Rosacea

De huidaandoening rosacea is chronisch en helaas heel opvallend. In het gezicht zijn veel kleine vaatjes en een algehele felrode gloed zichtbaar. Gedurende de tijd verergert dit als gevolg van ontstekingen die in de huidvaten ontstaan. Rosacea kan echter goed behandeld worden, ongeacht de fase waarin het zich bevindt. Het zal weliswaar niet geheel verdwijnen, maar de symptomen kunnen goed onderdrukt worden waardoor de huid rustig blijft en de aandoening zelf stabiliseert.

Kenmerken rosacea

Rosacea kenmerkt zich door de felrode huid op de wangen, neus, voorhoofd en kin. De oppervlakkige, verwijde bloedvaatjes, teleangiëctasieën, zijn daarbij duidelijk zichtbaar. Na deze eerste fase kunnen de bloedvaatjes gaan ontsteken waardoor rode bultjes, puistjes en grotere poriën ontstaan. Tenslotte wordt de huid dikker, grover en niet meer glad als gevolg van grotere ontstekingen.

Behandeling verschilt per fase

Afhankelijk van de fase waarin rosacea zich bevindt, zal de arts een behandeling adviseren. Zo is in het begin een vaatlaser zeer effectief; de vaatjes verdwijnen dan waardoor ook de roodheid van de huid afneemt. Zodra er ontstekingen ontstaan zal een acnebehandeling gecombineerd worden met de lasertherapie. Is de huid eenmaal zeer ernstig ontstoken, dan wordt de lasertherapie gecombineerd met medicatie.

Resultaat van een rosacea-behandeling

Het resultaat bij een rosacea-behandeling is vanzelfsprekend afhankelijk van de ernst waarin deze huidaandoening bij u voorkomt. Of een zo effectief mogelijke behandeling aan te bieden, stellen de artsen van de Dutch Clinic daarom ook altijd een persoonlijk behandelplan op. Zo weet u vooraf waar u aan toe bent én krijgt u een behandeling die het beste past bij uw huidaandoening.

Maak een afspraak

Heeft u last van rosacea en wilt u deze vervelende roodheid in uw gezicht laten behandelen? Maak dan een afspraak bij een van de artsen van de Dutch Clinic. Het eerste consult is altijd geheel vrijblijvend.

Rosacea veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over rosacea. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is rosacea?

Rosacea is een, niet-besmettelijke, veelvoorkomende chronische aandoening in het gezicht. De aandoening wordt gekenmerkt door de felrode verkleuringen van de wangen en de neus. Rosacea kan lijken op acne.

2. Hoe ziet rosacea eruit?

Kenmerkend voor rosacea is roodheid van de wangen. Deze roodheid loopt door over uw neus, het midden van uw hoofdhoofd en uw kin. Naast de roodheid zijn er uitgezette en vertakte bloedvaatjes zichtbaar, teleangiëctasieën. Ernstige vormen van rosacea kunnen gepaard gaan met de vorming van rode bultjes en gelige puistjes. Een enkele keer zijn lichte zwellingen in het gezicht zichtbaar. Dit is met name het geval als er veel puistjes en bultjes zijn.

3. Hoe wordt rosacea vastgesteld?

In de meeste gevallen kan een arts rosacea bevestigen zonder aanvullend onderzoek. Een enkele keer kan een arts een huidbiopsie laten toepassen. Dit om eventuele andere aandoeningen uit te sluiten.

4. Kan rosacea behandeld worden?

Ja. Rosacea is goed behandelbaar, maar helaas niet te genezen. Als u te maken heeft met een milde vorm van rosacea, dan zal behandeling met een gel of crème worden voorgesteld. Werkt dit niet of onvoldoende dan kunnen tabletten aan het behandelplan worden toegevoegd. In geval van de teleangiectactische vorm van rosacea kan een behandeling met een vaatlaser een goede oplossing zijn.

5. Wat kan ik zelf aan rosacea doen?

Het is vaak eenvoudig om zelf na te gaan welke factoren de klachten van rosacea verergeren. Rosacea uitlokkende factoren zijn onder andere grote warmteverschillen, warme dranken, lichamelijke inspanning, het gebruik van alcohol, gekruid eten, emoties en het gebruik van cosmeticaproducten. Bescherm uw huid met een hoge SPF factor bij blootstelling aan het zonlicht.

6. Heb ik met rosacea een grotere kans op hartklachten?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rosacea een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten. Zo worden onder andere hoge bloeddruk, aderverkalking en migraine genoemd als aandoeningen die regelmatig voorkomen bij rosacea. Geadviseerd wordt om bij rosacea uw bloeddruk regelmatig te laten controleren en uw gewicht op peil te houden.

