Venous lake

De venous lake is een blauwe blaar, net als een bloedblaar, en komt meestal voor op de onderlip. Het ontstaat door een verwijd bloedvat en is een goedaardige huidaandoening. Maar juist doordat het op de lip voorkomt, is het zeer in het oog springend, iets waar veel mensen zich erg aan storen. Een venous lake verdwijnt niet vanzelf maar is wel heel goed te behandelen met een laser.

Kenmerken venous lake

De venous lake ontstaat spontaan en komt meestal voor bij vrouwen boven de 50. Opvallend is dat mensen die veel aan de zon zijn blootgesteld geweest, vaker last hebben van deze plekjes. Deze huidaandoening kan herkend worden aan het feit dat het bloed kan worden weggedrukt uit het verwijde bloedvat.

Behandeling met de laser

De laser is een effectieve methode om de venous lake in een tot drie behandelingen helemaal te laten verdwijnen. Tijdens de behandeling wordt het omliggende weefsel beschermd door het te koelen. Na de behandeling wordt de plek zelf al donkerder dan die was en verkleurt de huid eromheen naar rood. Op de behandelde plek vormt zich een korstje dat er na een paar dagen weer af valt.

Resultaat bij een behandeling van de venous lake

Het blijvende resultaat is meestal al binnen vier weken zichtbaar.

Maak een afspraak

Overweegt u een behandeling van de venous lake op uw lip? Maak dan een afspraak en plan uw eerste consult. De artsen van de Dutch Clinic beoordelen dan uw huidaandoening en geven u alle verdere informatie over de laserbehandeling.

Venous lake veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over venous lake. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is venous lake?

Een venous lake is een soort van bloedblaartje dat zich meestal op de onderlip bevindt. Het is een holte die gevuld is met bloed en dat een (donker)paarse tot zwarte kleur heeft. Bij het indrukken van de blaar verdwijnt de kleur kortdurend. Laat u de druk los, dan vult de blaar zich opnieuw met bloed. Venous lake is een onschuldige huidaandoening, die zich het meeste voordoet bij volwassenen boven de 40.

2. Hoe ontstaat venous lake?

Onderzoek heeft tot op heden geen eenduidige oorzaak aangetoond. Venous lake lijkt vaak te ontstaan door langdurige blootstelling aan het zonlicht. Het bloedblaartje ontstaat als gevolg van een uitgezet bloedvat.

3. Hoe ziet venous lake eruit?

Venous lake heeft een ronde of ovale vorm en is donkerrood, diep paars tot bijna zwart van kleur. De omvang van het blaartje kan tot 1 cm oplopen. De meest voorkomende lichaamsgebieden waar venous lake tot uiting komt zijn de onderlip en uw oren. Een enkele keer wordt venous lake op andere plaatsen in het gezicht gezien.

4. Hoe wordt venous lake onderzocht?

Artsen kunnen de diagnose doorgaans op het blote oog stellen. Om eventuele melanomen uit te sluiten kan een arts aanvullend onderzoek, in de vorm van een huidbiopsie, adviseren.

5. Hoe kan venous lake behandeld worden?

Bloedblaartjes hebben zonder klachten geen behandeling nodig. Stoort u zich aan venous lake of gaat het blaartje regelmatig open dan kunt u een vaatlaserbehandeling overwegen. In uitzonderlijke situaties, als effect na een laserbehandeling uitblijft, kan een operatieve verwijdering oplossing bieden.

6. Kan ik zelf iets doen aan venous lake?

Om venous lake enigszins te voorkomen is het belangrijk om uw gezicht en lippen tegen Uv-straling te beschermen. Alleen een hoge SPF factor biedt uitkomst. Druk een bestaande venous lake niet uit, de blaartjes kunnen flink en langdurig bloeden.

7. Gaat venous lake vanzelf weg?

Nee, helaas niet. Wanneer u van de venous lake af wilt, is behandeling de enige oplossing.

8. Hoeveel behandelingen heb ik nodig om venous lake te verwijderen?

De venous lake heeft 1 tot 3 behandelsessies nodig om verwijdert te worden. Een arts kan, tijdens een consult, een gerichte inschatting maken.

9. Is een vaatlaserbehandeling pijnlijk?

Laserbehandelingen zijn niet pijnlijk. Uw lippen kunnen gevoeliger zijn dan bijvoorbeeld uw kin. Tijdens de laserbehandeling voelt u de lichtflitsen als elastiekjes die tegen uw huid schieten. Dit kan een ongemakkelijk, irriterend gevoel veroorzaken. Het ongemakkelijke gevoel verdwijnt direct nadat de behandeling wordt beëindigd.

