Teleangiëctasieën

Kleine lichtrode tot donkerpaarse verkleuringen in de huid kunnen teleangiëctasieën zijn. Deze kleine rode bloedvaatjes zijn blijvend verwijd. Komen ze op de neus en wangen voor, dan geeft dit een voortdurende blos. Deze huidaandoening is niet ernstig maar wordt vaak als ontsierend ervaren. Helaas verdwijnen deze bloedvaatjes niet vanzelf, maar als u ze wilt laten verwijderen dan kan dat al met slechts een paar laserbehandelingen.

Oorzaak

De verwijde bloedvaatjes die de teleangiëctasieën veroorzaken, kunnen zowel op het gezicht als op de rest van het lichaam voorkomen. Dit ontstaat altijd doordat de vaatwanden van de bloedvaten zijn verzwakt. De reden daarvoor kan divers zijn zoals een zwangerschap, roken, de leeftijd, erfelijke factoren of zonneschade.

Kenmerken teleangiëctasieën

Teleangiëctasieën zijn duidelijk te herkennen aan het lichtrode tot donkerpaarse puntje in de huid. De kleur verdwijnt heel kort als er op gedrukt wordt. Komen de teleangiëctasieën veel en vlak bij elkaar in het gelaat voor, dan wordt het ook couperose genoemd.

Behandeling met laser

De huidaandoening teleangiëctasieën kan goed behandeld worden met een vaatlaser. De laser behandelt het aangedane bloedvat waarna het lichaam het zelf opruimt. De behandeling met de laser moet meestal enkele keren herhaald worden, tot zo’n drie keer. Na de behandeling zal de huid rood zijn en wat gezwollen. Dit is heel normaal en trekt binnen enkele uren tot dagen na de behandeling vanzelf weer weg.

Blijvend resultaat

Als teleangiëctasieën door een erfelijke aandoening voorkomen, is het mogelijk dat ze na jaren weer terugkomen. In andere gevallen is het resultaat vaak blijvend. Om te voorkomen dat op de plek van de teleangiëctasieën teveel pigment komt, is het belangrijk om na de behandeling de huid zeker een maand heel goed te beschermen tegen de zon. Wordt de huid na de behandeling goed verzorgd en beschermd, dan kan die zich heel mooi herstellen en is er na enige tijd niets meer te zien van de eerdere huidaandoening.

Maak een afspraak

Elke huid is anders en dus is ook elke behandeling op maat gemaakt. Wilt u uw teleangiëctasieën laten verwijderen, maak dan een afspraak voor een eerste consult. De artsen van de Dutch Clinic zullen u tijdens deze intake precies vertellen wat mogelijk is en wat u kunt verwachten.