Teleangiëctasieën

Kleine lichtrode tot donkerpaarse verkleuringen in de huid kunnen teleangiëctasieën zijn. Deze kleine rode bloedvaatjes zijn blijvend verwijd. Komen ze op de neus en wangen voor, dan geeft dit een voortdurende blos. Deze huidaandoening is niet ernstig maar wordt vaak als ontsierend ervaren. Helaas verdwijnen deze bloedvaatjes niet vanzelf, maar als u ze wilt laten verwijderen dan kan dat al met slechts een paar laserbehandelingen.

Oorzaak

De verwijde bloedvaatjes die de teleangiëctasieën veroorzaken, kunnen zowel op het gezicht als op de rest van het lichaam voorkomen. Dit ontstaat altijd doordat de vaatwanden van de bloedvaten zijn verzwakt. De reden daarvoor kan divers zijn zoals een zwangerschap, roken, de leeftijd, erfelijke factoren of zonneschade.

Kenmerken teleangiëctasieën

Teleangiëctasieën zijn duidelijk te herkennen aan het lichtrode tot donkerpaarse puntje in de huid. De kleur verdwijnt heel kort als er op gedrukt wordt. Komen de teleangiëctasieën veel en vlak bij elkaar in het gelaat voor, dan wordt het ook couperose genoemd.

Behandeling met laser

De huidaandoening teleangiëctasieën kan goed behandeld worden met een vaatlaser. De laser behandelt het aangedane bloedvat waarna het lichaam het zelf opruimt. De behandeling met de laser moet meestal enkele keren herhaald worden, tot zo’n drie keer. Na de behandeling zal de huid rood zijn en wat gezwollen. Dit is heel normaal en trekt binnen enkele uren tot dagen na de behandeling vanzelf weer weg.

Blijvend resultaat

Als teleangiëctasieën door een erfelijke aandoening voorkomen, is het mogelijk dat ze na jaren weer terugkomen. In andere gevallen is het resultaat vaak blijvend. Om te voorkomen dat op de plek van de teleangiëctasieën teveel pigment komt, is het belangrijk om na de behandeling de huid zeker een maand heel goed te beschermen tegen de zon. Wordt de huid na de behandeling goed verzorgd en beschermd, dan kan die zich heel mooi herstellen en is er na enige tijd niets meer te zien van de eerdere huidaandoening.

Maak een afspraak

Elke huid is anders en dus is ook elke behandeling op maat gemaakt. Wilt u uw teleangiëctasieën laten verwijderen, maak dan een afspraak voor een eerste consult. De artsen van de Dutch Clinic zullen u tijdens deze intake precies vertellen wat mogelijk is en wat u kunt verwachten.

Teleangiëctasieën veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over teleangiëctasieën. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat zijn teleangiëctasieën?

Teleangiëctasieën zijn blijvend verwijde kleine bloedvaatjes, capillairen genoemd. De vaatjes die getroffen worden, bevinden zich vlak onder de huid en zijn herkenbaar aan de lichtrode tot donkerpaarse verkleuringen.

2. Waar kunnen teleangiëctasieën ontstaan?

De verwijde bloedvaatjes kunnen in principe over het gehele lichaam ontstaan. Heeft u meerdere of veel teleangiëctasieën in uw gezicht, dan wordt de aandoening ook couperose genoemd. Couperose is een veelvoorkomende huidaandoening. Een enkele keer heeft iemand met teleangiëctasieën rosacea. Deze aandoening gaat gepaard met pukkels, bultjes en puistjes.

3. Wie is er gevoelig voor het ontstaan van teleangiëctasieën?

Teleangiëctasieën komen veel voor, bijna iedereen heeft een of meerdere van deze blijvend verwijde bloedvaatjes. Het is een onschuldige aandoening die in de regel geen klachten veroorzaakt. Het gebeurt soms dat de plekjes jeuken, tintelen of een soort van branderig gevoel geven.

4. Hoe ontstaan teleangiëctasieën?

Teleangiëctasieën ontstaan vaak op plaatsen op de huid die door de zon beschadigd zijn. Verwijde bloedvaatjes kunnen ook bij zwangere vrouwen voorkomen. Teleangiëctasieën kunnen daarnaast een gevolg zijn van bepaalde huidziektes, auto-immuunaandoeningen en/of een aangeboren aandoening.

5. Hoe zien teleangiëctasieën eruit?

Teleangiëctasieën zijn herkenbaar als lichtrode tot donkerpaarse bloedvaatjes die zich vlak aan de huidoppervlakte bevinden. De vaatjes bevinden zich op plaatsen die regelmatig aan de zon worden blootgesteld zoals uw gezicht. Teleangiëctasieën die ingedrukt worden, verkleuren wit omdat het bloed als het ware uit het vaatje wordt gedrukt. Wordt de druk losgelaten dan komt de verkleuring snel terug.

6. Moeten teleangiëctasieën altijd behandeld worden?

Het betreft een onschuldige aandoening, waarbij behandeling niet noodzakelijk is. De voornaamste reden waarom mensen tot behandeling overgaan, is dat de teleangiëctasieën als cosmetisch storend en lelijk worden ervaren.

