Couperose

Wie veel zichtbare rode bloedvaatjes in het gezicht heeft, heeft meestal te maken met couperose. Een onschuldige maar vervelende huidaandoening. Couperose ontstaat doorgaans pas na het 30e jaar en is het gevolg van slapper wordende adertjes in de huid. Erfelijke factoren, zonneschade, medicatie, alcohol en temperatuurwisselingen kunnen hier de oorzaak van zijn.

Couperose of rosacea?

Couperose komt vooral voor op de wangen, neus en kin en wordt daardoor ook vaak verward met rosacea. Het verschil is echter dat bij rosacea ook sprake is van ontstekingen waardoor ook rode bultjes, pukkeltjes en zwellingen optreden. Dit is bij couperose niet het geval.

Lasertherapie of IPL-behandeling

Zowel lasertherapie als een IPL-behandeling zijn heel effectief in de aanpak van deze huidaandoening. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de mate waarin u last heeft van couperose. Met beide behandelingen worden de bloedvaten uiterst secuur behandeld met het licht van de laser of IPL. Het bloed in het bloedvat stolt waarna het door het lichaam zelf verwijderd wordt.

Resultaat van een couperosebehandeling

Het resultaat van een laser- of IPL-behandeling is bij couperose in het gezicht al na twee weken zichtbaar. Wanneer u het uiteindelijke resultaat ervaart, is afhankelijk van het aantal behandelingen dat u nodig heeft. De arts zal dat voor u uitwerken in een persoonlijk behandelplan.

Maak een afspraak

Wenst u ook die vervelende roodheid in uw gezicht te laten behandelen? Maak dan een afspraak voor een consult bij een van onze artsen in de Dutch Clinic. Zij zullen u adviseren met welke behandeling u de couperose het meest effectief kunt laten verwijderen.

Couperose veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over couperose. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is couperose?

Couperose is de benaming en aanwezigheid van verschillende kleine, maar zichtbaar uitgezette, bloedvaatjes in het gezicht. Couperose is een vrij onschuldige aandoening, die voornamelijk bij mensen met een blanke huid voorkomt. De uitgezette bloedvaatjes worden regelmatig als storend ervaren. Couperose kan goed behandeld worden.

2. Hoe ziet couperose eruit?

Mensen met couperose zien de uitgezette rode, en soms blauwe, vaatjes voornamelijk op de wangen, de kin en de neus. Op het moment dat het vaatje met een vingertop wordt ingedrukt, verdwijnt de roodheid om even later weer terug te keren. Een enkele keer geven de vaatjes ook klachten als jeuk, tintelingen en branderigheid.

3. Is couperose hetzelfde als rosacea?

Nee, alhoewel beide huidaandoeningen vaak in één adem worden genoemd zijn er verschillen. Rosacea gaat vaak samen met andere klachten zoals puskoppen, zwellingen en rode bultjes. Dit is bij couperose niet het geval.

4. Hoe ontstaat couperose?

Als gevolg van het ouder worden, verslappen de adertjes in uw huid waardoor ze zich uit kunnen zetten en zichtbaar aanwezig zijn. Dit kan zowel genetisch bepaald zijn, maar ook externe factoren kunnen couperose veroorzaken. Oorzaken van couperose zijn overmatige blootstelling van de huid aan de zon, temperatuurschommelingen, overmatig alcoholgebruik en het chronisch gebruik van corticosteroïde crèmes op het gezicht. Tot slot komt couperose vaker voor bij mensen met een lichter huidtype.

5. Welke onderzoeken zijn noodzakelijk om couperose vast te stellen?

Artsen stellen de diagnose op het blote oog. Couperose is goed herkenbaar, er is geen huidbioptie nodig om dit vast te kunnen stellen.

6. Is couperose te behandelen?

Ja. Couperose kan goed behandeld worden. U kunt gebruik maken van verschillende crèmes of de couperose camoufleren met camouflage make-up. Zowel een crème als camouflage middelen doen de couperose nooit helemaal verdwijnen. Wilt u echt van de couperose af, dan kunt u een IPL-behandeling of lasertherapie overwegen.

