Acne

Acne is een vervelende huidaandoening die voornamelijk voorkomt op het gezicht, de rug en de borst. Het ontstaat doordat puistjes ontsteken. Meestal komt het voor in de pubertijd en is het een kwestie van tijd voordat het weer verdwijnt. Toch kan een goede behandeling vereist zijn, bijvoorbeeld omdat de acne zeer ernstig is of omdat het bij een volwassene voorkomt. Dan zijn laserbehandelingen of peelingtherapieën de beste oplossing.

Acnelittekens behandelen

Acne is vaak de veroorzaker van lelijke littekens. Doordat overmatige talgproductie de poriën verstopt, ontstaan mee-eters. Als die ontsteken kan de huid beschadigen wat tot littekens leidt. Goede reiniging is essentieel maar heeft geen effect op de acnelittekens. Om die te behandelen is een peeling of behandeling met laser nodig. Die verwijdert de bovenste huidlaag waarna een nieuwe huid terugkomt.

Acne behandelen bij volwassenen

Acne bij volwassenen is vaak hardnekkiger en kan net als bij jongeren leiden tot grote mate van onzekerheid. Een gericht en intensief behandelplan is dan noodzakelijk om acne succesvol te verminderen en het ontstaan van eventuele acnelittekens zoveel mogelijk te voorkomen. Om zo’n behandeling aan te bieden maken de artsen van de Dutch Clinic altijd een behandelplan op maat.

Resultaat van acnebehandeling

Het resultaat van een acnebehandeling is afhankelijk van de mate waarin de huid al aangedaan was. Voor een goede indicatie raden wij u dan ook aan contact op te nemen met onze artsen. Zij zullen u na een eerste consult adviseren welke behandeling het meest effectief is, hoe veel behandelingen vereist zijn en welk resultaat u kunt bereiken.

Maak een afspraak

Overweegt u een behandeling van uw acne? Maak dan een afspraak voor een effectieve behandeling met laser of peeling. Het eerste consult bij de artsen van de Dutch Clinic is geheel vrijblijvend.

Acne veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over acne. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat is acne?

De medische term voor (jeugd)puistjes is acne vulgaris. Vrijwel zonder uitzondering krijgt iedereen te maken met puistjes of acne. Waar het bij de een bij een paar puistjes blijft, heeft iemand anders last van een uitgebreide huidaandoening die het zelfvertrouwen een behoorlijke deuk kan bezorgen. Waar de meeste mensen tijdens de puberteit last hebben van acne, kan de huidaandoening ook op volwassen leeftijd voorkomen.

2. Krijgt iedereen acne?

Acne is een aandoening die veel voorkomt. Ruim 85% van de mensen tussen 12 en 24 jaar heeft een vorm van acne. Waar acne bij meisjes relatief vaak voorkomt tussen hun 14e en 18e jaar, is dit bij jongens tussen 16 en 19. Overigens geldt zowel bij meisjes als jongens dat de acne voor het 25e jaar doorgaans is verdwenen. Helaas komt het voor dat acne zich soms ook op latere leeftijd voordoet. Op dat moment heeft acne een grotere impact op het dagelijkse leven, en ontstaan sneller angst- en schaamtegevoelens.

3. Hoe ziet acne eruit?

Acne heeft diverse verschijningsvormen. Huidafwijkingen zoals de bekende zwarte en witte mee-eters worden vaak eenvoudig herkend. Daarnaast kan er sprake zijn van rode pukkels, bultjes en puistjes. Acne is een zogenaamde polymorfe, veelvormige, huidaandoening die op meerdere manieren tot uiting komt. Ernstige acne die gepaard gaat met onderhuidse ontstekingen die littekenvorming tot gevolg kunnen hebben.

4. Hoe ontstaat acne?

Acne wordt veroorzaakt door een ontstoken talgklierfollikel. Diverse factoren zijn hierbij van invloed. Vaak begint acne in de puberteit, wanneer het lichaam verschillende hormonale veranderingen doormaakt. Zo worden onder meer de talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug groter waardoor er meer huidsmeer of talg geproduceerd wordt. Ontstaat er een teveel aan talg, dan kan dit zich ophopen en de poriën verstoppen. Dit zijn de zogenaamde mee-eters, ook wel comedonen genoemd. In de talgklieren bevinden zich tal bacteriën die, naast het feit dat ze zich snel vermenigvuldigen, ook de talg in vetzuren omzetten. Hierdoor zal de verstopte follikel verder uitzetten, totdat deze openscheurt. Dit heeft ontstekingen tot gevolg, waardoor puistjes en pukkels ontstaan.