7. Welke behandelingen zijn beschikbaar?

U kunt er voor kiezen om de teleangiëctasieën met behulp van make-up te camoufleren. Dit is een eenvoudige oplossing die u dagelijks herhaalt. Bescherm uw huid daarnaast met een hoge SPF factor om verdere zonneschade te voorkomen. U kunt ook een vaatlaserbehandeling overwegen. Daarmee worden de verwijde vaatjes langdurig verwijderd.

8. Hoe werkt een vaatlaserbehandeling?

Het laserlicht en de energie die daarbij vrijkomt dringt door tot in de verwijde bloedvaatjes. Als gevolg hiervan stolt het bloed en trekt de vaatwand samen. De behandelde vaatjes worden door uw lichaam opgeruimd. De vaatlaserbehandeling werkt met uiterste precisie. Van belang voor een succesvolle behandeling beschermt u uw huid in de weken voor de behandeldatum met een hoge SPF factor tegen zonbeschadigingen.

9. Welke resultaten kan ik van een vaatlaserbehandeling verwachten?

Het effect en de resultaten die bereikt worden, zijn afhankelijk van zowel de diepte als de dikte van de bloedvaatjes. Bloedvaatjes die zich aan de huidoppervlakte bevinden, geven sneller resultaat dan dieper gelegen vaatjes. De effecten die bereikt worden houden meerdere jaren aan. In de loop van de tijd, als natuurlijk gevolg van het ouder worden, kunnen door invloed van de Uv-straling nieuwe teleangiëctasieën ontstaan. Indien wenselijk kan de laserbehandeling dan opnieuw toegepast worden.

10. Is een vaatlaserbehandeling pijnlijk?

Laserbehandelingen worden zonder verdoving toegepast. Pijnlijk is een behandeling niet, u kunt de lichtflitsen wel als gevoelig ervaren. Het gevoel is het beste te omschrijven als een elastiekje dat tegen uw huid schiet. De huid die behandeld wordt, kan warm aanvoelen.

11. Hoe zie ik eruit na een vaatlaserbehandeling?

De behandelde huidoppervlakte kan er rood en licht gezwollen uitzien. Een enkele keer ontstaan kleine korstjes die na een paar dagen vanzelf van de huid vallen. Bescherm uw huid na een laserbehandeling op adequate manier tegen de zon.

12. Is een behandeling genoeg voor een mooi resultaat?

Het aantal behandelingen dat u nodig heeft voor het gewenste resultaat zijn afhankelijk van de ligging en omvang van de bloedvaatjes die behandeld worden. Gemiddeld zijn 1 tot 3 laserbehandelingen nodig. Tussen iedere behandelsessie zit een periode van 4 tot 6 weken.

13. Hoe lang duurt een vaatlaserbehandeling?

De vaatlaserbehandeling is een kortdurende cosmetische ingreep. De behandelduur wordt bepaald door het aantal teleangiëctasieën die behandeld worden. Een gemiddelde vaatlaserbehandeling duurt 15 tot 30 minuten.

14. Welke risico’s of complicaties heeft een vaatlaserbehandeling?

Laserbehandelingen zijn op zich veilige behandelingen, met een geringe kans op bijwerkingen. Een enkele keer ontstaan er brandwondjes op de huid die behandeld wordt. Ook kan een tijdelijk kleurverschil ontstaan. Het pigment kan na een laserbehandeling donkerder worden, vervolgens wordt het lichter dan de omliggende huid. Pigmentverschil als gevolg van een vaatlaserbehandeling kan enkele weken tot meerdere maanden aanhouden.

15. Welke invloed heeft een vaatlaserbehandeling op mijn lichaam?

Laserbehandelingen die u door ervaren, gespecialiseerde artsen toe laat passen zijn veilig. De kans op complicaties is uiterst klein. De laserapparatuur die wordt gebruikt voor de behandeling van teleangiëctasieën is verfijnd en werkt uiterst nauwkeurig. De omliggende huid en/of de onderliggende weefsels blijven onbeschadigd. Gedurende de laserbehandeling draagt u een speciale bril, deze beschermt uw ogen tegen het laserlicht.

16. Ben ik geschikt voor de behandeling van teleangiëctasieën?

De vaatlaser kan bij een grote groep mensen worden toegepast. Als vanzelfsprekend vindt eerst een consult bij een gespecialiseerde arts plaats. Deze bekijkt de huid en neemt uw gezondheid en eventueel medicijngebruik met u door. Afhankelijk daarvan krijgt u een behandeladvies.

17. Hoeveel kost een vaatlaserbehandeling?

De kosten voor de behandeling zijn afhankelijk van de omvang van het te behandelen gebied en het aantal behandelsessies dat wordt toegepast.

18. Worden de kosten vergoed?

Het laten behandelen van teleangiëctasieën door middel van vaatlasertherapie wordt doorgaans als cosmetisch beschouwd. De basisverzekering heeft hiervoor geen vergoedingsmogelijkheden. Afhankelijk van of en welk aanvullend zorgverzekeringspakket u heeft afgesloten, zijn daar beperkte mogelijkheden in beschikbaar.

19. Heb ik een verwijsbrief nodig?

Onverzekerde zorg heeft geen verwijsbrief nodig. Wilt u aanspraak maken op een vergoeding, dan kan uw zorgverzekeraar daar voorwaarden bij stellen. In de meeste gevallen is het dan gebruikelijk om een verwijsbrief te kunnen overleggen. Een verwijsbrief kan door uw huisarts en/of specialist worden verstrekt.