Pigmentbehandelingen

Pigmentbehandelingen zijn er voor in het oog springende pigmentvlekken waar u zich aan stoort. Zoals bijvoorbeeld ouderdomsvlekken of een zwangerschapsmasker. Deze donkere of juist lichtere vlekken op de huid kunnen goed behandeld worden. Bij de Dutch Clinic behandelen we allerlei pigmentvlekken met laser of peelings.

Pigmentbehandelingen.

Pigmentbehandelingen.

Zwangerschapsmasker of ouderdomsvlekken

Het pigment in de huid bepaalt de kleur van onze huid, haren en ogen. Onder invloed van zon krijgt u het vaak zo geliefde bruine kleurtje. Helaas is dat voor sommigen niet altijd het gevolg; zo zijn een zwangerschapsmasker in het gezicht of ouderdomsvlekken op de handen een vervelende bijkomstigheid waar de meesten graag snel vanaf willen.

Meest voorkomende pigmentbehandelingen

Een pigmentbehandeling kan eigenlijk voor vrijwel elk lichaamsdeel uitgevoerd worden maar de meest voorkomende zijn behandelingen aan:

  • Gezicht
  • Handen

Goedaardige of kwaadaardige pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken zijn vaak goedaardig. Toch is het belangrijk deze verkleuringen in de huid goed in de gaten te houden. Verandert de vlek van vorm, van kleur of geeft het klachten? Ga dan naar uw huisarts om te laten controleren of de vlek niet kwaadaardig is geworden.

Maak een afspraak

Om het teveel of juist te weinig aan pigment in uw huid te behandelen is een specialistische pigmentbehandeling nodig onder leiding van een ervaren arts. Bij de Dutch Clinic staat zo’n arts vanzelfsprekend voor u klaar. Wilt u daar meer over weten of een afspraak voor een eerste consult inplannen? Maak dan nu een afspraak.

Pigmentbehandelingen veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over pigmentbehandelingen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben. De grootste invloed factor is de zon, maar ook littekens, wondjes, een onzuivere huid en veranderingen in uw hormoonhuishouding kunnen pigmentvlekken tot gevolg hebben.

2. Hoe worden pigmentvlekken behandeld?

Het behandelen van pigmentvlekken kan op meerdere manieren. Tijdens een consult wordt in kaart gebracht welke behandeling bij u het beste resultaat geeft. Vaak wordt gekozen voor een IPL behandeling of een CO2 laserbehandeling. Ook een medische of chemische peeling kan toegepast worden bij het verminderen of verwijderen van pigmentvlekken.

3. Hoe werkt laser / IPL als pigmentbehandeling?

IPL behandelingen doen de pigmentvlekken vervagen. Een optimale behandelprocedure bestaat meestal uit meerdere behandelsessies. Na een tweede of derde behandeling valt het op dat het pigment vervaagt. Uiteindelijk is het niet meer zichtbaar. Laserstralen breken het pigment af. Het laserlicht wordt geabsorbeerd, waardoor de pigmentvlekken eerst donkerder worden. Na verloop van tijd worden de vlekken lichter en zullen uiteindelijk verdwijnen.

4. Komen alle pigmentvlekken voor behandeling in aanmerking?

Het kan raadzaam zijn om pigmentvlekken eerst door uw huisarts of een dermatoloog te laten controleren. Een enkele keer bevatten pigmentvlekken mogelijk kwaadaardige kankercellen. Door de behandeling wordt het groeiproces van de kankercellen in een stroomversnelling gebracht, wat uiteindelijk melanoom of huidkanker tot gevolg heeft. Mensen met een meer donkere huidskleur wordt geadviseerd terughoudend te zijn met het behandelen van pigmentvlekken. Het kan gebeuren dat er achteraf sprake is van een ongewenst contrastverschil.

5. Is een chemische peeling geschikt voor de behandeling van pigmentvlekken?

De resultaten die met een chemische peeling bereikt worden, zijn doorgaans erg goed. Toch zit er groot verschil tussen de peelings die worden aangeboden en toegepast. De effectiviteit van de peeling hangt onder andere af van de sterkte van het zuur dat wordt gebruikt. Ook biedt een diepe peeling een beter resultaat dan een oppervlakkige behandeling. Om de pigmentvlekken helemaal te verwijderen zijn vaak meerdere peeling behandelingen nodig.

6. Hoe lang duurt een IPL of laser behandeling?

Een IPL of laser behandeling is kort van duur. Vaak duurt een behandelsessie niet langer dan een kwartier tot half uur. Dit hangt af van de omvang van de pigmentvlekken. Gemiddeld zijn 1 tot 4 behandelingen nodig om de pigmentvlekken volledig te verwijderen. Tussen iedere behandelsessie zit een periode van zo’n 4 weken.

