Feiten en fabels over ooglaseren

Ooglaseren wordt steeds populairder. Toch zijn er bij veel mensen nog heel veel dingen over onbekend. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die nog altijd denken dat het helemaal niet zo goed voor je is. Wanneer je online op zoek gaat naar informatie, dan kom je niet alleen dingen tegen die kloppen, maar ook dingen die niet waar zijn. Wanneer je geen kennis hebt, dan kan het best lastig zijn om het juiste van het onjuiste te onderscheiden. Om je daarmee te helpen, kan je op deze plek precies vinden wat allemaal wel en niet waar is over ooglaseren. Dat maakt de keuze ook een stuk gemakkelijker.

Wat kan wel en niet?

Het is belangrijk om eerst fabels uit de weg te ruimen over wat wel en niet kan. Kijk bijvoorbeeld naar mensen die niet alleen een oogafwijking maar ook een cilindrische afwijking hebben. Daarvan wordt gezegd dat deze niet kunnen laten laseren. Dit is dus niet waar. Dit is namelijk met een ooglaserbehandeling heel goed te verhelpen. Wie een lage sterkte of cilinder heeft, kan prima de behandeling ondergaan en daar dan veel voordeel van hebben. Bovendien is het ook zo dat het risico veel kleiner is dan gedacht wordt. Dat komt onder andere door de vele innovaties in de technologie. Daardoor is het risico heel klein geworden.

Kosten versus baten

Het is ook belangrijk om baten en de kosten van ooglaseren tegenover elkaar te zetten. Eén van de fabels is namelijk dat ooglaseren heel duur is. Het is alleen dan wel zo dat die mensen niet meerekenen wat je op de lange termijn allemaal bespaart. Je doet de ingreep één keer, maar alle kosten rondom je ogen van controles tot nieuwe brillen, komen daarna te vervallen. Dus na een paar jaar heb je het al terugverdiend. Bovendien krijg je er beter zicht, meer rust en een groter zelfvertrouwen voor terug. Dat maakt het dus eigenlijk alleen maar aantrekkelijker om toch voor de behandeling te gaan.

Gemakkelijk te ondergaan

Ook de manier waarop de behandeling wordt ondergaan is met wat onwaarheden omgeven. Zo wordt weleens gezegd dat ooglaseren heel veel pijn doet. Toch is dit niet waar, lees hier onze werkwijze. Je wordt namelijk gewoon verdoofd met de hulp van oogdruppels. Natuurlijk voelt het wel even vreemd en dat is ook goed te begrijpen. Toch is de technologie en de methode van werken zo dat je er eigenlijk geen last van hoeft te hebben en er geen zorgen over hoeven te zijn. Je kan binnen dertig tot zestig seconden per oog al klaar zijn. Nadat de verdoving uitwerkt kan je wel wat kleine last hebben, maar dit trekt ook weer snel weg. Dit maakt een ooglaserbehandeling eigenlijk wel gemakkelijk.

Alles is zo klaar

Zoals gezegd is het zo dat het laseren zo’n dertig tot zestig seconden per oog duurt. Wanneer je dan ook het voor- en nawerk erbij rekent, dan ben je misschien 10 minuten tot een kwartier bezig. Da zijn beide ogen al gedaan. Het laseren zelf hoeft dus helemaal niet lang te duren en je kan beide ogen direct achter elkaar in één behandeling laten doen. Je bent dus niet zo lang bezig als soms gedacht wordt. Let wel op, want er is wel één kanttekening. Het moet wel zo zijn dat je ogen geschikt zijn voor de behandeling. Dat moet dus wel even door de specialist onderzocht worden door middel van een ooglaser vooronderzoek.

Snel weer de oude

Het laseren zelf is niet alleen snel, ook de periode van herstel is kort. Natuurlijk zijn geen twee ogen hetzelfde, zelfs niet die van jou. Dus kan de precieze tijd van herstellen per persoon verschillen. Het is echter wel zo dat voor het overgrote deel van de mensen die de behandeling ondergaan al binnen korte tijd het dagelijks leven gewoon weer doorgaat zoals daarvoor, maar dan met gezonde ogen. De reden waarom er wel wat verschil in de hersteltijd zit is dat de behandeling voor elk oog altijd net even anders is. Het is dus wel slim om even te bekijken wat er voor jou nodig is en wat dit voor uitwerking heeft. Zo kan je gerust en ontspannen de behandeling ondergaan.

Pagina geschreven door:
Dr. Guido Neuteboom

Dr. Guido Neuteboom is een van de beste en meest gerespecteerde oogartsen in Nederland. Hij heeft al meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van ogen laseren, cataractchirurgie en glaucoombehandeling.