IPL-behandeling

De IPL-behandeling is een lasertherapie met gepulseerd licht (Intense Pulsed Light). De lichtbundels vernietigen selectief bloedvaatjes terwijl het omringende weefsel intact blijft. Deze behandeling is zeer geschikt bij huidaandoeningen met een diffuse, verspreide, roodheid door verwijde bloedvaten. Voor een IPL-behandeling kunt u terecht bij de artsen van de Dutch Clinic in Hoofddorp.

IPL behandeling.

IPL behandeling.

Voor diverse huidaandoeningen

IPL-therapie wordt toegepast bij verschillende huidaandoeningen zoals:

Het is belangrijk dat de te behandelen plek niet al gebruind is door de zon of zonnebank. Vermijd daarom direct zonlicht in de weken voorafgaand aan de behandeling of gebruik een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor.

Resultaat van IPL

Een IPL-behandeling vergt meestal twee tot drie sessies om alle bloedvaatjes te kunnen behandelen. Daarna is het resultaat na twee weken al zichtbaar en toont u minder roodheid in het gezicht. De huid is na de behandeling echter wel extra kwetsbaar waardoor zonlicht, zonnebanken, sauna’s en heet water gedurende de eerste 48 uur vermeden moeten worden. De eerste drie maanden na de behandeling heeft de huid sowieso extra bescherming tegen de zon nodig.

IPL of Laser

De meeste huidaandoeningen kunnen met IPL of laser behandeld worden. Het verschil tussen deze methodes is vooral in de techniek. IPL werkt met licht dat in meerdere golflengtes wordt uitgezonden en is minder intensief. Er zijn daardoor vaak meerdere behandelingen met IPL nodig. Laser daarentegen gebruikt een sterke energiestraal van één golflengte. Deze behandeling kan wat gevoeliger zijn, afhankelijk van de plek die behandeld wordt, maar is ook intensiever en vergt vaak minder behandelingen. Uiteindelijk is het resultaat met IPL en laser beide zeer effectief. De locatie, de aard en de mate van de huidaandoening zal bepalen welke behandelmethode het meest geschikt is. De arts van de Dutch Clinic beoordeelt daarom eerst uw huid alvorens u een van deze behandelingen te adviseren.

Maak een afspraak

Wilt u weten of ook uw huidaandoening behandeld kan worden met IPL? Maak dan een afspraak met een van onze artsen. Dit eerste consult is geheel vrijblijvend.

IPL behandeling veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over een IPL behandeling. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is het verschil tussen laser en IPL?

Het grootste verschil tussen laser en IPL is de manier waarop het licht en de warmte worden afgegeven. De laserstralen werken op één golflengte dieper door, terwijl dat het IPL licht meerdere golflengtes heeft. Laserlicht is een samenhangend geheel, terwijl licht van IPL flitsen meerdere kanten op gaat. IPL is meer verspreid in vergelijking met laser.

2. Welk effect heeft IPL op mijn huid?

Intense Pulse Light, IPL, werkt op basis van lichtenergie. De energie wordt door middel van lichtflitsen uw huid in gestuurd. In de oppervlakte die behandeld worden, worden niet alleen ongewenste haarzakjes kapot gemaakt, ook worden acné bacteriën bestreden, pigmentvlekken afgebroken en gesprongen haarvaatjes opgeruimd. Uw huid zal er na een volledige behandelkuur gezonder en beter uitzien.

3. Is IPL een veilige behandeling?

Ja, een IPL behandeling is een veilige toepassing om de huid te verbeteren. Met succes worden pigmentvlekken verwijderd, acné littekens verminderd, couperose, rosacea en spider naevus behandeld. De omliggende huid wordt niet beïnvloed of beschadigd door een IPL behandeling.

4. Hoelang duurt een IPL behandeling?

Afhankelijk van de huidoppervlakte die behandeld wordt, duurt een volledige behandelsessie niet langer dan 20 tot 30 minuten.

5. Ben ik geschikt voor een IPL behandeling?

State-of-the-art IPL apparatuur maakt dat uiteenlopende huidaandoeningen en huidproblemen behandeld kunnen worden. IPL is voor veel mensen een geschikte oplossing bij huidveroudering, pigmentvlekken, couperose, acné en rosacea. Tijdens een consult bij een arts of huidtherapeut wordt u geïnformeerd over de mogelijkheden die bij u passen en wordt een behandeltraject voorgesteld.

6. Wanneer wordt IPL niet toegepast?

IPL is een veilige behandelmethode die breed inzetbaar is. Toch zijn er situaties en aandoeningen waarbij de behandeling wordt afgeraden. Dit is onder meer het geval bij psoriasis, vitiligo, huidkanker en/of andere vormen van kanker, bindweefselziekten, MS, acute infecties en koorts en ontstekingsreacties zoals eczeem en/of herpes. Ook bij het gebruik van bepaalde medicatie kan een arts de IPL behandeling afraden.

