Haaruitval of kaalheid

Haaruitval of kaalheid, het is meestal een ongewenste conditie van het haar. Vaak is haaruitval de voorloper van kaalheid en het kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. De oorzaken zijn divers maar in een aantal gevallen kan een haartransplantatie de oplossing zijn om toch weer een mooie volle haarbos te krijgen.

Haaruitval of kaalheid.

Haaruitval of kaalheid.

Haaruitval of normaal haarverlies?

Met zo’n 100.000 tot 150.000 haren op het hoofd, is een gemiddeld haarverlies tot ongeveer 100 haren per dag heel normaal. De gezonde haarwortels zorgen ervoor dat er weer voldoende haren aangroeien. En volgt een periode van wat meer haaruitval op een paar weken waarin het juist minder was, dan is dat ook niet zorgelijk. Pas als de haaruitval meer dan zo’n 100 haren per dag is en dat meer dan een paar weken aanhoudt, dan is er sprake van beginnende haaruitval. Kenmerkend hiervoor zijn bijvoorbeeld minder haarvolume, haar dat minder snel groeit, haar dat anders wordt bijvoorbeeld droger of een kam die veel voller is nadat het haar geborsteld is.

Alopecia Androgenetica

Haaruitval wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een erfelijke aandoening; Alopecia Androgenetica. Wie deze aandoening heeft is extra gevoelig voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT) wat de groeiduur van de haren verkort doordat het haarwortelzakje kleiner wordt en uiteindelijk afsterft. Er groeien geen nieuwe haren meer aan; dunner haar en uiteindelijk kale plekken op de hoofdhuid zijn dan het gevolg.

Kaalheid bij vrouwen en mannen

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van haaruitval en kaalheid, namelijk zo’n 70% van alle mannen en 40% van de vrouwen krijgt er ooit mee te maken. Bij mannen is de haaruitval vaak geconcentreerd in bepaald gebieden zoals verspreid langs de haargrens waardoor de bekende inhammen of een wijkende haargrens ontstaan. Is het hormoon DHT van invloed, dan wordt meestal eerst het haar op de kruin aangetast. Bij vrouwen daarentegen is de haaruitval meer verspreid over het gehele hoofd. Zij hebben dus eerder last van dun haar bovenop het hoofd dan dat ze echt kaal worden. Een derde van alle mannen tussen de 25 en 40 jaar oud krijgt al te maken met haaruitval. Als vrouwen er last van krijgen, dan is dat meestal tijdens de overgang.

Advies bij haaruitval

Wilt u beginnende haaruitval een halt toeroepen? Of de kaalheid nu effectief aanpakken? Dan kunt u altijd een vrijblijvende afspraak maken bij de Dutch Clinic in Hoofddorp. Na een haaranalyse krijgt u een advies of en welke behandeling voor uw haar het beste zal zijn.

Haaruitval of kaalheid veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over haaruitval en kaalheid. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.

1. Wat veroorzaakt haarverlies bij mannen?

De oorzaken van haarverlies bij mannen lopen sterk uiteen, maar Alopecia androgenetica komt het meeste voor. Deze vorm van Alopecia wordt ook wel erfelijke of mannelijke kaalheid genoemd. Daarnaast zijn er andere redenen die haaruitval tot gevolg hebben, variërend van bijvoorbeeld ziektes, het gebruik van medicijnen en uw levensstijl. Al deze factoren hebben op iedereen andere invloed. Zo zal niet iedereen die gebukt gaat onder stress haaruitval ervaren en wordt ook niet altijd iedereen binnen een familie getroffen door erfelijke kaalheid.

2. Wat zijn de meest voorkomende redenen voor haarverlies?

Er zijn tal van mogelijke oorzaken voor haaruitval, variërend van erfelijke bepalingen tot omgevingsfactoren. Genetische, of erfelijke, oorzaken kunnen niet voorkomen worden er zijn echter wel verschillende mogelijke behandelmogelijkheden om de oorzaak van het haarverlies aan te pakken, waaronder micro haar pigmentatie, medicatie en een haartransplantatie. Andere tijdelijke oorzaken van haarverlies herstellen vaak vanzelf eens de uitlokkende factor wordt weggenomen.

3. Is haaruitval leeftijdsgebonden?

Nee. Haaruitval kan zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen en ouderen optreden.

4. Hoe stop ik haaruitval?

De meest effectieve oplossing voor haarverlies, hangt af van de oorzaak. In sommige gevallen kan het stoppen van het haarverlies een verandering in de levensstijl verlagen, zoals het verminderen van stress, minder alcohol drinken of stoppen met roken. In andere gevallen kan de oplossing medisch zijn en biedt een haargroeimiddel zoals Finasteride of Minoxidil uitkomst. Haaruitval wordt ook succesvol behandeld met lasertherapie, micro haar pigmentatie of een haartransplantatie. De beste manier om haaruitval te stoppen, begint met het kennen van de oorzaak. Een arts kan u hierbij helpen. In samenspraak kan een behandeling voorgesteld worden.