7. Hoe werkt lasertherapie bij couperose?

Lasertherapie is bij couperose vaak een geschikte behandeling. Afhankelijk van de ernst en omvang van de couperose zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Een laserbehandeling duurt gemiddeld 15 tot 30 minuten. Tussen de verschillende behandelsessies zit steeds een periode van 4 tot 6 weken. De laserbehandeling wordt zonder verdoving uitgevoerd, afhankelijk van de plaats die behandeld wordt, voelt u weinig van de behandeling. De lichtflitsen van de laser zorgen ervoor dat het bloed in de kleine vaatjes gestold wordt en verdwijnen. De laser heeft geen invloed op de gezonde huid.

8. Hoe werkt een IPL-behandeling bij couperose?

De Intense Pulse Light, IPL, behandeling kan vergeleken worden met lasertherapie. In plaats van laserlicht werkt de IPL-techniek met een krachtig flitslicht. De warmte die hierbij vrijkomt dringt door in de vaatjes, waardoor het bloed wordt gestold en op natuurlijke wijze wordt afgevoerd. Om een optimaal resultaat te bereiken zijn meerdere IPL-behandelingen nodig.

9. Welke behandeling is voor mij geschikt?

Afhankelijk van de ernst en omvang van de couperose kan een arts of huidtherapeut een behandeling voorstellen.

10. Hoe ziet mijn huid eruit na een couperose behandeling?

Na een laser- of IPL-behandeling kan de behandelde huid roder zijn dan gebruikelijk. Ook kan de huid geïrriteerd of trekkerig aanvoelen. Door uw huid tijdens de behandeling al te koelen worden zwellingen en verkleuringen zoveel mogelijk tegengegaan. De uitgezette vaatjes kunnen na de laser- of IPL-behandeling extra donker zijn. In de regel verdwijnen ze vlot. Artsen en huidtherapeuten adviseren om het in de week na de behandeling rustig aan te doen en uzelf niet te veel in te spannen. Vermijd dat uw gezicht wordt blootgesteld aan het zonlicht en ga niet sporten en/of naar de sauna.

11. Hoe veilig zijn lasertherapie en/of een IPL-behandeling?

Zowel lasertherapie als IPL zijn veilige cosmetische behandelingen, met een kleine kans op bijwerkingen en complicaties. Als gevolg van de toegepaste behandeling kan de huid sneller dan gebruikelijk geïrriteerd zijn, rood en gezwollen aanvoelen. De klachten nemen vrij snel af. Een enkele keer ontstaan in de behandelde gebieden korstjes, blaren en/of blaasjes. Op het moment dat u te maken krijgt met blaasjes is het van belang om infecties te vermijden. Vermoed u dat u te maken heeft met een huidinfectie? Neem dan altijd contact op met de behandelend arts, zodat een snelle behandeling met antibiotica gestart kan worden.

12. Wat is het verloop van couperose?

Couperose is een huidaandoening die helaas niet vanzelf overgaat. Vaak wordt gezien dat de couperose door de jaren heen stabiel blijft. Het komt ook voor dat de couperose zich uitbreidt naar uw decolleté en/of de hals.

13. Kan ik zelf iets doen aan couperose?

Het is van belang om de prikkels te vermijden die ervoor zorgen dat de bloedvaatjes zich uitzetten. Deze factoren verschillen per persoon en zijn onder andere het gebruik van warme dranken, gekruid eten, alcohol, lichamelijke inspanning, warmte als gevolg van een saunabezoek en/of warme baden. Daarnaast is het belangrijk om blootstelling aan het zonlicht te beperken en uw huid te beschermen met een hoge SPF factor.

14. Zijn de resultaten van couperose behandelingen blijvend?

De resultaten van zowel lasertherapie als een IPL-behandeling worden al na één of twee behandelingen zichtbaar. Couperose wordt definitief verwijderd, maar de vaatjes kunnen later op een andere plaats zichtbaar worden. Van littekens achteraf is geen sprake.

15. Worden de kosten vergoed door mijn verzekeraar?

Vanuit de basisverzekering worden couperose behandelingen niet vergoed. Aanvullende zorgpakketten bieden een enkele keer wel vergoedingsmogelijkheden. Zowel de mogelijkheden als de voorwaarden staan vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

16. Wanneer kom ik niet aanmerking voor een couperose behandeling?

Lasertherapie en IPL-behandelingen worden altijd voorafgegaan door een consult bij een gespecialiseerde arts en/of huidtherapeut. Naast de huidaandoening wordt uw gezondheid besproken en is uw medische achtergrond van belang. Zo zal een behandeling worden afgeraden en/of uitgesteld als u te maken heeft met actieve huidinfecties. Zwangere vrouwen worden eveneens niet behandeld.