Haartransplantatie voorzorg en nazorg

Haartransplantatie voorzorg en nazorg FAQ

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over haartransplantatie voorzorg en nazorg. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Klopt het dat ik al voor de haartransplantatie moet stoppen met roken?

Tabaksproducten hebben een negatieve invloed op de doorbloeding. De getransplanteerde haarzakjes hebben behoefte aan zuurstofrijkbloed, daarom wordt rokers geadviseerd om 6 tot 4 weken voor de ingreep te stoppen met roken. Ook in de periode na de haartransplantatie kunt u beter niet roken, omdat dit nadelig kan zijn voor het resultaat.

2. Hoelang is het zichtbaar dat ik een haartransplantatie heb laten toepassen?

De eerste dagen is het goed zichtbaar dat u een ingreep heeft ondergaan. Op de huid worden korstjes gevormd die u uit zichzelf van de huid laat vallen. Na 7 tot 10 dagen is het niet meer zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft ondergaan.

3. Kan ik direct na de ingreep weer aan het werk?

Na de haartransplantatie doet u het rustig aan. U zorgt ervoor dat u uw hoofd niet stoot en dat uw hoofd niet onder druk komt te staan. Zware lichamelijke werkzaamheden kunnen langzaam opgebouwd en uitgebreid worden. De meeste mensen 14 dagen later weer volledig aan het werk.

4. Mag ik sporten na een haartransplantatie?

Nee. Intensief sporten en/of contactsporten doet u tot 6 weken na de haartransplantatie niet. Bewegingsoefeningen, wandelen of fietsen kunt u na de ingreep doen, mits u voldoende aandacht besteed aan het ontzien van uw hoofdhuid. Het bezoeken van een sauna en/of zwemmen kan weer na 6 weken.

5. Kan ik douchen na een haartransplantatie?

Het is mogelijk om vanaf 2 dagen na de haarimplantatie te douchen. Let op dat het water niet te warm is en niet te veel druk heeft. Beperk de duur van een douchebeurt de eerste dagen tot een minimum.

6. Is het normaal dat mijn voorhoofd is gezwollen na een haartransplantatie?

Het komt voor dat door de plaatselijke verdoving en de behandelvloeistof die in de hoofdhuid wordt gespoten er achteraf zwellingen zichtbaar zijn. Dit is normaal en neemt na enkele dagen vanzelf af. Het vocht wordt door uw lichaam op natuurlijke wijze afgevoerd.

7. Wat kan ik doen aan puistjes op mijn behandelde hoofdhuid?

Als het beperkt blijft tot een aantal puistjes is het beter om niets te doen. Heeft u echter last van veel pijnlijke puistjes dan kunt u proberen om een warm kompres op de puistjes te leggen. Na een aantal minuten kunt u met 2 kompressen voorzichtig proberen de puistjes uit te knijpen. Krab de puistjes niet met uw blote handen open, hierdoor neemt de kans op infecties toe.

8. Wanneer mag ik weer Minoxidil gebruiken?

De eerste weken gebruikt u geen haargroeimiddel. In overleg met de arts kunt u het gebruik van Minoxidil na 4 tot 6 weken overwegen.

9. Groeit mijn haar na een haartransplantatie sneller door een haargroeimiddel?

Nee, haargroeimiddelen hebben geen enkele invloed op de snelheid van de haargroei. Wel kunnen ze de haargroei stimuleren en verbeteren.

10. Wat doe ik als mijn haar uitvalt na de haartransplantatie?

Het is gebruikelijk dat 3 tot 4 weken na de haartransplantatie het getransplanteerde haar uitvalt. Na een aantal maanden gaan de haarzakjes nieuwe haren produceren en wordt haargroei zichtbaar. U hoeft niets te doen, omdat het een normaal verschijnsel is.

11. Kan ik na een haartransplantatie op vakantie?

Wanneer u een zon- of strandvakantie in gedachten heeft, dan is het beter om voor de haartransplantatie op vakantie te gaan. Na de ingreep mag de hoofdhuid niet aan het zonlicht blootgesteld worden. Ook zweten moet zoveel mogelijk beperkt worden. Gaat u toch naar buiten? Smeer uw huid dan in met een hoge SPF factor.

12. Mag ik na een haartransplantatie een pet of muts dragen?

Het gebruik en dragen van hoofddeksels doet u tot een aantal weken na de haartransplantatie niet. Daarna kunt u een hoofddeksel dragen dat niet te strak om uw hoofd zit.

13. Wanneer kan ik naar de kapper?

Wacht met het bezoeken van uw kapper tot de nieuwe haargroei zichtbaar is. Het haar kan dan geknipt, gekleurd, gekruld en gestyled worden zoals u daar verwachtingen van heeft.

14. Kan een haartransplantatie mislukken?

Wanneer het resultaat tegenvalt, wordt al gauw gezegd dat een haartransplantatie is mislukt. Toch mislukken haartransplantaties uiterst zelden. Een goede voorbereiding in combinatie van een realistisch verwachtingspatroon en een ervaren haartransplantatie specialist maken dat de meeste mensen achteraf tevreden zijn met het behaalde resultaat.