5. Klopt het dat acne door verkeerde voeding wordt veroorzaakt?

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat acne veroorzaakt wordt door het eten van fast food en vet eten. Dit is echter nooit wetenschappelijk aangetoond en/of bewezen. Dit evenmin als het feit dat een voedselallergie van invloed zou zijn op het ontstaan van acne.

6. Wat is acne conglobata?

Naast acne vulgaris zijn er vormen van acne die een ander beloop hebben. Acne conglobata is een ernstige vorm van acne die hoofdzakelijk mannen treft. De huidaandoening is ook na het 20e levensjaar nog lang aanwezig. Acne conglobata gaat gepaard met hevige ontstekingen. Deze vorm kenmerkt zich door grote onderhuidse knobbels, abcessen en dubbelcomedonen. Vaak blijven littekens achter op de plaatsen die door de acne zijn aangedaan.

7. Wat is acne ectopica?

Een andere variant van acne vulgaris, is acne ectopica. De acne komt op eerdere ongewone plaatsen tot uiting en wordt voornamelijk gezien op de billen, de liezen en in de oksels. De huidaandoening gaat samen met terugkerende ontstekingen die ook lichamelijke ongemakken kunnen veroorzaken. In tegenstelling tot acne vulgaris, komt deze vorm van acne meestal voor na het 20e levensjaar.

8. Kan het kwaad om puistjes uit te knijpen?

Het uitknijpen of open drukken van puistjes kan littekenvorming tot gevolg hebben. Wat veel mensen zich niet of onvoldoende beseffen is dat het uitknijpen van puistjes de onderliggende ontsteking alleen maar erger maakt. Probeer puistjes daarom zoveel mogelijk met rust te laten en daar waar nodig of gewenst te camoufleren.

9. Wat zijn normale plaatsen voor acne?

Acne komt helaas niet alleen in het gezicht voor, maar op alle plaatsen waar zich talgklieren bevinden. Veel voorkomende plaatsen van acne zijn de schouders, de borst, de hals, de rug en de nek. Daarnaast kan acne zich voordoen op de billen en de bovenarmen.

10. Hoe kan acne worden gediagnosticeerd?

Acne is een eenvoudig te herkennen en vast te stellen huidaandoening. Een arts kan de diagnose stellen op basis van de zichtbare afwijkingen. Slechts in zeldzame gevallen wordt een aanvullend onderzoek voorgesteld en/of toegepast. Aan de hand van het aantal pukkels of puistjes kan acne worden beoordeeld als mild, matig of ernstig. Bij het beoordelen van de ernst van de acne, bekijkt een arts ook de eventuele aanwezigheid van acnelittekens.

11. Hoe kan acne het beste behandeld worden?

De behandelmogelijkheden voor acne zijn tegenwoordig goed toegankelijk. Het blijft echter een huidaandoening die niet van de een op de andere dag is verdwenen. Behandelingen richten zich erop de acne rustig te krijgen, een standaardbehandeling is niet voorhanden. Behandelmogelijkheden worden bepaald aan de hand van de ontstekingsverschijnselen, de lichamelijke klachten, uw leeftijd en geslacht en de ernst van de aandoening. Zo kan er gekozen worden voor het gebruik van bepaalde antibiotica, maar kan ook een behandeling als een chemische peeling helpt acnelittekens te verminderen.

12. Kan ik zelf iets doen om acne te verminderen?

Knijp reeds aanwezige puistjes niet uit. Het uitknijpen van puistjes zorgt ervoor dat de onderhuidse ontsteking toeneemt en de kans op littekens groter wordt. Ga met acne ook niet onder zonnebank. In het begin kunnen de Uv-stralen een verbeterende werking hebben op de acne, later maken de Uv-stralen uw huid dikker. Dit heeft mee-eters tot gevolg. Reinig uw huid dagelijks met milde verzorgingsproducten.

13. Kan acne vanzelf overgaan?

Bij het merendeel van de mannen en vrouwen met acne betreft het een onschuldige huidaandoening, die na een aantal (puber)jaren vanzelf afneemt en verdwijnt. Als er sprake is van ernstige vormen van acne kan de aandoening ook na het 25e jaar actief blijven en betreft het een chronische aandoening waar regelmatige behandelingen voor nodig zijn. Deze vormen van acne kunnen helaas, nog, niet worden genezen. Wel is de aandoening met de juiste behandeling onder controle te houden.