Spider naevus; spinnenkopjes

Spider naevus is een veel voorkomende huidaandoening waarbij bloedvaten in het gezicht wat zijn gezwollen en omringd worden door enkele uitlopende kleine vaatjes. De vorm, een rood bultje met daaromheen vertakkingen als pootjes, doen denken aan een spin. De spider naevus ontstaat soms al in de kinderjaren maar kan ook tijdens de zwangerschap ontstaan. Vaak verdwijnen deze rode plekjes vanzelf. Is dat niet het geval, dan zijn ze goed te behandelen met lasertherapie.

Verwijding van een bloedvat

Een spider naevus is een lokale verwijding van een klein bloedvat vlak onder de huid. Het rode vaatbultje is vaak niet groter dan een speldenknop met daaromheen uitwaaierende kleine bloedvaatjes. Meestal komen deze spinnenkopjes voor op het gezicht, de hals, nek, onderarmen en de rug van de hand. Drukt u op het rode bultje dan verdwijnt het rood even om direct daarna weer terug te komen.

Behandeling van de spider naevus

Met laser kan de spider naevus in een paar behandelingen al verwijderd worden. Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van de grootte van de plek maar meestal zijn een tot drie behandelingen voldoende. De behandeling zelf is niet gevoelig maar daarna kan de huid wel wat rood zijn. Door dit goed te koelen verdwijnt deze roodheid echter heel snel.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling is cosmetisch gezien een ideale behandeling van de spider naevus. Zo is er haast geen kans op littekenvorming. Wel is het belangrijk om de huid tijdens tot een maand na de laatste behandeling, te beschermen tegen UV-licht.

Maak een afspraak

Vraagt u zich af of u dat rode plekje in uw gezicht kunt laten verwijderen? Maak dan nu eerst een afspraak voor een persoonlijk consult bij de artsen van de Dutch Clinic. Zij zullen vaststellen of het inderdaad een spider naevus is en hoeveel behandelingen er naar verwachting nodig zijn. Dit eerste consult is geheel vrijblijvend en vindt plaats in onze polikliniek in Hoofddorp.

Spider naevus – spinnenkopjes veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over spider naevus – spinnenkopjes. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is spider naevus?

Spider naevus worden ook wel spinnetjes of spinnenkopjes genoemd. Het is een veelvoorkomende huidaandoening die bestaat uit een rode stip met een doorsnede van 2 mm of kleiner. De stip is vaak wat boven uw huid verheven. Vanuit het midden van de stip gaan verschillende kleine bloedvaatjes uit. Spider naevus is herkenbaar door met een vinger op het stipje te drukken. De roodheid neemt af, een keer direct terug op het moment dat u het stipje loslaat.

2. Hoe wordt spider naevus veroorzaakt?

Spider naevus is een gevolg van het uitzetten of verwijden van kleine bloedvaatjes. Hormonale factoren kunnen hierbij van invloed zijn. Spider naevus kan zich al op jonge, minderjarige, leeftijd voordoen alsook op latere leeftijd.

3. Kan spider naevus vanzelf weggaan?

Ja, zowel bij kinderen als bij sommige volwassenen verdwijnt spider naevus spontaan. Dit kan een aantal jaren duren. In de meeste gevallen is behandeling niet nodig. Heeft behandelen toch uw voorkeur, dan zijn vaak meerdere behandelsessies nodig om een goed resultaat te bereiken.

4. Hoe kan spider naevus behandeld worden?

Spider naevus kan met behulp van een (vaat)laserbehandeling effect behandeld worden. Het laserlicht heeft de juiste golflengte om door de roodheid in het bloedvaatje te worden geabsorbeerd. De spider naevus wordt verwarmd, het bloed stolt en uw lichaam ruimt het vaatje vanzelf op. Laserbehandelingen kunnen veilig worden toegepast, zonder de omliggende huid te beschadigen.

5. Is een behandeling voldoende om de spider naevus te verwijderen?

Afhankelijk van de omgeving en locatie van de spider naevus is na een laserbehandeling al een duidelijke verbetering zichtbaar. De meeste mensen hebben 1 à 2 behandelingen nodig om de spider naevus volledig te verwijderen.

6. Is een laserbehandeling pijnlijk?

Nee, de meeste mensen die een laserbehandeling ondergaan, ervaren geen echte pijn. De laserflitsen worden ervaren als het loslaten van een strak gespannen elastiekje op de huid.

7. Ben ik gevoelig voor het ontwikkelen van spider naevus?

Hoewel spider naevus op elke leeftijd kan voorkomen, wordt het voornamelijk bij jonge kinderen en jong volwassenen gezien. Zwangere vrouwen krijgen ook regelmatig met deze huidaandoening te maken. Op volwassen leeftijd wordt spider naevus minder vaak gezien. Een enkele keer kan er een verband worden gelegd tussen spider naevus en een interne aandoening zoals levercirrose.