7. Wat is het verloop van rosacea?

De verschijnselen van rosacea kunnen als storend worden ervaren. Mensen schamen zich vaak voor de rode verkleuringen van de huid. Rosacea is een onschuldige aandoening die doorgaans geen of nauwelijks complicaties veroorzaakt. De aandoening is goed te behandelen, maar niet blijvend te genezen. Wanneer u stopt met een voorgeschreven behandeling dan is de kans groot dat de rosacea op termijn terugkeert.

8. Hoe ontstaat rosacea?

De manier waarop rosacea ontstaat is onbekend. Het is een aandoening die gemiddeld rond het 30e levensjaar ontstaat. In het begin is er alleen sprake van minimale huidverkleuringen. In een later stadium kunnen puistjes en ontstekingen ontstaan. Dit is echter niet bij iedereen met rosacea het geval. Met de juiste behandeling is rosacea goed onder controle te houden.

9. Wanneer is een vaatlaserbehandeling geschikt?

Gezonde mannen en vrouwen komen in principe voor een vaatlaserbehandeling in aanmerking. Voor de behandeling vindt een consult bij een gespecialiseerde arts plaats. Deze bekijkt uw huid en bespreekt uw gezondheid en medische achtergrond. Op basis van het consult kan een behandeling voorgesteld worden.

10. Is een behandeling genoeg voor een mooi resultaat?

De meeste mensen die rosacea laten behandelen, hebben één tot drie behandelsessies nodig. De resultaten die behaald worden zijn afhankelijk van de te behandelen oppervlakte, de grootte van de bloedvaatjes en de dikte daarvan. Een enkele keer zijn meer behandelingen nodig.

11. Zijn de resultaten van een vaatlaserbehandeling definitief?

Rosacea is en blijft een chronische aandoening die niet genezen kan worden. De resultaten die met de vaatlaserbehandeling bereikt worden zijn doorgaans langdurig. Door rekening te houden met verschillende omstandigheden en regelmatig een nabehandeling toe te laten passen, blijven de effecten langer behouden.

12. Is een vaatlaserbehandeling bij rosacea veilig?

Laserbehandelingen zijn veilig, maar hebben altijd een zekere kans op complicaties en bijwerkingen. Zo kan de huid die behandeld wordt oppervlakkig verbranden en kunnen er pigmentverschillen ontstaan. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk van aard en verdwijnen in de dagen na de behandeling.

13. Hoe werkt een vaatlaserbehandeling?

Het laserlicht heeft een oppervlakkige werking. Dat betekent dat het niet meer dan een paar millimeter in de huid gaat. De energie die daarbij vrijkomt warmt het bloed in vaatjes op, waardoor ze als het ware dichtgebrand worden. Uw lichaam ruimt de vaatjes vanzelf op. Gedurende de laserbehandeling draagt u een speciale laserbril die uw ogen beschermd. Pijnlijk is de behandeling niet, u kunt een gevoel van elastiekjes die tegen de huid aantikken ervaren.

14. Hoe lang duurt een vaatlaserbehandeling?

Laserbehandelingen zijn doorgaans van korte duur. De behandeltijd hangt af van de oppervlakte die u laat behandelen. Gemiddeld duurt een behandelsessie 10 tot 20 minuten.

15. Wanneer wordt de vaatlaserbehandeling niet toegepast?

De vaatlaserbehandeling wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen, maar ook mensen met een donker huidtype komen niet voor de behandeling in aanmerking. Heeft u op het moment van de behandeling een actieve koortslip of andere actieve infecties? Dan wordt de vaatlaserbehandeling tot een later tijdstip uitgesteld.

16. Wat zijn de kosten van een vaatlaserbehandeling?

De kostprijs voor het laten behandelen van rosacea hangen onder andere af van de ernst van de aandoening. Tijdens een consult bij de arts ontvangt u een persoonlijk behandelplan, met een overzichtelijke prijsopgave.

17. Worden de kosten vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Huid- en camouflagetherapie worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Aanvullende zorgverzekeringen bieden uiteenlopende mogelijkheden en vergoedingsbedragen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen worden uiteenlopende voorwaarden gehanteerd. Meer informatie staat vermeld in de polisvoorwaarden van uw aanvullende zorgverzekering.

18. Kan ik de kosten van mijn belastingaangifte aftrekken?

De Belastingdienst hanteert strikte regels en voorwaarden op het gebied van medische aftrekposten. Bovendien worden deze regels nogal eens aangepast en verandert. Breng nooit zonder overleg met een belastingconsulent of financieel adviseur de gemaakte en zelf betaalde kosten voor zorg in mindering op uw jaarlijkse aangifte.