Psoriasis

De chronische huidaandoening psoriasis zorgt voor verdikkingen van de huid met rode plekken, huidschilfers en vaak jeuk of zelfs pijn. Een verstoord immuunsysteem veroorzaakt deze aandoening waardoor de huidcellen veel sneller dan normaal worden aangemaakt. Normaal gesproken duurt dit 25 tot 30 dagen, bij psoriasis slechts 4 tot 6 dagen. De mate waarin het voorkomt voorkomt kan van tijd tot tijd verschillen maar het geneest nooit. Toch kunnen de symptomen wel behandeld worden waardoor u er minder last van heeft.

Kenmerken psoriasis

Psoriasis lijkt wat op eczeem met rode plekken en huidschilfers die jeuk en pijn kunnen veroorzaken. Deze plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen, variërend in grootte. De plekken onderscheiden zich duidelijk van de gezonde huid en zijn scherp begrensd.

Behandeling psoriasis

Zoals velen weten heeft zonlicht een gunstige uitwerking op psoriasis. Door dit licht nemen de plekken af. In de Dutch Clinic gebruiken we een Excimer laser, de Exsys 308, om gericht lichttherapie te geven bij psoriasis. In deze laserstralen komt UVB-licht voor, licht waarvan bewezen is dat het deze huidaandoening kan verminderen.

Resultaat lichttherapie

De huid is zeer gevoelig en dus is een juiste dosering heel belangrijk. Onze artsen beoordelen daarom per persoon hoe deze lichttherapie ingezet moet worden voor een goed en veilig resultaat. Zo wordt voorkomen dat de huid verbrand, wat de psoriasis juist kan verergeren. Door een nauwgezette en persoonlijke begeleiding wordt de dosering aangepast aan dat wat op dat moment mogelijk is. Zo wordt een optimaal resultaat nagestreefd.

Maak een afspraak

Overweegt u een effectieve behandeling van uw psoriasis in een veilige omgeving? Maak dan een afspraak in onze Dutch Clinic voor lichttherapie onder begeleiding van een arts.

Psoriasis veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over psoriasis. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is psoriasis?

Psoriasis is een van meest voorkomende huidaandoeningen. Kenmerkend voor de aandoening zijn de scherp begrensde rode en (zilver)witte schilferende verdikkingen van uw huid. Dit gaat soms gepaard met klachten als pijn en/of jeuk. Psoriasis komt over het hele lichaam voor en is bij de een ernstiger dan bij de ander.

2. Hoe ontstaat psoriasis?

De huid vernieuwt zich voortdurend. In een normale situatie worden oude huidcellen vervangen door nieuwe. Deze natuurlijke cyclus duurt normaal gezien 25 tot 30 dagen. Het vervangingsproces is in geval van psoriasis ernstig verstoord en komt in een stroomversnelling terecht. De huid die er normaal 3 tot 4 weken over doet om te vernieuwen doet dit bij psoriasispatiënten in 4 tot 6 dagen. Er ontstaat een teveel aan huidcellen die niet optimaal kunnen groeien. Dit heeft schilfering tot gevolg.

3. Is psoriasis besmettelijk?

Nee, psoriasis is niet besmettelijk.

4. Wie is er gevoelig voor psoriasis?

Psoriasis komt voor bij mannen, vrouwen, kinderen en ouderen.

5. Op welke leeftijd ontstaat psoriasis?

Psoriasis kan op elke leeftijd beginnen, zowel bij zuigelingen als bij ouderen ver boven 80 jaar. De meeste huidafwijkingen worden zichtbaar tijdens de puberteit. Zogenaamde piekleeftijden liggen tussen 15 en 20 jaar en tussen 55 en 60 jaar.

6. Is psoriasis erfelijk?

Erfelijke bepalingen zijn zeker van invloed bij psoriasis. Kinderen waarvan een van de ouders bekend is met psoriasis hebben een kans van 10% om op een bepaald moment in het leven psoriasis te ontwikkelen. De kans neemt toe tot 50% als beide ouders psoriasis hebben.

7. Welke factoren hebben invloed op psoriasis?

Psoriasis kan onder invloed van stress erger worden, maar ook het laten zetten van een tatoeage kan de aandoening verergeren. Daarnaast zijn er medicijnen, waarvan het bekend is dat ze van invloed zijn bij het opspelen van psoriasis.