7. Hoe zie ik eruit na een IPL behandeling?

Gedurende de behandeling komt er warmte vrij die mogelijk wat roodheid veroorzaakt. U ervaart tijdelijk een gloeiend gevoel. Een enkele keer is de behandelde huid licht gezwollen. Beide verschijnselen nemen af in de uren na de IPL behandelsessie.

8. Hoeveel behandelingen heb ik nodig voor een mooi resultaat?

Dit is afhankelijk van de aandoening die u laat behandelen. Tijdens het consult wordt dit met u besproken.

9. Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen?

Ook dit is sterk afhankelijk van hetgeen u laat behandelen. Gemiddeld zitten er 2 tot 8 weken tussen iedere behandelsessie.

10. Ik heb regelmatig een koortslip, kan ik een IPL behandeling toe laten passen?

Bij actieve herpes zal de behandeling worden uitgesteld tot een later tijdstip. Is uw huid vrij van blaasjes, dan kan de IPL behandeling toegepast worden.

11. Vanaf welke leeftijd kom ik in aanmerking voor een huidverbeterende IPL behandeling?

De behandeling wordt toegepast vanaf 18 jaar.

12. Is IPL pijnlijk?

Nee. Mensen die de behandeling ondergaan, ervaren alleen de warmte van de behandelapparatuur. U voelt tikjes die het beste vergeleken kunnen worden met een elastiekje dat op uw huid springt. Dit is eerder een irritant dan een pijnlijk gevoel.

13. Hoe verzorg ik mijn huid na een IPL behandeling?

De behandelde huid is vaak extra gevoelig. Geadviseerd wordt om gebruik te maken van een crème met een hoge SPF factor (30-50). Uw huid wordt dan optimaal beschermd. Gebruik de crème zolang de arts dit adviseert.

14. Kan ik een moedervlek laten verwijderen met IPL?

In tegenstelling tot pigmentvlekken die met IPL verwijderd kunnen worden, is dat met moedervlekken niet mogelijk. Het pigment van de moedervlekken ligt te diep in uw huidlaag om met IPL te verwijderen.

15. Kan de behandeling worden toegepast als ik zwanger ben?

Nee, tijdens een zwangerschap wordt de IPL behandeling niet toegepast.

16. Zijn de resultaten van een IPL behandeling direct zichtbaar?

Nee, afhankelijk van de huidaandoening die u laat behandelen duurt het 2 tot 4 weken voordat het resultaat zichtbaar is.

17. Hoelang moet ik herstellen na een IPL behandeling?

Een IPL behandeling kent geen downtime. U kunt alle werkzaamheden gewoon uitvoeren, zolang u daarbij de zon vermijdt.

18. Kan de huid van mijn decolleté behandeld worden met IPL?

Ja, ook de huid van het decolleté kan door middel van IPL verbeterd worden.

19. Hoeveel kost een volledige IPL behandelprocedure?

Afhankelijk van de grootte van het behandelgebied en het aantal behandelsessies, wordt de kostprijs van een behandeling op uw situatie afgestemd. U ontvangt een exacte prijsopgave tijdens een consult bij Dutch Clinic.

20. Worden de kosten van IPL vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Vanuit de basisverzekering is vergoeding meestal niet mogelijk. Huidtherapie wordt in veel gevallen wel volledig of gedeeltelijk vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Vergoedingsbedragen en mogelijkheden verschillen per zorgverzekeraar en per zorgpakket. Meer informatie krijgt u door te polisvoorwaarden te lezen of door rechtstreeks contact op te nemen met uw verzekeraar.

21. Mag ik zwemmen of naar de sauna na een IPL behandeling?

Geadviseerd wordt om te wachten met zwemmen of het naar de sauna gaan, totdat de behandelde huid geen roodheid en/of zwellingen meer vertoond.

22. Kan ik blind worden door een IPL of laser behandeling?

Iedere behandelsessie wordt met zorgvuldigheid toegepast. Hierbij wordt toegezien op het voorkomen dat de lichtstralen direct in uw ogen stralen. Afhankelijk van het te behandelen gebied kan ervoor gekozen worden om gedurende de behandelsessie uw ogen met een speciale bril te beschermen.

23. Neemt het pigment in een vlek niet juist toe door een IPL behandeling?

Nee. Na een behandelsessie kan het pigment donkerder kleuren dan dat u gewend bent. U kunt hierdoor het idee krijgen dat het pigment toeneemt. Dit is niet het geval. Door de IPL behandeling wordt het los gekomen pigment door uw lichaam afgebroken, waardoor er eerst een donkerder uiterlijk ontstaat. Vervolgens wordt de kleur lichter en zal het pigment uiteindelijk verdwijnen.