7. Kunnen aangeboren pigmentvlekken behandeld worden?

Ja, ook deze vlekken kunnen met behulp van onder meer een laser worden behandeld. Vaak blijkt dat deze pigmentvlekken wat dieper in de huid liggen dan de ouderdomsvlekken. Volledig verwijderen is niet altijd mogelijk. De pigmentvlekken zijn wel sterk verminderd zichtbaar na de behandeling.

8. Is er een verschil tussen pigmentvlekken en ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn ook pigmentvlekken, maar ze liggen minder diep in uw huid. Deze vlekken zijn goed behandelbaar met onder meer een chemische peeling of een IPL behandeling.

9. Welke risico’s en bijwerkingen heeft een pigmentbehandeling?

Zowel laser, IPL en een chemische peeling beschadigen uw huid licht. Mits toegepast door een ervaren arts zijn het relatief veilige behandelmethodes. De risico’s en complicaties variëren van lichte tot ernstige huidbeschadigingen. Ook roodheid, zwellingen, irritaties en een branderig gevoel kunnen zich voor doen. Een enkele keer verkleurt de huid waardoor een ongewenst contrast ontstaat. Dit komt hoofdzakelijk voor bij een donkere huidskleur. Peelings kunnen soms allergische reacties uitlokken. De bijwerkingen en complicaties van een behandelmethode worden door een arts met u besproken tijdens een consult.

10. Zijn de resultaten van een pigmentbehandeling blijvend?

Pigmentvlekken die behandeld worden, verdwijnen vaak volledig of grotendeels. De effecten die bereikt worden zijn langdurig, maar meestal niet blijvend. Uw huid vernieuwt zichzelf voortdurend en ook pigment wordt opnieuw aangemaakt. Verzorg de behandelde huid met de geschikte verzorgingsproducten en vermijd blootstelling aan het zonlicht, dit verlengt de duur van het bereikte resultaat.

11. Is een pigmentbehandeling pijnlijk?

Afhankelijk van de gekozen behandelmethode kan uw huid vooraf worden ingesmeerd met een verdovende crème. Dit is hoofdzakelijk het geval bij een CO2 fractional laserbehandeling. Bij zowel een chemische peeling als een IPL behandeling is verdoving niet van toepassing. De pijn als gevolg van de behandelmethode beperkt zich tot een branderigheid, trekkerig gevoel en neemt na de behandeling snel af.

12. Hoeveel kost een pigmentbehandeling?

De kosten worden bepaald door de behandelmethode en het aantal behandelingen dat nodig is voor het gewenste effect. Tijdens het consult worden de verschillende behandelingen nader toegelicht en geeft de arts een persoonlijk behandeladvies.

13. Worden de kosten voor een pigmentbehandeling vergoed?

Zorgverzekeraars vergoeden pigmentbehandelingen zelden. Vanuit de basisverzekering is vergoeding niet mogelijk. Uw eventuele aanvullende zorgpolis biedt een bepaalde dekking voor dit soort behandelingen. De mogelijkheden en voorwaarden staan omschreven in de betreffende polisvoorwaarden.

14. Wanneer kom ik niet in aanmerking voor een pigmentbehandeling?

U komt helaas niet in aanmerking voor een pigmentbehandeling als u een erg donkere huid heeft. Ook zwangere vrouwen worden niet behandeld. Datzelfde geldt als u bekend bent met actieve huidaandoeningen en infecties. Plan een behandeling niet te kort voor of na een zonvakantie.

15. Hoe zie ik eruit na een pigmentbehandeling?

Na een IPL of laser behandeling is de behandelde huid rood en soms licht gezwollen. U kunt uw normale werkzaamheden snel weer hervatten. In geval van een chemische peeling of een CO2 fractional laserbehandeling is uw huid een aantal dagen niet toonbaar. Naast losse velletjes zijn koortjes en soms blaasjes zichtbaar. Bij de meeste mensen is de huid na 5 tot 7 dagen weer toonbaar.

16. Kan ik sproeten laten behandelen?

Ja, dat is mogelijk. Sproeten die behandeld worden, zijn na afloop van een behandelprocedure minder opvallend aanwezig. Helemaal verdwijnen doen sproeten, in tegenstelling tot pigmentvlekken, niet.

17. Wat kan ik doen om mijn huid te beschermen na een pigmentbehandeling?

Wanneer u snel last heeft van de vorming van pigmentvlekken, dan wordt geadviseerd om uw huid extra goed tegen UV-straling te beschermen. Hiervoor kunt u dagelijks meerdere keren gebruik maken van een crème met een SPF factor tussen 30 en 50. Zeker op zonnige (zomer)dagen is het belangrijk om uw huid regelmatig met de crème in te smeren.