8. Wat is coagulatie bij spider naevus?

Spinnenkopjes die zich vanuit een groter centraal bloedvat verspreiden wordt vaker met coagulatie behandeld. Tijdens de behandeling wordt een kleine naald in het bloedvat gebracht. De arts zet elektrische stroom op de naald, waardoor het bloedvat dichtgebrand wordt. De eventueel overblijvende vaatjes kan met een vaatlaser behandeld worden.

9. Wat is het verloop van spider naevus?

Spider naevus of spinnenkopjes zijn een ongevaarlijk. Vaak worden ze als cosmetisch lelijk en storend ervaren. Bij zowel jonge kinderen als zwangere vrouwen wordt geadviseerd om een afwachtende houding aan te nemen. De spinnenkopjes verdwijnen vaak vanzelf. Spider naevus die op latere volwassen leeftijd ontstaan, gaan zelden vanzelf weg. Dan kan behandeling overwogen worden. De beste resultaten worden bereikt met de vaatlaser en coagulatie.

10. Welke complicaties heeft een vaatlaserbehandeling?

Het laseren van spider naevus is een veilige behandeling. Na afloop van de laserbehandeling kan uw huid rood verkleurd en soms wat licht gezwollen zijn. Beide verschijnselen zijn tijdelijk en nemen in de uren na de behandeling af. Een enkele keer wordt het behandelde gebied gekoeld. Ernstige complicaties doen zich in de regel niet voor.

11. Kan ik na de behandeling alles doen zoals ik gewend ben?

Van downtime is geen sprake. De behandelend arts geeft u een aantal handige tips en adviezen voor de verzorging van de behandelde huid. Het is belangrijk om de huid na een laserbehandeling optimaal tegen Uv-straling te beschermen. Het gebruik van een crème met hoge SPF factor wordt aangeraden. Afhankelijk van de locatie van spider naevus kunt u de crème dagelijks meerdere malen aanbrengen.

12. Heb ik voor de behandeling een verwijzing van mijn huisarts nodig?

Nee, de behandeling van spider naevus kan zonder verwijzing. Indien u van uw zorgverzekeraar een vergoeding ontvangt, dan kan een verwijzing een van de voorwaarden zijn. Bekijk daarom altijd eerst de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

13. Hoeveel kost een spider naevus behandeling?

Het behandelen van spider naevus is persoonlijk. De behandeling wordt afgestemd op de omvang en locaties van de spinnenkopjes. Tijdens een consult wordt uw huid beoordeelt en geeft de arts een behandeladvies. Ook wordt gesproken over het aantal behandelingen dat u naar verwachting nodig heeft. U ontvangt een prijsopgave.

14. Wordt de behandeling vergoed?

Camouflagetherapie wordt niet uit de basisverzekering vergoed. Toch zijn er wel degelijk vergoedingsmogelijkheden, dit vanuit aanvullende zorgverzekeringen. De mogelijkheden en vergoedingsbedragen verschillen per zorgverzekeraar. Ook de voorwaarden die gehanteerd worden lopen uiteen.

15. Zijn de resultaten blijvend?

Spider naevus die verwijderd worden, komen in de regel niet terug. Wel kunnen nieuwe spinnenkopjes ontstaan.

16. Wanneer kan ik niet voor spider naevus behandeld worden?

De laserbehandeling wordt door een consult bij een arts of huidtherapeut voorafgegaan. Tijdens dit consult wordt uw huid beoordeelt en kan een geschikte behandeling voorgesteld worden. Heeft u een (te) donkere huid dan kan een vaatlaserbehandeling afgeraden worden. Ook bij bepaalde ziektes en aandoeningen kunnen andere behandelmethodes geprefereerd worden. Mensen met actieve huidinfecties en zwangere vrouwen worden eveneens niet behandeld.

17. Wat kan ik zelf doen bij spider naevus?

Er bestaan geen echte maatregelen en/of tips om spider naevus te voorkomen en/of te verminderen. Het is een veelal onschuldige huidaandoening die zeker op kinderleeftijd en bij zwangere vrouwen vanzelf verdwijnt.

18. Is spider naevus erfelijk bepaald?

Nee, er zijn geen bewijzen voor dat spider naevus erfelijk bepaald is. Het ontstaan van de huidaandoening is vaak onbekend. Duidelijk is wel dat het onschuldig is en bij jonge kinderen vaak vanzelf verdwijnt. Spider naevus die op latere leeftijd ontstaan kunnen goed behandeld worden.