5. Hoe kan ik mijn haargroei herstellen?

De redenen voor het dunner worden van het haar, variëren en daarmee zijn ook de mogelijke oplossingen gevarieerd. Van het aanpassen van uw dagelijkse levensstijl door gevarieerder te eten, minder alcohol te drinken, te stoppen met roken tot het laten behandelen van een vitaminegebrek of schildklieraandoeningen. Is de haaruitval een gevolg van Alopecia androgenetica, dan kan een haartransplantatie worden overwogen. Hoe het haarverlies in uw geval gestopt kan worden, is afhankelijk van de oorzaak. Raadpleeg dan ook altijd eerst een arts.

6. Kan haaruitval voorkomen worden?

De mogelijkheden hangen af van de oorzaak van het haarverlies. Probeer een verantwoorde, gezonde levensstijl na te streven met een verscheidenheid aan vitaminerijke voedingsmiddelen. Erfelijke haaruitval is nauwelijks te voorkomen, u kunt zich dan beter richten op een behandeling met medicatie, een haartransplantatie of lastertherapie. Vermijd het gebruik van zogenaamde wondermiddelen, deze zijn zelden effectief.

7. Hoe maak ik mijn dunne haar dikker?

De beste remedie hangt af van de oorzaak van het haarverlies. U kunt bekijken of u de mate van dagelijkse stress of uw voedingsgewoonte aan kunt passen. Daarnaast is het zaak om in geval van haaruitval door schildklieraandoeningen of een ijzertekort voor adequate behandeling te zorgen. Eventueel kunt u het gebruik van een bewezen haargroeimiddel overwegen.

8. Hoe vind ik een betrouwbare arts bij haaruitval?

De eigen huisarts is vaak het beste uitgangspunt bij een vermoeden van overmatige haaruitval. Deze kan de oorzaak vaststellen en/of een doorverwijzing geven voor een specialist. Dit zijn vaak dermatologen of haarverliesdeskundigen, zoals een arts gespecialiseerd in hoofdhuidchirurgie.

9. Kunnen huismiddeltjes haaruitval verbeteren?

Het succes van huismiddeltjes wordt bepaald door de oorzaak van het haarverlies. Ligt een tekort aan vitamines of langdurige stress aan de basis van de haaruitval, dan kunt u zelf soms met een aantal handige tips en adviezen heel wat doen om erger te voorkomen.

10. Werken niet-chirurgische behandelingen bij erfelijke kaalheid?

Als u zichzelf nog niet klaar acht voor een chirurgische ingreep, dan kunt u een alternatieve behandeling overwegen om het haarverlies te verminderen. Er zijn een aantal behandelmogelijkheden die het haarverlies stabiliseren en de haargroei verbeteren. Haargroeimiddelen zoals Minoxidil, Finasteride en de Diane pil worden zeer frequent voorgeschreven om haaruitval te behandelen. Andere opties zijn lasertherapie, mesotherapie en micro haar pigmentatie. De mate van succes verschilt van persoon tot persoon.

11. Is een behandeling bij haaruitval zichtbaar?

Dat hangt sterk af van de behandeling die u laat toepassen en/of ondergaat. Het gebruik van een haargroeimiddel valt niet op. Slaat het middel aan, dan ziet u dat de haaruitval tot stilstand komt en nieuwe haargroei wordt bevorderd. Datzelfde is van toepassing voor een laserbehandeling. Laat u een haartransplantatie toepassen, dan kan uw huid na de ingreep rood en gezwollen zijn. Korstvorming doet zich voor en uw huid heeft tijd nodig om te genezen, dit duurt gemiddeld 7 tot 10 dagen.

12. Hoeveel kost een behandeling bij haaruitval?

De kosten hangen af van het soort behandeling dat u overweegt of laat toepassen. Er zit een groot verschil in het gebruik van een haargroeimiddel of een haartransplantatie. De haartransplantatie biedt blijvende resultaten en meestal volstaat een enkele behandeling. Iedere behandelprocedure heeft voor- en nadelen. Bij het overwegen van een behandeling bij haaruitval is het belangrijk om rekening te houden met de waarde van de behandelmethode. Een haartransplantatie is kostbaar, maar door de blijvende resultaten wordt de ingreep vaak gezien als investering in persoonlijk welzijn.

13. Is haarpijn een voorbode van haaruitval?

Nee. Haarpijn komt frequent voor en heeft diverse oorzaken, die niet altijd haaruitval tot gevolg hebben. Het krimpen van de haarzakjes kan pijn veroorzaken. Dit doet zich voornamelijk voor bij Alopecia androgenetica en kan behandeld worden door het gebruik van DHT-remmende medicatie. Daarnaast wordt haarpijn geregeld gezien als gevolg van ontstekingen aan de hoofdhuid en als symptoom van een auto-immuunaandoening, waarbij de haarzakjes door het lichaam zelf worden aangevallen.

14. Worden behandelingen bij haaruitval vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Vergoedingsmogelijkheden worden bepaald door de oorzaak van het haarverlies en de behandelmethode. Zo wordt voor haarwerken en pruiken jaarlijks in sommige gevallen een vergoedingsbedrag vastgesteld, waar u op basis van een medische indicatie aanspraak op kunt maken. Vergoedingen voor haartransplantaties worden zelden toegekend. Meer informatie vindt u in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.