10. Wat kan ik verwachten van een laserbehandeling?

Tijdens de vaatlaserbehandeling wordt de laser uiterst nauwkeurig op het bloedblaartje gericht. De omliggende huid wordt gekoeld om onnodige beschadigingen te voorkomen. De venous lake kan na de behandeling donkerder zijn. Dit neemt vanzelf af. Uiteindelijk zal de bloedblaar verdwijnen.

11. Is venous lake gevaarlijk?

Nee, venous lake is een onschuldige, goedaardige huidaandoening. De bloedblaartjes komen vaak voor en ontstaan in de regel spontaan, zonder dat er vooraf sprake is van een trauma. Venous lake groeit langzaam en valt in eerste instantie nauwelijks op. Op het moment dat een venous lake wordt beschadigd, kan een behoorlijke bloeding optreden. Andere klachten geven de blaartjes nooit.

12. Kan venous lake doorgeprikt worden?

Doorprikken met verwijderen van de bloedblaar als achterliggende gedachte, is geen goed idee. Met het doorprikken ontstaat een bloeding, de blaar zelf verdwijnt niet. Venous lake kan alleen met een laserbehandeling verwijderd worden.

13. Wanneer kan een vaatlaserbehandeling niet toegepast worden?

Laserbehandelingen worden niet toegepast bij een recentelijk zonverbrande huid. Dit vergroot de kans op pigmentverschillen. Bij actieve huidinfecties en/of herpes wordt de behandeling uitgesteld. Door vooraf over medicijngebruik te praten, wordt voorkomen dat uw huidreactie door de medicijnen beïnvloed wordt. Dit is met name geval bij het gebruik van bloedverdunners en een middel als Roaccutane.

14. Welke resultaten kan ik verwachten bij de behandeling van venous lake?

Na een behandelsessie is het resultaat na 4 weken definitief. Vaatlaserbehandelingen bestaan doorgaans uit 1 tot 3 behandelsessies. Hierbij wordt gekeken naar de ernst en omvang van de aandoening die behandeld wordt. Na het succesvol behandelen van venous lake, is het niet uitsloten dat in de loop der jaren nieuwe bloedblaartjes tot ontwikkeling komen. Deze kunnen eveneens behandeld worden. Om venous lake zoveel mogelijk te voorkomen is het gebruik van zon beschermende middelen belangrijk.

15. Is een laserbehandeling bij venous lake veilig?

Ernstige bijwerkingen als gevolg van een laserbehandeling zijn zeldzaam. Wel kunnen blaasjes en korstjes ontstaan bij de behandelde gebieden. De moderne laserapparatuur die wordt gebruikt, maakt dat bijwerkingen en complicaties tot een minimum beperkt worden. Heeft u echter regelmatig te maken met een koortslip? Dan kan dit toenemen door de vaatlaserbehandeling.

16. Wat zijn de kosten van een vaatlaserbehandeling?

Tijdens het eerste consult ontvangt u een persoonlijk behandelplan. Hierin zijn het aantal behandelsessies opgenomen, waarvan een gespecialiseerde arts verwacht dat deze nodig zijn om de venous lake te verwijderen.

17. Worden de kosten van de venous lake behandeling vergoed?

Vanuit de basisverzekering is geen vergoeding mogelijk. Venous lake is een onschuldige aandoening. Behandeling wordt doorgaans vanuit cosmetisch oogpunt overwogen. Aanvullende zorgverzekeringspakketten bieden eventueel een mogelijkheid. Meer informatie staat vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverkering.

18. Hoe vaak kan venous lake behandeld worden?

In principe kan iedere venous lake met succes behandeld worden. Ontstaat er na meerdere jaren een nieuwe bloedblaar? Dan kan ook deze met de lasertechniek behandeld worden. Overleg altijd eerst met een ervaren arts over de mogelijkheden die bij u passen.

19. Kan ik de kosten van een vaatlaserbehandeling van de belastingaangifte aftrekken?

Zelf betaalde, medische, kosten kunnen van de belasting worden afgetrokken. De Belastingdienst hanteert hiervoor strikte voorwaarden. U kunt deze voorwaarden nalezen en/of navragen bij zowel de Belastingdienst zelf, als bij een belastingconsulent. Aangezien de voorwaarden geregeld gewijzigd worden is het verstandig om uzelf eerst te laten adviseren, voordat u de kosten als aftrekpost opvoert.