonder bril of lenzen? Laat u voorlichten door de oogartsen van Dutch Clinic. Maak een afspraak voor een consult en maak uw wensen ten aanzien van kunstlenzen kenbaar. U krijgt informatie over de mogelijkheden die bij u passen, de ingreep wordt toegelicht en er wordt aandacht besteed aan de risico’s en bijwerkingen die zich voor kunnen doen. Een afspraak maakt u door te bellen met +31 (0)20 214 2033.
Maak vandaag nog een
vrijblijvende afspraak!
Waar vindt u
ons in Hoofddorp
Dutch Clinic
Hoofdweg 848A
2132 MC Hoofddorp