8. Welke symptomen zijn kenmerkend voor psoriasis?

Psoriasis is goed herkenbaar aan de wit-schilferende en scherp begrensde huidplekken op een rode achtergrond. De schilfers kunnen een schubachtig effect hebben. Een enkele keer veroorzaken de plekken ook jeuk en pijn. De psoriasisplekken kunnen ook gepaard gaan met puskopjes. Deze pukkels zijn een normale verschijning bij psoriasis en bevatten geen bacteriën. Psoriasispatiënten voelen zich vaak bezwaard door de dikke huidschilfers op onder andere de kleding, de vloer en het beddengoed.

9. Is psoriasis hetzelfde als eczeem?

Qua symptomen lijken eczeem en psoriasis op elkaar. Het echter verschillende aandoeningen met eigen kenmerken. Psoriasis ontstaat als gevolg van een storing in uw immuunsysteem, terwijl eczeem een reactie op bepaalde prikkels is.

10. Welke kleding kan ik het beste dragen bij psoriasis?

Kies voor katoen en luchtige stoffen, deze verstikken uw huid niet. Mensen die last hebben van psoriasis op de hoofdhuid kunnen kleding dragen, waarbij de schilfers die van de huid loslaten minder opvallen. Probeer donkere kleuren te vermijden, stoffen die een patroon hebben verhullen schilfers het beste. Bij psoriasis op de voeten of voetzolen wordt het dragen van te strakke schoenen afgeraden. Het is beter om een iets ruimere schoen te kiezen.

11. Kan psoriasis met medicatie behandeld worden?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die helaas niet genezen kan worden. Wel zijn er diverse medicijnen in de vorm van crèmes, zalven en/of tabletten die de aandoening verlichting. Afhankelijk van de locatie van de psoriasisplekken kan een (huid)arts een behandelmethode voorstellen. Middelen die een goed resultaat bieden bestaan uit corticosteroïden en vitamine d3. De middelen bieden verlichting en nemen het merendeel van de jeuk en pijn weg. De psoriasisplekken blijven zichtbaar. In ernstige gevallen kan een arts de voorkeur geven met een middel als Methotrexaat. Een afweging moet gemaakt worden tussen het resultaat en de bijwerkingen die het middel heeft.

12. Hoe werkt lichttherapie bij psoriasis?

Psoriasispatiënten ervaren de positieve impact van zonlicht op de psoriasisplekken. Lichttherapie stimuleert dit effect met behulp van ultraviolette stralen. Met UVB therapie worden zogenaamde ultraviolette B-stralen gebruikt om de psoriasis te behandelen. De therapie heeft als doel het heilzame effect van het natuurlijke zonlicht te stimuleren. Patiënten zien na gemiddeld 25 tot 30 behandelingen goede verbeteringen.

13. Werkt een laserbehandeling bij psoriasis?

De Excimer laser werkt gericht, hierdoor kunnen kleine psoriasisplekken effectief behandeld worden. De laserstralen van de Excimer laser liggen op de golflengte van ultraviolette B-stralen. De laserbehandeling kan als een vorm van lichttherapie beschouwd worden. Hoeveel behandelingen er nodig zijn voor een goed resultaat, hangt af van de ernst van de psoriasis.

14. Wat is het verloop van psoriasis?

Psoriasis is een chronische aandoening, die (nog) niet kan worden genezen. Behandelingen zijn erop gericht de psoriasisplekken te onderdrukken en de klachten te verminderen. Psoriasis heeft een afwisselend beloop, met rustige periodes en tijden waarin de aandoening actief aanwezig is en de huid ernstig kan aantasten. Met het verstrijken van de tijd kan zowel de uitgebreidheid als de ernst van de psoriasisplekken veranderen.

15. Wat kan ik zelf doen aan psoriasis?

Ontspanning heeft een gunstige invloed op psoriasis. Beperk stress tot een minimum. Behandel uw huid regelmatig met wat meer vette zalven. Hierdoor kunnen de schilfers makkelijker van de huid loskomen, waardoor voorgeschreven medische crèmes een groter effect hebben. Om erger te voorkomen, krabt u de psoriasisplekken niet open.

16. Is voeding van invloed op psoriasis?

Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met ernstige psoriasis vaker te maken hebben met een hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, suikerziekte en overgewicht. Een verantwoord en afwisselend voedingspatroon draagt op meerdere manieren bij aan uw gezondheid. In combinatie met voldoende beweging houdt u uw gewicht zoveel mogelijk op peil.

17. Worden behandelingen bij psoriasis vergoed?

De meeste psoriasis medicatie wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Lichttherapie en laserbehandelingen vallen niet onder de standaard dekking. U heeft hier, in de regel, een aanvullend zorgpakket voor nodig. De exacte voorwaarden en mogelijkheden staan vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.