Haaruitval of kaalheid

Haaruitval of kaalheid, het is meestal een ongewenste conditie van het haar. Vaak is haaruitval de voorloper van kaalheid en het kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. De oorzaken zijn divers maar in een aantal gevallen kan een haartransplantatie de oplossing zijn om toch weer een mooie volle haarbos te krijgen.

Haaruitval of normaal haarverlies?

Met zo’n 100.000 tot 150.000 haren op het hoofd, is een gemiddeld haarverlies tot ongeveer 100 haren per dag heel normaal. De gezonde haarwortels zorgen ervoor dat er weer voldoende haren aangroeien. En volgt een periode van wat meer haaruitval op een paar weken waarin het juist minder was, dan is dat ook niet zorgelijk. Pas als de haaruitval meer dan zo’n 100 haren per dag is en dat meer dan een paar weken aanhoudt, dan is er sprake van beginnende haaruitval. Kenmerkend hiervoor zijn bijvoorbeeld minder haarvolume, haar dat minder snel groeit, haar dat anders wordt bijvoorbeeld droger of een kam die veel voller is nadat het haar geborsteld is.

Alopecia Androgenetica

Haaruitval wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een erfelijke aandoening; Alopecia Androgenetica. Wie deze aandoening heeft is extra gevoelig voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT) wat de groeiduur van de haren verkort doordat het haarwortelzakje kleiner wordt en uiteindelijk afsterft. Er groeien geen nieuwe haren meer aan; dunner haar en uiteindelijk kale plekken op de hoofdhuid zijn dan het gevolg.

Kaalheid bij vrouwen en mannen

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van haaruitval en kaalheid, namelijk zo’n 70% van alle mannen en 40% van de vrouwen krijgt er ooit mee te maken. Bij mannen is de haaruitval vaak geconcentreerd in bepaald gebieden zoals verspreid langs de haargrens waardoor de bekende inhammen of een wijkende haargrens ontstaan. Is het hormoon DHT van invloed, dan wordt meestal eerst het haar op de kruin aangetast. Bij vrouwen daarentegen is de haaruitval meer verspreid over het gehele hoofd. Zij hebben dus eerder last van dun haar bovenop het hoofd dan dat ze echt kaal worden. Een derde van alle mannen tussen de 25 en 40 jaar oud krijgt al te maken met haaruitval. Als vrouwen er last van krijgen, dan is dat meestal tijdens de overgang.

Advies bij haaruitval

Wilt u beginnende haaruitval een halt toeroepen? Of de kaalheid nu effectief aanpakken? Dan kunt u altijd een vrijblijvende afspraak maken bij de Dutch Clinic in Hoofddorp. Na een haaranalyse krijgt u een advies of en welke behandeling voor uw haar het beste zal zijn.