Spider naevus; spinnenkopjes

Spider naevus is een veel voorkomende huidaandoening waarbij bloedvaten in het gezicht wat zijn gezwollen en omringd worden door enkele uitlopende kleine vaatjes. De vorm, een rood bultje met daaromheen vertakkingen als pootjes, doen denken aan een spin. De spider naevus ontstaat soms al in de kinderjaren maar kan ook tijdens de zwangerschap ontstaan. Vaak verdwijnen deze rode plekjes vanzelf. Is dat niet het geval, dan zijn ze goed te behandelen met lasertherapie.

Verwijding van een bloedvat

Een spider naevus is een lokale verwijding van een klein bloedvat vlak onder de huid. Het rode vaatbultje is vaak niet groter dan een speldenknop met daaromheen uitwaaierende kleine bloedvaatjes. Meestal komen deze spinnenkopjes voor op het gezicht, de hals, nek, onderarmen en de rug van de hand. Drukt u op het rode bultje dan verdwijnt het rood even om direct daarna weer terug te komen.

Behandeling van de spider naevus

Met laser kan de spider naevus in een paar behandelingen al verwijderd worden. Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van de grootte van de plek maar meestal zijn een tot drie behandelingen voldoende. De behandeling zelf is niet gevoelig maar daarna kan de huid wel wat rood zijn. Door dit goed te koelen verdwijnt deze roodheid echter heel snel.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling is cosmetisch gezien een ideale behandeling van de spider naevus. Zo is er haast geen kans op littekenvorming. Wel is het belangrijk om de huid tijdens tot een maand na de laatste behandeling, te beschermen tegen UV-licht.

Maak een afspraak

Vraagt u zich af of u dat rode plekje in uw gezicht kunt laten verwijderen? Maak dan nu eerst een afspraak voor een persoonlijk consult bij de artsen van de Dutch Clinic. Zij zullen vaststellen of het inderdaad een spider naevus is en hoeveel behandelingen er naar verwachting nodig zijn. Dit eerste consult is geheel vrijblijvend en vindt plaats in onze polikliniek in Hoofddorp.